Endometrioza

Published On: December 28th, 2022Categories: Kanceret Gjinekologjike, Shëndeti Seksual0 Comments on Endometrioza

Endometrioza; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë Natyrore të Mbështetjes

 

Endometrioza është një gjendje e dhimbshme ku indi që normalisht rreshton mitrën rritet jashtë zgavrës së mitrës. Ky ind endometrial i zhvendosur çon në kiste, inde mbresë dhe ngjitje. Endometrioza është një sëmundje kronike dhe dobësuese që prek rreth 10% të të gjitha grave të moshës riprodhuese.

Simptomat e endometriozës përfshijnë dhimbje të legenit, veçanërisht gjatë menstruacioneve, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, dhimbje me jashtëqitjen ose urinimin, perioda të parregullta (dhe shpesh të rënda), lodhje dhe infertilitet. Gratë me endometriozë mund të kenë simptoma gastrointestinale si fryrje, IBS, kapsllëk dhe nauze. Endometrioza gjithashtu rrit rrezikun e një gruaje për të zhvilluar kancer ovarian.

Ekzistojnë teori të ndryshme për shkakun e endometriozës, por etiologjia e saktë është e paqartë. Inflamacioni, çekuilibri hormonal, çekuilibri i sheqerit në gjak, bakteret dhe toksinat mjedisore janë faktorë që kanë treguar se kontribuojnë në zhvillimin dhe përparimin e endometriozës.

Trajtimet konvencionale për endometriozën janë shpesh joefektive dhe kanë efekte anësore negative. Për fat të mirë, ka shumë strategji natyrore për të përmirësuar ekuilibrin hormonal dhe për të mbështetur individët që vuajnë nga endometrioza.

Çfarë është Endometrioza?

Endometrioza është një gjendje ku indi që përbën shtresën e brendshme të mitrës gjendet në të gjithë zgavrën e legenit. Indet mund të gjenden në vezore, ligamente, fshikëz, zorrë dhe peritoneum (mbështjellësi i zgavrës së barkut që mbulon organet). Ky ind shkakton reaksione inflamatore kronike që mund të çojnë në dhimbje ekstreme dhe dhëmbëza.

Endometrioza mund të përhapet në zona të tjera të trupit si në traktin gastrointestinal ose të frymëmarrjes. Endometrioza shpesh ndodh me adenomyosis, një gjendje ku qelizat endometriale rriten në murin e mitrës.

Është vlerësuar se 176,000,000 gra në mbarë botën kanë endometriozë. Kjo gjendje prek rreth 10% të grave në moshë riprodhuese. Gratë pas menopauzës me nivele të larta të estrogjenit gjithashtu mund të zhvillojnë endometriozë.

Simptomat e Endometriozës

Simptoma më e zakonshme dhe zakonisht e para e endometriozës është dhimbja e legenit. Gratë me endometriozë kanë perioda shumë të dhimbshme, së bashku me dhimbjen para dhe pas periodave. Menstruacionet e tyre janë shpesh të parregullta dhe mund të kenë njolla dhe gjakderdhje ndërmjet cikleve.

Simptoma të tjera të zakonshme të endometriozës janë lodhja, dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve ose urinimit, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, dhimbje kyçesh dhe nervash dhe simptoma gastrointestinale si sindroma e zorrës së irrituar (IBS), nauze, fryrje dhe kapsllëk.

Një nga simptomat më të vështira të endometriozës është infertiliteti. Ngjitjet brenda vezoreve mund të shkaktojnë infertilitet, edhe nëse bëhet fjalë për një rast të lehtë të endometriozës. Rreth 30-40% e grave me endometriozë do të përjetojnë probleme të fertilitetit dhe rreth 50% e grave që po përjetojnë infertilitet kanë endometriozë. Endometrioza shoqërohet gjithashtu me një rrezik në rritje të kancerit ovarian.

Si ndryshon endometrioza nga PCOS?

Ndërsa endometrioza ndikohet nga hormonet, nuk është një gjendje hormonale si sindroma premenstruale (PMS) ose sindroma e vezores policistike (PCOS). Simptomat e endometriozës dhe PCOS shpesh mund të mbivendosen, dhe gratë zakonisht vuajnë nga të dyja kushtet. Por, ekzistojnë dallime të qarta midis dy sëmundjeve për të ndihmuar në përcaktimin se cilat gjendje keni.

PCOS është për shkak të çekuilibrit hormonal. Ky çrregullim karakterizohet nga inflamacioni, rezistenca ndaj insulinës dhe një mbiprodhim i hormoneve mashkullore (ose androgjenike).

PCOS diagnostikohet kur gratë kanë perioda të parregullta ose aspak dhe nuk arrijnë të ovulojnë, nivele të larta të androgjeneve dhe vezore të zmadhuara që përmbajnë shumë folikula të vogla (vezoret polikistike). Simptomat e PCOS janë periodat e parregullta, shtimi në peshë, rritja jonormale e qimeve (si p.sh. në fytyrë), rrallimi i flokëve në kokë, aknet dhe vështirësia për të mbetur shtatzënë.

Si endometrioza ashtu edhe PCOS shkaktojnë perioda të parregullta që janë të rënda dhe të dhimbshme. Çështjet e lëkurës, rritja jonormale e qimeve, dhimbja kronike e legenit dhe infertiliteti janë të zakonshme me të dyja kushtet.

Faktorët që kontribuojnë në endometriozë

Mekanizmi i saktë për zhvillimin e endometriozës nuk është i qartë. Shkencëtarët kanë propozuar shumë shpjegime të mundshme, duke përfshirë gjenetikën, implantimin e mbresës kirurgjikale, transformimin e qelizave peritoneale ose qelizave embrionale, transportin e qelizave endometriale dhe menstruacionet retrograde. Menstruacionet retrograde janë kur gjaku menstrual rrjedh përsëri përmes tubave fallopiane dhe në zgavrën e legenit në vend që të dalë jashtë.

Një tjetër shkak i mundshëm është një sistem imunitar i çrregulluar. Sistemi imunitar i një gruaje mund të bëjë që trupi i saj të mos jetë në gjendje të njohë dhe shkatërrojë indin endometrial që po rritet jashtë mitrës.

Pavarësisht se nuk ka një shkak të qartë, ka shumë faktorë që mund të kontribuojnë në endometriozën. Këta faktorë përfshijnë inflamacion, çekuilibër hormonal, çekuilibër të sheqerit në gjak, baktere dhe toksina. Trajtimi i këtyre faktorëve është kritik për përmirësimin e endometriozës.

  • Inflamacioni kronik

Endometrioza shpesh karakterizohet si një sëmundje e inflamacionit. Reagimi imunitar i trupit për të pasur endometriozë është zhvillimi i inflamacionit dhe përhapja e estrogjenit nxit inflamacionin.

Citokinat inflamatore dhe ndërmjetësit inflamatorë janë të pranishëm në lëngun peritoneal të grave me endometriozë. Citokinat janë proteina të vogla të sekretuara nga sistemi imunitar që veprojnë si lajmëtarë kimikë. Këto citokina rregullojnë përgjigjen imune duke lehtësuar komunikimin qelizë me qelizë dhe duke stimuluar lëvizjen e qelizave drejt vendeve të infeksionit, traumës dhe inflamacionit. Studiuesit kanë gjetur çekuilibër në këto citokina te gratë me endometriozë.

Interleukin-1 (IL-1) janë citokina pro-inflamatore që janë të përfshira në zhvillimin e endometriozës. Studimet tregojnë se IL-1 është rritur ndjeshëm në lëngun peritoneal dhe në qelizat endometriale të grave me endometriozë.

Antagonisti i receptorit IL-1 (IL-1RA) vepron si një citokinë anti-inflamatore. IL-1RA është një rregullator natyral i IL-1. Kjo citokinë frenuese reduktohet te gratë me endometriozë. Ky çekuilibër midis IL-1 dhe IL-1RA mund të kontribuojë në rritjen e pakufizuar të endometriozës.

  • Pabarazitë hormonale

Endometrioza varet nga estrogjeni. Estrogjeni luan një rol vendimtar si në zhvillimin ashtu edhe në mirëmbajtjen e endometriozës.

Pabarazitë hormonale, të tilla si dominimi i estrogjenit, mund të çojnë në endometriozë. Estradioli (E2) është gjetur se rregullon dhe nxit rritjen e endometriozës. Nivelet e ulëta të progesteronit mund të kontribuojnë gjithashtu në nivele më të larta të estrogjenit në trup.

  • Pabarazitë e sheqerit në gjak

Pabarazitë në sheqerin në gjak mund të kontribuojnë në endometriozë. Kur hani ushqime të pasura me sheqer ose karbohidrate të rafinuara, insulina lirohet. Pikat e insulinës shoqërohen me nivele më të ulëta të globulinës lidhëse me hormonet seksuale (SHBG). SHBG lidhet me estrogjenin dhe testosteronin e tepërt në gjak.

Kur SHBG është i ulët për shkak të rritjes së insulinës, nivelet e estrogjenit dhe testosteronit rriten. Insulina gjithashtu rrit prodhimin e testosteronit, i cili shndërrohet në edhe më shumë estrogjen nga dhjami i barkut. Nivelet më të larta të estrogjenit nxisin rritjen e endometriozës.

Çekuilibri i sheqerit në gjak është gjithashtu një stres për trupin dhe shkakton lirimin e adrenalinës dhe kortizolit. Kortizoli dhe progesteroni prodhohen nga hormoni pregnenolone. Kur trupi ka nevojë për kortizol, prodhimi i progesteronit sakrifikohet. Kjo çon në nivele më të larta të estrogjenit që mund të kontribuojnë në endometriozë.

  • Ngarkesa e lartë bakteriale

Një koncept i ri i quajtur “hipoteza e kontaminimit bakterial” u propozua kohët e fundit për endometriozën. Kjo hipotezë bazohet në gjetjen se gratë me endometriozë kanë një nivel të lartë të baktereve gram-negative dhe toksinës bakteriale lipopolisakaride (LPS) në legenin e tyre. LPS është një endotoksinë e fuqishme që shkakton një reaksion inflamator.

Këto baktere mund të jenë edhe efekti i endometriozës dhe shkaku i endometriozës. Për menaxhimin dhe parandalimin e endometriozës, probiotikët mund të jenë të dobishëm.

  • Ngarkesa e lartë e toksinave

Toksinat mjedisore si dioksinat, pesticidet, bifenilët e poliklorinuar (PCB) dhe ftalatet janë komponime përçarëse endokrine (EDC). Ekspozimi ndaj këtyre toksinave shkakton kërdi në hormonet tuaja dhe kontribuon në endometriozë.

Xenoestrogjenet janë komponime të krijuara artificialisht që imitojnë efektet e estrogjenit dhe ndërveprojnë me vendet e receptorit qelizor. Ksenoestrogjenet kontribuojnë në estrogjenin e tepërt dhe vendosen në qelizat dhjamore ku janë rezistente ndaj prishjes. Ky efekt rritet kur ksenoestrogjenet kombinohen me EDC të tjera, duke prodhuar simptoma të dominimit të estrogjenit.

Është thelbësore që hormonet e shëndetshme të minimizojnë ekspozimin tuaj ndaj EDC. Duhet të shmangni mishin dhe bulmetin konvencional, izoflavonoidet e sojës, sheqernat, aditivët, konservantët, drithërat, birrën dhe ushqimet e përpunuara.

Plastika është një nga fajtorët kryesorë të EDC-ve. Plastika përmban kimikate kseno-estrogjenike si BPA. Këto toksina të rrezikshme derdhen në ujë ose në çdo gjë që nxehet në plastikë.

Trajtimet konvencionale për endometriozën

Ka disa opsione për trajtimin konvencional të funditometrioza duke përfshirë kirurgjinë, ilaçet për shtypjen e hormoneve, pajisjen intrauterine dhe menaxhimin e dhimbjes me medikamente. Këto metoda mund të jenë joefektive dhe të kenë efekte anësore të padëshirueshme.

Heqja kirurgjikale e lezioneve është ndërhyrja e linjës së parë. Fatkeqësisht, ka një shkallë të lartë të përsëritjes (rreth 50% brenda 5 viteve). Mjekët shpesh përshkruajnë medikamente për të reduktuar dhimbjen, siç janë ilaçet anti-inflamatore (NSAID) dhe opioidet.

Ilaçet për shtypjen hormonale si pilulat e kontrollit të lindjes ose Lupron janë të përshkruara për të mbyllur ovulimin dhe për të nxitur mungesën e estrogjenit. Mungesa e estrogjenit mund të ngadalësojë rritjen e indeve, por nuk e kuron gjendjen. Këto trajtime nuk mund të përdoren për periudha të gjata kohore për shkak të efekteve të rënda negative si depresioni dhe humbja e kockave.

Një pajisje intrauterine (IUD) mund të futet për të shtypur mukozën e mitrës dhe lezionet e endometriozës. Kjo metodë nuk e shtyp ovulimin ose nuk shkakton mungesë estrogjeni. Megjithatë, ka shumë anë negative për IUD-të.

Për fat të mirë, ka shumë strategji natyrale për endometriozën pa të gjitha efektet anësore negative të trajtimeve konvencionale.

Strategjitë natyrore për Endometriozën

Strategjitë e mbështetjes natyrore për endometriozën punojnë për të përmirësuar procesin inflamator dhe për të balancuar nivelet e hormoneve.

Strategjitë në të cilat fokusohemi përfshijnë një dietë anti-inflamatore, reduktim të stresit dhe ilaçe bimore kyçe.

  • Dieta anti-inflamatore

Një nga strategjitë më të mira për parandalimin dhe përmirësimin e endometriozës është konsumimi i një diete anti-inflamatore dhe kuruese. Kjo strategji ushqyese heq ushqimet që shkaktojnë inflamacion dhe përfshin ushqime anti-inflamatore si perime organike, jo-OMGJ, fruta, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra.

Kjo dietë kuruese redukton inflamacionin, stabilizon sheqerin në gjak, zvogëlon ngarkesën toksike, siguron lëndët ushqyese të nevojshme dhe mbështet nivelet e shëndetshme të pH në gjak.

Ushqimet që duhen shmangur

Endometrioza është një gjendje inflamatore, prandaj është e rëndësishme të shmangni ushqimet shumë inflamatore. Ushqimet pro-inflamatore janë sheqernat dhe drithërat e rafinuar, si dhe çdo ushqim që metabolizohet lehtësisht në sheqer (ushqime me glicemi të lartë). Këto ushqime rregullojnë inflamacionin dhe krijojnë aciditet shtesë në inde.

Produktet konvencionale të qumështit dhe gluteni duhet të shmangen nëse keni endometriozë. Gluteni dhe kazeina A1, një proteinë që gjendet në bulmetet konvencionale, stimulojnë lirimin e citokinave inflamatore dhe ndikojnë në funksionin e imunitetit. Një studim tregoi se pas 12 muajsh në një dietë pa gluten, 75% e pjesëmarrësve me endometriozë kishin dukshëm më pak dhimbje.

Mishi dhe bulmeti nga kafshët e rritura në mënyrë konvencionale dhe peshqit e kultivuar duhet të shmangen. Siç u diskutua më lart, këto ushqime përmbajnë përçarës endokrine si hormone, steroide, pesticide, OMGJ dhe antibiotikë.

Ushqimet e përpunuara përmbajnë aditivë toksikë dhe konservues. Vajrat bimore të përpunuara, të tilla si kanola, farat e rrushit dhe saffloëer, nxisin inflamacionin dhe gjithashtu duhet të eliminohen.

  • Ushqimet që duhen përfshirë në dietë

Ushqimet që duhet të hani në një dietë anti-inflamatore janë ushqime të plota dhe të papërpunuara. Është e rëndësishme të hani ushqime organike sepse pesticidet mund të ndikojnë në estrogjenin dhe hormonet e tjera.

Zgjidhni mish dhe peshk të ushqyer me bar, të rritur në kullota, të egër. Shijoni një shumëllojshmëri të karbohidrateve më të ulëta, me glicemi të ulët, perime dhe fruta shumëngjyrëshe për antioksidantët dhe fitonutrientët e tyre të bollshëm. Sasi të shumta të bimëve janë një shtesë e fuqishme për një dietë kuruese.

Përfshirja e një shumëllojshmërie perimesh me pak karbohidrate është një pjesë e rëndësishme e një diete anti-inflamatore. Perimet krucifere si brokoli, lulelakra, lakra, lakra jeshile dhe lakra e Brukselit përmbajnë nivele të larta të fitoestrogjeneve që veprojnë si vitamina për endometriozën. Këto perime konkurrojnë për të zënë vendet e receptorit të estrogjenit për të parandaluar që estrogjeni të ushtrojë efektet e tij në qelizë.

Frutat me glicemi të ulët përfshijnë manaferrat, limonët, grejpfrutin dhe mollët. Manaferrat dhe mollët janë të pasura me antioksidantë të fuqishëm të quajtur polifenolet.

Yndyrnat e shëndetshme janë një pjesë shumë e rëndësishme e një diete kuruese. Yndyrnat e shëndetshme gjenden në arrë kokosi, ullinj, avokado dhe vajrat e tyre dhe në gjalpin e ushqyer me bar. Acidet yndyrore omega-3 dhe acidi linoleik i konjuguar (CLA) që gjenden te salmoni i egër dhe viçi dhe qumështi i ushqyer me bar janë yndyrna me shumë përfitime shëndetësore. Këto yndyrna të shëndetshme janë një burim efikas karburanti për trupin për të luftuar inflamacionin.

  • Balanconi sheqerin në gjak

Është e rëndësishme të balanconi sheqerin në gjak për të balancuar hormonet tuaja. Kontrolli i dobët i sheqerit në gjak çon në rritje të insulinës dhe kortizolit, të cilat mund të shkaktojnë lirimin e estrogjenit. Këta faktorë gjithashtu çojnë në mangësi në magnez, vitaminë C dhe vitaminë B6, të cilat janë të rëndësishme për neutralizimin e metabolitëve të keq të estrogjenit në mëlçi.

Konsumimi i një diete anti-inflamatore që eliminon sheqernat dhe karbohidratet e rafinuara është kritike për balancimin e sheqerit në gjak. Disa lëndë ushqyese ndihmojnë gjithashtu në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak.

  • Korrigjoni pabarazitë hormonale

Kur progesteroni bie nga procesi natyror i plakjes ose nga nivelet e larta të stresit kimik, fizik dhe emocional, kjo shkakton dominimin e estrogjenit. Endometrioza është një nga simptomat e shumta të dominimit të estrogjenit, së bashku me ndezjet e nxehta, lodhjen, shtimin në peshë, problemet e tiroides, PMS dhe shumë më tepër.

Produktet me bimë shkretinore që i gjeni më poshtë ndihmojnë në eliminimin e ksenoestrogjeneve nga trupi dhe inkurajojnë metabolitët e shëndetshëm të estrogjenit. Këto komponime ndihmojnë në balancimin e estrogjenit dhe progesteronit, rivendosin raportet e duhura të metabolitit të estrogjenit, përmirësojnë funksionin hormonal dhe zvogëlojnë simptomat e dominimit të estrogjenit. Për më tepër, ato funksionojnë shkëlqyeshëm për të lehtësuar dhimbjet menstruale dhe për të përmirësuar ekuilibrin e hormoneve femërore. (Klikoni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook