Rrahjet e Shpejta të Zemrës

Published On: February 25th, 2023Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Rrahjet e Shpejta të Zemrës

Rrahjet e Shpejta të Zemrës; 6 Shkaqet Kryesore dhe 6 Këshilla të Vyeshme

 

Zemra është organ muskulor që realizon pompimin e gjakut në enët e gjakut me anë të kontraksioneve të përsëritura ritmike. Ajo është njëra prej organeve të para që formohet në trupin e njeriut gjatë zhvillimit embrional. Zemra tek njerëzit ndodhet në anën e majtë të kraharorit.

Tek të posalindurit, pesha e zemrës është rreth 20g, tek të rriturit 250-350g. Në moshën e thyer, pesha e saj bie.

Zemra bën 55-80 rrahje  për minutë. Gjatë jetës, zemra mund të rrahi deri në 2 miliard herë.

Në mënyrë që pompa (zemra) të kryejë funksionin e saj, duhet që muskuli i zemrës të jetë shëndoshë e mirë.

Rrahjet e shpejta të zemrës janë një nga simptomat që tregojnë disa sëmundje; këtu do të njihni shkaqet më të rëndësishme patologjike që mund të çojnë në këtë.

Çdo njeri mund të përjetojë rrahje të shpejtë të zemrës si rezultat i një përpjekjeje të madhe, të tilla si: ushtrimi ose ndjenja e një emocioni të fortë, dhe nëse shkaqet e zakonshme nuk janë përgjegjëse për rrahjet e shpejta të zemrës, atëherë mund të jetë një tregues i një sëmundjeje.

Shkaqet e rrahjeve të shpejta të zemrës

Ka shumë shkaqe patologjike që mund të çojnë në rrahje të shpejta të zemrës, më të spikaturat prej të cilave janë sa vijon:

 1. Anemia

Anemia është një sëmundje që lidhet drejtpërdrejt me rrahjet e shpejta të zemrës dhe praninë e çrregullimeve në të.

Shpjegimi për këtë është se kur zhvillohet anemia, zemra pompon më shumë gjak se normalja, në mënyrë që të kompensojë mungesën e oksigjenit në gjak.

Hipoksia në gjak ndodh kur hemoglobina përgjegjëse për mbartjen e oksigjenit zvogëlohet, e cila quhet anemi.

Me hemoglobinë shumë të ulët, mund të ndodhë edhe dështimi i zemrës.

 1. Hipertiroidizmi

Kur trupi vuan nga hipertiroidizmi, do të thotë se prodhon hormone të tepërta të tiroides, të cilat mund të prekin të gjitha pjesët e trupit, përfshirë zemrën.

Hipertiroidizmi çon në rrahje të shpejta të zemrës, dhe anasjelltas, një ulje e rrahjeve të zemrës mund të ndodhë në rastin e hipotiroidizmit.

 1. Çrregullimet e niveleve minerale në gjak

Mosbalancimi hormonal në trup shkakton shqetësime në nivelet e mineraleve të rëndësishme, të tilla si: natriumi i ulët, kaliumi, magnezi ose kalciumi i lartë.

Këto minerale janë shumë të rëndësishme për shëndetin e trupit dhe aftësinë e tij për të kryer funksionet e tij të ndryshme. Ato gjithashtu kontribuojnë në rregullimin e rrahjeve të zemrës, dhe çdo çekuilibër në to mund të ndikojë në normën e rrahjeve të zemrës.

Disa mund të mendojnë se çrregullimet minerale janë të thjeshta, por në fakt kjo bëhet e rrezikshme nëse neglizhohet, sepse ndikon në shëndetin e zemrës dhe trupit në përgjithësi.

 1. Presioni i ulët i gjakut

Një nga gjërat më të spikatura që çon në rrahje të shpejta të zemrës është presioni i ulët i gjakut, pasi rrahjet e zemrës rriten për të ruajtur nivelet e presionit të gjakut në trup.

Gjithashtu, presioni i lartë i gjakut ndikon në rrahjet e zemrës dhe e shqetëson atë, sepse rezulton nga emocioni ose zemërimi i fortë, i cili shkakton nxitim dhe palpitacione të zemrës.

Ka shkaqe të tjera të rrahjeve të shpejta të zemrës që lidhen me shëndetin e zemrës, të tilla si: ngurtësimi dhe bllokimi i arterieve, dështimi i zemrës, ose një defekt në përcjelljen e rrjetit elektrik në zemër.

 1. Diabeti

Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës, të tilla si: arterioskleroza dhe dështimi i zemrës.

Kjo mund të shpjegohet me faktin se akumulimi i kolesterolit në enët e gjakut çon në arteriosklerozë të arterieve koronare.

Sëmundjet e zemrës mund të fillojnë dhe zhvillohen para se të diagnostikohet Diabeti i tipit 2.

Sigurisht, sëmundjet e zemrës çojnë në një përshpejtim dhe çekuilibër në rrahjet e zemrës së pacientit, qofshin të shpejta apo të ngadalta, sipas gjendjes së sëmundjes.

 1. Dehidratimi

Ulja e sasisë së lëngjeve në trup dhe dehidratimi zakonisht çon në një rrahje të parregullt dhe të shpejtë të zemrës, si pasojë e mos pirjes së mjaftueshme të ujit dhe lëngjeve në përgjithësi.

Por kjo nuk mund të konsiderohet një sëmundje serioze. Me pirjen e rregullt të lëngjeve dhe ujit të paktën 8 gota në ditë, trupi do të rifitojë shëndetin e tij dhe rrahjet e zemrës do të kthehen në normale.

Këshilla nëse keni rrahje të shpejta të zemrës

Në rast të ndjenjës së rrahjeve të shpejta të zemrës që vijnë nga shkaqe të përkohshme, duhet të bëni sa më poshtë:

 1. Qetësoni veten tuaj

Nëse ky nxitim i rrahjeve shkaktohet nga nervozizmi dhe tensioni ekstrem, atëherë duhet të qetësoheni dhe të largoheni nga burimi i atij tensioni.

Këshillohet që të ndryshoni pozicionin në të cilin jeni gjatë zemërimit: Nëse jeni duke fjetur, uluni, nëse jeni ulur, atëherë qëndroni në këmbë, dhe nëse jeni në këmbë, atëherë ecni pak.

 1. Ndaloni të bëni përpjekje të tepërta

Përpjekja e tepërt shpesh çon në rrahje të shpejtë të zemrës, por nëse shkakton dhimbje, duhet ta ndaloni këtë përpjekje dhe të pushoni.

Ushtruesit zakonisht zhvillojnë rrahje të shpejta zemre si rezultat i një përpjekjeje të madhe dhe njerëzit që mbajnë pesha të mëdha kanë më shumë gjasa të kenë rrahje të shpejtë të zemrës.

 1. Ndaloni të pini kafeinë

Pirja e pijeve me kafeinë rrit rrahjet e zemrës, si dhe ilaçet që përmbajnë të njëjtën substancë. Në përgjithësi këshillohet që të mos e teproni me këto stimulues dhe të moderoni marrjen e tyre në mënyrë që të mos shkaktoni dëme në trup dhe zemër.

 1. Pini lëngje të dobishme

Shpesh rekomandohet pirja e lëngjeve të dobishme, si: uji dhe lëngje të tjera natyralë, në mënyrë që trupi të kompensojë lëngjet që humbet gjatë ditës.

Përveç rëndësisë së tij në zvogëlimin e rrezikut për të zhvilluar rrahje të shpejta të zemrës, uji dhe lëngjet kanë rëndësi të madhe në shumë probleme të tjera të mundshme të zemrës.

 1. Kini kujdes nga marrja e ilaçeve kimike

Shumica e ilaçeve që shumë individë përdorin për t’u kuruar nga disa gjendje të ndryshme shëndetësore mund të rezultojnë në disa efekte anësore në shëndetin e individit, përfshirë palpitacionet e zemrës.

 1. Përdorimi i moderuar i kripës

Përdorimi i tepërt i kripës shkakton çrregullime të zemrës, prandaj preferohet që ajo të zvogëlohet dhe të shtohen ushqimet e shëndetshme si perimet dhe frutat.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook