Epilepsia

Published On: November 22nd, 2022Categories: Autoimune0 Comments on Epilepsia

Epilepsia; Shenjat, Llojet dhe Strategjitë Mbështetëse Natyrore

 

Epilepsia është një gjendje shëndetësore kronike. Është një formë e çrregullimit të konfiskimeve që karakterizohet nga kriza të përsëritura, refleksive ose të paprovokuara. Edhe pse është një sëmundje kronike, është e mundur të menaxhohet, të eliminohen krizat, dhe madje të shërohet plotësisht me anë të kurës me bimë shkretinore që do e gjeni në fund të artikullit. Strategjitë natyrore të dietës dhe stilit të jetesës mund t’ju ndihmojnë të zvogëloni rreziqet dhe nxitësit për krizat epileptike.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është epilepsia. Do të kuptoni shenjat dhe simptomat e epilepsisë. Do të mësoni për llojet kryesore të krizave epileptike. Do të kuptoni shkaqet e epilepsisë, si diagnostikohet epilepsia dhe opsionet kryesore të trajtimit konvencional të disponueshëm. Do të mësoni se çfarë të bëni nëse dikush ka një konvulsion. Pastaj do të shohim strategjitë  kryesore të mbështetjes natyrore për epilepsinë për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tuaj, si dhe kurën bimore të sigurt dhe efektive.

Çfarë është Epilepsia

Epilepsia është një gjendje e keqkuptuar pasi shumica e njerëzve besojnë se epilepsia dhe krizat janë të njëjta. Sidoqoftë, sipas Fondacionit të Epilepsisë, epilepsia dhe krizat nuk janë të njëjtat gjëra.

Një konvulsion është një ngjarje e vetme neurologjike e karakterizuar nga një ndërprerje e sinjaleve të komunikimit elektrik midis neuroneve në tru. Ndërsa konvulsionet sigurisht që ndikojnë në sistemin nervor, ato janë ngjarje e njëhershme.

Epilepsia, nga ana tjetër, është një sëmundje kronike e karakterizuar nga kriza të përsëritura dhe refleksive, ose të paprovokuara. Epilepsia është vetëm një formë e çrregullimit të konfiskimeve. Ka shumë forma të ndryshme të krizave që bien nën ombrellën e çrregullimit të konfiskimeve, duke përfshirë episodet e vetme të konvulsioneve dhe lloje të ndryshme të epilepsisë. Të kesh një konvulsion të vetëm nuk do të thotë domosdoshmërisht se ke epilepsi, megjithëse mund të jetë një shenjë paralajmëruese.

Epilepsia është një sëmundje kronike e karakterizuar nga kriza epileptike dhe si pasojë probleme neurobiologjike, psikologjike, njohëse dhe sociale. Përkufizimi dhe kriteret e tij diagnostikuese kanë evoluar me kalimin e viteve. Sot, dikush përgjithësisht konsiderohet se ka epilepsi nëse ka dy ose më shumë kriza të paprovokuara brenda 24 orëve.

Ndërsa të paturit e një konvulsioni të paprovokuar mund të rrisë rrezikun e një sulmi tjetër brenda dhjetë viteve pas episodit, një krizë fillestare zakonisht nuk nxit një diagnozë të epilepsisë. Megjithatë, disa mjekë ende mund të supozojnë një diagnozë të epilepsisë edhe kur pacienti nuk i plotëson kriteret.

Ndërsa përkufizimi i epilepsisë po evoluon, disa ekspertë kritikojnë kriteret aktuale. Ata theksojnë se përkufizimi aktual injoron disa aspekte të rëndësishme të epilepsisë, duke përfshirë një komponent të mundshëm gjenetik dhe faktin se ka njerëz që janë shëruar nga sëmundja. Edhe pse epilepsia është një sëmundje kronike, disa mund ta kapërcejnë gjendjen. Disa njerëz mund të kenë sindromën e epilepsisë së varur nga mosha që largohet sapo të kalojnë një moshë të caktuar. Nëse dikush është pa kriza për dhjetë vjet pasi nuk ka marrë medikamente kundër konvulsioneve për të paktën pesë vjet, ai nuk do të konsiderohet më dikush me epilepsi.

Shenjat dhe simptomat e epilepsisë

Shenjat dhe simptomat e epilepsisë nuk janë aq të qarta pasi ka lloje të ndryshme konvulsionesh që mund të ndryshojnë në frekuencë dhe ashpërsi. Në përgjithësi, krizat epileptike karakterizohen nga humbja e kontrollit të muskujve dhe motorikës, dridhje, konvulsione, humbje e vetëdijes, ndryshime në humor dhe probleme me rregullimin emocional. Ato mund të shkaktojnë aksidente, rënie, ndryshime humori, komplikime emocionale. Mund të rezultojnë në komplikime gjatë shtatzënisë, të çojnë në probleme të tjera dytësore ose të rrisin rrezikun e problemeve shëndetësore.

Çdo konvulsion ka fillimin, mesin dhe fundin e tij të karakterizuar nga simptoma të ndryshme.

Shenjat dhe simptomat që mund të tregojnë fazën fillestare të një konvulsioni:

 • Ndjenja të pazakonta ose ndryshime në mendime
 • Humbje e shikimit ose shikim të paqartë
 • Ndryshime në tinguj, shije ose pamje
 • Dhimbje koke
 • Marramendje
 • Ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje
 • Nauze
 • Çrregullime Stomaku

Shenjat dhe simptomat e fazës së mesme të një konvulsioni:

 • Konfuzion, harresë ose humbje të kujtesës
 • Humbje e ndjenjave
 • Humbje e vetëdijes
 • Përjetimi i erërave, shijeve ose tingujve të pazakontë
 • Pamje e paqartë, drita ndezëse ose humbje e shikimit
 • Halucinacionet
 • Ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose ndjenja e goditjeve elektrike
 • Ankth, panik, rrahje e zemrës ose ndryshime të humorit
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Fryrje
 • Vështirësi në të folur
 • Dridhje, hedhje, tik nervoz ose shenja të tjera ose mungesë lëvizjeje ose toni të muskujve
 • Lëvizje të përsëritura të duarve, buzëve, syve ose të muskujve të tjera
 • Djersitje e shtuar
 • Konvulsion
 • Humbja e kontrollit të urinës ose jashtëqitjes
 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Ndryshime në ngjyrën e lëkurës

Shenjat dhe simptomat e fazës përfundimtare të një konvulsioni ose pas një konvulsioni:

 • Përgjumje
 • Konfuzion ose humbje memorie
 • Trullosje, marramendje ose ndjesi e paqartë
 • Vështirësi në të folur, të shkruar ose në kryerjen e detyrave të tjera
 • Trishtim, ndjenja e mërzitjes, ankthi, ndjenja e frikës ose ndryshime të tjera të humorit
 • Dhimbje koke
 • Nauze
 • Ndjenja e etjes
 • Duhet të shkosh urgjentisht në tualet
 • Prerje, mavijosje, lëndime në kokë, kocka të thyera ose lëndime të tjera për shkak të rënies ose aksidenteve të tjera si rezultat i konfiskimit.

Llojet e krizave epileptike

Ekzistojnë lloje të ndryshme të sindromave të epilepsisë që mund të diferencohen bazuar në:

 • Llojin e konfiskimeve
 • Shkaqet e konfiskimeve
 • Faktorët që shkaktojnë krizat
 • Mosha e fillimit
 • Kriza të trashëguara apo jo dhe informacion gjenetik
 • Cilat pjesë të trurit përfshihen gjatë konfiskimeve
 • Ashpërsia e konfiskimeve
 • Frekuenca e konfiskimeve
 • Modelet e treguara në elektroencefalogramin (EEG) gjatë dhe ndërmjet krizave, dhe gjetjet në një skanim me rezonancë magnetike të trurit (MRI) ose tomografi të kompjuterizuar (CT)
 • Çrregullime të tjera të përfshira
 • Perspektivat e rikuperimit ose përkeqësimit

Ekzistojnë tre lloje kryesore të krizave: krizat me fillim të gjeneralizuar, kriza me fillim fokal dhe kriza me fillim të panjohur.

 1. Konvulsionet me fillim të gjeneralizuar

Konvulsionet e përgjithësuara janë kriza që godasin të dyja anët e trurit ose grupe qelizash të vendosura në të dy anët e trurit. Ky grup krizash përfshin konvulsione toniko-klonike, mungesë dhe atonike ndër të tjera.

Simptomat e konfiskimeve të përgjithësuara mund të përfshijnë:

 • Simptomat e motos, të tilla si kërcitje ritmike (klonike), dobësi muskulore ose muskuj të çaluar (atonikë), dridhje muskulore (mioklonus), muskuj të tendosur ose të ngurtë (tonikë) ose spazma epileptike.
 • Simptoma jo-motore, duke përfshirë magjitë e shikimit ose shtrëngimet e shkurtra të qepallave
 1. Krizat me fillim fokal

Krizat me fillim fokal janë kriza që fillojnë në një zonë të trurit ose në një grup qelizash në njërën anë të trurit. Gjatë një konvulsioni të vetëdijshëm me fillimin fokal, ju jeni zgjuar dhe të vetëdijshëm gjatë konfiskimit. Ky konvulsion mund të quhet edhe një konvulsion i thjeshtë i pjesshëm. Gjatë një konfiskimi të dëmtuar të vetëdijes me fillimin fokal, ekziston konfuzioni i ndërgjegjësimit të dëmtuar gjatë konfiskimit. Ky konvulsion mund të quhet gjithashtu një konfiskim i pjesshëm kompleks.

Simptomat e krizave me fillim fokal mund të përfshijnë:

 • Simptomat motorike, të tilla si kërcitje ritmike (klonike), dobësi muskulore ose muskuj të çaluar (atonikë), dridhje muskulore (mioklonus), muskuj të tendosur ose të ngurtë (tonikë) ose spazma epileptike dhe lëvizje të përsëritura automatike, duke përfshirë duartrokitjen, goditjen e buzëve, përtypjen, fërkimin e duarve ose vrapimin.
 • Simptoma jo-motore, të tilla si ndryshime në ndjesi, emocione, njohje dhe funksione autonome, të tilla si gunga, valët e të ftohtit ose të nxehtit, problemet gastrointestinale ose rrahja e zemrës, ose ndalimi i sjelljes i karakterizuar nga mungesa e lëvizjes.
 1. Konvulsione me fillim të panjohur

Krizat me fillim të panjohur përshkruajnë kriza ku fillimi i krizave është i panjohur. Ato mund të ndodhin gjatë natës ose në rrethana të tjera ku nuk ka dëshmitarë.

Simptomat e krizave me fillim të panjohur :

 • Konvulsione motorike me simptoma, duke përfshirë spazma toniko-klonike ose epileptike
 • Kriza jo motorike me simptoma, duke përfshirë ndalimin e sjelljes, shikimin dhe moslëvizjen.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut për epilepsi

Shkaku i saktë i epilepsisë në shumicën e rasteve është i panjohur. Megjithëse konvulsionet dhe epilepsia mund të zhvillohen në çdo moshë, fëmijët dhe individët mbi moshën 60 vjeç priren të jenë në rrezik më të lartë se të tjerët.

Krizat epileptike priren të ndodhin për shkak të një ndërprerje në aktivitetin elektrik diku në sistemin nervor qendror. Disa nga kushtet dhe incidentet e mëposhtme mund të rrisin rrezikun ose të kontribuojnë në zhvillimin e epilepsisë:

 • Dëmtimi i trurit
 • Tumoret, demenca, goditjet në tru dhe gjendje të tjera të trurit që shkaktojnë dëmtim të trurit
 • Gjenetika
 • Historia familjare për konvulsione ose epilepsi
 • Zhvillimi jonormal i trurit në mitër ose gjatë foshnjërisë për shkak të ushqyerjes së dobët gjatë shtatzënisë, mungesës së oksigjenit, infeksioneve në nënën ose fëmijën, paralizën cerebrale ose çështje të tjera.
 • Sëmundjet infektive që prekin trurin, duke përfshirë meningjitin, encefalitin viral dhe SIDA-n.
 • Çekuilibër ose dëmtim i neurotransmetuesit në kanalet e trurit për komunikimin qelizor
 • Autoimuniteti në epilepsinë autoimune
 • Temperaturat e larta ose medikamente të caktuara mund të shkaktojnë konvulsione, megjithëse ato nuk çojnë domosdoshmërisht në kriza epileptike ose epilepsi
 • Pabarazitë e elektroliteve dhe mangësitë e lëndëve ushqyese
 • Ankthi dhe stresi
 • Përdorimi i alkoolit

Diagnostifikimi i epilepsisë

Nëse keni përjetuar një konvulsion ose disa kriza, është e rëndësishme që të shkoni urgjentisht te një mjek. Konvulsionet mund të jenë shenjë e disa problemeve serioze shëndetësore. Marrja e diagnozës së duhur sa më shpejt që të jetë e mundur është hapi i parë për të marrë trajtimin e duhur dhe për të ecur drejt rikuperimit.

Mjeku do të shqyrtojë atë që ndodhi dhe rrethanat e konvulsionit tuaj. Ata do të vizitojnë historikun tuaj mjekësor, historinë familjare dhe simptomat. Pas një ekzaminimi fizik, ata do të kalojnë në një ekzaminim neurologjik për të kontrolluar funksionimin tuaj motorik dhe mendor.

Para se të diagnostikoni epilepsinë, mjeku duhet të përjashtojë disa çështje të tjera shëndetësore që mund të shkaktojnë gjithashtu konvulsione. Ata do të urdhërojnë një analizë të plotë të gjakut, një test kimik gjaku dhe ndoshta ndonjë test tjetër gjaku për të kërkuar dhe përjashtuar problemet që lidhen me:

 • Shenjat e sëmundjeve infektive
 • Funksionimi i mëlçisë dhe veshkave
 • Nivelet e glukozës në gjak

Hapi tjetër është zakonisht një EEG, e cila është testi më i zakonshëm për diagnostikimin e epilepsisë. Tekniku EEG do të bashkojë elektroda në kokën tuaj për të regjistruar aktivitetin elektrik në trurin tuaj dhe krizat e mundshme gjatë kryerjes së detyrave të caktuara. Në disa raste, mund të përdoret edhe gjatë gjumit. Mos u shqetësoni, është një test tërësisht joinvaziv dhe pa dhimbje.

Përveç një EEG, mund t’ju duhen disa imazhe. Skanimet CT, skanimet MRI, tomografia me emetim pozitron (PET), tomografia e kompjuterizuar me emetim me një foton përdoren për të gjetur ose përjashtuar tumoret dhe anomalitë e tjera që mund të shkaktojnë kriza. Në shumicën e rasteve, epilepsia diagnostikohet nëse keni pasur disa kriza dhe krizat tuaja ndodhin pa ndonjë arsye të dukshme ose të kthyeshme.

Trajtimet konvencionale

Plani i trajtimit të epilepsisë do të varet shumë nga shëndeti juaj i përgjithshëm, simptomat tuaja, ashpërsia e simptomave dhe sa mirë i përgjigjeni metodave të caktuara të terapisë.

Opsionet më të zakonshme të trajtimit në këtë pikë përfshijnë:

Ilaçet kundër epilepsisë: Barnat kundër epilepsisë, duke përfshirë antikonvulsantët dhe ilaçet kundër konvulsioneve për të reduktuar numrin dhe shpeshtësinë e krizave. Në disa raste, këto medikamente mund të eliminojnë plotësisht krizat.

Stimuluesi i nervit vagus: Një stimulues i nervit vagus është një pajisje mjekësore që vendoset në mënyrë kirurgjikale nën lëkurën tuaj në gjoks. Ai përdor stimulim elektronik në nervat që lëvizin nëpër qafë për të parandaluar krizat. Një përmbledhje e vitit 2019 e publikuar në Klinikat e Neurokirurgjisë të Amerikës së Veriut ka gjetur se 50 përqind e pjesëmarrësve gjetën një reduktim prej 50 përqind të konfiskimeve gjatë një periudhe dyvjeçare.

Kirurgjia e trurit: Kirurgjia e trurit përdoret në raste më të rënda. Ata heqin ose ndryshojnë një pjesë të caktuar të trurit ku ndodhin krizat.

Çfarë duhet të bëni nëse dikush ka një konvulsion

Të jesh dëshmitar i dikujt që ka një konvulsion mund të jetë një përvojë e frikshme. Është e rëndësishme që të mos keni panik dhe të ruani gjakftohtësinë.

Nëse shihni dikë që ka një konvulsion:

 • Lëvizeni atë vetëm nëse është në rrezik, për shembull, në një rrugë të ngarkuar ose afër një sobe të nxehtë
 • Nëse është në tokë, vendosni një jastëk poshtë kokës së tij
 • Lironi çdo veshje të ngushtë rreth qafës, të tilla si kravatë, shall apo jakë për ta ndihmuar të marrë frymë.
 • Nëse ka konvulsione, kthejeni anash për ta ndihmuar të përkulet
 • Nëse është në karrige me rrota, vendoseni në frena dhe mbani rripin e sigurimit
 • Nëse është në një karrige me rrota, sigurohuni që ta mbani kokën me një jastëk, por mos e lëvizni
 • Mos e vendosni gishtin ose ndonjë gjë tjetër në gojën e tij
 • Mundohuni të mbani mend kohën e fillimit dhe mbarimit të konfiskimit
 • Qëndroni me personin dhe bisedoni me të me qetësi gjatë dhe pas sulmit
 • Sigurohuni që të mos pijë ose të hajë derisa të rikuperohet plotësisht
 • Telefonimi në 911 nuk është gjithmonë i nevojshëm. Jo të gjithë kanë nevojë të shkojnë në spital. Shumë njerëz me epilepsi, veçanërisht me konvulsione më të rregullta, mbajnë një byzylyk të veçantë ose mbajnë një kartë për të informuar njerëzit për gjendjen e tyre nëse kanë një konvulsion.

Thirrni 911 për një ambulancë nëse:

 • Është konfiskimi i tyre i parë
 • Kriza zgjat më shumë se 5 minuta
 • Personi nuk rifiton vetëdijen e plotë pas konfiskimit
 • Personi ka disa kriza pa rikthyer vetëdijen
 • Personi është lënduar rëndë nga një rënie ose aksident tjetër që lidhet me konfiskimin

Mundohuni të mbani shënim çdo informacion që mund të jetë i dobishëm për një mjek dhe personin me konvulsion, duke përfshirë:

 • Çfarë ndodhi dhe çfarë po bënte para sulmit?
 • A foli për ndonjë erë, shije apo ndjesi tjetër të pazakontë?
 • A ka ndryshuar disponimi i tij papritur më parë? Për shembull, a përjetoi ankth, zemërim apo eksitim?
 • Si e vutë re që kishte një konvulsion? A ra? A ka lëvizur trupi i tij çuditërisht? A iu kthyen sytë prapa apo iu kthye koka? A bëri një zhurmë të çuditshme?
 • A ishte kriza e papritur pa paralajmërim?
 • A e humbi vetëdijen? A keni vënë re ndonjë ndërgjegjësim të ndryshuar?
 • A u ngurtësua trupi i tij? A u hodh apo u shtrëngua?
 • A u zbeh, u bë blu apo u skuq, apo ngjyra e tij ndryshoi në ndonjë mënyrë tjetër? Nëse po, cilat pjesë (buzët, fytyra, duart, etj)?
 • A e kafshoi gjuhën?
 • A keni vënë re ndonjë ndryshim në frymëmarrje?
 • A mërmëriti?
 • A e humbi kontrollin e fshikëzës ose jashtëqitjes?
 • Sa zgjati kriza?
 • Si u ndje apo si veproi pas konfiskimit?
 • A duhej të flinte pas sulmit dhe për sa kohë?

Nëse i dashuri juaj ka epilepsi, inkurajojeni atë të mbajë një ditar të konfiskimeve për të regjistruar të gjitha këto detaje të dobishme të secilës krizë. Mund të ndihmojë mjekun e tyre. Nëse keni vetë epilepsi, të mbani një ditar konvulsionesh.

Strategjitë Natyrale të Mbështetjes për Epilepsinë

 • Reduktoni nxitësit e krizave

Konvulsionet nuk mund të parandalohen gjithmonë. Sidoqoftë, të kuptuarit, menaxhimi, zvogëlimi ose shmangia e shkaktarëve mund të zvogëlojë ndjeshëm rreziqet për të pasur një konvulsion.

Shkaktarët e zakonshëm të krizave mund të përfshijnë:

 • Rritja e stresit fizik ose emocional
 • Lodhje, mungesë gjumi ose gjumë i dobët
 • Ankth apo panik
 • Përdorimi i alkoolit ose drogës
 • Mbi stimulim nga zhurmat e larta, dritat dhe elektronika
 • Pabarazitë hormonale dhe ndryshimet hormonale, veçanërisht gjatë pubertetit, shtatzënisë ose menopauzës.

Për të reduktuar shkaktarët e konvulsioneve, rekomandojmë:

 • Merrni gjumë të rregullt në baza ditore për të reduktuar lodhjen dhe stresin.
 • Reduktoni stresin dhe stresorët. Praktikoni frymëmarrjen e thellë, vizualizimin, strategjitë e relaksimit, pohimet pozitive, lutjen dhe strategji të tjera që mund të reduktojnë stresin, ankthin dhe panikun.
 • Shmangni alkoolin dhe shmangni përdorimin e paligjshëm ose jo të garantuar mjekësor të barnave me recetë.
 • Reduktoni përdorimin e pajisjeve elektronike, të tilla si telefoni, kompjuteri, televizori dhe video-lojërat. Bëni pushime nga ekrani juaj për të ulur tendosjen mendore.
 • Përmirësoni shëndetin hormonal dhe mbështesni periudhat e tranzicionit përmes një diete të shëndetshme.

 

 • Përdorni një dietë me ushqim të vërtetë

Pjesa më e madhe e dietës duhet të jetë e bollshme me yndyrna të shëndetshme, duke përfshirë avokado, vaj kokosi, gjalpë kokosi, kokos, vaj avokadoje, vaj ulliri ekstra të virgjër, gjalpë dhe ghee të rritur në kullota, fara liri, fara chia, kungull, fara të tjera, ullinj, arra dhe çdo yndyrë nga ushqimet e pastra të kafshëve, si mishi i viçit të ushqyer me bar, shpendët e rritura në kullota dhe vezët e tyre, peshqit e kapur në të egër dhe kafshët e egra.

 • Testoni dhe eliminoni ndjeshmërinë ndaj ushqimit

Ndjeshmëritë ndaj ushqimit mund të shkaktojnë kriza. Ndjeshmëritë ndaj ushqimit janë të ndryshme nga alergjitë ushqimore. Alergjitë ushqimore shkaktojnë një reagim të menjëhershëm në trup, duke përfshirë urtikarie, fryrje, probleme me tretjen, vështirësi në frymëmarrje ose simptoma të tjera pas konsumimit të një ushqimi të caktuar. Ndjeshmëritë ndaj ushqimit, nga ana tjetër, nuk çojnë në një reagim të menjëhershëm. Në vend të kësaj, ato shkaktojnë probleme me kalimin e kohës.

Kur hani një ushqim ndaj të cilit jeni të ndjeshëm, mund të përjetoni simptoma vetëm disa orë ose ditë më vonë dhe inflamacioni dhe dëmtimi i brendshëm mund të ndodhin gjithashtu gjatë një periudhe javësh, muajsh apo edhe vitesh. Ky dëmtim mund të çojë në shëndetin e zorrëve ose trurit ose çështje të tjera që mund të shkaktojnë epilepsi.

Testimi për ndjeshmërinë ushqimore dhe heqja e tyre është kritike. Ndjeshmëritë më të zakonshme të ushqimit përfshijnë glutenin, bulmetin, sojën, misrin, kikirikët, arrorët, butakët dhe vezët. Megjithatë, është e rëndësishme që të zbuloni se çfarë ndjeshmërie ushqimore keni. Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve që janë më pak të zakonshme. Ekzistojnë teste të ndryshme gjaku që mund të ndihmojnë në identifikimin e ndjeshmërisë ndaj ushqimit. Këto teste mund të jenë një fillim i mirë, megjithatë, ato nuk testohen për çdo ushqim dhe mund të ndodhin edhe rezultate të rreme.

 • Ulni stresin dhe përmirësoni cilësinë e gjumit

Reduktimi i stresit dhe përmirësimi i cilësisë së gjumit mund të ndihmojë në zvogëlimin e shkaktarëve të konfiskimeve. Reduktoni aktivitetet, situatat dhe ndërveprimet me njerëzit që ju stresojnë. Praktikoni frymëmarrjen, strategjitë e relaksimit të muskujve, vizualizimin, shënimin e ditarit, lutjen, pohimet pozitive dhe ndryshimet pozitive të mentalitetit.

Këto strategji mund t’ju ndihmojnë të ulni nivelet e stresit dhe të menaxhoni më mirë stresin. Kalimi i kohës në natyrë dhe ushtrimet mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e stresit.

Shkoni për të fjetur në të njëjtën kohë dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo mbështet ritmet tuaja natyrore cirkadiane ose ciklin gjumë-zgjim. Synoni të flini 7 deri në 9 orë në natë. Shmangni sheqerin, kafeinën, ushqimin e rëndë dhe alkoolin vonë pasdite, në mbrëmje dhe natën vonë. Shmangni pajisjet elektronike të paktën dy orë para se të shkoni në shtrat.

Zgjidhni aktivitete qetësuese dhe relaksuese, të tilla si biseda të qeta, fjalëkryqe, ngjyrosje, ditar, lexim, marrja e një banje shëruese dhe pirja e një çaj bimor. Sigurohuni që dhoma e gjumit të jetë një vend i shenjtë dhe i qetë. Llambat me kripë ose vajra esencialë relaksues, si livando mund të ndihmojnë. Investoni në një dyshek mbështetës, shtrat dhe jastëkë, dhe perde të errëta ose një maskë sysh për të përmirësuar gjumin tuaj.

 • Ulja e ekspozimit ndaj EMF

Fushat elektrike dhe magnetike (EMF) janë zona të padukshme të energjisë. Ju gjithashtu mund të dëgjoni EMF-të që quhen rrezatim. Ato lidhen me përdorimin e energjisë elektrike, si dhe me forma të ndryshme të ndriçimit, duke përfshirë ndriçimin e prodhuar nga njeriu dhe atë natyror.

EMF-të mund të grupohen në dy kategori kryesore bazuar në frekuencën e tyre: rrezatimi jonizues dhe jo-jonizues.

Rrezatimi jonizues është një rrezatim i nivelit të lartë që mund të jetë shumë më i dëmshëm për trupin tonë.

Rrezatimi jo-jonizues është rrezatim i nivelit të ulët që përfshin pajisje dhe mjete që mendohet se janë relativisht të padëmshme për njerëzit.

Megjithatë, duket se ekspozimi afatgjatë dhe i rregullt ndaj rrezatimit të nivelit të ulët mund të çojë gjithashtu në një sërë çështjesh, duke përfshirë dhimbje koke, lodhje, ndryshime të sheqerit në gjak, ndryshime hormonale, marramendje, nervozizëm, ankth, depresion dhe në disa, madje. konvulsione.

Një përmbledhje e vitit 2020 e publikuar në Acta Epileptologia ka gjetur se aktiviteti elektromagnetik mund të jetë një faktor mjedisor në epilepsi. Ato gjithashtu mund të rezultojnë në kriza episodike te pacientët jo epileptikë. Disa studime spekulojnë se aktiviteti elektromagnetik, siç është aktiviteti gjeomagnetik, mund të luajë një rol në vdekjen e papritur në epilepsi (SUDEP). Studime të tjera kanë zbuluar se ekspozimi ndaj fushave elektromagnetike GSM të telefonave celularë mund të ndikojë në ritmet alfa ballore dhe kohore të njerëzve. Ata zbuluan se ata me epilepsi janë më të ndjeshëm ndaj fushave GSM dhe aktiviteti i tyre i neuroneve mund të ndikohet nga këto fusha elektromagnetike.

Rrezatimi jo-jonizues përfshin:

 • Furrat me mikrovalë
 • telefonat celularë
 • Kompjuterët
 • Tabletat
 • Ruterat me valë (ËiFi).
 • Pajisjet Bluetooth
 • Linjat e energjisë
 • Matësit e energjisë në shtëpi
 • MRI

Rrezatimi jonizues përfshin:

 • Dritat ultraviolet
 • Rrezet X

Ndiqni hapat e mëposhtëm për të ulur ekspozimin ndaj EMF gjatë ditës:

 • Mbajeni telefonin, pajisjet dhe pajisjet e tjera të çaktivizuara ose në modalitetin e aeroplanit sa më shumë që të keni mundësi.
 • Përdorni lidhjet e internetit me kabllo në vend të ËiFi sa herë që është e mundur.
 • Kufizoni përdorimin e WiFi në minimumin e nevojshëm.
 • Fikni ruterin tuaj WiFi gjatë natës dhe sa herë që nuk e përdorni.
 • Përdorni pajisjet periferike të kompjuterit me tela të fortë në vend të lidhjeve me valë ose Bluetooth sa herë që është e mundur.
 • Sigurohuni që instalimet elektrike të shtëpisë të jenë bërë siç duhet.
 • Mbajini pajisjet elektronike, si celularët, kompjuterët dhe tabletët sa më larg trupit. Për shembull, mund të dëshironi të përdorni kufje ndërsa flisni në telefon. Fikni dhe ulni pajisjet tuaja kur nuk janë në përdorim në vend që t’i mbani në xhep ose në prehër.
 • Mbani celularin tuaj dhe pajisje të tjera jashtë dhomës së gjumit.
 • Flini larg çdo ndërprerësi ose pajisje të mëdha që mund të funksionojnë gjatë natës.
 • Zgjidhni telefonat fiks ose kontaktin ballë për ballë sa herë që të jetë e mundur.
 • Minimalizoni përdorimin e telefonave celularë, kompjuterëve dhe pajisjeve të tjera dixhitale. Merrni detoksifikimin e rregullt dixhital. Për shembull, marrja e të dielave jashtë linje mund të jetë një ide e shkëlqyer.

 

 • Mbroni veten nga rrezatimi i celularit

Ndërsa telefonat celularë sigurisht që mund të jenë të dobishëm, është gjithashtu e rëndësishme të mbroheni nga rrezatimi i celularit. Këtu janë disa strategji që mund t’ju ndihmojnë të reduktoni rreziqet nga rrezatimi i celularit.

 • Mos e përdorni celularin kur është duke u ngarkuar.
 • Fikeni celularin kur shkoni në shtrat natën.
 • Shmangni mbajtjen e celularit në xhep.
 • Vendoseni telefonin tuaj celular në modalitetin e aeroplanit kur nuk jeni duke përdorur funksionet e tij me valë.
 • Përdorni kufje (jo kufje Bluetooth) që të mos keni nevojë ta vendosni celularin afër kokës.
 • Zgjidhni të dërgoni mesazhe në vend që të telefononi një person për gjëra të vogla.
 • Shmangni kryerjen ose marrjen e telefonatave në vende me pritje të keqe.
 • Nëse ka një bisedë të gjatë, zgjidhni të takoheni personalisht drejtpërdrejt ose telefononi në një telefon fiks.

 

 • Përmirësimi i lëvizshmërisë së zorrëve

Ne kemi diskutuar tashmë se si çekuilibri i mikrobiomit mund të ndikojë në shëndetin  neurologjik dhe të trurit dhe të rrisë rrezikun e konfiskimeve. Por çështje të tjera shëndetësore të zorrëve dhe lëvizshmëria e dobët e zorrëve mund të luajnë gjithashtu një rol. Një studim i bazuar në popullatë i vitit 2015 i publikuar në Medicine (Baltimore) ka ndjekur 32,122 pacientë me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) dhe 63,295 pjesëmarrës të kontrollit pa IBS për 11 vjet. Ata zbuluan se sindroma e zorrës së irrituar (IBS) mund të rrisë rrezikun e epilepsisë.

Një studim i kafshëve i vitit 2015 i publikuar në Epilepsy Behavior ka zbuluar se kapsllëku mund të rrisë gjithashtu rrezikun e konfiskimeve. Problemi është se medikamentet kundër konvulsioneve për epilepsinë mund të rrisin rrezikun e kapsllëkut. Përmirësimi dhe mbështetja e lëvizshmërisë së zorrëve është kritike për reduktimin e rreziqeve.

Rritja e marrjes së fibrave është një këshillë e zakonshme për përmirësimin e lëvizshmërisë së zorrëve.

Hidratimi i duhur dhe ekuilibri i elektroliteve janë kritike për lëvizshmërinë e shëndetshme të zorrëve. Pini rregullisht ujë gjatë gjithë ditës, të paktën dhjetë gota në ditë ose më shumë nëse jeni duke u ushtruar shumë, jeni të djersitur, të sëmurë ose thjesht të etur. Ndjenja e etjes do të thotë që tashmë jeni të dehidratuar. Ju mund ta parandaloni këtë duke pirë ujë rregullisht. .

 • Optimizoni nivelet e vitaminës D

Vitamina D është thelbësore për shëndetin e muskujve, kockave, trurit, neurologjik, mendor, imunitar dhe të zorrëve. Fatkeqësisht, shumica e popullsisë ka mungesë të saj, gjë që mund të çojë në probleme serioze, duke përfshirë një rrezik të shtuar të konfiskimeve.

 • Merrni produktet me bimë shkretinore

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook