Polipet në zorrën e trashë

Published On: December 6th, 2022Categories: Kanceri Kolorektal0 Comments on Polipet në zorrën e trashë

4 Kura natyrale për Polipet në zorrën e trashë

 

Kanceri kolorektal – tani shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri – zakonisht fillon si një “polip”, kjo është arsyeja pse një emër tjetër për polipet e zorrës së trashë është “polipe kolorektale”. Lloji i polipit të zorrës së trashë i quajtur adenoma është një pararendës i njohur i kancerit kolorektal. Ndërsa në disa raste polipet e vogla të zorrës së trashë do të zhvillohen në kancer të zorrës së trashë me kalimin e kohës, shumica e polipeve të zorrës së trashë mbeten të vogla, janë jo kanceroze dhe në përgjithësi janë të padëmshme.

Sa e zakonshme është të keni polipe në zorrën e trashë?

Polipet konsiderohen “shumë të zakonshme” tek të rriturit mbi moshën 60 vjeç, të cilët kanë rreth 25 deri në 30 përqind shanse për të pasur një polip. Megjithatë, ato janë shumë më pak të zakonshme në mesin e të rriturve më të rinj, siç janë ata në të 20-at ose 30-at e tyre.

Mjekët inkurajojnë shumë të rriturit mbi 50 vjeç që të vizitojnë mjekët e tyre për ekzaminime të rregullta kolorektale, pasi gjetja e një polipi të zorrës së trashë në fazat e tij më të hershme kufizon shumë shanset për komplikime. Disa ndryshime të stilit të jetesës mund të ndihmojnë gjithashtu për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të polipeve të zorrës së trashë dhe kancerit kolorektal, ose për të mbështetur rikuperimin – duke përfshirë një dietë anti-inflamatore, lënien e duhanit, stërvitjen dhe mbajtjen e një peshe të shëndetshme.

Çfarë janë polipet e zorrës së trashë?

Një polip i zorrës së trashë (ose polip kolorektal) është një pjesë shtesë e indeve, ose një grumbull i vogël qelizash, që rritet në membranën e zorrës së trashë. Polipet kolorektale mund të rriten në çdo pjesë të zorrës së trashë, zakonisht formohen në anën e majtë të zorrës së trashë dhe/ose në rektum. Rektumi, ku ruhen feçet para se të ekskretohen, fillon në fund të zorrës së trashë dhe përfundon në anus.

Llojet e polipeve të zorrës së trashë

Ekzistojnë dy lloje kryesore të polipeve të zorrës së trashë: polipet joneoplazike dhe polipet neoplazike (të cilat përfshijnë adenomat/adenoma tubulare).

 • Polipet e zorrës së trashë jo-neoplazike zakonisht nuk bëhen kancerogjene. Këto përfshijnë polipet hiperplastike, polipet inflamatore dhe polipet hamartomatike.
 • Polipet neoplazike kanë më shumë gjasa të bëhen kancerogjene, megjithëse jo gjithmonë. Këto përfshijnë adenomat dhe llojet e dhëmbëzuara.

Polipet neoplazike janë zakonisht më të mëdha. Përcaktimi i madhësisë së polipit të zorrës së trashë është një pjesë e rëndësishme e diagnozës sepse polipet më të mëdha paraqesin një rrezik më të madh për të shkaktuar kancer.

Një adenoma (një lloj polipi neoplazik) është një tumor i indit të gjëndrave. Adenoma është një polip i përbërë nga inde që duket shumë si rreshtimi normal i zorrës së trashë, megjithëse është i ndryshëm në disa mënyra të rëndësishme kur shikohet nën mikroskop. Është vlerësuar se dy të tretat e polipeve të zorrës së trashë janë të tipit parakanceroz të quajtur adenoma dhe se vetëm rreth 5 për qind e adenomave përparojnë në kancer.

Polipet e adenomës nuk janë një lloj kanceri, por konsiderohen si parakanceroze (që do të thotë se mund të kthehen në kancer). Megjithatë, shumica e pacientëve me polipe adenoma nuk do të zhvillojnë kurrë kancer të zorrës së trashë.

Adenomat mund të kenë disa modele të ndryshme të rritjes, duke përfshirë: tubulare dhe vilë, ose një përzierje e të dyjave (të quajtura adenoma tubuloviloze). Shumica janë adenoma tubulare që janë të vogla (më pak se 1 cm), ndërsa disa janë adenoma më të mëdha me një model të rritjes viloze që kanë më shumë gjasa të kenë kancer në to.

Kur shihen nën një mikroskop, polipet që janë vetëm pak jonormale thuhet se kanë displazi të shkallës së ulët (të butë ose të moderuar), ndërsa polipet që janë më anormale dhe duken më shumë si kancer, thuhet se kanë displazi të shkallës së lartë (të rëndë).

Simptomat dhe Shenjat

Jo të gjithë me polipe të zorrës së trashë do të jenë të vetëdijshëm se i kanë ato; në fakt, shumicën e rasteve polipet e zorrës së trashë nuk shkaktojnë ndonjë simptomë të dukshme.

Kur ato ndodhin, simptomat më të zakonshme të polipeve të zorrës së trashë përfshijnë:

 • Gjakderdhje rektale (e cila gjithashtu mund të shkaktohet nga kushte të tjera, jo polipe, duke përfshirë hemorroidet, ose çarje të vogla në indin e anusit). Ju mund të vëreni gjak në të brendshme ose në letër higjienike pas lëvizjes së zorrëve.
 • Gjak në jashtëqitje ose ndryshime të tjera në ngjyrën e jashtëqitjes, të tilla si vija të kuqe të errët ose jashtëqitje të zeza.
 • Dhimbje stomaku, ngërçe barku dhe dhimbje/butësi pranë zorrëve. Polipet e mëdha të zorrës së trashë kanë më shumë gjasa të shkaktojnë dhimbje, sepse mund të pengojnë pjesërisht zorrën.
 • Kapsllëk ose diarre.
 • Zhvillimi i anemisë për shkak të mungesës së hekurit dhe gjakderdhjes së zgjatur. Gjakderdhja nga polipet mund të varfërojë trupin nga hekuri, duke e bërë të vështirë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe transportimin e oksigjenit në të gjithë trupin, duke çuar në simptoma si lodhje, dobësi dhe gulçim.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Polipet e zorrës së trashë zhvillohen kur qelizat rriten dhe ndahen në një mënyrë jonormale brenda zorrës së trashë ose rektumit, duke çuar në një rritje që mund të bëhet mjaft e madhe për të penguar zorrën. Kjo mund të ndodhë për shkak të inflamacionit të zorrëve të trashë, ose mutacioneve në gjene të caktuara që bëjnë që qelizat të vazhdojnë të ndahen kur normalisht nuk duhet ta bënin.

Hulumtimet sugjerojnë se polipet e zorrës së trashë shkaktojnë dhe faktorë rreziku që mund të rrisin shanset për të zhvilluar polipe të zorrës së trashë, duke përfshirë:

 • Të jesh mbi 50 vjeç.
 • Të qenit mashkull. Studimet tregojnë se meshkujt kanë më shumë gjasa të kenë neoplazi të zorrës së trashë dhe dy herë më shumë të ngjarë të kenë lezione të avancuara në krahasim me femrat. Polipet e avancuara të neoplazisë prekin rreth 2.9 për qind të grave në të 50-at, krahasuar me 4.7 për qind të burrave të së njëjtës moshë.
 • Të kesh një histori personale ose familjare të polipeve të zorrës së trashë ose kancerit të zorrës së trashë.
 • Të vuani nga sindroma e zorrës që rrjedh ose probleme inflamatore gastrointestinale ose sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD), duke përfshirë kolitin ulceroz ose sëmundjen e Crohn.
 • Sindroma metabolike dhe diabeti i tipit 2. Individët me diabet të tipit II kanë një rritje 3-fish të kancerit të zorrës së trashë në krahasim me individët jodiabetikë.
 • Obeziteti ose mbipesha. Studimet e kryera në Gjermani, Japoni dhe SHBA kanë gjetur një rritje dy deri në trefish të incidencës së neoplazmave kolorektal te individët mbipeshë.
 • Vuani nga inflamacioni kronik, duke përfshirë nivelet e larta të qarkullimit të glukozës dhe lipideve që krijojnë një mjedis oksidativ.
 • Nëse ke përqendrime të larta të IGF-I (faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën) në serum.
 • Të jesh duhanpirës.
 • Konsumimi i lartë i alkoolit.
 • Mungesa e stërvitjes/një mënyrë jetese e ulur.
 • Të paturit e një çrregullimi të rrallë trashëgimor që prek zorrët dhe që mund të shkaktojë formimin e polipeve të zorrës së trashë, duke përfshirë: Sindromën Lynch (i njohur ndryshe si kanceri kolorektal jopolyposis trashëguar), Polyposis Adenomatoze Familjare (FAP), Sindromi Gardner, Poliposis MYH-Asociuar (MAP), Peutz-Jeghers Sindroma ose sindroma e polipozës së dhëmbëzuar.

Diagnoza

Ju duhet të vizitoni mjekun tuaj nëse filloni të vini re simptoma të reja si dhimbje barku, jashtëqitje të përgjakshme dhe ndryshime të pashpjegueshme në zakonet tuaja të zorrëve – veçanërisht nëse jeni në një rrezik të shtuar të zhvillimit të polipeve ose kancerit kolorektal (për shembull, nëse keni një histori familjare të kanceri i zorrës së trashë).

Për shkak se mund të keni polipe të zorrës së trashë dhe të mos përjetoni fare simptoma, është e rëndësishme që të bëni teste të rregullta depistuese pas moshës 50 vjeç, siç është kolonoskopia.

Testet e shqyrtimit të përdorura për të diagnostikuar polipin e zorrës së trashë përfshijnë:

 • Kolonoskopia ose kolonoskopia virtuale, një test minimal invaziv që përdor një skanim CT për të parë pjesën e brendshme të zorrës së trashë. Kolonoskopia është një test ambulator në të cilin një tub fleksibël i gjatë dhe i hollë me një aparat fotografik dhe një dritë në fund futen në zorrën e trashë.
 • Sigmoidoskopi fleksibël, kur një tub futet në rektum për të ekzaminuar të tretën e fundit të zorrës së trashë.
 • Testet e bazuara në jashtëqitje për të kërkuar gjak.
 • Nëse mjeku gjen një polip të zorrës së trashë gjatë një ekzaminimi depistues (një ekzaminim të zorrës suaj), ai/ajo do të diskutojë nëse polipi mund të jetë kanceroz ose parakanceroz.

A janë zakonisht polipet e mëdha të zorrës së trashë kanceroze?

Kur bëhet fjalë për madhësinë e polipit të zorrës së trashë, sa më i madh të jetë një polip, aq më shumë ka të ngjarë të jetë kanceroz. Kjo është veçanërisht e vërtetë veçanërisht për polipet neoplazike, duke përfshirë adenomat dhe llojet e dhëmbëzuara (të cilat duken të sheshta në mikroskop). Por për të përsëritur, të kesh një adenoma nuk do të thotë që patjetër do të zhvillosh kancer.

Sa kohë duhet që një polip i zorrës së trashë të kthehet në kancer?

Besohet se mund të duhen rreth 10 vjet që një adenoma e vogël të shndërrohet në një polip kanceroz. Për shkak se kanceri mund të marrë shumë kohë për t’u formuar, kjo është arsyeja pse është kaq e dobishme të kontrolloni herët dhe të hiqni polipet para se të jetë tepër vonë.

Trajtimi konvencional i polipeve të zorrës së trashë

Për të ndihmuar në parandalimin e formimit të mundshëm të kancerit, mjekët zakonisht heqin polipet e zorrës së trashë dhe i testojnë ato. Është më e rëndësishme të kryhet një kolonoskopi nëse në të kaluarën keni pasur një ose më shumë adenoma brenda 5 viteve të mëparshme, keni pasur më shumë se dy adenoma me përmasa rreth 1 centimetër ose më të mëdha, keni pasur më shumë se 10 adenoma, ose keni pasur një adenomë shumë të madhe që është hequr së fundmi.

Trajtimi i polipeve të zorrës së trashë zakonisht përfshin:

 • Heqja e polipeve të adenomës. Nëse një adenoma gjendet gjatë një kolonoskopie, zakonisht hiqet dhe bëhet biopsi për të kontrolluar për kancer. Polipet mund të hiqen në disa mënyra, të tilla si me një unazë teli (polipektomia) ose një lëng që injektohet në indin që rrethon polipin për ta ndarë atë. Një laparoskopi mund të kryhet gjithashtu duke futur një instrument të quajtur laparoskop në zorrë.
 • Kirurgji për të hequr një adenoma të madhe. Kur një adenoma bëhet shumë e madhe për t’u hequr gjatë kolonoskopisë, mund të nevojitet kirurgji për të hequr adenomën.
 • Fatkeqësisht, është e zakonshme që polipet që janë hequr të kthehen. Rreth 30 përqind e pacientëve do të zhvillojnë polipe të reja pas heqjes, që është pse testet përcjellëse rekomandohen gjatë 3-5 viteve të ardhshme.

4 kura natyrale për trajtimin e polipeve të zorrës së trashë

 1. Ngrënia e një diete të shëndetshme dhe anti-inflamatore

Përpara se të bëhen teste depistimi për të kërkuar polipe të zorrës së trashë (përfshirë kolonoskopinë), rekomandohet që të hani një dietë me fibra të ulët për katër deri në pesë ditë për të zvogëluar shanset që fibra të mbetet në murin e zorrës së trashë dhe të bllokojë pamjen e mjekut.

Çfarë lloj diete është më e mira nëse jeni diagnostikuar me polipe të zorrës së trashë?

Një dietë kuruese që përfshin shumë antioksidantë, fibra dhe lëndë ushqyese thelbësore ndihmon në mbrojtjen e zorrës së trashë dhe mund të jetë e dobishme për të luftuar kancerin.

 • Përfshini shumë fruta dhe perime në dietën tuaj. Disa nga më të mirat për mbrojtjen kundër kancerit përfshijnë: perimet krucifere si brokoli dhe lulelakra, zarzavate me gjethe si lakra jeshile dhe spinaqi, perimet e detit, manaferrat, agrumet, kërpudhat, karotat, panxhari, domatet dhe specat zile.
 • Përfshini në dietën tuaj ushqime të tjera të pasura me lëndë ushqyese dhe që luftojnë kancerin si: barishte dhe erëza të freskëta si shafrani i Indisë, xhenxhefil, borziloku, majdanoz ose rigon, infuzione bimore, lëngje të freskëta jeshile, çaj jeshil, pluhur kakao, mish të ushqyer dhe/ose të rritur në kullota, peshq të egër si salmoni, skumbri, sardelet ose harenga, vaj ulliri dhe kokosi, arra, fara dhe hudhra të papërpunuara.
 • Reduktoni konsumin e sheqerit të shtuar, drithërave të rafinuara, ushqimeve me aditivë dhe konservues dhe alkoolit.
 • Përfundimisht, rrisni marrjen e fibrave. Zëvendësoni drithërat e përpunuara me 100 për qind drithëra të plota si quinoa, orizi kaf, hikërror dhe tërshërë.
 • Ushqime të tjera të pasura me fibra shpesh përfshijnë: avokado, manaferrat, mollët dhe dardhat, thekonet e kokosit, fiqtë dhe hurmat, angjinarët, kungujt e dimrit, lakra Brukseli, patate të ëmbla, fasule dhe bishtajore, fara liri dhe fara chia.
 • Rritni konsumin tuaj të kalciumit (nga ushqimet, jo nga suplementet), për të cilin studimet sugjerojnë se mund të ndihmojë në parandalimin e përsëritjes së adenomave të zorrës së trashë. Ushqimet e pasura me kalcium përfshijnë: qumësht të papërpunuar, kos, kefir, djathë të fermentuar, lakër jeshile, sardelet, brokoli, bamje, fasule lakra jeshile dhe bajame.
 • Konsideroni të hani më shumë vakte me bazë bimore dhe të hani më pak mish, veçanërisht mish të përpunuar si hot dog, sallami, mish delli, etj. Disa studime kanë zbuluar se njerëzit që hanë dieta të pasura me mish (veçanërisht mish të përpunuar dhe të kuq) kanë shkallë më të lartë të kancerit të zorrës së trashë.
 1. Zbutja e mungesës së vitaminës D

Hulumtimet kanë treguar se vitamina D mund të jetë mbrojtëse kundër kancerit kolorektal dhe është mbështetëse e funksionit imunitar në përgjithësi. Për shembull, një studim i vitit 2014 i botuar në Ëorld Journal of Gastrointestinal Oncology thotë se “disa studime konfirmuan se rritja e vitaminës D3 ul incidencën e kancerit të zorrës së trashë, zvogëlon përsëritjen e polipeve dhe se nivelet e mjaftueshme të vitaminës D3 lidhen me mbijetesën më të mirë të përgjithshme të pacientëve me kancer të zorrës së trashë.”

Në të kaluarën, nëse keni qenë në një rrezik të shtuar për polipe të zorrës së trashë, mjeku mund të rekomandojë marrjen e 1000 miligramëve në ditë suplemente kalciumi për ndihmë në parandalimin e kancerit, në varësi të moshës tuaj. Megjithatë, studimet e fundit sugjerojnë se suplementet e kalciumit dhe suplementet e vitaminës D mund të rrisin rrezikun e polipeve të zorrës së trashë.

Studimet që hetojnë efektet e shtesave të kalciumit dhe vitaminës D në parandalimin e polipeve kanë dhënë rezultate jokonsistente në përgjithësi. Kohët e fundit, një provë klinike e rastësishme testoi përdorimin e suplementeve të kalciumit dhe vitaminës D gjatë 10 viteve në parandalimin e polipeve kolorektal. Gjetjet treguan se 6-10 vjet pas fillimit të suplementeve, pjesëmarrësit kishin një incidencë më të lartë të polipeve të dhëmbëzuara nëse merrnin kalcium, qoftë vetë ose me vitaminë D. Megjithatë, nuk u gjet asnjë lidhje e tillë për vitaminën D të marrë vetëm.

Duke pasur parasysh këtë zbulim të kohëve të fundit, tani sugjerohet që të rriturit që kanë ose kanë pasur ndonjëherë polipe të dhëmbëzuar parakanceroze – veçanërisht gratë dhe ata që pinë duhan – duhet të shmangin marrjen e suplementeve të kalciumit dhe vitaminës D.

Një mënyrë më e mirë për të parandaluar mungesën e vitaminës D është duke inkurajuar trupin që të prodhojë në mënyrë natyrale vitaminën e vet D, gjë që ndodh kur e ekspozoni lëkurën tuaj në rrezet e diellit për rreth 15-20 minuta. Nëse jetoni në një klimë të ftohtë ose nuk kaloni shumë kohë jashtë, diskutoni me mjekun nëse duhet të merrni suplement.

 1. Qëndrimi aktiv dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme

Qëndroni fizikisht aktiv dhe ushtrimet e rregullta jo vetëm që ju ndihmojnë të mbani një peshë të shëndetshme trupore, por gjithashtu kanë efekte anti-inflamatore.

Ushtrimi madje mund të jetë mbrojtës ndaj polipeve të zorrës së trashë dhe kancerit kolorektal për shkak të mekanizmave të tillë si: reduktimi i inflamacionit, përmirësimi i qarkullimit të gjakut, mbështetja e sistemit imunitar, përmirësimi i funksionit të tretjes, reduktimi i stresit dhe ndihma për të parandaluar diabetin dhe obezitetin. Disa studime madje kanë zbuluar se ushtrimet e rregullta mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë me 40 për qind deri në 50 për qind!

Një mënyrë jetese e ulur dhe të qenit mbipeshë ose obez janë të lidhura me rrezikun më të lartë për kancerin e zorrës së trashë dhe atë rektal, kështu që gjeni një lloj ushtrimi që ju pëlqen dhe mund të qëndroni në përputhje me të – qoftë vrapimi, noti, çiklizmi, ngritja e peshave, etj. Ju mund të punoni për të humbur peshë ose për të mbajtur një peshë të shëndetshme duke ngrënë një dietë anti-inflamatore, duke menaxhuar stresin, duke fjetur mjaftueshëm dhe duke u ushtruar rregullisht.

 1. Reduktimi i Inflamacionit Kronik

Inflamacioni i zorrëve, i cili mund ose nuk mund të çojë në sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD), mund të rrisë rrezikun për polipe dhe rritje që mund të bëhen kanceroze me kalimin e kohës. Disa hapa që mund të ndërmerrni për të reduktuar inflamacionin dhe për të përmirësuar shëndetin e tretjes përfshijnë:

 • Menaxhimi i stresit dhe marrja e pushimit dhe gjumit të mjaftueshëm (7-9 orë në natë për shumicën e të rriturve).
 • Lënia e duhanit dhe e alkoolit.
 • Parandalimi i mungesës së lëndëve ushqyese, të tilla si kalciumi.
 • Eliminimi i disa ushqimeve nëse është e nevojshme, si: gluten, qumësht, kafeinë dhe alkool.

Si të parandaloni polipet e zorrës së trashë

Ndërsa parandalimi i tyre nuk është gjithmonë i mundur, më poshtë janë mënyrat që kërkimet sugjerojnë se mund të ndihmoni në zvogëlimin e rrezikut për polipe të zorrës së trashë:

 • Lini duhanin!
 • Hani një dietë anti-inflamatore që përfshin shumë perime, fibra dhe ushqime me shumë antioksidantë.
 • Trajtoni mungesën e kalciumit dhe vitaminës D duke ngrënë ushqime të pasura me kalcium dhe duke e ekspozuar lëkurën tuaj në rrezet e diellit.
 • Shmangni konsumimin e alkoolit.
 • Kufizoni sasinë e mishit të përpunuar dhe mishit të kuq që konsumoni.
 • Merrni hapa për të mbajtur një peshë të shëndetshme, të tilla si duke ngrënë mirë, duke qëndruar aktiv, duke u ushtruar dhe duke praktikuar të ushqyerit e ndërgjegjshëm.
 • Bisedoni me mjekun tuaj për opsionet parandaluese dhe testet gjenetike të shqyrtimit nëse keni një histori familjare të polipeve të zorrës së trashë ose një çrregullim trashëgues që shkakton polipe të zorrës së trashë.

Mënyrat natyrale të trajtimit janë zgjidhja e duhur për trajtimin e polipeve në zorrën e trashë dhe për rivendosjen e imunitetit për luftimin e sëmundjes. Ne rekmandojmë 2 ilaçet me bimë shkretinore: Colyn-15c dhe Proim-19a, që i gjeni më poshtë…

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook