Koliti Ulçerativ

Published On: December 16th, 2022Categories: Gastrointestinale0 Comments on Koliti Ulçerativ

Koliti Ulçerativ; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Koliti – ose koliti ulçerativ siç është i njohur – është një çrregullim kronik inflamator i zorrës së trashë (zorrës së poshtme) që mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore, si dhe një ndikim të rëndësishëm negativ në cilësinë e përgjithshme të jetës së personit.

Simptomat

Simptomat e kolitit ndryshojnë dhe shkojnë nga të buta në të rënda. Ato mund të përfshijnë anoreksi, dhimbje barku, diarre, ethe, fryrje, dhe / ose humbje peshe. Në disa raste, mund të ndodhë edhe gjakderdhje e zorrëve për shkak të ulçerave, dhe mund të rezultojë në diarre të përgjakshme. Koliti është i komplikuar nga fakti se shpesh mund të rezultojë në përthithjen e dobët të ushqyesve, duke çuar në mangësi ushqyese që mund të përkeqësojë më tej simptomat. Një përgjigje autoimune mund të ndodhë gjithashtu si rezultat i kolitit. Kjo ndodh sepse kur dikush ka kolit, qelizat këputen nga muret e zorrëve dhe sistemi imunitar reagon sikur të ishin mikroorganizma pushtuese. Përveç kësaj, koliti shoqërohet zakonisht nga sindromi “zorra që pikon” duke shkaktuar që grimcat e ushqimit të patretur të hyjë në qarkullimin e gjakut, ku sistemi imunitar sërish i identifikon ato si ndërhyrës të rrezikshëm. Këto përgjigje autoimune mund t’i ddobësojnë edhe më tej njerëzit që vuajnë nga koliti, duke i lënë ata të dobët, të irrituar dhe të ndjeshëm ndaj ankthit dhe depresionit.

Shkaqet

Koliti mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, ku përfshihet: dieta e varfër dhe të ushqyerit e keq, alergjitë ushqimore, nivelet e pabalancuara të acidit klorhidrik, imuniteti i dobët, infeksionet, mungesa e ushtrimit, sindromi “korda pikuese”, barnat farmaceutike, dhe stresi.

– Dieta dhe Ushqimi: Një nga shkaqet kryesore të kolitit, si dhe çrregullimeve të tjera gastrointestinale, është një dietë e lartë në ushqime të përpunuara komerciale, karbohidratet e rafinuara, yndyrnat e pashëndetshme, dhe me përmbatje të bollshme të shtuesve kimike dhe preservativëve, dhe nga ana tjetër mungesa e sasive të mjaftueshme e fibrave. Një dietë e tillë, e cila fatkeqësisht është e gjitha shumë tipike në vendet e industrializuara, jo vetëm vë një barrë të madhe në traktin gastrointestinal, por ajo gjithashtu mund të rezultojë në mangësi serioze ushqyese. Këta faktorë të kombinuar mund të çojnë në aciditetin e tepërt në traktin GI, dispepsi, përthithje të dobët të ushqyesve të ushqimit, sindromi “korda që pikon”, shtresimi i toksinave, dhe reagimet autoimune, të cilat mund të shkaktojnë që koliti të bëhet i përflakur dhe ulçerativ.

– Alergjitë Ushqimore: alergjitë ushqimore, megjithëse shpesh neglizhohen ose nuk diagnozohen nga mjekët konvencional, janë një tjetër shkak i zakonshëm i kolitit, si dhe shumë kushteve të tjera të sëmundjes. Nëse vuani nga koliti, apo ndonjë çrregullim tjetër gastrointestinal, është shumë e rëndësishme që të testoheni për alergjitë ushqimore dhe ndjeshmëritë. Alergjitë shkaktohen nga ushqime të zakonshme ku përfshihet qumështi dhe produktet e qumështit, gruri, gluteni (një përbërës i produkteve të grurit), misri dhe çokollata; edhe pse çdo ushqim ka potencial për të shkaktuar alergji ushqimore.

– Nivelet e pabalancuara të Acidit klorhidrik: acidi klorhidrik (HCl) sekretohet nga stomaku për të ndihmuar në tretjen e ushqimit. Shumë njerëz vuajnë nga mungesa e prodhimit të HCl, e cila mund të çojë në tretje të dëmtuar dhe thithjen e dobët të ushqyesve të ushqimit, dhe përfundimisht të ndikojë zorrën e trashë, ku ndodh koliti. Në mënyrë të ngjashme, një rritje e prodhimit të HCl mund të rezultojë në një gjendje të mbi-aciditetit, duke shkaktuar urth, fryrje, dhe ulçera në muret e zorrës së trashë.

– Funksioni i dobët Imun: Imuniteti i dobët gjithashtu mund të shkaktojnë ose të kontribuojë në kolit, si dhe në çrregullime të tjera për shkak të marrëdhënieve ndërmjet funksionit të dobësuar imunitar dhe absorbimit të dobët të lëndëve ushqyese nga ushqimi. Përveç kësaj, imuniteti i dobët mund të rezultojë në një rritje të toksinave brenda traktit gastrointestinal, si dhe të shkaktojë reagime autoimune  që në fakt sulmojnë qelizat e murit të zorrëve, që çojnë në ulçera dhe inflamacion. Hulumtimet kanë treguar se reagimet autoimune lidhen me të dyja:  kolitin dhe sëmundjen Crohn.

– Infeksionet: Infeksionet e shkaktuara nga bakteret, kërpudhat, parazitët, dhe viruset, që të gjitha ndikojnë negativisht në shëndetin e përgjithshëm gastrointestinal. Përveç lirimit të toksinave në traktin GI, mikroorganizmat infektive mund të shkaktojnë reaksione autoimune, sindromin “korda pikuese”, dhe keq-përvetësim, si dhe rritje të jashtëzakonshme të florës së pashëndetshme të zorrëve si: Candida albicans, shkaku kryesor i candiasis.

– Mungesa e ushtrimit: Dështimi për t’u ushtruar rregullisht mund të rezultojë në prodhimin e zvogëluar të enzimeve që ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe të pankreasit, si dhe acid klorhidrik (HCl), të cilat janë të nevojshme për funksionin e shëndetshëm gastrointestinal dhe që, nëse mungon, mund të rezultojë në një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve gastrointestinale.

– Sindromi “Korda që pikon”: I referohet një gjendje të shkaktuar nga dëmtimi në stomak dhe në murin e zorrëve, konkretisht mukozës. Si rezultat i këtij dëmi, proteina e patretur, si dhe mikroorganizma të ndryshme që zakonisht mbeten brenda traktit GI kalojnë nëpër zorrë për të hyrë në gjak. Kjo, nga ana tjetër, shkakton reagim të sistemit imunitar për të prodhuar antitrupa që sulmojnë qelizat e zorrëve. Përveç çrregullimeve të GI, “Korda që pikon” është gjithashtu e lidhur me artritin reumatoid dhe spondylitis ankylosing.
Sindromi “Korda që pikon” mund të zhvillohet sa herë që trakti tretjes është i stresuar tepër, por kjo diagnostikohet rrallë.

– Ilaçet Farmaceutike: Ilaçet e mëposhtme mund të jenë shkak dhe përkeqësues të çrregullimeve të ndryshme gastrointestinale, duke përfshirë edhe kolitin: Accutane, Alka-Seltzer Antacid dhe Alka-Seltzer Pain Reliever, Anturane, Genuine Bayer Aspirin, Bayer Plus Aspirin, Bayer Regular Strength Enteric Aspirin, Bufferin Analgesic Tableta dhe Capsula, Ceptaz, Clinoril, Cuprimine, Ecotrin Enteric Coated Aspirin, Feldene, Ilosone, Lamprene, Leukine for IV Infusion, Lopid, Marplan, Meclomen, Novantrone, Paraplatin, Piroxicam, Prokine I.V. Infusion, Retrovir, Rynatuss, Supprelin Injection, Suprax, Ticlid, Tolectin, Toradol IM Injection, Trecator-SC, Trilisate, dhe Voltaren.

– Stresi:  Stresi kronik dhe i keq-menaxhuar ka një efekt të drejtpërdrejtë në sistemin gastrointestinal; nivelet e larta të stresit kanë qenë prej kohësh të lidhura me hulumtimet shkencore në një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve të GI, duke përfshirë kolitin, për shkak të asaj se si rezultatet e stresit ndikojnë në prodhimin e ngritur të acidit dhe dëmtimin e përgjithshtë të funksionit të tretjes.

TRAJTIMI NATYRAL I KOLITIT ULÇERATIV

 • Ushqimi

Sepse ajo që ne hamë luan një rol kyç në shërimin dhe parandalimin e kolitit, më poshtë kemi përfshirë një artikull të zgjeruar që përshkruan Planin e Ushqimor të Mjekësisë Arabe për kolitin:

– Ndryshoni dietën tuaj

Zgjedhja për të përmirësuar dietën tuaj të zakonshme në një dietë më të shëndetshme është  ndoshta një nga vendimet më të mëdha të jetës që ju mund të bëni, dhe pavarësisht moshës kjo gjë është thelbësore për të parandaluar dhe luftuar sëmundjen. Kjo do të thotë se do të duhet të zgjedhësh për të ngrënë një përzgjedhje të ushqimeve që synojnë veçanërisht shërimin dhe të shmangësh ato ushqime që mund të minojnë procesin tuaj të shërimit ose që shkaktojnë stres për sistemin tuaj të tretjes. Ushqimet Natyrore të shërimit kanë shije të shijshme, dhe kanë një nivel më të lartë të lëndëve ushqyese dhe ngazëlluese sesa vaktet tipike të një diete të trishtuar siç është dieta standarde e vendeve të industrializuara.

– Jepini kohë vetes

Gjatë muajit të parë ose të dytë, lejoni një transformim gradual në mënyrën tuaj të zakonshme të të ngrënit, drejt një plani ushqimor të gjithi organik. Të jesh i butë, por i pamëshirshëm me veten, duke kuptuar se ajo që ju hani ka një efekt të rëndësishëm në nivelin tuaj të energjisë, shëndetin tuaj të përgjithshëm, si dhe aftësinë tuaj për t’u shëruar.

– Çfarë duhet të Hani

 • Fruta dhe Perime

Hani fruta të freskëta dhe perime organike që ju gjenden: zarzavate të papërpunuara, dhe lëngun e gjetheve të tilla si lakër jeshile, sallata zviceriane (chard), Bok choy, spinaq, dhe zarzavate të tjera të rajonit. Zgjidhni  një gamë të gjerë të perimeve, duke e rrotulluar zgjedhjen dhe duke provuar një shumëllojshmëri të gjerë të produkteve të freskëta sezonale. Brokoli, kungulli, domatet dhe avokado janë prodhime të mëdha. Përdorni marule të çdo ngjyre dhe forme për të krijuar sallata të një larmie të madhe dhe të ndryshme. Hani sa më shumë perime të papërpunuara dhe të avulluara lehtë dhe sallata të freskëta që i tretni lehtë.

 • Proteinat

Shijo vetëm një sasi të vogël proteinash për vakt, e cila përkthehet në rreth 50-150 gram proteina mundësisht organike. Jo-vegjetarianët mund të zgjidhnin pulat e fushës, mundësisht gjeldeti, peshk të egër – që është i ulët në merkur, mish bizoni, mish qengji dhe lope. Varësisht nga nevojat tuaja individuale, konsiderojeni të kufizuar futjen e mishit organik të kuq jo më shpesh se një herë në çdo katër ditë. Është shumë e rëndësishme që të konsumoni vetëm mish të kuq organik, për shkak të toksikave të ruajtura në yndyrën e mishit. Peshqit e tillë si peshku blu, merluci, shojza e Greenlandës, skumbria, dhe salmoni i egër  janë burime të shkëlqyera të proteinave të shëndetshme dhe yndyrnave.

Shmangni: Salmonin e rritur në rezervuar për rritjen e peshqëve, për shkak të antibiotikëve dhe ngjyrave të ushqimit që ato përmbajnë; tonin, i cili është i lartë në merkur; dhe butak, i cili përmban një shkallë të lartë të ndotësve.
Burime të shkëlqyeshme organike të proteinave vegjetariane janë vezët e pulave të lira, bishtajoret dhe fasulet, thjerrëzat veçanërisht të kuqe, thjerrëzat e gjelbra franceze, dhe ato të zeza.

Gjatë përgatitjes së fasuleve për shije më të mirë dhe tretje të lehtë, ne rekomandojmë të lihen gjatë natës në ujë të pastër, pastaj të kullohen dhe të shpëlahen para gatimit.

Një grusht i mesëm me arra dhe fara, të tilla si kërp, kungull dhe farat e lulediellit janë veçanërisht të dobishme.

 • Karbohidratet komplekse

Për energji të qëndrueshme, kosnumoni karbohidrate komplekse në formën e bishtajoreve, patate të kuqe, kungull, zhardhok, dhe drithërat si orizi, quinoa, hikërrori ose meli.

Ne sugjerojmë kufizimin e konsumit të përgjithshëm të karbohidrateve në 30 % ose më pak e përqindjes së ushqimet që hani në çdo vakt. Kjo do të thotë të rritni sasinë e perimeve dhe të proteinave nëse është e nevojshme, për të balancuar karbohidratet komplekse.

 • Si të përgatisni dhe të sezononi ushqimin tuaj

Perime avulli në ujë të pastër. Shijo supat e shtëpisë, dhe provoni gatimin me presion për shpejtësinë dhe mbajtjen ushqyese, veçanërisht kur provoni bishtajoret dhe fasulet.
Sezoni vegjetal dhe drithërat e gatuara me bimë të freskëta dhe të thata, kripë deti, ose salcë soje organike. Kripa e detit është një shtesë e rëndësishme në dietë, dhe duhet të zëvendësojë kripën komerciale ose të rafinuar të tryezës. Shtesat sezonale përfshijnë një shumëllojshmëri të gjerë të bimëve të freskëta ose të thata. Hudhër, xhenxhefil, spec i kuq, speca djegës, dhe qepë mund të përdoren rregullisht për shijen e tyre të madhe dhe vetitë që kanë për forcimin e sistemit imunitar.
Vaj i preferuar për gatim dhe / ose pjekje është vaj organik i kokosit. Vaj ekstra i virgjër ulliri, vaj i  farave të lirit, mund të pikohen mbi perimet e avullit, drithërat e gatuar, dhe të përdoren si bazë për salcën e sallatës në shtëpi.

 • Lëngjet e perimeve

Lëngje të bëra nga perimet e freskëta shtojnë një nxitje të fuqishme ushqyese në planin tuaj të ushqimit. Lëngjet e bëra nga një shumëllojshmëri e perimeve sezonale janë të shijshme, dhe thelbësore për shërim, dhe një mjet i madh parandalues kur përdoret si një shtesë e vazhdueshme për çdo dietë.

 • Uji

Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër,të filtruar; pini të paktën 1 litër ujë në ditë. Shmangni pirjen dhe banjën me ujë çezme të pa filtruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në organet tona.

 • Çfarë duhet të Shmangni

Sheqerin dhe miellin e rafinuar, ushqimet artificiale, produktet e sojës.
Eliminoni të gjitha produktet e sheqerit dhe sheqerin e rafinuar, së bashku me ushqimet pa karbohidrate, të tilla si mielli komercial i bardhë, që gjendet te buka e bardhë, gjevrekët, simitet, pasta, etj. Gruri është një ushqim shumë alergjik, dhe mund të jetë shkaku kryesor i një shumëllojshmëri të gjerë të problemeve me tretjen e ushqimit. Alternativa të tjera të parashikuara në vend të grurit është thekra,  për t’i dhënë trupit një pushim nga një jetë e tërë që ha grurin, dhe kjo mund të ofrojë një nxitje të madhe të energjisë.

Ndalohet të hahen të gjitha ushqimet e vjetra dhe ushqimet e përpunuara komerciale, si dhe të gjitha ushqimet që përmbajnë përbërës artificiale, aditivë, ngjyrosje, flavorings, dhe preservatives (të tilla si karagenan, BHA, BHT, nitrat natriumi, Sulfites, sakarinë, aspartame, dhe cyclamates).

Shmangi bulmet inorganik, kafeinën e tepërt, alkoolin, yndyrnat e hidrogjenizuara.

Për të minimizuar simptomat e kolitit, hani ushqime të vogla gjatë gjithë ditës, në vend të tradicionales tre vakte të mëdha në rutinën ditore.

Për t’u mbrojtur kundër kolitit, sigurohuni që dieta juaj të përmbajë nivele të bollshme fibra natyrale, por në qoftë se ju tashmë vuani nga koliti, shmangni ushqimet e pasura me fibra, sepse ato mund të irritojnë më tej murin e zorrëve, duke i bërë simptomet tuaja më keq.

 • Terapia me lëngje

– Lëng aloe;

– lëng bar gruri;

– lakër + papaja + karrota;

– karrota + mollë;

– karrota + panxhar + kastravec.

 • Stili i jetës

Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe gjithashtu të shmangni ekspozimin ndaj tymit të duhanit. Përveç kësaj, mësoni si të përballeni në mënyrë efektive për të menaxhuar stresin. Gjithashtu përpiquni të ushtroheni rregullisht.

 • Aspektet emocionale

Koliti, së bashku me të gjitha çrregullimet e tretjes mund të jenë shkaktuar nga ndjenjat e pashprehura, veçanërisht zemërimi që ju merrni ruhet në zorrë. Nëse nuk ndjeheni të qetë për t’u shprehur gojarisht ose nëpërmjet lëvizjes fizike, këto ndjenja mund të përkthehen në trup si acarim në zorrë. Emocionet e mbajtura  janë një shkak i zakonshëm i kolitit.

Të mësosh si të zvogëlosh stresin dhe si duhet ta menaxhosh atë është thelbësore për të fituar luftën kundër kolitit. Teknikat për reduktimin e stresit janë gjithashtu shumë të dobishme për trajtimin e emocioneve të tilla si zemërimi, depresioni, dhe humbja e shpresës që mund të përkeqësojnë simptomat.

 • Produktet me bimë shkretinore

Colollum, ProbioHerb dhe Total Immunity janë 3 produktet bimore që ju ndihmojnë për trajtimin e Kolitit.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook