Reduktoni inflamacionin për të përmirësuar shëndetin e Zemrës

Reduktoni inflamacionin për të përmirësuar shëndetin e Zemrës

 

Inflamacioni është një pjesë e rëndësishme e përgjigjes imune. Kur trupi pëson një dëmtim ose infeksion, ai përdor inflamacionin për të sinjalizuar sistemin imunitar për të dërguar qeliza të specializuara që mund të luftojnë kundër pushtuesit dhe të fillojnë të riparojnë indet e dëmtuara. Ndërsa procesi inflamator shërben për qëllim të mirë, mbajtja e tij për një kohë të gjatë mund të shkaktojë probleme. Inflamacioni kronik është i lidhur me zhvillimin e shumë sëmundjeve, duke përfshirë diabetin, çrregullimet autoimune, kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare. Për shkak të rolit që luan, inflamacioni është bërë një nga objektivat kryesorë të ndërhyrjeve mjekësore.

Për dekadat e fundit, një hulumtim i gjerë ka vendosur rolin kritik që luan inflamacioni në aterosklerozën dhe shfaqjen e ngjarjeve akute kardiovaskulare. Sot, inflamacioni konsiderohet një objektiv i mundshëm për trajtimin e sëmundjes së arterieve koronare (CAD) dhe uljes së rrezikut kardiovaskular.

Canakinumab, një antitrup monoklonal njerëzor që mund të neutralizojë interleukin-1 beta – një molekulë sinjalizuese pro-inflamatore – ul ndjeshëm shkallën e përsëritjes së ngjarjeve kardiovaskulare në pacientët që kanë vuajtur tashmë nga një sulm në zemër. Kjo konfirmoi rolin e inflamacionit në sëmundjet e zemrës dhe rëndësinë e trajtimeve anti-inflamatore.

Mënyra natyrale për të zvogëluar inflamacionin

Inflamacioni kronik ka shumë simptoma, megjithëse ato mund të jenë të paqarta në ditët e para. Ndonjëherë, këto simptoma madje edhe nuk zbulohen për periudha të gjata. Një nga pasojat më të zakonshme por të rrezikshme për jetën e inflamacionit kronik është një sulm në zemër. Qelizat imune që shkaktojnë inflamacion kontribuojnë në ndërtimin e pllakave që bllokojnë arteriet. Për fat të mirë, ka mënyra natyrale për të zvogëluar inflamacionin dhe parandaluar problemet shëndetësore që lidhen me të. Për të qëndruar të shëndetshëm, ndiqni këto këshilla të thjeshta:

  • Përmbajuni një diete anti-inflamatore – Ushqimet e pasura me acide yndyrore Omega-3 janë të shkëlqyera në uljen e inflamacionit. Frutat dhe perimet e pasura me fibra ndihmojnë gjithashtu; ato madje promovojnë tretje të shëndetshme. Për të ditur se cilat ushqime funksionojnë më mirë, ndiqni dietën mesdhetare.
  • Shmangni ushqimet inflamatore – Ushqimet inflamatore janë ato që përmbajnë sasi të larta yndyrnash trans, karboni dhe sheqeri. Mishi i kuq, ushqimet e skuqura, margarina dhe ushqimet me sheqerna të rafinuar hyjnë në këtë kategori.
  • Kontrolloni sheqerin në gjak – Nëse ndiqni një dietë të shëndetshme, anti-inflamatore, atëherë e keni mbuluar këtë. Proteinat e dobëta dhe ushqimet e pasura në fibra ndihmojnë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak në mënyrë efektive. Kur dyshoni, zbatoni këtë rregull të thjeshtë: Shmangni ushqimet e bardha si orizin e bardhë, makaronat e bardha dhe bukën e bardhë.
  • Ushtrohuni rregullisht – Rekomandohet të merrni të paktën 150 minuta ushtrime aerobike me intensitet të moderuar në javë, shoqëruar me aktivitet të forcimit të muskujve me intensitet të lartë për dy ditë në javë. Pasja e një regjimi të shëndetshëm të ushtrimeve përmirëson shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme të një personi.
  • Menaxhoni peshën – Të qenët mbipeshë dhe pasja shumë yndyrë mund të kontribojë në inflamacion. Nga ana tjetër, nëse ndiqni këshillat e mëparshme, jo vetëm që mund të zvogëloni inflamacionin, por gjithashtu mund të humbni peshë në mënyrë natyrale dhe efektive.
  • Menaxhoni stresin – Stresi kronik është një faktor tjetër që mund të shkaktojë inflamacion. Për të ndihmuar në menaxhimin e stresit gjatë ditës dhe për të parandaluar inflamacionin, provoni vetëm metoda natyrale.

Inflamacioni mund të mos jetë i shmangshëm, por ai mund të kontrollohet dhe madje të përmbyset duke iu përmbajtur një mënyre jetese të shëndetshme që përfshin ushtrime të rregullta, reduktimin e stresit, menaxhimin e peshës dhe konsumimin e ushqimeve anti-inflamatore.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook