Modulatorët Natyralë të Sistemit Imun

Modulatorët Natyralë të Sistemit Imun

 

Sistemi imunitar është barriera jonë kryesore kundër patogjenëve të dëmshëm në mjedisin rreth nesh. Përveç mbrojtjes nga patogjenët, sistemi imunitar luan gjithashtu rolin shumë të rëndësishëm të kontrollit të përgjigjeve inflamatore të sakta që ndihmojnë trupin tonë të shërojë indet e dëmtuara. Përdorimi i nxitësve imunë në baza të rregullta mund të ndihmojë në sigurimin e funksionimit të sistemit imunitar në kulmin e tij.

Nxitësit e imunitetit të përmendur në këtë artikull kanë një efekt modulues në sistemin imunitar. Me këtë duam të themi se ato mund të jenë të dobishme në rastet e gjendjeve imunologjike nën ose mbi-aktive. Në këtë mënyrë ne përfundojmë me një sistem imunitar që është i fortë dhe efikas pa shkaktuar asnjë efekt anësor negativ.

Siç do të diskutojmë së shpejti, kur sistemi imunitar është nën ose mbi aktivizim, mund të ketë shumë efekte anësore. Nxjerrjet imune të përmendura në këtë artikull do të ndihmojnë në aktivizimin e një sistemi imun të ekuilibruar. Nëse jeni i prekshëm ndaj ftohjes sezonale ose keni një gjendje auto-imune, këto strategji do të jenë një mjet i fuqishëm për t’u marrë në konsideratë.

Shenjat e imunitetit të ulët

Kur sistemi imunitar nuk po reagon në mënyrë efektive ndaj patogjenëve, kjo ju bën të prekshëm ndaj llojeve të ndryshme të infeksioneve. Nëse gjithmonë e merrni atë që kanë të gjithë të tjerët, merrni gripin çdo vit dhe vuani nga ftohjet kronike, nxitësit imunitar janë miku juaj!

Ka degë të sistemit imunitar të pranishëm në nyjet limfatike, sistemin e frymëmarrjes, lëkurën dhe traktin GI. Këto janë të gjitha vendet që janë subjekt i infeksioneve të llojeve të ndryshme.

Shenjat e tjera më delikate të një sistemi imun të dobët përfshijnë lodhjen, alergjitë, çështjet e sheqerit në gjak, mjegullën e trurit, ndjeshmërinë e ushqimit dhe çështjet kronike të tretjes.

Shenjat e Balancit të Varfër të Imunitetit

Përveç një sistemi imun të dobët, mund të ketë gjithashtu një çrregullim të plotë të sistemit imunitar. Kjo është ajo ku sistemi imunitar është shumë aktiv, por synon indet e trupit në vend që të pushtojë patogjenët. Kjo rezulton në inflamimin kronik dhe shkatërrimin e indeve rreth trupit. Janë këto kushte që klasifikohen si “Autoimmune”.

Përdorimi i nxitësve imunë të paraqitur më poshtë do të ndihmojë në qetësimin e këtij zjarri.

Shkaqet e funksionit të dobët imun

Para se të fillojmë me stimuluesit imunitar, është me rëndësi që të diskutojmë gjithashtu për imunitet-shkatërruesit. Adresimi i të dyjave në të njëjtën kohë është pika ku do të filloni të vini re një ndryshim në shëndetin tuaj. Rrjedhimisht, këto janë gjithashtu strategji themelore për të ruajtur mirëqenien e përgjithshme – ne i rekomandojmë këto për këdo që dëshiron të jetë i shëndetshëm!

– Sheqeri i Lartë dhe marrja e Karbohidrateve

Para së gjithash, nëse një pjesë e madhe e dietës suaj është sheqeri dhe carbohidratet, sistemi imunitar do të dobësohet. Një arsye e madhe për këtë është se qelizat e bardha të gjakut kërkojnë Vitamina C për të kryer funksione të caktuara. Ajo që është e rëndësishme për këtë është se Vitamina C dhe sheqeri kanë strukturë shumë të ngjashme dhe mund të konkurrojnë për hyrje në qelizat në receptorin Glut-1. Glukoza shpesh fiton prioritet mbi vitaminën C dhe prandaj pengon funksionin imun.

Sheqeri i tepërt mund të ushqejë infeksionet themelore si Candida ndërsa pakëson ushqyesit kritikë si Vitamina C, Glutathione dhe Zinku. Kjo do të thotë, në praninë e një diete me sheqer të lartë, do të duhej edhe më shumë stimulues imun për funksion optimal.

– Gjumi i varfër

Gjumi i varfër është i lidhur me funksionin e dobët të imunitetit. Vazhdimisht marrja e gjumit të varfër rezulton në ngritjen e disa proceseve inflamatore të caktuara, si dhe në bilancin e dobët të sheqerit në gjak dhe çrregullimet metabolike. Marrja e mirë e gjumit çdo natë është një nga nxitësit më të rëndësishëm të imunitetit që vjen menjëherë pas ekspozimit ndaj rrezeve të diellit.

Gjumi i dobët gjithashtu mund të shkaktojë një përgjigje të rritur të stresit në sistemin nervor. Një përgjigje e shtuar e stresit dhe nivelet e larta të kortizolit gjatë periudhave të zgjatura pengojnë funksionin e duhur të sistemit imunitar.

– Pirja e Ujit të Pafiltruar

Ujërat komunale të ujit mund të kenë shumë elementë toksikë. Gjëra të tilla si klori, fluori, metale të rënda, etj., të gjitha rrisin ngarkesën toksike në trup.

Uji dhe mineralet e pastra janë ato që trupi ka nevojë për të kryer sinjalet elektrike. Këto sinjale elektrike janë mënyra se si truri dhe trupi komunikojnë dhe si funksionojnë qelizat. Uji toksik mund ta pengojë këtë proces dhe të ndikojë në çdo proces në trup në mënyrë negative.

Shtrydhja e  disa pikave limoni ose shtimi i disa pikave vaj esencial limoni në ujin që pini është një strategji e madhe për të shtuar arsenalin tuaj të fuqizuesve imunitar!

– Mosmarrja diell mjaftueshëm

Teksa përparon teknologjia, njerëzit kanë tendencë të kalojnë më shumë kohë brenda dhe larg nga dielli. Rrezet e diellit janë absolutisht vitale për funksionin e duhur të imunitetit. Ekspozimi ndaj diellit në mëngjes lulëzon ritmin circadian për të mbështetur gjumin optimal gjatë natës. Përveç kësaj, drita e diellit ndihmon në formimin e Vitaminës D, e cila ka përfitime imunitare moduluese gjithashtu.

Shpenzimi i më shumë kohë në ambiente të mbyllura mund të jetë i dëmshëm kur merrni parasysh edhe cilësinë e ajrit të brendshëm, ekspozimin artificial të dritës dhe ekspozimin ndaj EMF. Marrja e rrezeve të diellit kur zgjoheni dhe pas mesditës janë të dyja të rëndësishme për sistemin imunitar.

Forcuesit natyral Imunitar

Pasi të keni kuptuar faktorët e përmendur më lart, lista e mëposhtme e nxitësve imunë do të jetë edhe më efektive. Këto ushqyes luajnë rol unik në fuqizimin e sistemit imunitar për të ndihmuar në luftën kundër patogjenëve të padëshiruar, si dhe kontrollojnë e rrugët inflamatore në trup.

– Vitamina D3

Vitamina D është më shumë një hormon se sa Vitamin. Hormonet ndërveprojnë me qelizat drejtpërsëdrejti për të nxjerrë procese specifike biologjike. Për shkak të ekspozimit joadekuat ndaj diellit dhe konsumit të mishit, shumica e njerëzve nuk kanë nivele adekuate të Vitaminës D nga një perspektivë funksionale.

– Zinku

Zinku, ashtu si edhe nxitësit e tjerë imunitar në këtë listë, është efektiv për stabilizimin e një sistemi imunitar mbi ose nën-aktiv. Një nga mekanizmat primare nëpërmjet të cilave funksionon zinku është interferon alfa i citokinës humane. Kjo është një proteinë që luan një rol në pengimin e riprodhimit të viruseve brenda trupit. Zinku në thelb vepron si një ndihmës i fuqishëm për sistemin imunitar.

Zinku luan gjithashtu një rol në funksionin enzimë. Një nga rëndësitë thelbësore është superoksid dismutaza (SOD). SOD është një nga antioksidantët më të rëndësishëm të trupit. Është përgjegjës për mbrojtjen e ADN-së, parandalimin e riprodhimit viral dhe mbrojtjen nga grumbullimi i mbetjeve metabolike brenda qelizave.

– Vitamina C

Njerëzit janë një nga kafshët e vetme që nuk mund të prodhojnë furnizimin e tyre endogjen të Vitaminës C. Ne duhet ta marrim atë nga burime të jashtme si ushqimi ose përmes plotësimit. Qelizat e bardha të gjakut mbështeten tek Vitamina C në mënyrë që të mbrojnë dhe të luftojnë patogjenët e huaj në trup.

Përveç kësaj, Vitamina C është një komponent i rëndësishëm në kontrollimin e përgjigjeve inflamatore ndaj indeve të dëmtuara. Së fundi, Vitamina C vepron gjithashtu si një antihistamine dhe ndihmon në kontrollin e përgjigjeve hiperinflammatore për gjëra të tilla si ftohjet, gripi dhe alergjitë.

– Beta Glucan

Beta glucan është një nga nxitësit më të balancuar imunitar të paraqitur në këtë listë. Shpesh përmendet si një “modifikues i përgjigjes biologjike” që ndihmon të lidhet me qelizat e bardha të gjakut dhe të përmirësojë koordinimin e tyre imunitar.

Komponimet beta-glucan gjenden në kërpudha, maja, alga të caktuara, dhe tërshërë. Beta glucans janë një klasë e komponimeve polisakaride. Studimet kanë treguar se beta glucans kanë aftësinë për të aktivizuar qelizat T, makrofagjet, qelizat e vrasjes natyrore (NK), dhe citokinet interleukin 1 dhe 2.

Përfundimish, hulumtimi ka treguar se beta glucans janë në gjendje të ndihmojnë në pengimin e rritjes së kancerit dhe në mbrojtjen nga patogjenët.

– Ekstrakti i gjetheve të ullirit

Gjethet e ullirit janë pak të njohura për efektet e tyre anti-virale, anti-fungale dhe anti-bakteriale. Përveç ushtrimit të efekteve antimikrobiale, ekstrakti i gjetheve të ullirit mbështet gjithashtu sistemin imunitar duke rritur aftësinë e qelizave të bardha të gjakut për të gllabëruar dhe shkatërruar mikrobet.

– Acidet yndyrore Omega 3

Yndyrat Omega 3 si Acidi Alpha-linolenic (ALA) dhe Acidi Docosahexaenoic (DHA) janë të rëndësishme për trupin në shumë mënyra. Këto janë një nga nxitësit e imunitetit më të nënvlerësuar. Në veçanti, DHA ofron përfitimet e mëposhtme:

  • Ndërton indin e shëndetshëm të trurit
  • Mbështet shëndetin e syve
  • Përmirëson gjendjen e humorit
  • Stabilizon Nivelet e Lipideve
  • Mbështet Shëndetin e Nyjeve
  • … dhe natyrisht, mbështet gjithashtu një përgjigje të shëndetshme imune.

Në fakt, një nga përfitimet më të shquara të DHA është aftësia e tij për të ndihmuar në uljen e  inflamacionit. Mbani mend, inflamacioni kronik është shpesh shkak i një sistemi imunitar shumë aktiv (që çon në gjëra të tilla si autoimmuniteti dhe alergjitë). Një studim i kryer mbi fëmijët e vegjël e mbështet këtë ide duke vëzhguar raste më të ulëta të alergjive dhe infeksioneve të frymëmarrjes së sipërme tek ata që kanë marrë DHA të mjaftueshme.

– Glutathione

Glutathione është një antioksidant i fuqishëm që kontrollon inflamacionin dhe ndihmon në rregullimin e antioksidantëve të tjerë në trup, siç është Vitamina C. Ai është gjithashtu një agjent i fuqishëm detoksifikues, që ndihmon në largimin e toksinave nga trupi në mënyrë që ato të mos i shpëtojnë kapjes nga sistemi imun.

Më konkretisht, glutathione forcon diçka të quajtur qeliza T, të cilat janë të rëndësishme për luftimin e baktereve, viruseve, parazitëve dhe patogjenëve të tjerë të dëmshëm.

Prodhimi i glutathioneve në trup zakonisht bie me moshën. Megjithatë, ka mënyra për ta rritur atë. Konsumimi i ushqimeve që përmbajnë glicinë, acid glutamik dhe cisteinë do të ndihmojë në krijimin e blloqeve të ndërtimit të glutationit.

Ushqimet më të mira përfshijnë: avokado, onions, spinaq, asparagus dhe shafran i Indisë. Burime të tjera për këto përbërës janë proteinat e hirrës dhe vezët organike.

– Probiotikët

Ju ndoshta keni dëgjuar deri tani se zorrët janë një pjesë e rëndësishme e sistemit imunitar. Bilanci bakterial i zorrëve ndihmon për të parandaluar patogjenët e dëmshëm të hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes traktit të tretjes. Duke pasur lloje të gabuara të baktereve në zorrë mund të kontribuoni drejtpërdrejt në kushtet autoimune nëpërmjet inflamacionit kronik. ProbioHerb është zgjidhja më e mirë në këtë rast.

– Produkti bimor unik “Total Immunity Herbs”; një kombinim i ekuilibruar i bimëve të egra shkretinore dhe mençurisë së lashtë me teknologjinë moderne, që në mënyrë natyrale të riaktivizojë imunitetin e komprometuar, të rinovojë qelizat e trupit dhe të rivendosë balancimin metabolik.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook