Kanceri i qafës së mitrës

Published On: November 15th, 2022Categories: Kanceret Gjinekologjike0 Comments on Kanceri i qafës së mitrës

Kanceri i qafës së mitrës; Si ta kuroni pa u dëmtuar

 

Kanceri nuk është një sëmundje e vetme me një shkak të vetëm dhe që trajtohet me një lloj të vetëm trajtimi. Ka më shumë se 200 lloje të ndryshme të kancerit, secila me emrin e saj dhe që kërkon trajtim të posaçëm. Edhe pse qelizat në pjesë të ndryshme të trupit mund të duken dhe të punojnë në mënyrë të ndryshme, shumica e tyre riparohen dhe riprodhohen në të njëjtën mënyrë. Normalisht, nelizat ndahen në mënyrë të rregullt dhe të kontrolluar. Por në qoftë se për ndonjë arsye procesi del jashtë kontrollit, qelizat vazhdojnë ndarjen dhe zhvillohen në një bllok të quajtur tumor. Tumoret janë ose beninje (jo-kanceroze) ose malinje (kanceroze). Mjekët mund të thonë nëse një tumor është mirë apo i keq duke hequr një pjesë të indeve (biopsi) dhe të shqyrtojnë një mostër të vogël të qelizave nën mikroskop.

Në një tumor beninj qelizat nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit dhe kështu nuk janë kanceroze. Megjithatë, ato mund të vazhdojnë të shtohen në vendin origjinal, dhe mund të shkaktojnë probleme duke shtypur organet përreth.

Ndërsa në një tumor malinj, qelizat e kancerit kanë aftësinë për t’u përhapur përtej zonës fillestare të trupit. Nëse tumori lihet pa u trajtuar, ai përhapet në indet përreth.

Ndonjëherë disa qeliza shkëputen nga origjinali (primar) i kancerit. Ato mund të përhapen në organe të tjera të trupit përmes sistemit të qarkullimit të gjakut ose atij limfatik.

Sistemi limfatik është pjesë e sistemit imunitar – mbrojtjes natyrale të trupit kundër infeksionit dhe sëmundjeve. Ai përbëhet nga organe të tilla si palca e eshtrave, thymus, shpretka, dhe nyjet limfatike. Nyjet limfatike në të gjithë trupin janë të lidhura nga një rrjet i tubave të vogla limfatike (gypave). Sistemi limfatik ka dy role kryesore: ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksionet dhe zbraz lëngun nga indet.

Kur qelizat e kancerit arrijnë në një fushë të re, ato fillojnë të ndahen dhe të formojnë një tumor të ri. Kjo është e njohur si një kancer sekondar ose metastazë.

Kanceri i qafës së mitrës është një lloj i pazakontë i kancerit që zhvillohet në qafën e mitrës së një gruaje. Qafa e mitrës është hyrja në mitër nga vagina.

Kanceri i qafës së mitrës shpesh nuk ka simptoma në fazat e hershme. Nëse keni simptoma, më e zakonshmja është gjakderdhja vaginale e pazakontë, e cila mund të ndodhë pas seksit, në mes të periudhave ose pas menopauzës.

Gjakderdhja abnormale nuk do të thotë që ju patjetër duhet të keni kancer të qafës së mitrës, por kjo është një shkak për shqetësim. Është e rëndësishme për të parë një mjek të licencuar shëndetësor sa më shpejt të jetë e mundur.

Gjatë shumë viteve, qelizat mbuluese të sipërfaqes së mitrës i nënshtrohen një serie ndryshimesh. Në raste të rralla, ky ndryshim i qelizave mund të bëhet kanceroz. Megjithatë, ndryshimet qelizore në qafën e mitrës mund të zbulohen në një fazë shumë të hershme, dhe trajtimet mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të qafës së mitrës nga avancimi.

Simptomat

Kanceri i qafës së mitrës është kanceri i pestë më i zakonshëm te gratë në mbarë botën me rreth 471.000 raste të reja të diagnostikuara çdo vit. Një grua vdes nga kanceri i qafës së mitrës rreth çdo 2 minuta.

Në vendet më pak të zhvilluara, ky lloj i kancerit është e dyti më i zakonshëm te gratë dhe numëron deri në 300.000 vdekje vjetore. 80% e rasteve ndodhin në vendet me të ardhura të ulëta ose me të ardhura mesatare.

Kanceri i qafës së mitrës është kanceri më i zakonshëm për gratë në Amerikën Qendrore dhe Afrikën Jugore. Karaibet, pjesët e tjera të Afrikës, Amerika e Jugut dhe Azia Juglindore gjithashtu kanë rastet shumë të larta të kësaj sëmundjeje.

Edhe pse mosha mesatare e diagnostikimit është 50 vjeç, femrat që në moshë 17 vjeç mund të kontraktojnë sëmundjen.

Simptomat e kancerit të qafës së mitrës nuk janë gjithmonë të dukshme dhe nuk mund të shkaktohet asnjë simptomë derisa ai ka arritur një fazë të avancuar. Gjithësesi, ju duhet të jeni të vetëdijshëm dhe të shqyrtoni mirë nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

– Gjakderdhje të pazakonshme – Në shumicën e rasteve, gjakderdhja vaginale është simptoma e parë e dukshme e kancerit të qafës së mitrës. Kjo zakonisht ndodh pas seksit.

– Gjakderdhje në çdo kohë tjetër, përveç periudhës mujore, konsiderohet gjithashtu të jetë e pazakontë. Kjo përfshin gjakderdhje pas menopauzës (kur periudha mujore e një gruaje të ketë ndaluar).

– Dhimbje në dhe rreth vaginës gjatë seksit.

– Një shkarkesë e pakëndshme nuhatje vaginale.

– Dhimbje gjatë urinimit.

Kanceri i avancuar i qafës së mitrës: Nëse kanceri përhapet jashtë mitrës dhe në indet dhe organet përreth, ai mund të shkaktojë një sërë simptomash të tjera, duke përfshirë:

– Kapsllëk

– Gjak në urinë (haematuria)

– Humbje të kontrollit të fshikëzës (mosmbajtje urinare)

– Dhimbje të kockave

– Ënjtje të një prej këmbëve

– Ënjtje e një ose të dy veshkave, të cilat mund të deformohen për shkak të grumbullimit të urinës, dhe të shkaktojnë dhimbje të rënda në ijën tuaj ose mbrapa shpine; kjo lloj e ënjtjes njohet si hydronephrosis

– Ndryshime në zakonet e zorrës dhe të fshikëzës (në jashtëqitje dhe urinim)

– Humbje e oreksit

– Humbje peshe

– Lodhje dhe mungesë e energjisë

Gjakderdhja vaginale është shumë e zakonshme dhe mund të ketë një sërë shkaqesh, kështu që nuk do të thotë që ju keni kancer të qafës së mitrës. Megjithatë, pavarësisht se janë të zakonshme, gjakderdhja e pazakontë vaginale është një simptomë që duhet të hetohet.

Përhapja e kancerit të qafës së mitrës

Nëse kanceri i qafës së mitrës nuk është diagnostikuar dhe nuk është trajtuar, ai do të përhapet ngadalë jashtë mitrës dhe në indet dhe organet përreth saj. Kanceri mund të përhapet deri në vaginë dhe muskujt përreth që mbështesin kockat e legenit. Madje, ai mund të përhapet përpjetë, duke bllokuar tubat që shkojnë nga veshkat në fshikëz (ureters).

Kanceri pastaj do të përhapet në fshikëz, rektum (kalimi mbrapa) dhe përfundimisht në mëlçi, kocka dhe mushkëri. Qelizat kanceroze mund të përhapen nëpërmjet sistemit limfatik. Sistemi limfatik është një seri e nyjeve (gjëndrave) dhe kanaleve që janë të përhapur në të gjithë trupin në një mënyrë të ngjashme me sistemin e qarkullimit të gjakut.

Nyjet limfatike prodhojnë shumë nga qelizat e specializuara që janë të nevojshme për sistemin imunitar (mbrojtja natyrore e trupit kundër infeksionit dhe sëmundjes). Nëse keni një infeksion, nyjet në qafën e mitrës apo nën sqetull mund të jenë të fryra.

Në disa raste të kancerit të hershëm të qafës së mitrës, nyjet limfatike në afërsi të qafës së mitrës përmbajnë qeliza kanceroze.

Dhe në disa raste të kancerit të avancuar të qafës së mitrës, nyjet limfatike në gjoks dhe bark mund të preken.

Shkaqet

Human Papillomavirus (HPV)

Pothuajse të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës ndodhin te gratë që kanë qenë të infektuara paraprakisht me HPV. HPV është në fakt një grup i viruseve, më tepër se një virus i vetëm.

HPV përhapet gjatë marrëdhënieve seksuale dhe mendohet të jetë shumë i zakonshme. Rreth 1 në 3 gra do të zhvillojnë një infeksion HPV brenda dy viteve të fillimit që të ketë marrëdhënie seksuale të rregullta.

Disa lloje të HPV nuk shkaktojnë asnjë simptomë të dukshme dhe infeksioni kalon pa pasur nevojë për trajtim. Llojet e tjera të HPV mund të shkaktojë lythat gjenitale.

Dy lloje të HPV janë të njohura të kenë rrezikun më të lartë për të shkaktuar kancerin e qafës së mitrës. Ato janë:

– HPV16 – e cila është përgjegjëse për rreth 50-55% të të gjitha rasteve

– HPV18 – e cila është përgjegjëse për rreth 15-20% të të gjitha rasteve

Rreth 11 lloje të tjera HPV gjithashtu kanë një shans më të lartë për të shkaktuar kancer.

Llojet me rrezik të lartë të HPV mendohet të përmbajnë materialin gjenetik që mund të kalojë në qelizat e qafës së mitrës. Ky material fillon të ndërpresë punimet normale të qelizave, gjë e cila përfundimisht mund të shkaktojë që ato të riprodhohen në mënyrë të pakontrolluar, duke çuar në rritjen e një tumori kanceroz.

– Neoplasia intraepiteliale e qafës së mitrës

Kanceri i qafës së mitrës zakonisht zgjat shumë vite për t’u zhvilluar. Para se ta bëjë këtë, qelizat në qafën e mitrës shpesh tregojnë ndryshime, të njohura si neoplazi intraepiteliale e qafës së mitrës (CIN).

CIN është një kusht para-kanceroz. Kushtet para-kanceroze nuk përbëjnë një kërcënim të menjëhershëm për shëndetin e një personi, por ato potencialisht mund të shndërrohen në kancer “plotësisht në lulëzim” në të ardhmen. Megjithatë, shumica e grave që kanë CIN nuk do të zhvillojnë kancerin e qafës së mitrës.

CIN vlerësohet duke përdorur një sistem numër nga një deri në tre. Sa më i lartë të jetë numri, aq më shumë anomali gjenden në qelizat e prekura. Është vlerësuar se:

– Një e treta e grave me CIN 1 do të përparojnë në CIN 2

– Rreth gjysma e të gjitha grave me CIN 2 do të përparojnë në CIN 3

– Rreth një e treta e femrave me CIN 3 do të zhvillojnë kancerin e qafës së mitrës.

Prandaj, në qoftë se ju zhvilloni CIN 1, shanset tuaja për zhvillimi të kancerit të qafës së mitrës në një datë të mëvonshme janë më pak se 1 në 30.

Progresioni nga infektimi me HPV për zhvillimin CIN dhe pastaj zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës është shumë i ngadalshëm. Kjo zakonisht merr të paktën gjashtë vjet të përparojë nga një infeksion fillestar deri në CIN 3. Kjo e fundit merr deri në 10 vjet që CIN 3 të zhvillohet në kancer të qafës së mitrës.

Faktorët e rrezikut

Është fakt se infeksioni HPV është shumë i zakonshëm, por kanceri i qafës së mitrës është relativisht i pazakontë dhe vetëm një pjesë e grave janë të prekshme për efektet e një infeksioni HPV.

Nuk duket të ketë faktorë të tjerë të rrezikut që ndikojnë në mundësinë e një individi për të zhvilluar kancer të qafës së mitrës, megjithatë disa faktorë të njohur të rrezikut përfshijnë:

– Duhanin – gratë që pinë duhan kanë dy herë më shumë gjasa për të marrë kancerin e qafës së mitrës se sa jo-duhanpirëset; kjo mund të jetë për shkak të efekteve të dëmshme të kimikateve që gjenden te duhani për qelizat e qafës së mitrës.

– Të paturit e një sistemi të dobësuar imunitar – i cili mund të jetë rezultat i marrjes së disa medikamenteve të caktuara, të tilla si imunoshtypes, të cilat përdoren për të ndaluar trupin të refuzojë organet e dhuruara, apo si rezultat i gjendjeve të tilla si HIV / AIDS.

– Marrja e pilulave kontraceptive orale për më shumë se pesë vjet – gratë që e bëjnë këtë mendohet të kenë dy herë më shumë rrezikun e zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës sesa ato që nuk marrin pilula.

TRAJTIMI NATYRAL I KANCERIT TË QAFËS SË MITRËS

Trajtimi natyral përfshin dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe kurën e posacme me bimë shkretinore, e cila është jetike për të gjithë pacientët, në të gjitha fazat e sëmundjes pa përjashtim.

  • Ushqimi

Është parësore shmangia e të gjitha ushqimeve që shkaktojnë kancer. Ushqimet e mëposhtme duhet të shmangen me çdo kusht:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.
– Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të ngopura të dëmshme, yndyrnat e hidrogjenizuara, vajrat, margarinën.

– Eliminoni miellin e bardhë të rafinuar, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh, duke përfshirë bukën, gjevrekun, biskotat, ëmbëlsirat, makaronat. – – Shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe totalisht të përpunuara dhe komerciale.

– Qëndro i qartë ndaj të gjitha produkteve të qumështit inorganik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më i mirë për t’u ngrënë është qumështi i freskët i pazierë dhe produktet e qumështit organik.
– Fuqizoje veten, dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe sa më të freskëta me: fruta dhe perime, tërshërë, drithëra, oriz, quinoa dhe hikërror. Përfshini edhe një shumëllojshmëri të farave të preferueshme: arra dhe fara, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit.

– Minimizoni ose eliminoni konsumimin e mishit të kuq; plotësojini sasitë e nevojshme organike nga pulat e rritura në fushë dhe jo pulat e korentit,  nga bizoni dhe peshku i egër.

– Hani sasi të bollshme të zarzavate të freskëta dhe të gatuara mbi avull.

– Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj të virgjër kokosi, dhe përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër.

– Gjatë gjithë ditës, të pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen -si dhe banjën, dhe dushin me- ujë rubineti të pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.
– Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mushkërive.

  • Stili i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe qëndroni  larg ekspozimit ndaj tymit të duhanit.

– Gjithashtu shmangur pijet alkoolike, kafen, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

– Përveç kësaj, pini një gotë 250ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar turret nga traktin urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacienteve me lloje të ndryshme të kancerve gjinekologjike, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook