Shkaqet kryesore të dhimbjes në gju

Shkaqet kryesore të dhimbjes në gju

 

Shumë njerëz, sidomos të moshuarit, vuajnë nga dhimbja në gjunjë. Përdorimi i gjurit është thelbësor gjatë ditës, por çfarë ndodh nëse lëndohet? Kjo do të kufizojë lëvizjen tuaj! Mësoni rreth shkaqeve më të rëndësishme të dhimbjes së gjurit dhe si t’i shmangeni atyre.

  1. Nxjerrja dhe thyerja e gjurit

Nëse përjetoni dhimbje të vazhdueshme në gju pas rënies ose pas një aksidenti, mund të keni zhvendosje ose thyerje.

Është e nevojshme të shkoni në emergjencë për t’u siguruar për shëndetin tuaj dhe për të marrë trajtim të përshtatshëm.

Ndonjëherë gjuri thyhet ngadalë, që do të thotë që mund të përdorësh gjurin në fillim të infeksionit, por gradualisht mund të keni dhimbje.

  1. Ligamene të këputur

Kryerja e disa llojeve të sporteve si futbolli mund të shkaktojë  këputjen e ligamenteve në zonën e gjurit. Kjo rezulton në dhimbje të rënda në gjunjë, ënjtje dhe paaftësi për të përdorur këmbën e lënduar.

Shko tek mjeku menjëherë nëse keni këputje ligamenti.

  1. Osteoporoza

Kur ke osteoporozë, me vështirësi përkulesh në gjunjë, kështu që do të jesh i bllokuar, dhe mund ta vëreni të fryrë pas lëvizjes.

Osteoartriti, ose i ashtuquajturi vrazhdësi në gjunjë, është një çrregullim kronik në të cilin ndodh zhvendosje e artikut të kërcit dhe bëhet e dhimbshme.

Rreziku i osteoporozës rritet me moshën.

  1. Artriti

Artriti shkakton shumë simptoma të ndryshme, të tilla si dhimbje, ënjtje, lodhje dhe vështirësi në lëvizjen e gjurit.

Sëmundja është e lodhshme dhe e bezdisshme, sepse është e lidhur me shumë simptoma dhe komplikime, por duke u kujdesur mirë për kockat gjatë kësaj periudhe, do t’ju ndihmojë ta kapërceni këtë shqetësim.

  1. Bursiti

Bursiti  është një tabletë e mbushur me lëngje, e përdorur si një mjet për të reduktuar fërkimin midis tendonsjes  së muskujve dhe kockave, zakonisht në nyje, duke shkaktuar inflamacion dhe dhimbje në zonë.

Prekja  e gjurit nga kjo sëmundje çon në dhimbje të mëdha edhe në rastin kur jeni duke pushuar, dhe shkakton vështirësi në lëvizjen e këmbës.

  1. Këputja e kërcit Ciliar

Lëvizja e papritur, ose vendosja e gjithë peshës së trupit mbi gju, do të shkaktonte këputje të kërcit ciliar.

Këputja e këtij kërci do të bëjë që të vuani dhimbje të papërshkrueshme, dhe mund të shkaktojë ënjtje të gjurit dhe të vështirësojë lëvizjen.

  1. Përdhesi

Përdhesi është i lidhur me shfaqjen e simptomave të tilla si dhimbje të forta dhe ënjtje, të cilat shfaqen papritmas dhe shpejt, dhe mund të vëreni spazmë dhe skuqje në gju.

Mungesa e kripërave minerale, lodhjet, ftohjet, pozicione të parehatshme për një kohë të gjatë pengojnë qarkullimin e gjakut dhe shkaktojnë përdhes.

Ndiqni këshillat emëposhtme për të ndihmuar në mbrojtjen e gjunjëve nga ndonjë sëmundje

– Ushtroni dhe lëvizni të gjithë muskujt.

– Mos bëni gjimnastikë direkt pas ngrënies.

– Kosumoni ushqime të pasura me kalcium dhe magnez.

– Bëni dush të ngrohtë para se të flini.

– Përpiquni të humbni peshën e tepërt e cila rrit barrën mbi gjunjë.

– Mos neglizhoni asnjë dhimbje në gju.

– Përpiquni të uleni dhe të ecni mirë në mënyrë që të mos dëmtoni  gjunjët.

– Mos mbani pesha të rënda.

Bimët e egra të shkretëtirë për Shëndetin e Kockave dhe Kyçeve


Një mënyrë jetese e ngarkuar, ushqimet e dëmshme dhe të pashëndetshme në dietë, e cila detyrimisht është e ulët në kalcium, kontribuon në zvogëlimin e densitetit të kockave, humbjen e hershme të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura dhe sëmundje të ndryshme tëkockave. Aktiviteti i ulët fizik gjithashtu shton degjenerimin e kockave. Dhimbja e kyçeve, në anën tjetër, vjen me rritjen e moshës, lëndimin, mbajtjen e peshës së tepërt dhe konsumimin e kërcit.

Kështu, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D) ka bërë kërkime të jashtëzakonshme dhe ka prodhuar produktet më të mira bimore për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve dhe për trajtimin e problemeve të ndryshme të kockave, kyçeve dhe muskujve. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook