Si të mbroni shtyllën kurrizore kur keni Osteoporozë

Si të mbroni shtyllën kurrizore kur keni Osteoporozë

 

Në disa raste të osteoporozës, një ose më shumë kocka vertebrale mund të bëhen aq të dobëta saqë nuk mund të mbështesin plotësisht ngarkesën e tyre dhe të krijojnë çarje të vogla. Kjo lloj frakture, e quajtur frakturë e ngjeshjes vertebrale, mund të jetë e dhimbshme dhe nganjëherë çon në përkeqësimin e simptomave, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje, dobësi ose deformim të shtyllës kurrizore (kyfozë).

Çfarë duhet të dini rreth Osteoporozës

Megjithëse Osteoporoza nuk shkakton dhimbje shpine, ajo mund të dobësojë rruazat kurrizore dhe t’i bëjë ato të prirura ndaj frakturave të dhimbshme.

Për fat të mirë, ju mund të ndërmerrni hapa për të ulur rrezikun për thyerje të kompresimit të vertebrave.

Si të monitoroni Osteoporozën me mënyra natyrale

– Hani shëndetshëm dhe lini zakonet e këqija

Të gjithë kanë nevojë të marrin shumë kalcium për shëndetin e kockave. Nëse keni osteoporozë ose masë të ulët kockore, është e rëndësishme të konsumoni ushqime të pasura me kalcium të tilla si: qumështi dhe produktet e tij, salmon, gjethe gjelbërit, brokoli, kale, bajamet, farat e chias, misër, etj.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të merrni vitaminë D, e cila ndihmon trupin të thithë kalciumin në kocka. Burimi kryesor i vitaminës D është dielli dhe ushqime si: e verdha e vezës, mëlçitë, salmon, kërpudhat, mishi i kuq organik, etj.

Kujdes! shtesat e kalciumit  shkaktojë probleme, siç janë gurët në veshka, kështu që kujdesuni ta merrni nga ushqimet.

– Nëse pini duhan, lëreni menjëherë

Pirja e duhanit dihet se dobëson kockat dhe mund të përkeqësojë osteoporozën.

– Pirja e pijeve me gaz dhe / ose alkoolit gjithashtu kontribuon në kocka të dobëta

Nëse e keni zakon të pini pije me gaz ose alkool çdo ditë, përpiquni ta lini menjëherë.

– Qëndroni aktivë por përdorni ushtrimet e duhura fizike

Fraza “përdoreni ose mund ta humbni” është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për kockat. Aktivitetet që mbajnë peshë ndihmojnë në ndërtimin dhe ruajtjen e masës kockore. Nga ana tjetër, të qenit joaktiv lejon që kockat të hollohen dhe dobësohen.

Nëse jeni diagnostikuar me osteoporozë ose masë të ulët kockore, këshillohuni me mjekun në lidhje se cilat aktivitete mund ose nuk janë të përshtatshme për ju. Një program i mbikëqyrur i terapisë fizike që përqendrohet në ushtrime të sigurta të rezistencës mund të rekomandohet për të ndihmuar në ndërtimin e forcës së muskujve dhe dendësisë së kockave. Hulumtimet vazhdojnë të tregojnë se trajnimi për rezistencë mund të forcojë muskujt dhe kockat, madje edhe tek njerëzit e moshuar, gjë që gjithashtu mund të ulë rrezikun për fraktura osteoporotike.

Shumica e njerëzve me osteoporozë inkurajohen të bëjnë një formë të ushtrimeve që mbajnë peshë si një mënyrë për të ruajtur më mirë masën kockore, por disa aktivitete mund të dekurajohen. Për shembull, mjeku mund të këshillojë kundër ngritjes së peshave të rënda, uljes ose përkuljes për të prekur gishtat e këmbëve, gjë që mund të shkaktojë stres në shtyllën kurrizore.

– Mos injoroni asnjë thyerje të kompresimit

Sa herë që keni dhimbje shpine që zgjat më shumë se një ose dy javë, është e rëndësishme të shihni mjekun. Injorimi i dhimbjes së shpinës dhe frakturave të mundshme të kompresimit të rruazave mund të çojë në probleme më të mëdha në rrugë, të tilla si dhimbje në rritje, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje, dobësi dhe deformim i rëndë i shtyllës kurrizore.

Shumica e thyerjeve të kompresimit vertebral duhet të trajtohen pa kirurgji, të tilla si me pushim, ilaçe bimore, ose aplikim të akullit dhe / ose nxehtësisë, ndërsa fraktura përfundimisht shërohet shpejt nëse merrni masat e nevojshme.

Përfundim

Nëse keni të bëni me një gjendje kronike, siç është osteoporoza, rekomandohen ilaçe të caktuara natyrale për osteoporozën, të cilat zvogëlojnë rrezikun për një thyerje të kompresimit të vertebrave, forcojnë strukturën kockore dhe parandalojnë dobësimin e tyre. Duke ndjekur këto këshilla, ju jeni në rrugën e duhur për të mbrojtur shtyllën kurrizore dhe për të menaxhuar me sukses osteoporozën.

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook