Anemia; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

Anemia; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Anemia është një gjendje ku sasia e hemoglobinës në gjak është nën nivelin normal, ose ka më pak qeliza të kuqe të gjakut se normalisht.

Theksojmë se ka disa lloje të ndryshme të Anemisë dhe secili prej tyre ka një shkak të ndryshëm; mangësia e hekurit është forma më e zakonshme e sëmundjes.

Anaemia mund të shkaktohet gjithashtu nga mungesa e vitaminës B12 ose e folateve në trup.

Simptomat

Anemia e mangësisë së hekurit – Simptomat kryesore janë lodhja dhe letargjia, duke rezultuar në një mungesë të energjisë, kurse simptomat e tjera përfshijnë gulçim, ose ndryshime në pamje (të tilla si një çehre të zbehtë dhe thonjë të thatë). Nëse shkaku është humbja e ngadaltë e gjakut, mund të mos ketë asnjë simptomë.

Anemia e mangësisë së hekurit ndodh kur hekuri (gjendet te mishi, frutat e thata dhe disa perime) nuk është i mjaftueshëm  në trup. Nëse sëmundja nuk trajtohet, kjo mund ta bëjë të sëmurin më të ndjeshëm ndaj sëmundjes dhe infeksionit, sepse mungesa e hekurit ndikon në sistemin imunitar.

Në disa raste, mangësia e madhe e hekurit mund të rrisë rrezikun që pacienti të zhvillojë komplikime të cilat ndikojnë në mushkëri, si takikardi (rrahje e parregullt dhe e shpejtë zemre) dhe dështimi i zemrës.
Gruaja shtatzënë ka gjithashtu një rrezik më të lartë të komplikimeve para dhe pas lindjes.

Shkaqet

Një numër i shkaqeve mund të shkaktojnë Anemi, duke përfshirë:

– Gjakderdhje aktive – Humbja e gjakut si pasojë e gjakderdhjes së rëndë menstruale apo plagëve mund të shkaktojë sëmundjen.

– Kanceri i zorrës së trashë dhe ulçerat gastrointestinale gjithashtu mund të shkaktojnë Anemi.

– Mungesa e hekurit – Nëse futja e hekuri është e kufizuar apo e pamjaftueshme për shkak të dietës së dobët, Anemia mund të jetë rezultat. Kjo gjendje mund të ndodhë edhe kur ulçera e stomakut ose burime të tjera të gjakderdhjes së ngadaltë kronike janë të pranishme.

– Sëmundjet kronike – Çdo kusht afatgjatë mund të çojë në gjendje anemie, por ndërkohë që mekanizmi i saktë i këtij procesi është ende i panjohur, çdo kusht mjekësor afatgjatësi infeksioni kronik ose kanceri mund të shkaktojnë Anemi

– Sëmundjet e veshkave – Veshkat lirojnë një hormon të quajtur erythropoietin, i cili ndihmon palcën e eshtrave të prodhojnë qelizat e kuqe të gjakut. Ky hormon zvogëlohet te njerëzit me sëmundje kronike të veshkave ose në fazën e fundit të sëmundjes renale dhe kjo zvogëlon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, e cila rezulton në Anemi.

– Shtatzënia – shtim i lëngjeve dhe i peshës së ujit gjatë shtatzënisë dobëson gjakun, që mund të reflektohet si Anemi pasi përqendrimi i qelizave të kuqe të gjakut është më i ulët.

– Të ushqyerit e dobët / Vegetarianism – Ashtu si edhe hekuri, vitamina B12 dhe folatet (acid folik) janë gjithashtu të nevojshme për prodhimin e duhur të hemoglobinës. Dieta e varfër është një shkak i rëndësishëm i ujljes së folateve dhe e nivelit të ulët të vitaminës B12. Vegjetarianët e rreptë që nuk marrin vitamina të mjaftueshme janë gjithashtu në rrezik të zhvillimit të mangësisë së vitaminës B12.

– Anemia fatale – Një problem në stomak ose në zorrë mund të çojë në përthithje të dobët të vitaminës B12, e cila mund të çojë në Anemi.

– Anemia qelizë drapër – Problemi mund të jetë i lidhur me prodhimin e molekulave abnormale të hemoglobinës, të cilat mund të shkaktojnë probleme në integritetin e strukturës së qelizave të kuqe të gjakut dhe ato mund të bëhen të formë hëne. Anemia qelizë drapër mund të jetë mjaft e rëndë dhe zakonisht është e trashëguar.

TRAJTIMI NATYRAL I ANEMISË

Anemia është disa llojesh në varësi të shkaktarit të saj tek secili person dhe secili lloj kërkon kurim të veçantë, por këtu do të përmendim disa receta bimore të cilat veprojnë në forcimin e gjakut në përgjithësi. Por duhet patjetër që të njihet shkaku kryesor i anemisë, sidomos kur bëhet fjalë për sëmundjen Thalassemia, apo të zbardhjes së gjakut (Leukemia – kanceri i gjakut), në mënyrë që të përshkruhet ilaçi bimor përkatës. Kurse recetat e mëposhtme janë për forcimin e gjakut në mënyrë të përgjithshme:

  1. Mrrja e një lugë gjelle, tre herë në ditë nga përzierja e mëposhtme: 200 gram polen blete e bluar dhe e përzierë me 1 kg mjalt blete natyral. Kjo përbërje vepron në forcimin e gjakut brenda një jave të vetme.
  2. Ushqimi i të sëmurit me anemi duhet të jetë i pasur me proteina, kripë hekuri e bakri dhe vitamina. Nga ushqimet kryesore që këshillojmë të konsumojë i sëmuri me anemi janë: mishi i kuq organik, mëlçitë dhe veshkat e dhenve, fyti i zogjëve, peshku, e verdha e vezës, qumështi, djathi, bishtajoret e thata (thjerrëza, bathë, bizele, fasule), perimet e fresktëta (spinaqi, kungulli i njomë, karrota, sallata e jeshile, rradhiqet, lakra) dhe frutat e freskëta e të pjekura (portokalle, rrush, fik, kajsi, mollë).

Provoni ndonjë nga të mëposhtmet:

  • perimet me gjethe jeshile të errët, të tilla si lakërishtë dhe lakërjeshile të dredhur
  • fasule
  • arra
  • mish
  • fruta të thata

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj gjatë periudhës së shërimit, prandaj përmbahuni për sa më poshtë:
• Mos konsumoni ëmbëltues artificial.
• Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.
• Mos pini pije të gazuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Eliminoni produktet konvencionale të qumështit.

• Shmangni mishin e viçit konvencional. Viçi më e mirë është ai që ushqehet me bar organik.

  • Produkte me bimë shkretinore për Aneminë

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook