Madhësitë dhe llojet e polipeve të zorrës së trashë

Madhësitë dhe llojet e polipeve të zorrës së trashë

 

Polipet e zorrës së trashë janë rritje të vogla në zorrë dhe rektum që mund të bëhen kancerogjene. Madhësia e polipit të zorrës së trashë mund të vlerësojë rrezikun e kancerit. Polipet më të mëdha kanë më shumë gjasa të bëhen kancerogjene sesa ato më të vogla.

Mjekët i klasifikojnë polipet e zorrës së trashë bazuar në faktorë të tillë si madhësia, vendndodhja dhe pamja e tyre. Këto klasifikime përcaktojnë rrezikun e tyre për t’u bërë kancer kolorektal. Njohja e llojit të polipeve që keni mund të ndihmojë gjithashtu për të caktuar mënyrën më të mirë për t’i menaxhuar ato.

Shumica e polipeve nuk bëhen kancer, por polipet e klasifikuara si adenoma konsiderohen si parakanceroze. Polipet më të mëdha priren të kenë një shans më të lartë për të zhvilluar kancer sesa ato më të voglat.

Polipet neoplazike janë polipe që kanë potencial të bëhen kancerogjene. Sipas hulumtimit të vitit 2016, ato konsiderohen të avancuara nëse:

– janë të paktën 10 milimetra në diametër

– qelizat e tyre shfaqin ndryshime prekanceroze

– klasifikohen si adenoma viloze ose tubuloviloze

Adenomat e avancuara kanë një rrezik vjetor prej 5 % për t’u zhvilluar në kancer dhe rreziku rritet me rritjen e moshës. Në moshën 55 vjeç, rreziku është 25 % në vit, dhe në moshën 70 vjeç, rreziku rritet në 40 %

Tre klasifikimet kryesore për polipet janë

  1. Polipe adenomatoze, të quajtura edhe adenoma
  2. Polipet hiperplastike dhe inflamatore
  3. Adenoma të dhëmbëzuara të palëvizshme (SSAs) dhe adenomat tradicionale të dhëmbëzuara (TSAs).

Adenomat dhe adenomat e dhëmbëzuara kanë rrezikun më të lartë për t’u bërë kancerogjene. Shkencëtarët i klasifikojnë më tej adenomat si tubulare, viloze dhe tubuloviloze në varësi të pamjes së tyre.

Polipet inflamatore dhe hiperplastike rrallë bëhen kanceroze.

A duhet të hiqen të gjithë polipet e zorrës së trashë për të ulur rrezikun e kancerit të zorrës së trashë?

Një rishikim i vitit 2016 sugjeron që të gjitha polipet neoplazike duhet të hiqen për të ulur rrezikun e kancerit. Polipet neoplazike përfshijnë adenoma dhe adenomat e dhëmbëzuara. Mjekët në përgjithësi rekomandojnë heqjen e çdo polipi të gjetur gjatë ekzaminimit të zorrëve për të ulur rrezikun që ndonjëri prej tyre të bëhet kanceroz.

Sipas Studimit Kombëtar të Polipeve zbuloi se të kesh një zorrë të trashë të pastër ku të gjitha polipet adenomatoze janë eliminuar, ul ndjeshëm shanset për të zhvilluar kancer kolorektal. Për më tepër, një studim i kohëve të fundit zbuloi se ekzaminimi i mëtutjeshëm (kolonoskopi) pas heqjes së polipeve të adenomës shoqërohet me një incidencë më të ulët të kancerit kolorektal.

Fatkeqësisht, është e zakonshme që polipet që hiqen të kthehen. Rreth 30 përqind e pacientëve do të zhvillojnë polipe të reja pas heqjes, që është shkaku pse testet përcjellëse rekomandohen gjatë 3-5 viteve të ardhshme.

Kush merr polipe të zorrës së trashë dhe a ka simptoma?

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar thotë se polipet e zorrës së trashë prekin 1 në 4 persona mbi 50 vjeç. Shumica e polipeve nuk kthehen në kancer, por disa munden.

Ekspertët besojnë se shumica e kancereve të zorrëve zhvillohen nga polipet të klasifikuara si adenoma.

Shumica e polipeve të zorrës së trashë nuk shkaktojnë asnjë simptomë dhe zakonisht gjenden kur ekzaminoni zorrën për një arsye tjetër ose gjatë ekzaminimit për kancerin e zorrëve. Nëse simptomat zhvillohen, ato mund të përfshijnë:

– gjakderdhje rektale

– gjak në jashtëqitje

– kapsllëk ose diarre

– dhimbje

– anemi

Shumica e kancereve kolorektal fillojnë si polipe të zorrës së trashë. Sipas një rishikimi të vitit 2016, faktori i rrezikut më i lidhur me zhvillimin e kancerit kolorektal është numri i përgjithshëm i polipeve të adenomës në zorrë. ACS thotë se gratë kanë rreth 1/23 shanse për të zhvilluar kancer kolorektal gjatë jetës së tyre. Burrat kanë rreth 1/25 shanse.

Faktorët e rrezikut për kancerin e zorrës së trashë

Shumë nga faktorët e rrezikut për zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë janë zakone të jetesës që mund t’i modifikoni, këto përfshijnë:

– mungesa e aktivitetit fizik

– dietë me pak fruta dhe perime

– dietë me pak fibra dhe yndyrë të lartë ose dietë të lartë në mishrat e përpunuar

– përdorimi i duhanit

– konsumi i lartë i alkoolit

– duke pasur mbipeshë ose obezitet

Disa faktorë rreziku janë jashtë kryesisht jashtë kontrollit tuaj, si p.sh:

– histori familjare e kancerit të zorrëve

– sëmundje inflamatore të zorrëve

– sindromat gjenetike si polipoza adenomatoze familjare

Nuk ekziston një mbrojtje absolute ndaj polipeve, por ju mund të ulni rrezikshmërinë ndaj kësaj sëmundjeje.

Çfarë mund të bëni?

Ju mund të kujdeseni për stilin e jetesës:

– Konsumoni çdo ditë fruta dhe perime.

– Reduktoni mishin e perpunuar

– Lëvizni shumë dhe rregullisht.

– Përpiquni të ruani peshën e duhur.

– Mos pini alkool dhe duhan.

Trajtimi Natyral i Polipeve

Mënyrat natyrale të trajtimit janë zgjidhja e duhur për trajtimin e polipeve në zorrën e trashë dhe për rivendosjen e imunitetit për luftimin e sëmundjes. Ne rekmandojmë 2 ilaçet me bimë shkretinore: Colyn-15c dhe Proim-19a, që i gjeni më poshtë…

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook