Fakte Rreth Kancerit që ndoshta nuk i dini

 

Shumica e njerëzve e konsiderojnë veten të mirë-informuar në lidhje me kancerin, si psh: se pirja e duhanit ju vë në rrezik të lartë për kancer të mushkërive, se kanceri i gjirit mund të kandidojë në familje, se konsumimi i tepërt i alkoolit rrit rrezikun e kancerit të mëlçisë, etj.

Por ka fakte më pak të njohura rreth kancerit që ndoshta ju nuk mund t’i njihni. Shumë nga këto janë të habitshme dhe disa janë të frikshme. Arsimi dhe leximi rreth çështjeve është çelësi për të mbrojtur veten dhe të dashurit tuaj nga shkaqe të parandalueshme të kancerit.

Ja disa fakte që duhet t’i dini:

  1. Kimioterapia pasuron dhe nxit qelizat burimore të kancerit. Sipas një studimi të 2015-s, të publikuar në ‘American Journal of Cancer Research’, dhe një studimi kinez të 2009-s, të publikuar në “Bioscience Hypotheses”, për shkak të çekuilibrit të angiogenesis dhe furnizimit të pamjaftueshëm të gjakut në disa rajone të masës tumorale, kimioterapia në fakt transformon pjesën më të madhe të qelizave kancerore në qeliza burimore, në vend që t’i vrasë ato!
  2. Për meshkujt ka një rrezik 50% të zhvillimit të kancerit në një pikë në jetën e tyre.Faktorët e rrezikut janë llogaritur nga shumë kritere, duke përfshirë historinë familjare të kancerit, mjedisin jetësor, moshën, dhe zakonet, duke përfshirë pirjen e duhanit, alkoolin dhe ushqimet që ata konsumojnë.
  3. Mbi 28 milionë njerëz në mbarë botën tashmë janë duke mbartur kancerin.Për meshkujt, normat më të larta janë kanceri i prostatës, kolorektal, dhe melanoma. Për gratë, normat më të larta të kancerit janë: kanceri i gjirit, mitrës dhe kanceri kolorektal.
  4. Tymi i cigareve përmban mbi 7.000 komponime kimike dhe 70 të këtyre komponimeve janë të njohura.Në një cigare të vetme gjenden mijëra kimikate toksike si: plumbi, katrani, dhe arseniku. Disa kimikate më të njohura janë aceton: (manikyri i thonjve e përmban këtë lëndë), formaldehyde, dhe madje edhe Methanol (karburant raketash).
  5. Fluori nxit kancerin. Studimet tregojnë një lidhje të ngushtë mes fluorideve dhe një rritje të rrezikut të kancerit. Fluori është i lidhur me një rritje të kancerit në gojë, kocka, mëlçi, tiroide, dhe kanceret e tjera. Siç rezulton, fluori i kthen qelizat normale në qeliza kanceroze, rrit normat e rritjes së tumorit, dhe gjithashtu rrit normat e vdekjes nga kanceri.
  6. Prediabeti rrit mundësinë e zhvillimit të kancerit me 15%.Njerëzit e diagnostikuar me Prediabetik (me nivelet e glukozës të lartë të gjakut por që nuk kanë zhvilluar ende diabet) janë në rrezik të lartë për zhvillimin e kancerit. Studimet tregojnë se këta njerëz janë më në rrezik për kancer endometrial, të stomakut, mëlçisë, pankreasit, gjirit, dhe kancerit kolorektal.
  7. Flokëkuqët janë kandidatët më të mundshëm për zhvillimin e melanomas. Personat e lindur me flokë të kuqe tipike kanë gjithashtu lëkurë shumë të çelët dhe pikëla. Shkencëtarët e kanë identifikuar këtë si një mutacion gjenetik. Ky mutacion shkakton një tjetër mutacion gjenetik të njohur dhe besohet të jetë arsyeja për normat më të larta të zhvillimit të kancerit të lëkurës tek këta njerëz.