Yndyra e tepërt trupore mund ta plakë trurin më shpejt se muskujt

Yndyra e tepërt trupore mund ta plakë trurin më shpejt se muskujt

 

Të qëndrosh i arsyeshëm ndërsa plakesh është shumë më tepër se estetikë. Hulumtimet në rritje tregojnë se mbajtja e niveleve të shëndetshme të yndyrës trupore dhe masë më të madhe të muskujve ka një efekt në shëndetin e trurit dhe madje edhe në shkallën e plakjes njohëse. Dihet, për shembull, që të qënit i trashë në moshën e mesme dhe në fund të jetës së vonë është e lidhur me plakjen më të keqe njohëse. “Allahu ju ka krijuar, pastaj ju bën të vdisni. Disa prej jush (lihen të jetojnë gjatë deri sa të) kthehen në fazën më të dobët të jetës (pleqëri), që të mos dinë më asgjë nga ajo që kanë ditur (kthehen si fëmijë). Me të vërtetë, Allahu është i Gjithëdijshëm, i Plotfuqishëm.” [Kurani; En Nahl, 70].

Për më tepër, sasia e muskujve dhe dhjamit që keni mund të jetë një faktor më i rëndësishëm se si niveli i inteligjencës së lëngët ulet me kalimin e kohës, sesa mosha juaj kronologjike. Mosha kronologjike, d.m.th., mosha juaj në vite, është vetëm një matje numerike, por mosha reale është mosha biologjike siç diktohet nga zgjedhjet dhe zakonet tuaja, si dhe faktorët e ndryshueshëm të rrezikut si nivelet e muskujve dhe yndyrës.

Ndërsa shumë njerëz kanë tendencë për të fituar yndyrë dhe për të humbur masën muskulore kur plaken, kjo mund të luftohet kryesisht duke qëndruar aktiv dhe duke ngrënë si duhet – me zgjedhje të stilit të jetës që do të ndikojnë ndjeshëm në funksionin tuaj njohës.

Më shumë muskuj dhe më pak yndyrë mbron trurin tuaj

Në një studim, të dhënat nga 4,431 të rritur u ekzaminuan për të krahasuar nivelet e masës muskulore të dobët, dhjamit të barkut dhe yndyrës nënlëkurore me ndryshimet në inteligjencën e lëngët – aftësinë për të zgjidhur problemet në situata të reja – për një periudhë gjashtë-vjeçare.

Ata me sasi më të lartë të dhjamit në bark kishin inteligjencë të lëngët më të keqe me kalimin e moshës, ndërsa ata me masë më të madhe muskulore ishin më të mbrojtur nga rëniet e tilla. Në fakt, gratë që kishin masë më të madhe muskulore kishin tendencë të kishin rezultate më të mira në inteligjencën e lëngët gjatë periudhës së studimit.

“Mosha kronologjike nuk duket të jetë një faktor në inteligjencën e lëngët që bie me kalimin e kohës. Duket se është mosha biologjike, e cila këtu është sasia e dhjamit dhe muskujve.”

Për më tepër, studimi zbuloi një lidhje midis sistemit imunitar dhe se si ndryshimet në nivelet e yndyrës ndikojnë në njohjen. Studimi i mëparshëm sugjeron që një indeks më i lartë i masës trupore (BMI) çon në aktivitet më të madh të sistemit imunitar në gjak, i cili nga ana tjetër aktivizon sistemin imunitar në tru, me një rezultat negativ në funksionin njohës.

Studimi i paraqitur zbuloi gjithashtu se ndryshimet në qelizat e bardha të gjakut të quajtura limfocite dhe eozinofile shpjeguan lidhjen midis dhjamit të barkut dhe përkeqësimit të inteligjencës së lëngët në gratë. Tek burrat, bazofilet, një lloj tjetër i qelizave të bardha të gjakut, ishin të lidhura me rreth gjysmën e lidhjes midis niveleve të yndyrës dhe inteligjencës së lëngët, zbuloi studimi.

“Limfocitet, eozinofilet dhe bazofilet mund të lidhin dhjamosjen me rezultatet njohëse”, shpjeguan studiuesit. Një hulumtim i ngjashëm ka zbuluar se individët me mbipeshë dhe mbipesha kanë atrofi më të madhe të trurit në moshën e mesme, që korrespondon me një rritje të moshës së trurit për 10 vjet.

Si ndikon mbipesha në trurin tonë

Obeziteti ka efekte të shumta në tru, duke përfshirë të folurit anatomikisht. Individët obezë mund të kenë zvogëluar materien gri në rajone të trurit të tilla si hipokampusi, lëvorja paraballore dhe rajone të tjera nënkortikale. Atrofia në hipokampus, nga ana tjetër, është e lidhur me sëmundjen Alzheimer.

Lënda gri është shtresa e jashtme e trurit e shoqëruar me funksione të nivelit të lartë të trurit si zgjidhja e problemeve, gjuha, kujtesa, personaliteti, planifikimi dhe gjykimi. Edhe te personat e moshuar që ndryshe janë kognitivisht normal, mbipesha shoqërohet me defiçite të matshme të vëllimit të trurit në lobet ballore, gyrusin cingulator anterior, hipokampusin dhe talamusin krahasuar me individët me një peshë normale.

Një studim i mëtejshëm zbuloi se mbipesha mund të çojë në ndryshime në strukturën e trurit, duke tkurrur rajone të caktuara. Midis burrave, përqindja më e lartë e yndyrës totale të trupit ishte e lidhur me vëllimin më të ulët të lëndës gri të trurit. Konkretisht, 5,5% përqindja më e madhe e yndyrës trupore u shoqërua me 3,162 mm3 vëllim më të ulët të lëndës gri.

Midis burrave, 5.5% yndyrë totale më e madhe trupore u shoqërua gjithashtu me 27 mm3 vëllim më të vogël të globus pallidus, një fenomen i parë edhe tek gratë. Tek gratë, 6.6% përqindje më e madhe e yndyrës trupore u shoqërua me 11.2 mm3 vëllim më të vogël të globus pallidus.

Globus pallidus është një zonë e trurit që luan një rol në mbështetjen e një sërë funksionesh, duke përfshirë motivimin, njohjen dhe veprimin. Mbipesha u shoqërua gjithashtu me ndryshime në mikrostrukturën e lëndës së bardhë, të cilat mund të lidhen me funksionin njohës.

Duke folur në mënyrë njohëse, ekziston gjithashtu një lidhje e fortë midis mbipeshes dhe përkeqësimit të funksionit njohës, si dhe çrregullimeve të tjera të trurit si çmenduria, ankthi dhe depresioni. Më tej, hulumtimet e kaluara kanë lidhur obezitetin e moshës së mesme me një rrezik në rritje të dëmtimit të lehtë të njohjes, ndryshime në kujtesën afatshkurtër dhe funksionimin ekzekutiv dhe çmendurinë.

Problemet shëndetësore të shoqëruara me obezitetin dëmtojnë gjithashtu trurin

Efektet e mbipeshes ne shendetin e trurit janë gjithashtu për shkak të problemeve të saj shoqëruese shëndetësore, përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin dhe arterosklerozën, secila prej të cilave mund të ketë efektet e veta të dëmshme në tru.

“Problemet vaskulare të trashjes, të tilla si arterioskleroza, të cilat janë sëmundje sistemike, dihet se ndikojnë në rrjedhën e qëndrueshme të gjakut të enëve që ushqejnë trurin, duke kontribuar kështu në dëmtim njohës ose madje edhe goditje në tru, ku zona të mëdha të trurit vdesin për shkak të ndalimit të rrjedhjes së gjakut të një arterie kryesore të trurit të shkaktuar nga një mpiksje gjaku. ”

Për sa i përket diabetit, ku mbipesha është një faktor kryesor i rrezikut, të kesh këtë gjendje në moshën e mesme shoqërohet me një rënie njohëse prej 19% më të madhe për 20 vjet krahasuar me mungesën e gjendjes. Edhe ata me prediabet kanë rënie njohëse dukshëm më të madhe se ata pa të.

Në të vërtetë, studimet epidemiologjike kanë lidhur diabetin tip 2 me dëmtim njohës dhe çmenduri, me rezistencë ndaj insulinës dhe hiperglicemi si lidhjet e mundshme mekanike”, vënë në dukje studiuesit.

Duke ardhur në rrethin e plotë, ngrënia e një diete shumë të përpunuar dhe pa lëndë ushqyese, jo vetëm që rrit rrezikun e mbipeshës por gjithashtu mund të çojë në nivele normale por të ngritura të sheqerit në gjak që, nga ana tjetër, mund të çojë në dëmtim të metabolizmit të glukozës dhe diabetit Tipi 2. Si diabeti, ashtu edhe nivelet më të larta të glukozës në agjërim janë të lidhura me vëllimin total më të ulët të trurit.

Metabolizmi i dëmtuar i glukozës shoqërohet më pas me neurodegjenerimin që dëmton funksionin njohës. Kjo lidhje fillon jo në moshën e vjetër, por shumë më herët, e tillë që ndjekja e një jetese të shëndetshme në moshë të re mund të jetë mbrojtëse kundër rënies njohëse më vonë.

Lidhja e Inflamacionit

Obeziteti mund të shkaktojë inflamacion kronik në trup, dhe inflamacioni kronik në tru (neuroinflamacion) dihet që dëmton neurogjenezën, aftësinë e trurit për të adaptuar dhe rritur qelizat e reja të trurit. Është e lidhur gjithashtu me çrregullime neurodegjenerative të tilla si sëmundja Alzheimer (AD) dhe është sugjeruar që “Obeziteti mund të shërbejë si një amplifikator ose iniciues i inflamacionit kronik të vërejtur në pacientët AD”.

Më tej, nivelet më të larta të shënjuesve inflamatorë shoqërohen gjithashtu me vëllim më të ulët të trurit, duke përfshirë “atrofi më të madhe sesa pritet për moshën”.  Yndyra e tepërt e trupit, veçanërisht dhjami i organeve të brendshme, lidhet gjithashtu me lirimin e proteinave dhe hormoneve që mund të shkaktojnë inflamacion, e cila nga ana tjetër mund të dëmtojë arteriet dhe të hyjë në mëlçi, duke ndikuar në mënyrën se si trupi prish sheqernat dhe yndyrnat.

Sipas një studimi në Annals of Neurology, “Hormonet e indeve të dipozuara, të tilla si adiponektina, leptina, rezistenca ose grelina, gjithashtu mund të luajnë një rol në lidhjen midis indit dhjamor dhe atrofisë së trurit.” Më tej, mbipesha mund të shoqërohet gjithashtu me vëllim më të ulët në rajonet e trurit që rregullojnë qarkun e shpërblimit të ushqimit, ndoshta duke ndikuar në mbingarkesë.

Trajnimi i forcës është i mirë për trurin

Ndërsa mbipesha bën dëm në tru, rritja e masës muskulore e mbron atë, e cila ka të ngjarë të jetë një arsye pse stërvitja e forcës është gjetur e dobishme për trurin. Me fjalë të tjera, forca fizike e trupit mund të shërbejë si një shënues i fuqisë së trurit.

Në fakt, trajnimi i forcës dihet se shkakton procese të dobishme neurobiologjike, që çojnë në ndryshime pozitive funksionale të trurit, përfshirë në lobin ballor, me përmirësime përkatëse në funksionet ekzekutive. Një rishikim sistematik madje zbuloi se trajnimi i forcës çoi në më pak atrofi të lëndës së bardhë në tru, me studiuesit që shënuan se:

“Të marra së bashku, gjatë proceseve të plakjes, ndodh një rënie thelbësore në forcën muskulore, veçanërisht në muskujt e gjymtyrëve të poshtme, dhe provat akumuluese sugjerojnë që forcat e ulëta muskulore janë të lidhura me performancën më të dobët njohëse.

Prandaj, ushtrimet e rezistencës (një periudhë e vetme e ushtrimit të rezistencës, referuar gjithashtu si ushtrim akut) dhe trajnimi i rezistencës (më shumë se një seancë e ushtrimit të rezistencës, referuar edhe si ushtrim kronik) duket se janë aktivitete premtuese që sigurojnë ruajtjen e funksionimit fizik dhe funksioneve njohëse me plakjen.”

Trajnimi i rregullt i forcës, përveç formave të tjera të ushtrimit dhe aktivitetit të përditshëm, është një strategji e rëndësishme për të mbajtur trurin të mprehtë dhe mund të ndihmojë për të kompensuar disa nga rënia e funksioneve njohëse me moshën.

Shmangni trashjen dhe mbrojeni trurin me një dietë të shëndetshme

Ndërsa mbipesha mund të përshpejtojë neurodegjenerimin, ushtrimet e rregullta për të rritur masën muskulore do të jenë mbrojtëse. Më tej, ngrënia e një diete të shëndetshme do të ndihmojë në mbrojtjen e trurit nga dëmtimi i radikalëve të lirë dhe do të furnizojë qelizat me karburant të preferuar, ndërsa gjithashtu ju ndihmon të humbni peshë dhe të shmangni mbipeshën.

Një dietë e shëndetshme është e pasur me yndyrna të shëndetshme dhe me pak karbohidrate neto (karbohidratet totale minus fibra), duke nxitur trupin të fillojë të djegë dhjamin si karburantin e tij kryesor, në vend të sheqerit. Kjo prodhon ketone, të cilat jo vetëm digjen në mënyrë efikase por janë edhe një lëndë djegëse superiore për trurin. Ketonet gjithashtu gjenerojnë më pak specie reaktive të oksigjenit (ROS) dhe më pak dëme të radikalëve të lirë.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook