Kanceret në organe të shumta ndryshojnë funksionin e Mëlçisë

Studimi zbulon sesi Kanceret në organe të shumta ndryshojnë funksionin e Mëlçisë

 

Studiuesit në Weill Cornell Medicine (WCM) zbuluan se kanceret shpesh lëshojnë molekula në qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar akumulimin e yndyrës – duke e zhvendosur patologjikisht mëlçinë në një gjendje inflamatore dhe duke dëmtuar funksionet e saj normale detoksifikuese.

Zbulimi i tyre hedh dritë mbi një nga mekanizmat më të fshehtë të mbijetesës së kancerit dhe sugjeron qasje të mundshme për zbulimin dhe kthimin e këtij procesi.

Si ndikojnë tumoret e largët në funksionin e mëlçisë

Në një studim të botuar në revistën Nature, studiuesit e WCM zbuluan se një shumëllojshmëri e gjerë e llojeve të tumorit që rriten jashtë mëlçisë riprogramojnë nga distanca këtë organ dhe gjëndër vitale në një gjendje që i ngjan sëmundjes së mëlçisë yndyrore nëpërmjet sekretimit të vezikulave dhe grimcave jashtëqelizore (EVPs) që përmbajnë acide yndyrore.

Shkencëtarët gjetën prova të këtij procesi në modelet e kancerit të kafshëve dhe në mëlçitë e pacientëve me kancer njerëzor.

“Gjetjet tona tregojnë se tumoret mund të çojnë në komplikime të rëndësishme sistemike, duke përfshirë sëmundjen e mëlçisë, por gjithashtu sugjerojnë që këto komplikime mund të trajtohen me trajtime të ardhshme,” tha bashkëautori i studimit Dr. David Lyden, një hematolog-onkolog pediatrik në WCM.

Për dy dekadat e fundit, Lyden dhe grupi i tij kërkimor kanë studiuar efektet sistemike të kancerit, duke përfshirë mënyrën se si kanceret sigurojnë mbijetesën e tyre dhe përshpejtojnë përparimin e tyre.

Në punën e tyre të botuar në revistën Nature Cell Biology, ekipi zbuloi se kanceret e pankreasit sekretojnë molekula të kapsuluara në vezikulat jashtëqelizore, të cilat udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut, merren nga mëlçia dhe përgatitin organin për të mbështetur rritjen e tumoreve të reja metastatike.

Gjatë metastazës, qelizat e kancerit shkëputen nga tumori origjinal (primar), udhëtojnë nëpër gjak ose sistemin limfatik dhe formojnë një tumor të ri në organe ose inde të tjera të trupit. Tumori i ri metastatik është i njëjti lloj kanceri si tumori primar.

Në studimin e ri, studiuesit zbuluan një grup të ndryshëm ndryshimesh të mëlçisë të shkaktuara nga qelizat e largëta të kancerit që ata vëzhguan në modelet e kafshëve të kancerit të kockave, lëkurës dhe gjirit që metastazojnë në organe të tjera – por jo në mëlçi.

Gjetja kryesore e studimit është se këto tumore nxisin akumulimin e molekulave të yndyrës në qelizat e mëlçisë, rrjedhimisht duke riprogramuar mëlçinë në një mënyrë që i ngjan gjendjes së lidhur me obezitetin dhe alkoolin e njohur si sëmundja e mëlçisë yndyrore.

Ekipi gjithashtu vërejti se mëlçitë e riprogramuara kanë nivele të larta inflamacioni, të shënuara nga nivele të larta të faktorit të nekrozës së tumorit-alfa (TNF-a) – një citokinë inflamatore e prodhuar nga makrofagët/monocitet gjatë inflamacionit akut – dhe nivele të ulëta të enzimave metabolizuese të ilaçeve të quajtura citokrom P450, i cili zbërthen molekulat potencialisht toksike, duke përfshirë shumë molekula ilaçesh.

Reduktimi i vërejtur në nivelet e citokromit P450 mund të shpjegojë pse pacientët me kancer shpesh bëhen më pak tolerantë ndaj kimioterapisë dhe barnave të tjera kimike ndërsa sëmundja e tyre përparon.

Studiuesit e gjurmuan këtë riprogramim të mëlçisë në vezikulat dhe grimcat jashtëqelizore (EVPs) që çlirohen nga tumoret e largëta dhe mbajnë acide yndyrore, veçanërisht acidin palmitik.

Kur merret nga qelizat imune rezidente të mëlçisë të quajtura qelizat Kupffer, ngarkesa e acidit yndyror shkakton prodhimin e TNF-a, i cili rrjedhimisht nxit formimin e mëlçisë yndyrore.

Megjithëse studiuesit përdorën kryesisht modele kafshësh të kancerit në studim, ata vëzhguan ndryshime të ngjashme në mëlçinë e pacientëve me kancer pankreatik të sapodiagnostikuar, të cilët më vonë zhvilluan metastaza jo të mëlçisë.

“Një nga vëzhgimet tona më të habitshme ishte se kjo gjendje e mëlçisë yndyrore të shkaktuar nga EVP nuk bashkë-ndodhi me metastazat në mëlçi. Kjo sugjeron se shkaktimi i mëlçisë së dhjamosur dhe përgatitja e mëlçisë për metastaza janë strategji të dallueshme që kanceret përdorin për të manipuluar funksionin e mëlçisë, “thanë bashkë-autorët e studimit.

Shkencëtarët dyshojnë se gjendja e mëlçisë yndyrore u sjell përfitime kancereve, pjesërisht duke e kthyer mëlçinë në një burim energjie me bazë lipide për të nxitur rritjen e kancerit.

“Ne shohim në qelizat e mëlçisë jo vetëm një akumulim jonormal të yndyrës, por edhe një zhvendosje nga përpunimi normal i lipideve ose komponimeve yndyrore në mënyrë që lipidet që prodhohen të jenë më të favorshme për kancerin,” tha bashkëautori i lartë Dr. Robert Schwartz, një hepatolog në Qendrën Mjekësore të Nju Jorkut -Presbyterian/Weill Cornell dhe profesor i asociuar i mjekësisë në Divizionin e Gastroenterologjisë dhe Hepatologjisë në WCM.

Ky mund të mos jetë i vetmi përfitim që kanceret rrjedhin nga ky ndryshim i mëlçisë

“Ka gjithashtu molekula thelbësore të përfshira në funksionin e qelizave imune, por prodhimi i tyre ndryshohet në këto mëlçi të yndyrshme, duke lënë të kuptohet se kjo gjendje mund të dobësojë gjithashtu imunitetin kundër tumorit,” tha bashkëautori i lartë Dr. Haiying Zhang, asistent profesor i qelizave dhe biologjia e zhvillimit në pediatri në WCM.

Për të zbutur këto efekte sistemike të tumoreve në mëlçi, studiuesit zbatuan strategji, si p.sh:

– Bllokimi i lëshimit të tumorit-EVP

– Ndalimi i paketimit të acidit palmitik në tumose EVP

– Duke shtypur aktivitetin e TNF-a

– Eliminimi i qelizave Kupffer në modelet eksperimentale të kafshëve

Studiuesit po hetojnë më tej potencialin e zbatimit të këtyre strategjive te pacientët njerëzorë për të bllokuar këto efekte të largëta të tumoreve në mëlçi.

Ata po eksplorojnë gjithashtu mundësinë e përdorimit të zbulimit të acidit palmitik në EVP-të e tumorit që qarkullojnë në gjak si një shenjë paralajmëruese e mundshme e kancerit të avancuar.

Ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHR&D) e ka zbuluar me kohë rëndësinë e mëlçisë si organ strategjik për luftimin e kancerit dhe parandalimin e përhapjes së tij me metastaza, pavarësisht organit apo zonës primare ku shfaqet kanceri, prandaj edhe kurat me bimë të egra shkretinore për lloje të ndryshme të kancerit, i japin një rëndësi jetike rigjenerimit të vazhdueshëm të indeve të mëlçisë dhe stimulimit të funksioneve të saj.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook