Bursiti; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Bursiti është inflamacioni ose ënjtja e Bursës, një qeskë e vogël e mbushur me lëng që formohet nën lëkurë, zakonisht mbi nyje dhe mes gilceve dhe kockave.

Ka rreth 160 bursa potenciale në trupin e njeriut të cilat ndodhin kudo që ndodhin fërkime. Këto bursa veprojnë si jastëkë ndërmjet dy sipërfaqeve që fërkojnë njëra-tjetrën, siç janë eshtrat, muskujt, nyjet dhe gilcet. Puna e tyre është të ndihmojnë në reduktimin e fërkimeve dhe ato e bëjnë këtë për shkak se ata janë të veshura me qeliza të veçanta të quajtura qelizat synoviale, të cilat prodhojnë një lëng që lubrifikon pjesët e lëvizshme të trupit.

Lëndimi apo tendosja e përsëritur mund të shkaktojë përflakje të bursave. Kjo ndodh shpesh te vrapuesit dhe sportistët që e rrisin rrezikun e bursit në këmbët e tyre.

Më rrallë, bursiti mund të ndodhë si pasojë e një infeksioni ose si një komplikacion i kushteve të caktuara, siç është artriti reumatoid.

Çdo bursë mund të bëhet e përflakur, por vendet më të zakonshme ku ndodh bursiti janë:

– supet

– bërrylat

– kyçet e këmbëve

– gjunjtë

– ijet

– kofshët

Simptomat e Bursitit

Simptomat e bursitit përfshijnë:

– Dhimbje – zakonisht një dhimbje e shurdhër në pjesën e prekur të trupit, që bëhet më keq nga lëvizja ose presioni.

– Ndjeshmëri në pjesën e prekur të trupit

– Ënjtje në pjesën e prekur të trupit

– Humbje të lëvizjes në pjesën e prekur të trupit

Bursiti i infektuar është një bursit i shkaktuar nga infeksioni. Simptoma të tjera të bursitit të infektuar përfshijnë:

– temperaturë të lartë (ethe) – 38ºC (100.4ºF) ose më lart

– ndjesi mërdhije (ftohti)

– nxehtësi në pjesën e prekur

– skuqje të pjesës së prekur

– shfaqje e cellulitit (infeksion i shtresave të thella të lëkurës)

– një pjesë lëkure e dëmtuar mbi bursit.

Shkaqet e Bursitit

Rreziku i zhvillimit të bursitit rritet në qoftë se kryeni rregullisht një aktivitet që përfshin lëvizje të shumë përsëritura. Për shembull, sportistët harkëtarë, të cilët përkulin dhe drejtojnë bëllylin e tyre në mënyrë të përsëritur, mund të preken nga bursiti në bërryl. Njerëzit të cilët bien shpesh mbi gjunjë gjatë punës së tyre, kanë një rrezik të lartë të zhvillimit të bursitit në gju.

Marrja e masave, siç është veshja e mbrojtesve të gjurit, apo ngrohja para ushtrimit, mund të zvogëlojë rrezikun e prekjes nga bursiti.

Bursiti mund të zhvillohet nga tri shkaqe kryesore:

  • lëndimi
  • infeksioni
  • kur keni një kusht shëndetësor para-ekzistues që shkakton inflamacion të burseve.

Nëse një bursë është e plagosur, indet brenda saj mund të irritohen, duke rezultuar në inflamacion (ënjtje). Në shumicën e rasteve, lëndimi zhvillohet gjatë një periudhe të zgjatur kohore si rezultat i përdorimit të tepruar të nyjeve, muskujve dhe gilceve që janë në afërsi të bursave. lëvizjet e përsëritura janë një rrezik i veçantë për këtë lloj të lëndimit.

Një bursë mund të dëmtohet në qoftë se i nënshtrohet një ndikimi të papritur, si përplasja e bërrylit në një pjesë të mobiljeve të rënda ose duke rënë me presion të rëndë mbi gjunjë.

Bursat që janë afër sipërfaqes ë lëkurës, mund të infektohen. Infeksioni mund të ndodhë në qoftë se bakteret në sipërfaqen e lëkurës gjejnë rrugën e tyre në mesin e prerjeve dhe gërvishtjeve, dhe pastaj futen në bursë. Bursiti i shkaktuar nga një infeksion është i njohur si bursiti septik.

Sistemi imunitar (mbrojtësi natyral i trupit ndaj lëndimit dhe sëmundjeve) zakonisht është shumë efektiv në parandalimin e këtij lloj të infektimit, kështu që bursiti septik ka tendencë të ndodhë vetëm te njerëzit që kanë një sistem të dobësuar imunitar.

Faktorët që janë të njohur për të dobësuar sistemin imunitar përfshijnë:

Diabeti

– HIV ose AIDS

– Kortikosteroidet

– Kimioterapia

– Radioterapi

– Konsumimi i alkoolit

Një numër i kushteve shëndetësore ndonjëherë mund të shkaktojnë inflamacion të një burse.

Këto kushte përfshijnë:

– Përdhesi – një gjendje që shkaktohet nga grumbullimi i acidit urik në gjak

Artriti reumatoid – një gjendje ku sistemi imunitar sulmon astarin e nyjeve

– Scleroderma – një kusht që shkakton forcim të lëkurës

– Spondylitis ankylosing – një lloj i artrititi afatgjatë që prek pjesë të shtyllës kurrizore

– Lupus eritematoz sistemik – një kusht jo i kuptuar sa duhet që prek shumë nga indet dhe organet e trupit.

Plan veprimi i shpejtë për bursitin

  1. Masazhoni kyçet e prekura me vaj rozmarine, kamomili, kamfori, dëllinje, ose livando.
  2. Ushqimi luan një rol integral në zvogëlimin ose parandalimin e bursitit dhe të gjitha llojet e kushteve arthritike. Një dietë e pasur me një përzgjedhje të bollshme të perimeve të freskëta, si dhe një shumëllojshmëri të gjerë të frutave të ëmbël dhe jo të ëmbël, arra dhe fara, si dhe drithëra, është shumë e rekomanduar.
  3. Domatet, speci i kuq dhe piperi i zi duhet të shmangen nëse vuani nga artriti reumatoid. Minimizoni futjen e proteinave, zgjidhni sasi të vogla të peshkut, bishtajore, vezë, arra dhe fara.
  4. Bëni testin për alergjitë ndaj ushqimit dhe mjedisit dhe për të shmangur të gjitha ushqimet dhe substancat ndaj të cilave jeni alergjik.
  5. Pastrimi dhe Detoksifikimi është i rëndësishëm; duke përfshirë pastrimin e zorrës së trashë, agjërimin, fizioterapinë dhe mjetet homeopatike.
  6. Hidroterapia (zbatohet dy deri në pesë herë në javë) ose kompresat me ngrohje (zbatohen një herë në ditë mbi zonat e prekura).
  7. Pini lëngun e gjysmë limoni para çdo vakti dhe para se të shkoni në shtrat.

“Bonewellia” per trajtimin natyral te Bursitit