Skleroza e shumëfishtë – MS

Published On: November 12th, 2022Categories: Autoimune0 Comments on Skleroza e shumëfishtë – MS

Skleroza e shumëfishtë – MS; Strategjia e trajtimit natyral të sigurt

 

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një sëmundje kronike inflamatore autoimmune, në të cilën mbështjellësi i mielenit në fundet nervore inflamohet dhe dëmtohet. Kjo çon në dhëmbëzim të indeve neurologjike në tru dhe palcën kurrizore. Ndërsa shërbimi mjekësor konvencional ka shumë pak mbështetje, shumë individë kanë gjetur mënyra për të mundur sklerozën e shumëfishtë me strategji natyrore të jetesës. Në këtë artikull, ju do të zbuloni disa strategji të rëndësishme për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë në mënyrë natyrale.

MS është një gjendje në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon shtresat e mielinit yndyror që izolojnë indet nervore. Kjo rezulton në dhëmbëzim të pllakave të indeve dhe kështu në pengimin e sinjaleve neurologjike në të gjithë trupin. MS në fakt nënkupton një shumëfish dhëmbëzimesh/pllakash/ lezionesh. Një nga zonat më të mëdha që preket është lënda e bardhë e trurit dhe palcës kurrizore, e cila është kryesisht myelin.

Patogjeneza e Multiple Sklerozës

MS prek rreth 400,000 njerëz në vit vetëm në Shtetet e Bashkuara dhe 2,5 milionë në mbarë botën, shumica prej të cilëve janë të rinj në moshë. Ajo e shfaq veten në katër forma klinike: MS ripërtëritëse e herëpashershme (RRMS), MS avancuese sekondare (SPMS), MS avancuese primare (PPMS), dhe MS avancuese e përsëritëshme (PRMS).

Përafërsisht 87% e pacientëve paraqiten me RRMS, të karakterizuar nga sulme akute (të përsëritura) që pasohen nga shërim i pjesshëm ose i plotë, nëse trajtohen në mënyrën e duhur natyrale të mundësuar nga Mjekësia Bimore Arabe.

Pacientët mund të manifestohen me një grup heterogjen të simptomave, duke përfshirë ndryshimet në vizion (humbja e njëanshme e vizionit, diplopia), dobësi, diskoordinim, humbje shqisore ose shtrembërim, ose ndryshime në funksionin e zorrëve dhe të fshikëzës.

Simptomat më pak diagnostike, por gjithashtu gjymtuese, përfshijnë ndryshimet njohëse, lodhjen dhe prishjen e humorit. Avancimi i sëmundjes mund të çojë përfundimisht në paaftësi të rënda.

Inflamacioni kronik neurologjik

Sëmundja MS karakterizohet nga inflamacioni kronik brenda sistemit nervor. Besohet të jetë një sëmundje autoimmune ku limfocitet T sulmojnë mbështjellësin mbrojtës (mbështjellësin mielin) rreth zonave të bardha të trurit duke përfshirë qendrën e trurit, nervin optik, ganglionet bazale dhe palcën kurrizore.

Materia e bardhë funksionon për të kryer sinjale midis rajoneve të lëndës gri, ku bëhet përpunimi kryesor me pjesën tjetër e trupit. Kur mielini humb, neuroni nuk mund të përcjellë në mënyrë efektive sinjalet elektrike. Qelizat kryesore që formojnë myelin quhen oligodendrocite (OD).

Rimielinacioni dhe Aktivizimi Glial

Trupi përpiqet të ribëjë mielinin në fazat e hershme të sëmundjes, por nuk është në gjendje për shkak se qelizat OD janë nën sulm të vazhdueshëm imun. Me rritjen e numrit të qelizave OG, sistemi imun në tru, i cili kontrollohet nga qelizat e mikroglia, rritet dhe kjo rezulton në një përkeqësim të procesit të MS.

Kjo quhet aktivizim glial dhe me shkatërrimin e përsëritur të qelizave OG dhe mbështjellësit të mielenit, ky proces çon në dhëmbëzim të ngjashëm me pllakat që zhvillohet rreth neuroneve të dëmtuara.

Përveç kësaj, MS karakterizohet nga një shkatërrim në barrierën e gjakut të trurit (i cili mbron trurin nga toksinat, mikroorganizmat infektive dhe sistemi imunitar) dhe limfocitet T të cilat normalisht nuk janë në gjendje të kalojnë pengesën e gjakut të trurit, tashmë janë në gjendje të hyjnë në indet neurologjike. Këto limfocite T shqetësojnë më shumë mekanizma inflamatore dhe nxisin përkeqësimin dhe shkatërrimin e mëtejshëm të indeve.

Modulimi imunitar

Çrregullimet kronike inflamatore karakterizohen nga një sistem imunitar i dobët. Ekzistojnë disa faktorë kryesorë që duhet të adresohen për të rregulluar dhe koordinuar më mirë sistemin imunitar:

 1. Stabiliteti i dobët i sheqerit të gjakut; Pabarazitë e sheqerit në gjak shkaktojnë mosfunksionim dhe moskordinim imun. Sheqeri i qëndrueshëm i gjakut është kritik për një përgjigje të shëndetshme imune.
 2. Nivelet e ulëta të Vitaminës D; Individët me nivele të ulëta të vitaminës D3 janë në rrezik të konsiderueshëm për zhvillimin e inflamacionit kronik dhe auto-imunitetit.
 3. Disbiosia e zorrëve; Ekuilibri i dobët mikrobik në mikrobiomën e zorrëve çon në sindromën e zorrës që pikon dhe inflamacionin kronik.
 4. Mosfunksionimi i mitokondritit; mitokondriat janë organelet e prodhimit të energjisë në secilën qelizë të trupit. Ato janë shumë të rëndësishme në aftësinë e trupave për të trajtuar stresin oksidativ. Disfunksionimi në mitokondri çon në rritjen e stresit radikal dhe oksidativ të lirë që krijon ndryshime imune. Shumë studiues besojnë se skleroza e shumëfishtë është kryesisht një sëmundje mitokondriale.
 5. Nivelet e ulëta Glutathione; Glutathione është antioksidanti kryesor në çdo qelizë të trupit. Është kritike për funksionimin e qelizave të bardha të gjakut (ËBC), pasi që ËBC ndeshet në sasi të jashtëzakonshme të stresit radikal dhe oksidativ të lirë çdo sekondë të ditës. Glutationi i ulët çon në inflamacion kronik dhe shpesh në auto-imunitet.
 6. Raporti i dobët Omega 6:3; Personi mesatar ka shumë më tepër yndyrna Omega 6 se Omega 3. Rritja e Omega 6 stimulon lirimin e molekulave prostaglandin ndërmjetësues pro-inflamator. Ky është një faktor kyç në zhvillimin e inflamacionit kronik dhe auto-imunitetit.
 7. Ndrydhja e qafës; Fundi i kafkës (okciput) dhe kocka e parë (atlas) luajnë një rol të rëndësishëm në modelet e koordinimit të trurit dhe sistemit imunitar. Mosfunksionimi në këtë rruazë ndrydh dhe shtyp pjesën e sipërme të shtyllës kurrizore dhe rrit aktivitetin inflamator në trup.
 8. Toksinat mjedisore; Ekspozimi ndaj niveleve të larta të mikrobeve infektive, kimikateve mjedisore, të tilla si plastifikuesit, pesticidet, herbicidet, produktet e kujdesit personal, metalet e rënda dhe biotoksinat, ndryshojnë mikroflorën e zorrëve dhe rrisin aktivitetin inflamator në trup.
 9. Stresi i lartë dhe zakonet e frymëmarrjes së dobët; Stresi i lartë mendor dhe emocional rrit prodhimin e hormoneve të stresit, i cili nxit aktivitetin inflamator brenda trupit. Zakonet e frymëmarrjes së shkurtër dhe të cekët mund të simulojnë stresorët kronikë mendorë dhe emocionalë në nivelin fiziologjik.
 10. Mungesa e gjumit; Gjumi i dobët promovon mosfunksionim imun dhe inflamacion të shtuar. Zakonet e mira të gjumit dhe sekrecionet optimale të melatoninës reduktojnë inflamimin dhe nxisin përmirësimin e shërimit të indeve.
 11. Procesi i Metilacionit; Metilacioni është një proces kyç që mbron ADN-në, ndez dhe shuan tiparet gjenetike dhe ndihmon në detoksifikimin e kimikateve mjedisore. Shumë individë kanë polimorfizma të caktuara gjenetike që kufizojnë aftësinë e tyre për të metilizuar siç duhet. Metilacioni luan një rol shumë të rëndësishëm në funksionimin e qelizave T dhe statusi i dobët i metilimit është i lidhur me zhvillimin e auto-imunitetit.
 12. Ekspozimi EMF; Ekspozimi ndaj frekuencës elektromagnetike ka treguar të ndryshojë funksionin e sistemit imunitar dhe të rrisë ndjeshmërinë e tij ndaj zhvillimit të një gjendje auto-imune.

Në vijim do të prekin disa nga këto fusha kryesore dhe se si ato lidhen me MS:

Sheqeri i gjakut dhe skleroza e shumëfishtë (MS)

Ekuilibri i sheqerit në gjak është kritik për prodhimin e qëndrueshëm të energjisë dhe kontrollin imunitar në të gjithë trupin. Kur sheqeri i gjakut ngrihet (hiperglicemi), molekulat e sheqerit lidhen me proteinat në trup dhe krijojnë enzima të avancuara glikolitike (AGEs). Këto AGEs shkatërrojnë funksionin e membranës qelizore dhe dëmtojnë aktivitetin e receptorit të insulinës duke krijuar një cikël vicioz të sheqerit në gjak dhe stres inflamator. AGEs shkaktojnë shkatërrime masive në të gjithë trupin dhe kanë një prirje për indet neurologjike.

Kur sheqeri i gjakut bie shumë poshtë (hypoglycemia), kjo bën që barriera e gjakut në tru të bëhet më e depërtueshme për të marrë më shumë sheqer në indet neurologjike. Një pjesë e këtij karakterizimi është një reduktim në Interleukin-25.

Kjo përshkueshmëri hap derën për mbeturinat toksike dhe molekulat inflamatore (të tilla si TNF-alfa) që të hyjnë në indin e trurit dhe të shkaktojnë probleme të mëdha. Ky është një problem serioz në patogjenezën e sklerozës së shumëfishtë.

Vitamina D dhe skleroza e shumëfishtë

Një nga faktorët kryesorë epidemiologjik të lidhur me MS është dallimi i rëndësishëm në numrin e rasteve të bazuara në gjeografi dhe klimë. Ata që jetojnë pranë ekuatorit kanë rrezik shumë më të ulët të MS. Kjo është për shkak të efekteve të dobishme të ekspozimit të rregullt të diellit dhe marrjes së vitaminës D në përgjigjet imune të shëndetshme të modulimit.

Në hemisferën veriore, shumica e njerëzve kanë rritje të niveleve të vitaminës D3 në vjeshtë pas një vere të plotë të ekspozimit ndaj rrezeve UV. Muajt Janar-Prill janë zakonisht kur arrihen nivelet më të ulta. Studime të shumëfishta kanë treguar se më shumë individë të cilët zhvillojnë MS dhe kushte të tjera auto-imune lidhen me lindjet në muajt maj / qershor se sa në tetor / nëntor.

Kjo do të tregonte se nivelet e ulëta të D3 te nënat çojnë në përgjigje imunologjike zhvillimore dhe joadaptive të fëmijëve. Nivelet e D3 duhet të jenë midis 60-100 ng / ml për shprehje optimale imunologjike.

Mikrobioma dhe skleroza e shumëfishtë

Ka shumë hulumtime që lidhin mikrobiomin e zorrëve dhe shëndetin neurologjik. Hulumtimet kanë treguar se nivelet e ulëta të lactobacillus dhe bifidobacterium janë të lidhura me rritjen e ngacmueshmërisë së trurit dhe sistemit nervor, si dhe me inflamacionin neurologjik.

Studimet po zbulojnë se si forma të ndryshme të çrregullimeve neuro-imune dhe neuro-psikiatrike lidhen ose modulohen me variacionet e mikrobiomave, produkteve që rrjedhin nga mikrobiota dhe antibiotikëve ekzogjenë dhe probiotikëve. Mikrobiologjia ndihmon në nxitjen dhe balancimin e sistemit imunitar dhe ndryshimet e pafavorshme rrisin ndjeshmërinë për sëmundjet autoimune siç është skleroza e shumëfishtë.

Sindromi i zorrës që pikon dhe autoimuniteti

Kur mikrobioma çrregullohet, shpesh çon në dëmtim të membranës së zorrëve dhe përshkueshmërisë intestinale. Kjo është gjetur në patogjenezën e sklerozës mutiple dhe sëmundjeve të tjera auto-imune.

Kjo “zorrë që pikon” bën që grimcat ushqimore të patretura të kalojnë në qarkullimin e gjakut, ku ato shënjohen nga sistemi imunitar dhe sulmohen me procese masive inflamatore që kanë aftësinë të ndikojnë pothuajse në çdo sistem në trup. Kjo krijon një alergji ushqimore ose ndjeshmëri që trupi reagon sa herë që ekspozohet.

Fajtorët më të zakonshëm të ushqimit përfshijnë të gjitha ushqimet e përpunuara, ëmbltuesit / ruajtësit artificial dhe produktet që përmbajnë gluten. Soja, kikirikët, qumështi i pasterizuar, misri dhe vezët shpesh nuk tolerohen mirë. Familja e patëllxhanit, patatet dhe domatet janë gjithashtu shpeshherë të patolerueshme nga sistemi.

Mosfunksionimi i mitokondritit

Çdo qelizë e trupit ka mitokondri brenda saj që prodhon energji për qelizën. Mitochondria janë paketat e baterive të qelizës dhe ato janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Nivelet e larta të stresit oksidativ rrisin mitokondrimet dhe shkaktojnë një gjendje jofunksionale.

Mitokondria është një nga burimet kryesore qelizore të llojeve të oksigjenit reaktiv (ROS) dhe speciet e azotit reaktiv (RNS) dhe luan një rol të rëndësishëm në shumë kushte neuropatologjike. Mosfunksionimi mitokondrial që çon në prodhim të tepruar të ROS dhe RNS luan një rol të rëndësishëm në patogjenezën e MS, veçanërisht në humbjen e kompleksit të mielinës / oligodendrociteve.

Mbështetja e mitokondrisë me doza klinikisht efektive të ushqyesve mitokondriale bimore në ilaçin “Schoenanthus ka treguar të jetë jashtëzakonisht efektive për përmirësimin e shëndetit mitokondik dhe MS.

Shterimi i Glutathione dhe Nrf2

Në gjendjen e sklerozës së shumëfishtë, qelizat janë nën kaq shumë stres sa mburoja kryesore mbrojtëse, glutathione (GSH) shteron dhe stresi oksidativ dëmton mitokondrinë dhe ADN, që çon në vdekjen e qelizave. Kontrolli i dobët i sheqerit në gjak dhe ekspozimi i lartë i toksinës mjedisore janë të njohura për të zbrazur nivelet e glutationit dhe për të ulur funksionin e mitokondritit.

Një rrugë kyçe që ruan nivelet celulare të glutationit dhe aftësinë e qelizës për t’u përshtatur ndaj stresit quhet Keap1-Nrf2. Kur kjo rrugë prishet, shkakton nivele të rritura të stresit oksidativ brenda qelizës që çon në shterim të glutathione dhe mosfunksionim mitokondrik.

Ushqimi anti-inflamator dhe stili i jetesës

Ushqimet anti-inflamatore ndihmojnë në rregullimin e sistemit imunitar dhe reduktojnë aktivitetin inflamator në trup. Ushqime të mëdha anti-inflamatore përfshijnë produktet e kokosit, avokados, vajin e ullirit, manaferrat dhe perimet e pasura me fitonutrient. Burime të shëndetshme të mishit, si viçi i ushqyer me bar, gjahu i egër, salmoni i egër, shpezët organike dhe vezët organike janë të mëdha, nëse zorrët mund t’i tolerojnë ato.

Është e këshillueshme që çdokush me inflamacion kronik të përfshijë lëngje organike perimesh, ushqime të fermentuara dhe çajra bimor në dietën e tyre.

Mishrat e organeve të tilla si mëlçia dhe zemra e kafshëve të ushqyera me bar, janë të pasura me ushqyes të mbështetjes mitokondriale. Hudhra, qepa, rozmarina, trumza, kanella dhe rigoni ndër të tjera duhet të përdoren sa më shumë që të jetë e mundur për të përmirësuar koordinimin imunitar.

Duke konsumuar shumë qepë të bazuara në squfur, hudhra, perime kryqëzore në baza ditore dhe marrja e algave të detit me cilësi të lartë në formën e leshterikës mund të jetë shumë e dobishme. Përdorimi i vajrave të peshkut të pastruar për të rritur nivelet e Omega 3 është gjithashtu shumë e rëndësishme.

Strategji për të mundur sklerozën e shumëfishtë

Këtu janë hapat më të mirë të veprimit për të filluar me udhëtimin tuaj për të parandaluar dhe / ose trajtuar sklerozën e shumëfishtë. Ju gjithmonë duhet të konsultoheni me “Mjekësia Bimore Arabe” para se të ndaloni ose ndryshoni medikamentet apo të merrni strategji të reja shëndetësore.

Kjo nuk është një listë kufizuese dhe ka strategji të tjera terapeutike natyrore që ne dhe praktikuesit funksionalë të shëndetit i përdorim për të ndihmuar individët me Sklerozë Multiple.

 1. Ndryshoni dietën tuaj: Ndiqni një plan anti-inflamator të të ushqyerit dhe merrni në konsideratë dietën autoimmune dhe / ose dietën me oksalat të ulët, që ne ia përshkruajmë çdo pacienti që kurojmë.
 2. Testohuni për ndjeshmërinë e ushqimit: Ju mund të bëni një test biofeedback për të përcaktuar se çfarë ushqime po shkaktojnë stres në sistemin tuaj dhe të ndiqni një dietë eliminimi për të provuar se si po reagoni ndaj eliminimit të disa ushqimeve për periudha kohore të caktuara.
 3. Zvogëloni stresin: Gjeni mënyra për të zvogëluar aktivitetet stresuese dhe për të shijuar më shumë paqe dhe qetësi. Ilaçi bimor Sidzyphus ju ndihmon më së miri për këtë.
 4. Përmirësoni gjumin: Fjetja me cilësi të lartë 8-9 orë çdo natë është çelësi për shërimin dhe përmirësimin e funksionit të trurit.
 5. Përfshini ushqimet me Magnez dhe Vitamin B në dietën tuaj: Magnezi ndihmon për të përmirësuar modelet e sinjalizimit të sheqerit në gjak dhe mbron barrierën e gjakut të trurit. Ushqimet më të mira të pasura me Magnezium dhe vitamina B përfshijnë perimet me gjethe të errëta, qumështin e lopëve të ushqyer me bar, kakao të papërpunuar dhe fara kungulli. Ju gjithashtu mund të bëni banjot e kripës Epsom për të rritur nivelin e magnezit.
 6. Përqendrohuni te frymëmarrja e thellë: Përmirësimi i sjelljes suaj, duke optimizuar modelet e frymëmarrjes rekomandohet shumë.
 7. Përdorni erëza të pasura me antioksidantë: Shtoni rigon, hudhër, borzilok, trumzë dhe rozmarinë sa më shumë të jetë e mundur dhe pini çaj organik bimor në baza të rregullta.
 8. Tokëzoni trupin tuaj: Në shoqërinë tonë jemi të rrethuar nga frekuenca toksike elektromagnetike (EMF). Këto EMF rrisin stresin brenda trupit dhe ndryshojnë funksionin e neurotransmetuesve. Duke dalë jashtë çdo ditë dhe duke ecur zbathur në bar, baltë ose rërë, ju thithni EMF natyrore nga toka që të balanconi ritmet elektrike.
 9. Ushqimet me Omega 3: Acidet yndyrore Omega 3 dhe në veçanti EPA dhe DHA në shumë zinxhirë të gjatë janë kritike për stabilizimin e sheqerit në gjak, reduktimin e inflamacionit dhe dhimbjes. Konsumoni mish të viçit të ushqyer me bar, gjalpë të lopës së ushqyer me bar dhe peshk të egër.
 10. Përmirësoni mitokondrinë juaj: Mitokondria është fuqia e energjisë në çdo qelizë. Kur dikush ka MS, është një shenjë klinike që ata kanë aktivitet jofunksional që po ndodh në mitokondri. Mbështetni mitokondrinë tuaj me Immunotherapy, i cili përmban doza klinikisht efektive të secilit prej këtyre ushqyesve kryesore dhe më shumë.
 11. Shtrydhni perimet: Shtrydhja e perimeve është një nga mënyrat më të mira për të marrë antioksidantë me cilësi të lartë dhe fitonutrientë të fuqishëm në sistemin tuaj.
 12. Agjërimi i vazhdueshëm: Agjërimi 16 orë ndërmjet darkës dhe mëngjesit është një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar prodhimin mitokondrik. Trupi juaj përmirëson efikasitetin e energjisë duke rritur dhe forcuar mitokondrimet gjatë periudhave të agjërimit. Kjo është gjithashtu një nga mënyrat më të mira për të reduktuar stresin oksidativ dhe inflamacionin.
 13. Optimizoni vitaminën D: Vitamina e ulët D3 është e lidhur me inflamacionin neurologjik dhe kushtet neurodegjenerative. Sigurohuni që të rrisni vitaminën D përmes sasive të mira të ekspozimit të rregullt ndaj diellit.
 14. Merrni Sistemin e Filtrimit të ujit në Shtëpi: Shumë e rëndësishme për të shmangur kloridet, fluoridet, pesticidet, metalet e rënda etj. që gjenden në ujin e rubinetit. Përdorni një sistem të mirë të filtrimit të ujit në shtëpi.
 15. Përdorimi i vajrave esenciale: Përmbajtja antioksiduese dhe aromaterapia e vajrave esenciale ndihmojnë në përmirësimin e oksigjenimit dhe reduktojnë efektet e dëmshme të stresit oksidativ në të gjithë trupin. Disa nga të preferuarat përfshijnë lavender, mendër, kamomil dhe portokall i ëmbël ndër të tjera. Vendosni një sasi të vogël në duart tuaja dhe i fërkoni, pastaj mbuloni hundën me duar dhe thithni avujt shërues. Kjo do të stimulojë trurin dhe do të rrisë rrjedhjen e gjakut në kranium.
 16. Lëvizja me intensitet të ulët: Një mënyrë jetese e ulur zvogëlon rrjedhën e lëngjeve cerebrospinale dhe mund të çojë në rritje të stresit oksidativ në tru. Gjatë gjithë ditës, bëni shumë lëvizje me intensitet të ulët si ecja, çiklizmi i lehtë, luajtja etj. Lëvizja e rregullt do të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit dhe në nxitjen e zhvillimit të neuroneve të reja në tru.
 17. Përmirësoni lëvizjen e zorrëve: Përmirësimi i frekuencës dhe konsistencës së lëvizjes së zorrëve është një koncept i rëndësishëm detoksifikimi. Konsumimi i një diete anti-inflamatore me burime të mira fibrash si farë chia dhe farë liri, duke përdorur supë me kocka, ushqime të fermentuara dhe probiotikë do të përmirësojnë lëvizshmërinë e zorrëve. Produkti bimor ProbioHerb është agjenti juaj më i mirë në këtë rast.
 18. Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


  Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

  Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook