Stresi; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

Stresi; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Deri në 80% e të gjitha vizitave që bëhen te mjeku janë për shkak të kushteve shëndetësore të shkaktuara nga stresi, dhe nuk është për t’u habitur që, sipas studiuesve, stresi është shkaku i vetëm më i rëndësishëm i më shumë se 95% i të gjitha sëmundjeve. Megjithatë, është më e saktë të thuhet se nuk është vetë stresi që shkakton aq shumë sëmundje se sa ç’janë reagimet tona ndaj stresit, faktikisht.

Në kuptimin më të gjerë, stresi i referohet çdo stimuli -të jashtëm ose të brendshëm- që krijon presion. Jo i gjithë stresi është i dëmshëm. Në disa raste, stresi mund të jetë pozitiv, siç është stresi i prodhuar gjatë trajnimit të peshës që ndërton muskujt, ose stresi i natyrshëm për procesin krijues që rezulton në nivele më të larta të produktivitetit dhe përparimeve të reja. Lloje të tilla të shëndetshme të stresit na mundësojnë të lulëzojmë dhe të ndjehemi më të frymëzuar. Stresi i dëmshëm, nga ana tjetër, mund të çojë në funksion të dëmtuar të imunitetit, vuajtje emocionale, dhe eventualisht, sëmundje të një natyre fizike dhe / ose psikologjike.

Çdo lloj stimuli që shqetëson funksionimin normal të trupit dhe / ose pengon disponimin e personit, mund të konsiderohet i dëmshëm. Stresi mund të ndodhë gjithashtu si pasojë e dietës ose e mjedisit, apo nga përvojat e ndryshme të jetës së përditshme, si konflikti mes të dashurive ose bashkë-punëtorëve, problemet financiare, ose vdekja e një të afërmi.

Përvoja pozitive e jetës mund të shkaktojnë gjithashtu stres. Në fakt, studiuesit kanë identifikuar se stresi i martesës, i lindjes së një fëmije, i të ardhurave financiare dhe i punës, janë ndër përvojat më të larta që mund të çojnë në një ndikim negativ të shëndetit. Përsëri, megjithatë, duhet të theksohet se nuk është përvoja, në vetvete, ajo që shkakton stres, por është mënyra si një person reagon ndaj përvojës. Për shembull, disa njerëz mund të përballen me sëmundjen me qetësi dhe për këtë arsye të shërohen nga ajo më shpejt se normalisht; ndërsa disa njerëz, megjithëse përballë përvojave zakonisht pozitive të jetës, të tilla si martesa ose punësimi në një punë të dëshiruar, mund të bëhen tepër të shqetësuar për ngjarje të tilla që kumtojnë për të ardhmen e tyre, duke krijuar kështu stresin e dëmshëm.

Kur stresi i dëmshëm zgjat ose bëhet kronik, ai krijon pabarazi biokimike në trup, që mund të kompromentojnë funksionin imunitar dhe metabolizmin, të shkaktojnë dhimbje koke, të krijojnë ose të përkeqësojnë dhimbjet, të shkaktojnë çrregullime të gjumit, probleme të tretjes, të ndikojnë në metabolizmin e trurit dhe modelet e valëve të trurit, dhe të çojnë në hipertension dhe probleme të zemrës, duke përfshirë edhe sulm dhe infarkt në zemër.

Pra, të mësuarit e menaxhimit të stresit dhe përgjigjen ndaj tij ashtu si duhet, është një parim qendror i qasjes natyrore të shërimit.

SIMPTOMAT

Në vijim janë disa nga mënyrat se si stresi kronik mund të krijojë probleme shëndetësore:

 • Zvogëlim të funksionit imunitar.
 • Rritje të ndjeshmërisë dhe gjasa të sëmundjeve të ndryshme për shkak të infeksionit.
 • Rëndim të kushteve para-ekzistuese të shëndetit duke kompromentuar më tej sistemin imunitar.
 • Rritje të ndjeshmërisë për të zhvilluar pabarazitë hormonale dhe për të zvogëluar funksionin e veshkave, hipofizës, tiroideve, dhe gjëndrave të tjera endokrine.
 • Rritje të nevojës për oksigjen dhe glukozë, e cila mund të rezultojë në çrregullimet biokimike dhe metabolike.
 • Rritje të ndjeshmërisë ndaj ankthit.
 • Rritje të tendencës për përjetim të depresionit dhe prishjes së humorit.
 • Ngritje të tensionit të gjakut (hipertension).
 • Rritje të rrezikut të sulmit në zemër, goditjes, dhe kushteve të tjera kardiovaskulare.
 • Rritje të ndjeshmërisë ndaj alergjive.
 • Rritje të ndjeshmërisë për të zhvilluar astmë dhe kushte të tjera të frymëmarrjes.

SHKAQET E STRESIT

Ka katër kategori kryesore të stresit të dëmshëm: fizik, psikologjik, psiko-social dhe psiko-shpirtëror, të cilat mund të shkaktohen nga faktorë të shumtë.

 1. Stresi fizik

Stresi fizik ndikon trupin dhe ambjentin e shtëpisë dhe të punës së dikujt. Ai mund të shkaktohet nga infeksioni, lëndimet, puna jashtë orarit, ushtrimi i tepruar apo mungesa e ushtrimeve, toksinat mjedisore, substancat dietetike dhe mjedisore që shkaktojnë alergji, zhurma, ndriçimi i dobët, fushat elektromagnetike, stresi gjeopatick, lodhja kronike, dieta e varfër, mangësia ushqyese, çrregullimet biokimike dhe / ose hormonale, dehidratimi kronik, çrregullimet muskuloskeletale, problemet dentare, furnizimi i dobët me oksigjen, pirja e duhanit dhe ekspozimit ndaj tymit të dorës së dytë, si dhe problemet e sheqerit në gjak, të tilla si hipoglicemia.

 1. Stresi psikologjik

Stresi psikologjik i referohet stresit të natyrës mendore ose emocionale. Emocionet e pazgjidhura ose të shprehura në mënyrë të gabuar, të tilla si: zemërimi, frika, hidhërimi, faji, turpi, dhimbja, dhe kushtet mendore të tilla si: ankthi, mbingarkesa e informacionit, xhelozia, humbja e kontrollit, perfeksionizmi, vetëkritika dhe meraku i tepruar, janë shkaktarët e zakonshëm të stresit psikologjik .

Mungesa ose kufizimi i besimit, pozicioni, dhe disponimi personal (botëkuptimi psikologjik) janë shkaqe të tjera të rëndësishme të stresit psikologjik.

 1. Stresi psiko-social

Stresi psiko-social shkaktohet kryesisht nga problemet e marrëdhënieve mes anëtarëve të familjes, bashkë-punëtorëve, punëdhënësve, fqinjëve dhe bashkëshortëve apo fëmijëve. Njerëzit e vetmuar, që jetojnë jetën e tyre në mënyrë të izoluar dhe nuk kanë mbështetjen e familjes, si dhe të dashuruarit, janë gjithashtu shumë të prirur të vuajnë nga stresi psikologjik.

 1. Stresi psiko-shpirtëror

Stresi psiko-shpirtëror ka të bëjë me stresin që është shkaktuar nga një krizë në vlerat dhe / ose ndjenjën e qëllimit të jetës personale të dikujt. Njerëzit e prirur të vuajnë nga stresi në këtë kategori shpesh ndjehen sikur jeta e tyre ka pak ose aspak kuptim dhe / ose e gjejnë veten në punë apo situata të tjera që atyre nuk iu pëlqen, në vend që të përfshirhen në punë të gëzueshme, domethënëse. Jeta e pandershme, që do të thotë: një mënyrë jetese që nuk e nderon besimi themelor personal dhe ndjenja  e etikës së dikujt, gjithashtu mund të shkaktojë stres të konsiderueshëm psiko-shpirtëror dhe ndjenja zbrazëtie dhe pakënaqësie.

TRAJTIMI NATYRAL I STRESIT

Ushqimi

Dieta e varfër mund të shkaktojë stres dhe do të keqësojë simptomat e alergjive, ankthit, depresionit, dhe hiperaktivitit, të cilat, nga ana tjetër, mund të krijojnë ndjenja të tjera të stresit, duke vendosur një rreth vicioz në lëvizje. Për të luftuar stresin, dieta juaj duhet të jetë e lirë nga të gjitha ushqimet që ju mund të jeni alergjik apo të ndjeshëm ndaj tyre.

Në qoftë se vuani nga sheqeri i ulët në gjak (hipoglicemia), ju mund të jeni veçanërisht të prirur për stres për shkak të nivelit të ulët të energjisë dhe problemet mendore që luhatja e sheqerit në gjak mund të shkaktojë. Hipoglicemia mund të zgjidhet duke ndjekur dietë të lartë në proteina, të ulët në karbohidrate.

Përveç kësaj, hani pesë vakte të vogla në ditë, në vend të traditës prej tre vaktesh.

Ruani parimet e mëposhtme për të shmangur shtimin e stresit në sistemin tuaj:

 • Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
 • Shmangni aditivët e ushqimit.
 • Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozë, ose glutamate mono-sodiumi.
 • Eliminoni sheqerin dhe karbohidratet e thjeshta.
 • Mos pini asnjë pije të gazuar.
 • Shmangni kafeinën.
 • Prisni konsumin e alkoolit.

Bëni:

– Theksoj ushqimet organike të freskëta, me shumë fruta dhe perime.

– Hani karbohidrate komplekse.

– Hani mish dhe pula organike, pa lëkurë.

– Hani peshk të egër të pasur me acide yndyrore esenciale, siç janë sardelet dhe salmoni.

– Pini shumë ujë të pastër.

– Sigurohuni për të ngrënë një mëngjes të shëndetshëm. Mosngrënia e mëngjesit mund të shtojë nivelet e strsit duke ju bërë më të lodhur dhe nervoz.

Aromaterapia

Vajrat esenciale të mëposhtme mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit dhe ankthit duke promovuar efekte fizike dhe psikologjike qetësuese:

Vaj bergamoti, kamfori, dru kedri, kamomili, selvie, temjani, barbaroze, jasemini, dëllinje, livando, limoni, borziloku, melise, neroli, trëndafili, dru sandali.

Disa pika të vajrave esenciale mund të përdoren në një tymëse vaji, të shtohen në një kompresë të ngrohtë ose të përziehen me vaj vegjetal, si vaj bajame të ëmbël dhe të shtohen në ujin e një vaske relaksuese, ose të përdoren në një trajtim masazhi.

Ushtrimi

Ushtrimet fizike janë një mjet i shkëlqyer për reduktimin e stresit, për aq kohë sa ju nuk bëni mbi-stërvitje. Veçanërisht të dobishme në këtë drejtim janë ushtrimet aerobike. Ushtrime të tilla përfshijnë ecje të shpejtë, vrapim, not, dhe rebounding (hedhje në një mini-trampolin), të shoqëruar me dy deri në tre seanca peshë-ngritje të moderuar në javë. Sigurohuni që pas ushtrimit të shtriheni për të zbutur muskujt e tendosur. Miratimi i një programi të rregullt ushtrimi është nga gjërat më të mira që mund të bëni për shëndetin tuaj.

Terapia: Matematika e zemrës

Kjo është e përbërë nga pesë hapa dhe i mundëson praktikuesit zëvendësim të shpejtë të mendimeve dhe emocioneve negative me përvoja pozitive të vlerësimit, gëzimit dhe dashurisë. Këto janë hapat e përfshira:

 1. Bëhuni të vetëdijshëm për ndjenjat tuaja të vështira dhe “i ngrini” ato, fjalë për fjalë duke marrë një “kohë boshe” nga çfarëdo që po mendonit apo po bënit më parë.
 2. Zhvendoseni vëmendjen tuaj larg nga ajo që është shqetësuese dhe përqëndrohuni në zemrën tuaj. Përfytyroni vetëm frymën që shkon dhe vjen nga zemra juaj për të paktën dhjetë sekonda.
 3. Tani lëreni veten të kujtojë një përvojë të kaluar gëzimi apo kënaqësie dhe zhytuni brenda saj sikur të përsëritej në të tashmen.
 4. Pasi të jeni rilidhur me këto ndjenja pozitive, pyesni zemrën tuaj se si t’i përgjigjeni në mënyrën më të përshtatshme dhe efektive gjendjes së mëparshme që ju shqetësonte.
 5. I vini veshin intuitës suaj dhe përgjigjes që vjen tek ju, dhe veproni mbi zgjidhjen e dhënë sa më shpejt të jetë e mundur.

Stili i jetesës

Zgjedhjet tuaja të jetesës luajnë një rol të madh në sasinë e stresit ndaj të cilit ju jeni të ekspozuar çdo ditë. Këtu janë disa udhëzime për ta bërë rutinën tuaj të përditshme pa stres:

 • Sigurohuni të flini mjaftueshëm dhe të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo natë.
 • Mos e lini pa ngrënë mëngjesin dhe sigurohuni të hani ushqime të shëndetshme për ju.
 • Ushtrohuni për të paktën 30 minuta, për një minimum prej tre ditësh çdo javë.
 • Programoni ditën tuaj në mënyrë që të keni kohë të lirë për t’u çlodhur dhe për ta shpenzuar me të dashurit tuaj.
 • Gjeni një hobi që ju gëzojn dhe angazhohuni për ta ndjekur atë në një bazë të rregullt.
 • Mësoni se çfarë është më thelbësore dhe e rëndësishme në jetën tuaj dhe angazhojeni veten me të në vend që të humbni kohë në çështjet që janë të parëndësishme.
 • Identifikoni frikën dhe brengat tuaja dhe i shqyrtoni ato në mënyrë objektive. Në shumicën e rasteve, ju do të gjeni se ato janë shumë më pak të rëndësishme dhe shumë më të menaxhueshme nga ç’imagjinonit.
 • Vendosni orar ditor në mënyrë që të keni mjaft kohë për t’i kushtuar detyrave tuaja të përditshme, në vend që të ngutemi për të përmbushur përgjegjësitë tuaja.
 • Mos kini frikë nga rrezikimi, sidomos në lidhje me çështjet që nuk janë të rëndësishme.
 • Pasi të keni vendosur për të bërë diçka, veprojeni atë sa më shpejt të jetë e mundur. Hezitimi rreth marrjes së masave mund të shtojë në mënyrë dramatike nivelet e stresit tuaj.
 • Kultivoni të qeshura në jetën tuaj të përditshme dhe bëni një përpjekje të vetëdijshme për të gjetur humor te gjërat e ndryshme.
 • Bëni një angazhim për të qenë më i dashur me veten dhe njerëzit tuaj.
 • Shmangni periudhat e gjata të izolimit, sidomos nëse jetoni vetëm. Dilni dhe gëzoni me miqtë dhe të dashurit tuaj.
 • Angazhohuni rregullisht i në ushtrime relaksimi dhe / ose meditimi.
 • Mos kini frikë të kërkoni ndihmë, nëse keni nevojë për të, dhe të jenë të sigurt në kërkesat që i bëni në mënyrë që të trajtoheni me respekt dhe të merreni seriozisht nga të tjerët.
 • Shmangni përdorimin e alkoolit, kafeinën, dhe ushqimet e ngushëllimit kur ju ndjeni stres. Gjëra të tilla janë të dëmshme për ju dhe shërbejnë vetëm për të mpirë problemet tuaja përkohësisht, jo për zgjidhjen e tyre.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook