Tiroiditi Hashimoto

Published On: November 12th, 2022Categories: Autoimune0 Comments on Tiroiditi Hashimoto

Tiroiditi Hashimoto; Shkaqet, Simptomat dhe Zgjidhjet Natyrale

 

Tiroiditi Hashimoto është një gjendje autoimune që çon në një tiroide nënvepruese dhe simptoma pasuese. Megjithëse është më i zakonshëm tek gratë e moshës së mesme, Hashimoto mund të prekë këdo, burra dhe gra në çdo moshë, përfshirë fëmijë dhe adoleshentë. Hashimoto është forma më e zakonshme e hipotiroidizmit, prandaj është shumë e rëndësishme të njihen simptomat e tij për të marrë trajtim sa më shpejt të jetë e mundur. Është shumë rëndësishme për të kuptuar shkaqet në mënyrë që të parandaloni tiroiditet Hashimoto të ndodhin.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është tiroiditi Hashimoto dhe të kuptoni simptomat dhe shkaqet e tij. Këtu do të mësoni se si të testoheni për tiroiditet Hashimoto dhe kushte të tjera tiroide. Ne do të ndajmë gjithashtu me ju zgjidhjet më të mira natyrore për tiroiditin Hashimoto për të riparuar trupin dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Çfarë është Tiroiditi Hashimoto

Sëmundja e Hashimoto ose tiroiditi Hashimoto është një sëmundje autoimune që shkakton një tiroide nënvepruese ose hipotiroidizëm. Sëmundjet autoimune janë një grup i kushteve në të cilat sistemi imunitar gabimisht sulmon trupin duke shkaktuar të gjitha llojet e simptomave dhe problemeve shëndetësore. Në rastet e tiroidititit Hashimoto, sistemi imunitar sulmon tiroiden tuaj.

Tiroidja është një gjëndër e vogël, në formë fluture, e vendosur në pjesën e përparme të qafës poshtë mollës së Adamit. Është një pjesë thelbësore e sistemit endokrin, një sistem që prodhon hormone për të koordinuar dhe kryer funksione të rëndësishme. Për shembull, hormonet tiroide ndikojnë në mënyrën se si trupi përdor energji. Si rezultat, ato ndikojnë në çdo organ të trupit, përfshirë rrahjet e zemrës.

Nëse keni tiroiditin Hashimoto, tiroidet zmadhohen. Si rezultat, nuk janë në gjendje të prodhojnë mjaftueshëm hormone tiroide. Pa pasur hormone të tiroides dhe një tiroide funksionuese, shumë prej funksioneve trupore ngadalësohen dhe shëndeti kompromentohet.

Për të përcaktuar nëse keni apo jo tiroiditin e Hashimoto, keni nevojë për një mjek për të testuar funksionin e tiroides. Sidoqoftë, është e rëndësishme që së pari të njihni simptomat kryesore dhe shkaqet e kësaj sëmundje autoimune.

Simptomat kryesore të Hashimoto

Nëse keni sëmundjen Hashimoto, në fillim mund të mos keni simptoma. Sidoqoftë, ndërsa sëmundja përparon ngadalë, mund të vëreni se tiroidet tuaja po bëhen më të mëdha dhe qafa duket disi e fryrë. Kjo tiroide e zgjeruar njihet edhe si goiter. Mund të çojë në një ndjenjë të plotësisë në fyt, por zakonisht nuk ka dhimbje.

Ndërsa tiroiditi Hashimoto përparon, mund të filloni të vini re disa simptoma. Simptomat e tiroidititit Hashimoto mund të përfshijnë:

– Lodhje, këputje dhe plogështi

– Shtim i pashpjegueshëm i peshës

– Dhimbje në nyje dhe muskuj

– Kapsllëk

– Rritje e ndjeshmërisë ndaj të ftohtit

– Flokë të thatë dhe të rralluar

– Thonj të brishtë

– Fytyrë e fryrë

– Gjuhë e trashur

– Ritmi të ngadalësuar të zemrës

– Probleme të kujtesës

– Depresion

– Periudha të rënda ose të parregullta

– Probleme për të mbetur shtatzënë

Përveç simptomave të zakonshme të tiroidititit Hashimoto, ju mund të rrisni gjithashtu rrezikun për komplikime shëndetësore afatgjata dhe sëmundje të caktuara. Tiroiditi i Hashimoto mund të rrisë rrezikun për:

– Sëmundjen Addison dhe sëmundjen Graves

– Tiroidet Goiters (të fryra)

– Sterilitet, dështim të vezores, komplikime të shtatëzënësisë ose lindjes dhe defekte të lindjes

– Diabet tip 2

– Kolesterol i lartë

–  Sëmundje të zemrës

– Probleme të trurit

– Probleme të veshkave

– Dëmtim neurologjik

– Çrregullime të shëndetit mendor, siç është depresioni

Shkaqet kryesore të Hashimoto

Ndërsa studiuesit nuk janë ende plotësisht të sigurt pse ndodhin çrregullimet autoimune, siç është tiroiditi Hashimoto, bazuar në tregues, ata arsyetojnë se ka të ngjarë të jenë rezultat i një kombinimi të çështjeve. Dieta e varfër, ndjeshmëria e ushqimit, zgjedhja e dobët e stilit të jetës, infeksionet dhe toksinat mund të luajnë të gjitha rol në shkaktimin e sëmundjeve autoimune.

Për të parandaluar dhe riparuar autoimunitetin, është e rëndësishme të kuptohen këta faktorë që mund ta shkaktojnë atë. Le t’i shohim ato një nga një.

– Dieta e dobët dhe ndjeshmëria e ushqimit

Zorra luan një rol kritik kur bëhet fjalë për kushtet autoimune, shëndetin e tiroides dhe sëmundjen Hashimoto. Shëndeti i dobët i zorrëve dhe një çekuilibër i florës së zorrëve mund të çojë në inflamacion dhe të shkaktojë një përgjigje imune. Njerëzit me kushte autoimune kanë më shumë të ngjarë të kenë ndjeshmëri ushqimore sesa të tjerët.

Është e rëndësishme që të testoheni për ndjeshmërinë e ushqimit ose të provoni vetë një dietë eleminimi. Ndjeshmëritë më të zakonshme të ushqimit përfshijnë gluten, sheqerin, qumështin, misrin, sojën, vajrat vegjetale të rafinuara, aditivët dhe konservuesit. Këto janë gjithashtu ushqimet më inflamatore që mund të dëmtojnë shëndetin tuaj, kështu që mund të përfitoni vetëm duke qëndruar larg tyre plotësisht.

– Mangësitë ushqyese

Për të arritur shëndetin optimal, përfshirë funksionin optimal të tiroides, është e rëndësishme që të hani një dietë të shëndetshme dhe të dendur në lëndë ushqyese. Një dietë e dobët dhe përthithje e dobët mund të çojë në mangësi ushqyese që mund të kontribuojnë në sëmundjen e Hashimoto.

Disa nga mangësitë kryesore ushqyese që mund të jenë fajtori prapa problemit të tiroides tuaj përfshijnë vitaminat D, A, E, vitamina B, zink, selen, magnez dhe acide yndyrore Omega-3. Më pas në këtë artikull, do të mësoni për secilën nga ushqyesit dhe si të korrigjoni mangësitë e ushqyesve.

– Mbingarkesa toksike

Toksinat janë përreth nesh. Ato janë në ushqimin tonë, në ajrin dhe shtëpinë tonë, higjenën dhe produktet e kujdesit personal. Ato fshihen kudo dhe në heshtje kontribuojnë në shumë nga sëmundjet tona.

Toksinat mjedisore janë një nga arsyet kryesore pas sëmundjeve autoimune dhe problemeve të tiroides, siç është tiroiditi Hashimoto. Plastika, metalet e rënda, glifozati, myku, madje edhe ekspozimi i rëndë i EMF mund të jetë i rrezikshëm dhe mund të çojë në inflamacion dhe sëmundje. Prandaj zvogëlimi i ekspozimit toksik është tepër i rëndësishëm për të zvogëluar rrezikun dhe për të riparuar trupin nga tiroiditi Hashimoto.

– Infeksionet kronike dhe Hashimoto

Infeksionet virale dhe të zorrëve janë një nga arsyet kryesore që mund të shkaktojnë një gjendje autoimune, siç është tiroiditi Hashimoto. Viruset në të vërtetë mund të qëndrojnë të fjetura brenda trupit për shumë vite para se të ndizen gjatë një kohe stresuese ose të papritur më vonë në jetë.

Infeksionet e zorrëve, të tilla si H. Pylori, dhe Blastocystis Hominis janë të lidhura me sëmundjen e Hashimoto. Hulumtimet kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis virusit Epstein Barr (EBV) dhe sëmundjes së tiroides.

EBV është gjetur në disa pjesëmarrës autoimunë dhe megjithëse EBV nuk është i vetmi faktor që çon në sëmundje autoimune të tiroides, studiuesit përcaktuan se mund të konsiderohet një faktor kontribues. Infeksionet e zorrëve, të tilla si H. Pylori, dhe Blastocystis Hominis gjithashtu janë të lidhura me sëmundjen e Hashimoto.

– Zorra e rrjedhëshme dhe Hashimoto

Zorra e rrjedhshme është e përfshirë në të gjitha kushtet autoimune, jo vetëm tiroiditin e Hashimoto. Ushqimi i një diete të rrezikuar jo të shëndetshme, ekspozimi ndaj toksinave, ndjeshmëria e ushqimit, stresi kronik dhe dysbioza e zorrëve mund të çojnë në zorrë rrjedhëse.

Zorra rrjedhëse ndodh kur nyjet e hendekut midis qelizave në murin e zorrëve bëhen shumë të gjera dhe lejojnë grimca të mëdha, të tilla si toksinat dhe molekulat e ushqimit, të hyjnë në rrjedhën e gjakut. Sistemi imunitar i ngatërron këto molekula për pushtues të huaj dhe krijon antitrupa për t’i luftuar ato. Kjo përgjigje imune dhe mënyra e trupit për të sulmuar çon në inflamacion kronik dhe autoimunitet.

– Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Hulumtimet kanë zbuluar se stresi është një nga shkaqet kryesore të problemeve me tiroidet. Rritja e hormonit të stresit, kortizoli mund të ndërhyjë në prodhimin e shëndetshëm të hormonit tiroid dhe mund të çojë në probleme të tiroides.

Gjumi i dobët është tepër stresues për trupin. Mund të çojë gjithashtu në një ditë më stresuese dhe në një jetë të përgjithshme jo të shëndetshme. Mungesa e gjumit parandalon gjithashtu që trupi të pushojë dhe të rregullojë qelizat e tij, dhe si rezultat, mund të kontribuojë në problemet e tiroides. Prandaj, ulja e stresit dhe shumë gjumë është thelbësore për tiroidet dhe shëndetin e përgjithshëm.

Testimi për tiroiditin Hashimoto

Nëse dyshoni se keni tiroiditet Hashimoto, është shumë e rëndësishme të testoheni, në mënyrë që të filloni një regjim të duhur trajtimi. Shumë mjekë konvencionale kontrollojnë vetëm nivelin e hormonit stimulues të tiroides (TSH). Ky është testi i tyre i zakonshëm për funksionimin e tiroides.

Sidoqoftë, për të kuptuar plotësisht shëndetin e tiroides dhe për t’u siguruar që nuk keni tiroiditin Hashimoto ose ndonjë mosfunksionim tjetër të tiroides, është e rëndësishme të merrni një panel të plotë dhe të kontrolloni TSH, Free T4, Free T3, dhe nivelet e kundërt T3 së bashku me disa antitrupa testimi.

– TSH

Metoda më e mirë për të provuar fillimisht funksionin e tiroides është të kontrolloni nivelin e TSH në gjakun tuaj. Nëse nivelet e TSH janë të larta, mund të nënkuptojë që gjëndra tiroide nuk po funksionon mirë për shkak të një problemi që ndikon në tiroide, zakonisht hipotiroidizëm.

Në të kundërt, nëse TSH-ja është e ulët, mund të keni një tiroide tepër aktive dhe që keni të bëni me hipotiroidizëm dhe shumë hormone tiroide. Nivelet e ulëta të TSH mund të jenë gjithashtu rezultat i një problemi të gjëndrave të hipofizës. Në shumicën e rasteve, rezultatet normale të TSH nënkuptojnë funksionim të shëndetshëm të tiroides.

– T4 dhe Free T4

Testet T4 janë gjithashtu një hap i rëndësishëm për të kontrolluar funksionin e tiroides. T4 mund të gjendet në gjak në dy forma: T4 që është e detyruar për proteinat që parandalojnë T4 të gjejnë rrugën e tyre në indet në nevojë për hormonet tiroide, dhe Free T4 që është në gjendje të hyjë në inde të ndryshme të synuara. Free T4 është ajo që duhet të shikojmë për të vlerësuar funksionet tiroide. Nëse keni hipertiroidizëm, do të keni nivele të larta T4 (FT4) ose Free T4 Index (FT4I), por nëse keni hipotiroidizëm, këto nivele do të jenë shumë të ulëta.

Kombinimi i rezultateve TSH dhe FT4 ose FTI mund të ndihmojë për të përcaktuar me saktësi nëse tiroidet funksionojnë në mënyrë optimale. Sidoqoftë, në rastin e hipertiroidizmit, testimi T3 mund të jetë gjithashtu i dobishëm.

– T3 dhe Free T3

Testet T3 zakonisht përdoren për të diagnostikuar hipertiroidizmin, si dhe për të kuptuar ashpërsinë e tij. Free T3 (FT3) është një formë aktive e hormonit tiroid, ndërsa Reverse T3 (RT3) lidh receptorët e tij në FT3 për të ngadalësuar proceset metabolike.

Kur trupi ka nevojë për më shumë energji, ai konverton T4 në FT3 për të fuqizuar proceset metabolike. Nëse trupi nuk po konverton mirë T4 në FT3, mund të çojë në hipotiroidizëm. Nivelet e larta të RT3 mund të nënkuptojnë që trupi po shndërron T4 në RT3 dhe jo FT3 i cili mund të çojë në çështje hipotiroidesh gjithashtu.

– Antitrupat TPO dhe TG Për Hashimoto

Përveç kontrollit të niveleve të hormoneve tiroide, është shumë e rëndësishme që mjeku juaj të testojë dy lloje kryesore të antitrupave tiroide: antitrupat e peroksidazës tiroide (TPOAb) dhe antitrupat tiroglobulinë (TgAb). TPOAb sulmon enzimat që janë përgjegjëse për sintetizimin e hormoneve të tiroides, ndërsa TgAb sulmon tiroglobulinën, e cila përdoret nga tiroidet për të prodhuar hormonet tiroide. Në tiroiditet Hashimoto, të dy nivelet e TPOAb dhe TgAb janë të ngritura.

Kontrollimi i këtyre antitrupave është absolut për të përcaktuar nëse keni sëmundjen e Hashimoto, e cila është një gjendje autoimune, apo një tiroide joaktive pa prezencë autoimuniteti. Kjo është e rëndësishme jo vetëm për të kuptuar problemet tuaja të tiroides, por edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Pasi të keni një gjendje autoimune, shanset tuaja janë shumë më të larta për të zhvilluar një tjetër.

Vlerat normale të testeve

Disa mjekë tradicionalë mbështeten në një varg referencash shumë të gjera madje Shoqata Amerikane e Endokrinologëve Klinikë rekomandojnë referenca më të ngushta laboratorike që janë përdorur më parë. Mjekët funksional, holistik dhe naturopatik kanë tendencë të jenë më konservatorë dhe të përdorin referenca më të ngushta laboratorike për t’ju ndihmuar të kapni problemin herët. Këtu janë vlerat normale të referencës:

  • TSH 1-2 UIU / ML ose më e ulët
  • FT4> 1.1 NG / DL
  • FT3> 3.2 PG / ML
  • RT3 më pak se një raport 10:1 të RT3: FT3
  • TPOab dhe TgAb <4 IU / ML ose negative

Testi i plotë i tiroides

Për të diagnostikuar tiroiditin e Hashimoto-s ose ndonjë çështje tjetër të tiroides, ne rekomandojmë Testin e plotë të tiroides. Ky është testi më gjithëpërfshirëse dhe i besueshëm i tiroides. Përveç testimit të niveleve tuaja TSH, FT4, FT3, RT3, TPOab dhe TgAb, ai teston edhe faktorë të tjerë të rëndësishëm që mund të ndikojnë në funksionin e tiroides.

  • Nivelet e vitaminës D (25 – OH): Nivelet t ulëta të vitaminës D3 gjenden zakonisht tek ata me çrregullime të tiroides.
  • Testi CBC dhe Chem: Anemia gjithashtu prek zakonisht njerëzit me çrregullime tiroide. Enzimat e ngritura të mëlçisë janë gjithashtu pjesë e këtij testi, pasi funksionimi i dobët i mëlçisë mund të çojë në ndryshim të konvertimit T4-T3 dhe probleme metabolike.
  • Homocisteinina: Çrregullimet e tiroides shpesh janë të ndërlikuara nga proceset e dobëta të metilimit dhe homocisteinës së ngritur.
  • CRP-hs: Matja e proteinave reaktive C na tregon nëse kemi rritje të inflamacionit në trup që mund të jetë fajtori që qëndron pas funksionit të dobët të tiroides.
  • Magnezi: Nivelet e ulëta të magnezit mund të rrezikojnë funksionin e tiroides.

Testimi i infeksioneve të zorrëve

Meqenëse infeksionet e zorrëve mund të jenë shkaku themelor pas tiroiditit Hashimoto ose gjendjes tjetër të tiroides, është e rëndësishme të testoheni për to. Ne rekomandojmë Testin e Analizës së Feçeve GI.

Ky test mund të përcaktojë nëse keni dysbiosis ose ekuilibër të keq të baktereve në zorrën tuaj dhe nëse mund të përfitoni nga ndryshimet dietike dhe plotësimet për të riparuar infeksionet e zorrëve dhe mikrobiomën e kompromentuar të tyre që mund të jenë fajtori i çështjeve tuaja të tiroides.

Zgjidhjet për trajtimin e Tiroiditit Hashimoto

Tani që e kuptoni se si dieta, mënyra e jetesës dhe mjedisi mund të shkaktojnë autoimunitet dhe tiroiditin Hashimoto, mund të kuptoni që të gjithë këto janë faktorë të rëndësishëm që luajnë një rol në parandalimin e sëmundjes dhe riparimin e dëmit duke përmirësuar ose madje edhe kthyer gjendjen në normalitet total. Le t’i hedhim një sy këtyre zgjidhjeve natyrale që mund të ndihmojnë në tiroiditin Hashimoto.

– Ndiqni një dietë të shëndetshme të tiroides

Nëse dëshironi të shëroheni nga tiroiditi Hashimoto dhe të rregulloni tiroidet, ndiqni një dietë të shëndetshme të tiroides. Në zemër të kësaj diete është një plan ushqimor që është i ulët në karbohidrate, i lartë në yndyrna të shëndetshme, fibra, proteina të pastra dhe fitonutrientë të bazuar në bimë dhe barishte.

Disa nga ushqimet më të mira që mund të hani përfshijnë perimet e detit, perimet kryqëzore, supë kockash, limon, lime, gjalpë organik, arrë kokosi, avokado, uthull molle, ushqime të fermentuara, ullinj , vaj ulliri, peshk të egër dhe produkte shtazore të ushqyera nëpër kullota.

– Konsideroni një Dietë Autoimune

Meqenëse sëmundja e Hashimoto nuk është vetëm një mosfunksionim i tiroides, por një sëmundje autoimune, duhet të merrni parasysh një Dietë Autoimune. Është një mënyrë e fuqishme për të zvogëluar inflamacionin dhe kondicionin autoimun. Mund të jetë gjithashtu e dobishme nëse keni kushte të tjera autoimune përveç tiroiditit Hashimoto.

Qëllimi i një Diete Autoimune është në thelb të hani shumë ushqime anti-inflamatore dhe të eliminoni ushqimet inflamatore nga dieta juaj. Ushqimet anti-inflamatore që mund të përfshini në këtë plan përfshijnë ushqime të ngopura me bar, mishin e kullotave, shpendët, avokadon, vajin e avokados, limonin, manaferrat, çajin jeshil, uthullën e mollës, peshkun e egër, xhenxhefil, supë kockash, supë perimesh, vaj ulliri, perime të fermentuara, yndyrë kokosi, hudhra, qepë dhe qiqra.

Ushqimet inflamatore që duhet të shmangni përfshijnë kokrra të rafinuara, drithërat, produktet e grurit dhe miellit, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet e përpunuara, ushqimet e konservuara, ushqimet e shpejta, pijet me gaz, mishin e kuq, yndyrnat trans, margarinë, vajra të rafinuar, etj.

– Ulja e stresit

Stresi kronik është një nga shkaqet kryesore të inflamacionit, dhimbjes dhe sëmundjes. Një përqindje e madhe e njerëzve me simptoma autoimune kanë përjetuar stres emocional para fillimit të simptomave të tyre. Stresi mund të shkaktojë simptoma, flakje autoimune, funksion të ulët imunitar dhe të ndryshojë prodhimin e hormoneve neuroendokrine. Hulumtimi ka treguar gjithashtu se ndërhyrjet për uljen e stresit mund të kenë një efekt pozitiv te njerëzit me sëmundje autoimune, siç është Hashimoto.

Ulja e niveleve të stresit është jashtëzakonisht e rëndësishme në zgjidhjen e shkaqeve themelore të sëmundjes Hashimoto dhe çështjeve të tjera autoimune. Ne rekomandojmë meditim, ushtrime relaksuese, frymëmarrje, banja detox me kripë Epsom, kalimin e kohës në natyrë, praktikat shpirtërore (shkuarjen në xhami, kryerjen e lutjeve), dhe bimët për të zvogëluar stresin.

Bimët adaptuese janë jashtëzakonisht të dobishme kur bëhet fjalë për uljen e hormoneve të stresit dhe balancimin e trupit.

– Mangësitë ushqyese

Mangësitë ushqyese mund të çojnë në të gjitha llojet e problemeve në trup, duke përfshirë pabarazinë e florës së zorrëve, inflamacionet, dhimbjen dhe sëmundjet. Mangësitë ushqyese mund të çojnë në mosfunksionim tiroid dhe tiroiditet Hashimoto.

Vitamina B

Vitamina B, veçanërisht B12, është thelbësore kur bëhet fjalë për funksionet qelizore, metabolike dhe tiroide. Nuk është çudi që vitamina B12 quhet gjithashtu “vitamina e energjisë”.

Seleni

Seleni është një mineral tjetër që është tepër i rëndësishëm për funksionimin e tiroides. Ndihmon për të rregulluar hormonet T3 dhe T4, dhe madje mund të zvogëlojë rrezikun e problemeve të tiroides gjatë shtatëzanisë. Kur bëhet fjalë për selenin, një nga mënyrat më të lehta për të përmbushur kërkesat e trupit është të hani një arrë braziliane në ditë.

Zinku

Zinku është një mineral i rëndësishëm që është një pjesë e enzimës deiodinazë, e cila shndërron T4 në T3. Studimi ka lidhur gjithashtu mungesën e zinkut me hipotiroidizmin. Mishi, vezët, arrat dhe farat janë të gjitha burime fantastike të zinkut.

Vitamina A

Hulumtimet kanë treguar që vitamina A mund të ndihmojë në rregullimin e metabolizmit të hormoneve tiroide dhe nivelet e shëndetshme të TSH. Burimet më të mira të vitaminës A përfshijnë mëlçinë e merlucit, vezët, perimet me gjethe të errëta, perimet portokalli dhe të verdha dhe frutat.

Vitamina E

Vitamina E është një antioksidant i rëndësishëm. Mungesa e vitaminës E është e lidhur edhe me problemet e tiroides. Burimet më të mira të vitaminës E përfshijnë zarzavatet me gjethe të errëta, arrat dhe farat

Vitamina D

Vitamina D është një nga vitaminat kryesore në të cilën shumica e njerëzve janë të mangët. Vitamina D ndihmon për rregullimin e sistemit imunitar dhe është shumë e rëndësishme për funksionimin e tiroides. Një përqindje e madhe e njerëzve me tiroiditet dhe problemet e tiroides së Hashimoto kanë mangësi të vitaminës D.

Për të korrigjuar këtë mungesë, është e rëndësishme që të kaloni të paktën 15 – 20 minuta jashtë në diell me një lëkurë të zhveshur të ekspozuar ndaj diellit, dhe të ndiqni udhëzimet që i gjeni këtu.

Magnezi

Pa nivele adekuate të magnezit, tiroidet nuk mund të funksionojnë siç duhet. Mungesa e magnezit është e lidhur me zmadhimin e tiroideve. Është e rëndësishme që të hani një dietë të pasur me magnez me arra, fara, avokado dhe kakao.

Omega 3

Acidet yndyrore omega 3 janë jashtëzakonisht shumë të rëndësishme në uljen e inflamacionit në trupin tuaj. Mangësitë janë të lidhura me problemet e tiroides. Acidet yndyrore kryesore omega 3 që duam janë zinxhiri shumë i gjatë EPA dhe DHA që i gjejmë tek peshqit, krillet dhe algat, si dhe mishi i ushqyer nga kullotat.

– Përcaktoni përparësinë e gjumit të mirë për të shëruar Hashimoto

Gjumi është absolutisht thelbësor dhe i padiskutueshëm kur bëhet fjalë për tiroide dhe shëndetin e përgjithshëm. Mos harroni, stresi mund të rezultojë në probleme të tiroides, dhe nata pa gjumë vendos shumë stres në trupin tuaj. Të flesh shtatë deri në nëntë orë gjumë është tepër e rëndësishme për të mbështetur funksionin e tiroides dhe mirëqenien e përgjithshme.

Për të mbështetur një cikël të shëndetshëm të gjumit, ushtrohuni rregullisht dhe hani një dietë të shëndetshme. Shmangni pijet me kafeinë dhe sheqerna të përpunuar, veçanërisht vonë në orët e pasdites ose në mbrëmje. Mbani një orar të rregullt të gjumit. Zhvilloni një rutinë të natës që funksionon për ju. Fikni elektronikën disa orë para gjumit. Angazhohuni në qetësimin e aktiviteteve të natës, të tilla si meditimi dhe leximi.

– Përmirësoni shëndetin e mëlçisë dhe detoksifikimin

Mëlçia është një organ tepër i rëndësishëm që shërben për një seri funksionesh në trupin tuaj, megjithatë ne rrallë i japim kredi të mjaftueshme për rolet e saj të rëndësishme. Kur bëhet fjalë për shëndetin e tiroides dhe sëmundjen e Hashimoto, mëlçia është pjesërisht përgjegjëse për shndërrimin e T4 në T3. Pa këtë konvertim, ju mund të zhvilloni çështje tiroide.

Shëndeti i mëlçisë mund të rrezikohet për shkak të një diete jo të shëndetshme, ekspozimit ndaj toksinave mjedisore, mungesës së ushqyesve, infeksioneve kronike dhe glutathione të ulët. Është e rëndësishme të mbështesni shëndetin e mëlçisë përmes një diete të shëndetshme dhe detoksifikimit.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook