Aspirina; Një “mit mjekësor” me zero përfitime reale

Rekomandimi i të moshuarve për marrjen e një aspirine në ditë zbulohet si një “mit mjekësor” me zero përfitime reale

 

Për vite, të rriturit e shëndetshëm janë këshilluar që të marrin një aspirinë të përditshme për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare, sulmet në zemër, kancerin etj. Por një studim i madh ndërkombëtar ka treguar se marrja e aspirinës çdo ditë nuk është mënyrë për të përmirësuar rezultatet e shëndetit në popullatat me rrezik të ulët. Në të vërtetë, del se njerëzit në fakt nuk kanë nevojë të marrin produkte farmaceutike për të qëndruar të shëndetshëm. Në fakt, një regjim aspirine në ditë rrit rrezikun e vdekshmërisë tek njerëzit.

Ideja që një person i shëndetshëm duhet të marrë një lehtësues dhimbjesh për të ruajtur shëndetin është me të vërtetë qesharake dhe duket se pjesa tjetër e botës po zgjohet për të arritur deri në realitetin se nuk janë prodhimet farmaceutike ato që i bëjnë njerëzit “të shëndetshëm”. Megjithëse u desh shumë kohë, duket se fasada e Big Pharma më në fund po fillon të shkërmoqet.

Aspirina ditore nuk promovon shëndet të mirë

Hulumtimi i ri i publikuar në Neë England Journal of Medicine  ka treguar se aspirina e përditshme nuk është vetëm e panevojshme për njerëzit e shëndetshëm, por një regjim i tillë është potencialisht i rrezikshëm. Në të kaluarën, besohej se marrja e aspirinës çdo ditë mund të ndihmonte në reduktimin e rrezikut për sulmet në zemër, goditjet në tru, sëmundjet e zemrës dhe kancerin- dhe me të vërtetë, aspirina është shitur si një kurë. Por tani rezulton se këto “përfitime” kanë qenë më shumë se të ekzagjeruara.

Bashkëautori i studimit Dr. Anne Murray, një geriatrikan dhe epidemiolog në Institutin e Hulumtimit të Kujdesit Shëndetësor Hennepin dhe Universitetin e Minesotës, thotë: “Ne e dinim se kishte një rrezik në rritje të gjakderdhjes me aspirinën, sepse kjo ka ndodhur gjithmonë. Jo vetëm që aspirina nuk ul rrezikun e paaftësisë apo vdekjes, por ajo nuk ul as rrezikun e sulmit në zemër apo goditjes në tru, madje ka një rritje të shkallës së vdekjes.”

Për studimin, studiuesit vëzhguan mbi 19.000 të moshuar nga Shtetet e Bashkuara dhe Australia. Pjesëmarrësit pastaj u ndanë në grupe: Njërit grup iu dha aspirina, ndërsa tjetrit iu dha një placebo (qetësues i padëmshëm). Siç njofton NBC Neës, në fund të studimit, 90.5 përqind e pacientëve të placebo ishin ende gjallë, krahasuar me 90.3 përqind të atyre që iu dhanë aspirina. Në të dyja grupet, incidenca e paaftësisë fizike dhe çmenduria ishin të ngjashme, siç ishin edhe normat e sëmundjeve koronare të zemrës, sulmet në zemër dhe goditja në tru.

Më shumë dëm sesa dobi

Me fjalë të tjera, rreziku i sëmundjes mbeti i njëjtë në të dy grupet – por rreziku i vdekjes ishte më i lartë në grupin që merrte aspirin. Grupi i aspirinës ishte gjithashtu në një rrezik shumë më të lartë të vuajtjes së një incidenti gjakderdhjeje dhe ata kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit. Dr. Murray shpjegoi: “Ka pasur një rritje të vogël të numrit të vdekjeve në përgjithësi në grupin e aspirinës, me përqindjen më të madhe të vdekjeve për shkak të kancerit. Është e mundur që kanceret para-ekzistuese mund të kenë bashkëvepruar me aspirinën.”

Dikush mund të pyesë nëse aspirina shkakton kancer. Hulumtimet e publikuara më parë në 2018 nga shkencëtarët nga Universiteti Northëestern gjeti se aspirina e përditshme ishte e lidhur me dyfishimin e rrezikut të melanomës tek meshkujt.

Është e qartë, aspirina e përditshme nuk bën shumë për shëndetin. Por fatmirësisht, ende ka shumë mënyra për të ndihmuar ruajtjen dhe mbështetjen e shëndetit për një jetë të mirë.

Ushqimi i një diete të mbushur me prodhime të pasura me lëndë ushqyese dhe drejtimi i një jetese më aktive janë dy nga hapat më të mëdhenj që mund të merrni për të forcuar mirëqenien tuaj.

Shmangia e kurtheve të “dietës standarde amerikane”, si ushqimet e përpunuara, aditivët toksikë të ushqimit dhe sasitë e larta të sheqerit, janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mirë.

Vlerësimet sugjerojnë se një nga çdo pesë vdekje mund t’i atribuohet dietës së dobët.

Ju nuk keni nevojë të merrni aspirinë, kur mund të merrni përgjegjësinë për shëndetin tuaj thjesht duke bërë zgjedhjet e duhura.

  • Produkti bimor Cardiagreen për të gjitha rreziqet kardiovaskulare

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook