Infertiliteti: Shkaqet rrënjësore, Testet dhe Trajtimi Natyral

Infertiliteti: Shkaqet rrënjësore, Testet dhe Trajtimi Natyral

 

Nëse keni të bëni me infertilitet, nuk jeni vetëm. Rreth 10% e çifteve përjetojnë probleme të infertilitetit në një moment të jetës së tyre. Një e treta e rasteve ndodhin për shkak të çështjeve të infertilitetit femëror, një e treta për shkak të infertilitetit mashkullor dhe një e treta për shkak të të dyja palëve ose shkaqeve të paidentifikuara.

Të kesh fëmijë e ndryshon jetën për mirë. Të pëlqen t’i shikosh ata të rriten, të ndërveprojnë, të zbulojnë botën dhe të rriten në personalitetin e tyre, ndërsa i mëson se si të jenë njerëz të mirë.

Fëmijët janë dhuratë nga Zoti: “I Allahut është pushteti mbi qiejt dhe Tokën. Ai krijon çfarë

të dojë. Ai i dhuron vajza kujt të dojë e djem kujt të dojë. Disave ua dhuron të dyja gjinitë: djem e vajza; e, kë të dojë e lë pa fëmijë. Vërtet, Ai është i Gjithëdijshëm dhe i Fuqishëm.” [ Surja Esh Shura, 49-50].

Në këtë artikull do të mësojmë se çfarë është infertiliteti. Do të mësojmë për infertilitetin mashkullor dhe femëror. Do të kuptojmë shkaqet kryesore të infertilitetit, disa teste laboratorike për infertilitetin për të identifikuar shkaqet themelore, mangësitë e lëndëve ushqyese dhe çështjet e mundshme shëndetësore. Do të ndajmë gjithashtu strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për të përmirësuar shëndetin dhe për të kapërcyer infertilitetin në mënyrë natyrale.

Çfarë është Infertiliteti

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, infertiliteti në përgjithësi do të thotë të mos jesh në gjendje të mbetesh shtatzënë pas një viti seksi të pambrojtur dhe duke u përpjekur në mënyrë aktive. Në këtë pikë, rekomandohet të vizitoni një specialist të fertilitetit. Meqenëse fertiliteti tek gratë bie në mënyrë të vazhdueshme me kalimin e moshës derisa të arrijnë menopauzën, gratë 35 vjeç e lart mund të vizitojnë një specialist për vlerësim edhe pas vetëm 6 muajsh të mosarritjes së shtatzënisë.

Gratë që janë në gjendje të mbeten shtatzënë, por që nuk janë në gjendje të mbeten shtatzënë disa herë me kalimin e kohës, mund të përballen gjithashtu me infertilitet. Vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 6.1 milionë (10 përqind) e femrave ndërmjet moshës 15 dhe 44 vjeç kanë vështirësi për të mbetur shtatzënë ose për të mbajtur barrën. Disa çifte, veçanërisht kur janë më të moshuar ose në rrezik të infertilitetit, mund të kërkojnë vlerësim edhe para se të përpiqen të mbeten shtatzënë.

Steriliteti mashkull kundrejt atij femëror

Shumë supozojnë se infertiliteti ndodh për shkak të problemeve në trupin e femrës, megjithatë, infertiliteti mund të ndodhë për shkak të infertilitetit mashkullor ose femëror ose të dyja së bashku. Shtatzënia është rezultati përfundimtar i një procesi të ndërlikuar me shumë hapa. Së pari, trupi femëror duhet të lëshojë një vezë të shëndetshme nga një prej vezoreve të saj gjatë ovulacionit.

Një burrë duhet të prodhojë spermë të shëndetshme dhe sperma e shëndetshme duhet të bashkohet me vezën e lëshuar për ta fekonduar atë. Ekziston një periudhë e shkurtër prej një dite deri në disa ditë që të ndodhë fekondimi. Pas fekondimit, veza e fekonduar duhet të lëvizë përmes tubit fallopian drejt mitrës. Pasi të jetë atje, duhet të ngjitet brenda mitrës gjatë implantimit.

Siç mund ta shihni, në këtë proces mund të lindin shumë çështje që mund të ndodhin si në trupin e femrës ashtu edhe në atë të mashkullit. Pas implantimit, është gjithashtu e rëndësishme që shtatzënia të qëndrojë. Sipas Kolegjit Amerikan të Obstretikanëve dhe Gjinekologëve, humbja e hershme e shtatzënisë ose aborti spontan para 13 javësh është i zakonshëm dhe ndodh në 10 përqind të rasteve të shtatzënisë.

Ndërsa është e zakonshme, nëse ndodh përsëri dhe përsëri mund të jetë për shkak të infertilitetit. Pjelloria e dëmtuar është një gjendje që i referohet grave që po përjetojnë vështirësi për të mbetur ose mbajtur shtatzëninë.

Ja si i përshkruan Kurani fazat e krijimit të njeriut, në suren El Mu’minun: “12. Me të vërtetë, Ne e krijuam njeriun nga një ekstrakt balte.  13. Pastaj e bëmë atë (njeriun) një pikë farë që vendoset në një vend të sigurt (mitër). 14. Pastaj, pikën e farës e bëmë droçkë gjaku të ngjitshme; droçkën e gjakut e bëmë llokmë mishi; llokmën e mishit e bëmë eshtra dhe eshtrat i veshëm me mish, pastaj e bëmë atë (njeriun) krijesë tjetër (me shpirt). I Lartësuar dhe i Bekuar është Allahu, Krijuesi më i mirë!  15. Pastaj, pas kësaj, ju me siguri që do të vdisni, 16. pastaj, me siguri që do të ringjalleni në Ditën e Kiametit.”

Steriliteti mashkullor

Rreth 9% e meshkujve të moshës riprodhuese dhe 11% e femrave të moshës riprodhuese kanë përjetuar probleme me infertilitetin. Rreth një e treta e çifteve infertile përjetojnë infertilitet si rezultat i një problemi shëndetësor tek femra, një e treta si rezultat i një problemi shëndetësor tek meshkujt dhe një e treta ose për shkak të një problemi shëndetësor nga të dyja palët ose për shkak të një arsyeje që nuk mund të identifikohet.

Fertiliteti bie me kalimin e moshës si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Tek meshkujt ndodh më gradualisht, ndërsa tek femrat në një periudhë më të shkurtër kohore. Femrat në të 30-at janë gjysma më pjellore se në të 20-at dhe shanset e tyre për shtatzëni bien ndjeshëm pasi arrijnë moshën 35 vjeçare.

Shkaqet mashkullore të infertilitetit mund të përfshijnë probleme me prodhimin efektiv të spermës, numrin e spermës, formën e spermës dhe lëvizjen e spermës. Shkaqet femërore të infertilitetit mund të përfshijnë probleme që lidhen me ovulimin, fekondimin dhe implantimin.

Steriliteti mund të ndodhë për shkak të faktorëve të shumtë që lidhen me dietën, mënyrën e jetesës, shëndetin, toksicitetin, kushtet mjekësore dhe medikamentet. Në vijim do të shqyrtojmë disa shkaqe të rëndësishme rrënjësore të infertilitetit.

Shkaqet rrënjësore të infertilitetit

Ndërsa një sërë problemesh mund të shkaktojnë ose rrisin mundësinë e infertilitetit, këtu janë shkaqet kryesore të infertilitetit që duhet të keni parasysh:

 • Hipotiroidizmi

Hipotiroidizmi është një gjendje e zakonshme e tiroides në të cilën hormoni tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide duke rezultuar në lodhje, shtim në peshë, nervozizëm, ritëm të ngadaltë të zemrës, lëkurë të thatë, humbje flokësh dhe probleme të tjera. Hipotiroidizmi mund të ndikojë në shëndetin e hormoneve të tjera dhe gjithashtu mund të rrisë rrezikun e infertilitetit.

Sipas një studimi të vitit 2015 të botuar në Gazetën Indiane të Metabolizmit Endokrin, 53.7% e 95 pjesëmarrëseve femra me infertilitet kishin hipotiroidizëm. 33.3%e tyre kanë mundur të mbesin shtatzënë vetëm pas 6 javësh trajtimi për tiroidet.

Një tjetër studim i vitit 2012 i botuar në Journal of Applied Basic Medical Research ka gjetur gjithashtu se hipotiroidizmi është i përhapur tek gratë infertile. 23.9% e 394 pjesëmarrësve infertilë kishin hipotiroidizëm. Pas 6 javësh deri në 12 muaj trajtim për gjëndrën tiroide, 76.6% ishin në gjendje të mbeten shtatzënë me sukses.

 • Mungesa e Fazës Luteale

Shumë gra që luftojnë me infertilitetin përballen edhe me mungesën e fazës luteale. Faza luteale është një fazë e rëndësishme e ciklit menstrual dhe ndodh pas ovulacionit dhe para menstruacioneve. Kjo është koha kur rreshtimi i mitrës bëhet më i trashë për të përgatitur trupin e femrës për shtatzëni nëse ndodh.

Mungesa e fazës luteale do të thotë që mukoza nuk rritet dhe nuk trashet duke e bërë të vështirë shtatzëninë ose të mbajtjen e saj. Një studim grupor i bazuar në komunitet i vitit 2017 i publikuar në Fertility and Sterility ka zbuluar se një fazë më e shkurtër luteale mund të lidhet me infertilitetin.

 • Rezistenca ndaj insulinës dhe PCOS

Rezistenca ndaj insulinës i referohet një rezistence ndaj hormonit insulinë që shkakton rritje të sheqerit në gjak në trup. Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun e diabetit dhe një sërë çështjesh të tjera shëndetësore. Sindroma e vezores policistike (PCOS) është një problem i zakonshëm hormonal tek gratë e moshës riprodhuese.

 

Gratë me PCOS gjithashtu shpesh kanë të bëjnë me rezistencë ndaj insulinës, e cila mund të rrisë rrezikun e infertilitetit.

 • Inflamacioni kronik, autoimuniteti dhe endometrioza

Inflamacioni kronik është shkaku kryesor i shumicës së çështjeve kronike shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet autoimune. Kushtet autoimune zhvillohen kur trupi gabimisht sulmon qelizat e veta. Endometrioza është një gjendje kur indet rriten jashtë mitrës duke prekur tubin fallopian, vezoret dhe zorrët duke shkaktuar dhimbje dhe probleme menstruale. Të gjitha këto çështje mund të lidhen me infertilitetin.

 • Stresi kronik dhe gjumë i dobët

Mënyra e jetesës dhe shëndeti mendor luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin tonë emocional. Një numër studimesh, duke përfshirë një përmbledhje të botuar në Dialogues in Clinical Neuroscience të botuar në 2018, kanë diskutuar lidhjen midis stresit dhe infertilitetit. Gratë me infertilitet shpesh raportojnë gjithashtu ankth dhe depresion, gjë që rrit stresin dhe mund të çojë në një rreth vicioz.

Studimet psikologjike që trajtojnë stresin dhe shqetësimin psikologjik kanë ndihmuar në përmirësimin e niveleve të shtatzënisë tek gratë që kanë të bëjnë me infertilitet. Gjumi i dobët gjithashtu mund të rrisë stresin kronik. Stresi kronik dhe gjumi i dobët jo vetëm që mund të ndikojnë në gjendjen psikologjike dhe emocionale të dikujt, por të rrisin inflamacionin në trup që mund të rrisë rrezikun e problemeve autoimune dhe hormonale që mund të rrisin rrezikun e infertilitetit. Për të mos përmendur që stresi kronik dhe të qënit vazhdimisht të lodhur mund të mos jetë mjedisi më i mirë psikologjik që mbështet konceptimin.

 • Ekspozimi ndaj mykut dhe toksinave mjedisore

Ekspozimi ndaj mykut dhe toksinave mjedisore mund të rrisë gjithashtu rrezikun e infertilitetit. Myku dhe toksiciteti mund të komprometojnë shëndetin e mikrobiomit, të rrisin inflamacionin, të prishin hormonet dhe të kontribuojnë në një sërë simptomash dhe çështjesh shëndetësore, kështu dhe mund të kontribuojnë në infertilitet.

 • Infeksionet kronike

Infeksionet kronike mund të rrisin rrezikun e inflamacionit, çekuilibrit të mikrobiomit të zorrëve dhe një sërë çështjesh shëndetësore, duke përfshirë infertilitetin. Sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Ëorld Journal of Gastroenterology, infeksionet me H. pylori mund të ndikojnë në mukusin e qafës së mitrës, lëngun folicular dhe lëvizshmërinë e spermës dhe të rrisin rrezikun e infertilitetit. Virusi Herpes simplex mund të kontribuojë në infertilitet tek njeriu ndërsa citomegalovirusi dhe virusi Epstein-Barr (EBV) jo.

 • Mangësitë e lëndëve ushqyese

Çfarë hamë dhe cilat lëndë ushqyese fusim në trupin tonë mund të ndikojnë seriozisht në shëndetin tonë dhe mund të rrisin rrezikun e infertilitetit. Mangësitë e mëposhtme të lëndëve ushqyese janë lidhur me infertilitetin:

– Mungesa e hekurit

Mungesa e hekurit është e zakonshme tek gratë, veçanërisht në ato me perioda të rënda ose dietë me pak hekur. Sipas një studimi të vitit 2006 të botuar në Obstetrics and Gynecology, nivelet e ulëta të hekurit mund të rrisin rrezikun e infertilitetit ovulues tek gratë. Është e rëndësishme të shikoni për shenja dhe simptoma të anemisë dhe të testoni qelizat e kuqe të gjakut, nivelet e hekurit dhe ferritinës në serum disa herë në vit për t’u siguruar që nuk keni mungesë hekuri.

– Vitaminat B

Mungesa e vitaminave B gjithashtu mund të ndikojë në infertilitet, veçanërisht te meshkujt. Sipas një studimi të vitit 2017 të publikuar në Biomolecules, mungesa e B12 mund të ulë cilësinë e spermës dhe të shkaktojë infertilitet. Sipas një studimi të vitit 2011 të botuar në Gazetën Aziatike të Andrologjisë, mungesa e vitaminës B12 dhe folatit mund të shkaktojë infertilitet tek meshkujt.

– Zinku

Nivelet e zinkut gjithashtu mund të luajnë një rol në fertilitet. Sipas një rishikimi të vitit 2018 të botuar në Gazetën e Riprodhimit dhe Infertilitetit, nivelet e zinkut mund të ndikojnë në cilësinë e spermës dhe fertilitetin mashkullor. Një tjetër studim i vitit 2018 i publikuar në Shoqatën Amerikane të Fiziologjisë ka zbuluar se mungesa e zinkut mund të ndikojë në cilësinë e vezëve dhe të kontribuojë në infertilitet.

– Vitamina D

Shpenzimi i kohës në diell dhe optimizimi i niveleve të vitaminës D duket të jetë i rëndësishëm edhe për fertilitetin. Sipas një rishikimi sistematik të botuar në Journal of Endocrinology, mungesa e vitaminës D mund të ndikojë në fertilitetin si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat duke ndikuar në lëvizshmërinë e spermës, testikujt, vezoret dhe mitrën.

Sipas një rishikimi të vitit 2018 të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik, mungesa e vitaminës D mund të çojë në rezultate negative të shtatzënisë dhe komplikime me prodhimin e qumështit të gjirit.

Testet kryesore të gjakut

Nëse keni të bëni me infertilitet ose dëshironi të optimizoni shanset tuaja për shtatzëni duke identifikuar dhe korrigjuar disa çështje të mundshme shëndetësore, rekomandohen një sërë testesh laboratorike. Meqenëse burrat dhe gratë mund të preken të dy nga infertiliteti dhe shëndeti i secilës palë është kritik për një shtatzëni të shëndetshme, këto teste mund të jenë të përshtatshme dhe të rekomanduara për të dyja palët.

 • CBC, nivelet e hekurit dhe feritinës në serum

Rekomandojmë një numërim të plotë të gjakut (CBC) për të parë qelizat e kuqe të gjakut (RBCs), qelizat e bardha të gjakut (ËBCs) dhe trombocitet (PLTs). Ky test mund të identifikojë infeksionet dhe problemet shëndetësore, duke përfshirë aneminë. Meqenëse hekuri luan një rol të rëndësishëm në fertilitet, rekomandojmë që të kontrolloni nivelet e hekurit dhe ferritinës në serum gjithashtu.

 • Paneli i plotë i tiroides

Siç e keni mësuar, hipotiroidizmi mund të rrisë rrezikun e infertilitetit dhe problemet me hormonin e tiroides mund të ndikojnë edhe në hormone të tjera që mund të ndikojnë në fertilitet, prandaj rekomandojmë një panel të plotë të tiroides, duke përfshirë TSH, T4, T3, Free T4, Free T3, TPO Ab dhe TG Ab.

Është e rëndësishme t’i rishikoni këto me një praktikues të shëndetit funksional për t’u siguruar që po prodhoni dhe konvertoni mjaftueshëm hormon tiroide aktiv. Në veçanti, TSH duhet të jetë nën 3 uIU/mL dhe nivelet e lira të T3 duhet të jenë midis 3-4 pg/ml

 • HbA1C dhe insulina e agjërimit

Rezistenca ndaj insulinës mund të ndikojë në fertilitet, prandaj rekomandojmë që të testoni hemoglobinën A1C (HbA1C) dhe insulinën e agjërimit për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak dhe për të parë nëse keni rezistencë ndaj insulinës ose probleme me sheqerin në gjak. HbA1C  idealisht duhet të jetë midis 4.5 – 5.2 për të qenë metabolikisht i shëndetshëm. Insulina e agjërimit duhet të jetë nën 5 për një shëndet të mirë metabolik.

 • Hs-CRP

Për të zbuluar inflamacionin e mundshëm, rekomandojmë testimin për një sasi të lartë të ndjeshmërisë së proteinës C-reaktive (Hs-CRP), një proteinë që mund të masë nivelet e përgjithshme të inflamacionit.

Hs-CRP duhet të jetë nën 1.0. Nëse është mbi 1.0, ka një problem inflamator që po ndodh në trup.

 • Folate, B12 dhe Homocisteinë

Mungesa e folatit dhe B12 është shoqëruar me infertilitet, kështu që testimi për këto vitamina është kritik. Kontrolloni gjithashtu nivelet tuaja të homocisteinës. Është një aminoacid që në nivele të larta është shoqëruar me mangësi të B12 dhe folatit.

Nivelet e folatit në serum duhet të jenë mbi 5 ng/ml dhe B12 duhet të jenë mbi 800 pg/mL ndërsa nivelet e homocisteinës duhet të jenë midis 6-9 umol/L. Nëse homocisteina është mbi 9 umol/L është shenjë e metilimit të dobët dhe ky mund të jetë një faktor kryesor në zhvillimin e infertilitetit.

 • Zinku në serum

Meqenëse nivelet e ulëta të zinkut janë të lidhura me infertilitetin si tek burrat ashtu edhe tek gratë, rekomandojmë testimin e zinkut në serum që mund të ndihmojë në monitorimin e niveleve të zinkut dhe të tregojë mangësi. Në mënyrë ideale, zinku i serumit duhet të jetë midis 90-135 ug/dL dhe duhet të jetë pak më i lartë se nivelet e bakrit në serum.

 • Analizë gjithëpërfshirëse e gjakut

Për të kontrolluar të gjithë këta faktorë shëndetësorë, për të kuptuar më mirë shëndetin tuaj, për të përjashtuar problemet e mundshme shëndetësore dhe për të identifikuar shkaqet themelore të infertilitetit dhe problemeve të tjera shëndetësore, rekomandojmë një analizë gjithëpërfshirëse të gjakut.

Është një test i thjeshtë gjaku që shikon një numër të madh fushash të shëndetit tuaj dhe mund t’ju ndihmojë të përdorni strategjitë e duhura të mbështetjes natyrore për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tuaj. Kjo përfshin të gjithë testet e përmendur këtu, si dhe të tjerë që mund të tregojnë për atë që po ndodh në trupin tuaj.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes

Për të përmirësuar shëndetin tuaj, për të mbështetur fertilitetin tuaj dhe për të mbështetur një shtatzëni të shëndetshme, rekomandojmë strategjitë e mëposhtme të mbështetjes natyrore. Mbetja shtatzënë është një përpjekje ekipore dhe çështjet e infertilitetit mund të lindin nga të dyja palët. Pavarësisht nëse jeni mashkull apo femër, mund të përfitoni nga këto këshilla dhe të përmirësoni shëndetin tuaj për të siguruar një shtatzëni të suksesshme dhe të shëndetshme.

 • Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Pavarësisht se me çfarë çështjesh shëndetësore keni të bëni, identifikimi i problemeve me dietën tuaj dhe përmirësimi i saj është gjithmonë një pjesë kryesore e rimëkëmbjes. Kjo është e njëjta gjë edhe për çështjet e fertilitetit. Ne rekomandojmë një plan ushqimor anti-inflamator.

Hiqni të gjitha ushqimet inflamatore, të tilla si sheqeri i rafinuar, të gjitha të rafinuarat, mishin dhe bulmetin konvencional, glutenin, ndjeshmërinë ndaj ushqimit, përbërësit artificialë, ushqimin e padëshiruar dhe ushqimin e përpunuar.

Përqendrohuni në ushqimet e plota anti-inflamatore, duke përfshirë zarzavate, perime, barishte, erëza, fruta me indeks të ulët glicemik, yndyrna të shëndetshme, ushqime të fermentuara dhe proteina të pastra shtazore. Sigurohuni që të hidratoni trupin me ujë të pastër të filtruar.

 • Ulni stresin dhe përmirësoni gjumin

Stresi dhe gjumi i dobët mund të kontribuojnë në infertilitet, prandaj është shumë e rëndësishme që të ulni nivelet e stresit dhe të përmirësoni gjumin tuaj.

Zhvilloni një rutinë relaksuese para gjumit që funksionon për ju. Ndiqni një orar të rregullt gjumi që mbështet ritmet cirkadiane të trupit tuaj dhe sigurohuni që të flini 7 deri në 9 orë në natë.

 • Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta

Lëvizja e trupit është e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Filloni ditën me faljen e sabahut, stërvitje ose një shëtitje të shkurtër jashtë. Ngrihuni dhe shtrihuni rregullisht gjatë gjithë ditës. Bëni një shëtitje gjatë drekës.

Ushtrohuni të paktën 3-5 ditë në javë për 20 deri në 30 minuta çdo herë duke bërë çfarë ju pelqen me shume. Bëni disa ditë në javë stërvitje me rezistencë për të forcuar trupin dhe të shtoni disa ushtrime kardiovaskulare si ecja, vrapimi, etj. për të rritur paksa edhe rrahjet e zemrës.

Ndërsa lëvizja dhe stërvitja e rregullt janë të rëndësishme, është thelbësore që të mos stërviteni tepër dhe të ushqeni stërvitjet tuaja me ushqimin e duhur anti-inflamator dhe të pushoni dhe flini mjaftueshëm.

 • Përmirësoni tretjen dhe mikrobiomën

Shëndeti i zorrëve është i lidhur me gjithçka. Mosbalancimi i mikrobiomit mund të rrisë inflamacionin, problemet e sheqerit në gjak dhe autoimunitetin, të cilat të gjitha mund të ndikojnë në fertilitetin tuaj. Është e rëndësishme që të mbështesni tretjen dhe mikrobiomën tuaj duke ngrënë një plan ushqimor anti-inflamator, duke ngrënë shumë ushqime të pasura me prebiotikë dhe probiotikë, duke marrë probiotikë çdo ditë dhe duke mbështetur tretjen tuaj me ilaçin bimor ProbioHerb.

 • Përmirësoni rrugët e detoksifikimit

Myku dhe toksiciteti mjedisor mund të ndikojnë negativisht në pjellorinë tuaj. Një dietë dhe mënyrë jetese e dobët, një çekuilibër i mikrobiomit dhe infeksionet kronike ndikojnë gjithashtu në shëndetin tuaj dhe kërkojnë pak pastrim. Përmirësimi i rrugëve tuaja të detoksifikimit është kritik.

Rritja e detoksifikimit përmes djersitjes duke u ushtruar dhe duke përdorur një sauna infra të kuqe. Mbështetni eliminimin përmes lëvizjeve të zorrëve përmes një diete të shëndetshme dhe ProbioHerb. Mbështet shëndetin limfatik dhe detoksifikimin përmes larjes së thatë dhe rikthimit. Përmirësoni detoksifikimin përmes urinës me hidratimin e duhur.

 • Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të infertilitetit tek të dy gjinitë

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook