Kur Kanceri i Gjirit metastazon në Tru

Kur Kanceri i Gjirit metastazon në Tru

 

Kanceri i gjirit është lloji më i zakonshëm i kancerit tek gratë. Sipas Shoqatës (ACS), ai përbën rreth 30 % të të gjithë kancereve të reja të diagnostikuara tek gratë çdo vit.

Të gjithë kanceret, përfshirë kancerin e gjirit, mund të japin metastaza. Kjo është kur kanceri përhapet në një pjesë më të largët të trupit nga e ka origjinën. Kanceri metastatik quhet gjithashtu kanceri i fazës 4.

Truri është një nga vendet ku kanceri i gjirit zakonisht mund të metastazojë.

Çfarë është metastaza në tru?

Metastaza e trurit është kur kanceri që filloi në një zonë, siç është gjiri, përhapet në tru. Truri është një nga vendet e zakonshme të metastazave të kancerit të gjirit. Të tjerët përfshijnë kockat, mushkëritë dhe mëlçinë.

Një studim i vitit 2017, i cili shqyrtoi 4,932 njerëz me kancer metastatik të gjirit, 8.8 % kishin një metastazë në tru.

Për shumë njerëz, metastazat tashmë janë zbuluar në një nga vendet e zakonshme metastatike përpara se të gjenden në tru. Megjithatë, rreth 17 % e njerëzve me kancer metastatik të gjirit kanë trurin si vendin e tyre të vetëm të metastazës.

Cilat janë simptomat e metastazës së trurit nga kanceri i gjirit?

Simptomat e metastazës së trurit mund të varen nga ajo pjesë e trurit e prekur dhe mund të përfshijnë:

– dhimbje koke

– marramendje

– të prziera ose të vjella

– dobësi ose mpirje të gjymtyrëve

– ndryshimet e shikimit, të tilla si shikimi i paqartë ose humbja e papritur e shikimit

– vështirësi në të folur ose të folur të paqartë

– vështirësi për të qëndruar të ekuilibruar

– probleme me kujtesën

– ndryshime në personalitet

– konvulsione

Simptoma të tjera më të përgjithshme që kanceri i gjirit ka metastazuar përfshijnë:

– lodhje

– ndjesi jo mirë

– oreks i reduktuar

– humbje peshe e pashpjegueshme

Çfarë e shkakton kancerin e gjirit të japë metastaza në tru?

Metastaza ndodh kur qelizat e kancerit shkëputen nga vendi origjinal i tumorit. Këto qeliza përdorin sistemin e qarkullimit të gjakut ose limfatik për të udhëtuar në një pjesë më të largët të trupit, siç është truri, për të krijuar një tumor të ri.

Nuk është e mundur të parashikohet me siguri nëse një person do të zhvillojë apo jo metastazë në tru. Megjithatë, disa faktorë mund të rrisin rrezikun e një personi.

Faktorët e rrezikut për metastaza në tru

Sipas një rishikimi të vitit 2020, faktorët e rrezikut për metastazën e trurit janë të ngjashëm me faktorët e përgjithshëm të rrezikut për kancerin metastatik të gjirit.

Këto përfshijnë:

– kanceri i gjirit me karakteristika të caktuara, si kanceri i gjirit trefish negativ ose receptori i rritjes epidermale të njeriut 2 (HER2) – kanceri i gjirit pozitiv.

– një tumor me shkallë të lartë histologjike, që do të thotë se qelizat duken më të parregullta nën një mikroskop dhe mund të kenë më shumë gjasa të rriten dhe të përhapen shpejt.

– kanceri i gjirit që tashmë është përhapur në indet ose nyjet limfatike aty pranë.

– diagnoza e kancerit të gjirit në moshë të re.

Nëse keni marrë një diagnozë të kancerit të gjirit, mbani mend se të paturit e ndonjë prej faktorëve të rrezikut të mësipërm nuk do të thotë që me siguri do të zhvilloni metastazë në tru. Do të thotë që jeni në një rrezik të lartë krahasuar me të tjerët pa faktorë rreziku.

Si diagnostikohet metastaza në tru?

Nëse simptomat sugjerojnë praninë e metastazave në tru, mjeku do të përdorë një sërë testesh për të vendosur një diagnozë.

Fillimisht do të urdhërohen analizat e gjakut për të marrë një ide mbi shëndetin e përgjithshëm dhe funksionin e organeve të ndryshme.

Këto mund të përfshijnë:

– një panel metabolik, i cili mund të vlerësojë funksionin e mëlçisë dhe veshkave, si dhe nivelet e elektroliteve në gjak.

– një numërim i plotë i gjakut, i cili mat nivelet e qelizave të ndryshme të gjakut.

– testet për shënuesit e tumorit të kancerit të gjirit, të cilat janë proteina që mund të prodhohen nga qelizat e kancerit të gjirit.

Mjeku mund të përdorë një MRI të kokës për të konfirmuar diagnozën e metastazës në tru. Kjo zakonisht do të bëhet me një zgjidhje kontrasti që jepet nëpërmjet një linje intravenoze (IV). Përdorimi i një zgjidhje kontrasti mund të ndihmojë për t’i bërë më të qarta imazhet nga MRI.

Cila është perspektiva për metastazat e trurit?

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit (NCI), shkalla e mbijetesës 5-vjeçare për kancerin metastatik të gjirit është 29%.

Perspektiva për metastazat e trurit në vetvete është përgjithësisht e dobët, por mund të ndikohet nga disa faktorë, si p.sh.

– statusi HER2 dhe HR i kancerit, me kancerin e gjirit trefish negativ që ka perspektivën më të dobët.

– sa metastaza janë të pranishme në tru.

– nëse kanceri ka metastazuar edhe në zona të tjera të trupit.

– moshën dhe shëndetin e përgjithshëm.

Një studim i vitit 2019 shqyrtoi 4,118 njerëz me kancer gjiri dhe metastaza në tru. Gjatë një periudhe ndjekjeje 30-mujore, mbijetesa e përgjithshme mesatare pas diagnostikimit të metastazave në tru ishte 7.9 muaj.

Megjithatë, për kancerin metastatik të gjirit në tru, mbijetesa varionte nga 3 deri në 36 muaj.

Kur diskutojmë normat e mbijetesës, dijeni se këto shifra bazohen në studimet e një numri të madh njerëzish që janë diagnostikuar disa vite më parë. Ato nuk pasqyrojnë situata individuale ose përparime të fundit në diagnozë dhe trajtim.

Trajtimi që këshillohet për të luftuar dhe kuruar sëmundjet është me mënyra natyrale, kjo është rruga drejt kurimit dhe mënyra e vetme që të mbush me pozivitet. Sado e veçantë të jetë situata juaj, drejtimi drejt natyrës është rruga që duhet ndjekur.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Gjirit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancereve të Gjirit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook