Candidiasis / Candida

Published On: November 17th, 2022Categories: Gastrointestinale0 Comments on Candidiasis / Candida

Candidiasis / Candida Albicans; Testimi, Shkaqet, Trajtimi Natyral 

 

Gjithkush ka candida – Candida albicans është një tharm që ndodh natyrisht dhe është i pranishëm te të gjithë. Por Candidiasis ose Candida, i referohet nje tejrritje të dëmshme të tharmit, Candida albicans, brenda trupit.

Për qëllim të thjeshtësisë, vetëm termi Candida do të përdoret në këtë dokument.

Te njerëzit e shëndetshëm, megjithatë, candida mbahet nën kontroll nga sistemi imun dhe është e kufizuar vetëm në zorrën e hollë dhe në lëkurë, kurse te femrat edhe në vaginë.

Në një masë të madhe, ky proces burgosje ndodh për shkak të baktereve të shëndetshme dhe thelbësore në traktin gastrointestinal, të tilla si acidophilus dhe bifidobacteria.

Kur popullimi i baktereve të shëndetshme ndërpritet, për shembull kur dikush merr antibiotik, Candida albicans fillon të përhapet në zona të tjera të trupit sepse në këtë rast lejohet kalimi i pakontrolluar nëpër muret e zorrëve në qarkullimin e gjakut. Kur kjo ndodh, Candida albicans fillon të shndërrohet në një kërpudhë të dëmshme që mund të infektojnë indet trupit dhe organet e tij. Përhapja e Candida albicans në fushat e trupit të cilave ajo nuk i përket është quajtur candidiasis, apo Candida.

Vlerësohet se 33%  e amerikanëve janë të prekur nga candida dhe numrat janë në rritje; megjithatë, sëmundja mbetet në neglizhencë nga shumica e mjekëve konvencional. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, simptomat e saj të ndryshme mund të adresohen gabimisht kushteve të tjera të sëmundjes. Në të kundërt, praktikuesit e kurimit natyral dhe mjekësia alternative i kushton vëmendje të madhe ndihmës së pacientëve të tyre për të parandaluar dhe për t’u shëruar nga candida. Kurimet natyrale për Candida janë përgjithësisht shumë më efektive dhe më të qëndrueshme se sa trajtimet antibiotike të ofruara në mënyrë tipike nga mjekësia konvencionale.

Shumica e mjekëve konvencional gjithashtu nuk arrijnë të kuptojnë se si candida, kur është e pranishme në çrregullime të rënda imunitare të tilla si SIDA, mund të çojë në një formë të helmimit të gjakut e njohur si septikemi që është shkaktuar nga Candida albicans me përhapjen e tërbuar të saj gjatë qarkullimit të gjakut, duke kolonizuar indet dhe organet e trupit.

Në raste të tjera më pak drastike, por më të zakonshme të mangësisë imune, Candida albicans mund të shkaktojë sulm infeksioni të qelizave të tilla si qelizat T, që ato të shkatërrohen, duke krijuar një mjedis për infeksioneve oportune.

Për këto arsye, praktikuesit e mjekësisë alternative natyrale e konsiderojnë candidan si një kërcënim potencial të rëndë shëndetësor dhe bëjnë gjithçka që munden për të siguruar që ajo është trajtuar siç duhet.

Pasi Candida albicans përhapet përtej traktit gastrointestinal, ajo kolonizon zona të tjera të trupit, dhe prodhon toksina të ndryshme. Këto toksina mund të pengojnë shëndetin duke ulur furnizimin e trupit me qelizat e bardha të gjakut, të cilat janë të nevojshme për sistemin imunitar për të shmangur bakteret infektive, viruset, kërpudhat dhe shkaktarët e tjerë të sëmundjeve. Taksinat e Candida albicans pengojnë gjithashtu aftësinë e trupit për të prodhuar antioksidantë, duke përfshirë glutathione, një enzimë që është e rëndësishme për detoksifikimin e mëlçisë dhe të frymëmarrjes qelizore.

Si rezultat i këtyre efekteve negative të shkaktuara nga përhapja e pakontrolluar e Candida albicans, simptomat e Candida mund të shfaqen në mënyra të ndryshme, duke imituar kushtet e tjera të sëmundjes dhe duke ndikuar negativisht në shumë fusha të trupit.

Për candidiasis ekzistojnë ilaçe natyrale. Ato mundësojnë rivendosjen e bilancit biokimik të trupit, dhe njëkohësisht duhen bërë ndryshime në dietën dhe stilin e jetesës të dizajnuara për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm të gjithkujt.

Simptomat

Candida mund të shkaktojë një koleksion të tërë të simptomave duke përfshirë:

– Lodhje kronike

– Shtim në peshë

– Depresion, ankth dhe nervozizëm

– Hyperactivity, konfuzion dhe humbje të kujtesës

– Probleme gastrointestinale të tilla si fryrje, gazra, dhimbje barku, diarre kronike, kapsllëk, djegie të zemrës

 • Alergji (ndaj ushqimit dhe alergeneve të ajrit)
 • Sindromi i premenstrualeve të ashpra (PMS)
 • Mosfunksionim seksual dhe humbje e interesit seksual
 • Lëkundje të rënda humori dhe ndjenja mentalisht të “shqetësuar”
 • Infeksione të përsëritura fungale të tilla si “kruarje të rrëzëve të kofshëve”, këmbë atleti, qere ose infeksione vaginale / urinare
 • Një ndjenjë e të qënit i trullosur ose i dehur pas pirjes së një sasie shumë të vogël alkooli ose pas ngrënies së disa ushqimeve të caktuara
 • Njolla, urtikarie, puçrra fytyre dhe lëkurë me luspa
 • Presion sinusi, sulme ethesh dhe kollitje
 • Acarim sysh apo veshësh
 • Migrenë dhe dhimbje koke
 • Probleme me gjumin
 • Rrahje të shpejta zemre

Testimi për Candida

Mjekët konvencionalë në mënyrë tipike testojnë për Candida duke përdorur teste tradicionale laboratorike si analizat e gjakut, të cilat shfaqin antitrupat e Candida albicans.

Testet e tilla nganjëherë mund të jenë të dobishme, por ato gjithashtu mund të japin rezultate pozitive të rreme, pasi që të gjithë kanë një shkallë të Candida albicans në trupat e tyre, dhe për këtë arsye edhe kanë antitrupa për të. Në qoftë se një sasi e madhe e antitrupave gjendet të jetë e pranishme në gjak, megjithatë, ky është një tregues i fortë se candida është i pranishëm.

Edhe pse praktikuesit e mjekësisë natyrale mund të përdorin testet tradicionale laboratorike, ato nuk mbështeten vetëm në to. Përveç testeve, ata marrin historinë e plotë mjekësore të pacientit dhe u bëjnë atyre pyetje të tilla si ato të mësipërmet.

Teste të tjera të përdorura nga mjekët alternativë përfshijnë:

Mikroskopia Darkfield: opsioni ynë i preferuar për të gjetur nëse ju keni Candida, përfshin përdorimin e një microscropie darkfield. Ndryshe nga mikroskopitë tradicionale, një mikroskopi darkfield është përshtatur posaçërisht për të qenë në gjendje të shqyrtojë qelizat e gjalla të gjakut që janë zmadhuar mbi një ekran video. Kjo i lejon mjekët e trajnuar në këtë teknikë diagnostikuese për të zbuluar prova të sëmundjes nëpërmjet shtrembërimeve në muret e qelizave të gjakut, dhe për të lokalizuar mikroorganizmat e dëmshme, duke përfshirë Candida albicans, parazitët, metalet e rënda, mangësitë ushqyese, dhe llojet e tjera të baktereve dhe kërpudhave në gjak. Quajtur edhe Analiza live e qelizës së gjakut, kjo është një pamje e shkëlqyer në terrenin e brendshëm të dikujt. Darkfield, së bashku me ekzaminimin Electrodermal, është i shpejtë, më i qartë dhe metoda më e lehtë me të cilën përcaktohet nëse keni Candida apo jo.

Shkaqet

– Te gratë, infeksionet e tharmit janë arsyeja e dytë më e zakonshme për djegien e vaginale, kruajtjen, dhe shkarkimin. Tharmi gjendet në vaginën e shumicës së grave dhe mund të rritet shpejt nëse mjedisi në vaginë ndryshon.

Përdorimi i antibiotikëve dhe steroideve është arsyeja më e shpeshtë për rritje e jashtëzakonshme të tharmit të candidas. Pilulat e shtatzënisë, menstruacioneve, spermës, diabetit, dhe kontrollit të lindjes, gjithashtu mund të kontribuojnë për të marrë një infeksion candida. Infeksionet e tharmit janë më të zakonshme pas menopauzës.

– Te njerëzit që kanë një sistem të dobësuar imunitar për shkak të trajtimeve të kancerit, steroideve, apo sëmundjeve të tilla si SIDA, infeksionet candidale mund të ndodhin në të gjithë trupin dhe mund të jenë të rrezikshme për jetën. Gjaku, truri, sytë, veshka, dhe zemra janë të prekura më shpesh, por kërpudhat candidal gjithashtu mund të rriten në mushkëri, mëlçi, dhe shpretkë. Candida është shkaku kryesor i ezofagut (inflamacion në fyt) te njerëzit me AIDS.

– Gati 15% e njerëzve me sistemet imun të dobësuar zhvillojnë një sëmundje sistemike të shkaktuar nga Candida. Këto infeksione hyjnë në gjak nëpërmjet prishjeve apo prerjes në lëkurë ose membranës së mukozës. Organizmat Candidale mund të grumbullohen në një zone të caktuar për shkak të përdorimit të shpeshtë të antibiotikëve të forta, të cilat vrasin bakteret që normalisht i mbajnë ato nën kontroll.

– Përdorimi i pajisjeve të implantuara në lëkurë, si catheters urinare dhe portet IV mundësojnë gjithashtu qasje të candidas për të hyrë në trup. Të droguarit që përdorin gjilpërat e pista mund të injektojnë tharmi të candidas direkt në gjakun e tyre apo në indet e thella.

– Antibiotikët – këto vrasin bakteret “e mira” të zorrëve, si dhe të këqiat. Ato mund të shkaktojnë mjedisin e ndryshuar dhe të  imbalancuar që i duhet Candidas për t’u shndërruar në formën e saj agresive. Antibiotikët ndryshojnë ekuilibrin e florës së zorrëve dhe shtypin sistemin imunitar.

– Faktorët Dietik – Qumështi duhet të shmanget, sepse ai përmban laktozë, një lloj i sheqerit që promovon rritjen e Candidas. Ushqime të tjera që promovojnë candida janë ato që përmbajnë myk ose tharmi, të tilla si pastat, djathrat, frutat e thata dhe kikirikët. Mielli i bardhë dhe sheqeri mund të jenë gjithashtu përgjegjës për Candida.

– Alkooli – Alkooli është i përbërë nga sheqerna të rafinuar dhe thartuar. Ai është gjithashtu më shumë toksik se sheqeri dhe ushqen candidan.

– Faktorët e mjedisit – mjedisi me lagështirë si bodrumet e mykura mund të inkurajojnë rritjen e tharmit të candidas. Ekspozimi ndaj ndotësve të mjedisit të tilla si mbetje pesticidesh, gazi i makinave, kimikatet industriale dhe metalet e rënda (veçanërisht nga mbushjet zhiva amalgam), gjithashtu mund të nxisin rritjen e Candida.

Ashtu si me të gjitha sëmundjet, candida nuk ndodh brenda natës dhe as shërimi nuk ndodh brenda natës. Gjëja e parë që ju duhet të bëni është të gjeni një profesionist në mjekësinë natyrale.

TRAJTIMI I CANDIDA-s

Trajtimi konvencional mjekësor i Candida është i kufizuar në medikamentet anti-fungale, të tilla si Nystatin, Ketoconazol, dhe Diflucan. Edhe pse këto barna mund të jenë të dobishme në disa raste të Candida që i bëjnë rezistencë formave të tjera të trajtimit, por praktikuesit e shëndetit natyral paralajmërojnë kundër përdorimit të tyre si një zgjedhje e parë për shkak të efekteve anësore të rrezikshme që ato mund të shkaktojnë, duke përfshirë edhe shtypjen e funksionit imunitar.

Për më tepër, Nystatin, një nga drogat më të popullarizuara për trajtimin e Candida, në fakt mund të shkaktojë që Candida albicans të shndrrohet në specie të tjera të tharmit që janë rezistente ndaj trajtimit Nystatin. Gjithashtu, Nystatin ka treguar të mbetet në zorrë, pasi ka qenë përdorur, duke vazhduar për të shkatërruar bakteret e shëndetshme, gjë e cila është një nga shkaqet e Candida në vendin e parë.

Për shkak të këtyre dhe mangësive të tjera të trajtimit me medikamente konvencionale, praktikuesit e shëndetit natyral preferojnë të përdorin një qasje gjithëpërfshirëse trajtimi që trajton të gjitha shkaqet e mundshme të candida ndërsa njëkohësisht forcimin e funksionit të përgjithshëm imunitar. Terapitë kryesore që përbëjnë një qasje të tillë i gjeni  më poshtë:

Ushqimi

Një dietë e shëndetshme është një nga hapat më të rëndësishme për trajtimin me sukses të Candidas. Qëllimi i dietës tuaj duhet të jetë për të reduktuar ose eliminuar ushqimet mbi të cilat lulëzon Candida albicans dhe tharmet e tjera, dhe për të krijuar një mjedis të brendshëm pak alkalin që është i pasur me oksigjen, duke e bërë tejet të vështirë për tharmitë e dëmshme dhe patogjenet e tjerë për të mbijetuar.

Për të eliminuar ushqimet që mbështesin tejrritjen e tharmit, duhen shmangur të gjitha burimet e sheqerit, duke përfshirë të gjitha produktet e sheqerit gjithashtu,  dhe të gjitha shurupet e rafinuara të tilla si shurup misri. Lexoni etiketat e ushqimeve, dhe shmangni me kujdes ushqimet që përmbajnë ëmbëltues të çfarëdo lloji, duke përfshirë edhe ato të listuara më sipër, së bashku me dekstrozë, fruktoza, lëngje frutash, ose ëmbëltues të përqendruar nga lëngu i frutave, lactose, dhe saharoze.

Eliminoni të gjitha format e alkoolit, dhe karbohidratet e thjeshta apo të rafinuara të tilla si buka, makaronat dhe të gjitha ushqimet e bëra nga mielli i bardhë apo i rafinuar.

Hiqni dorë nga shumica e frutave me përjashtim të manave, grejpfrut dhe mollës jeshile. Përmbahuni nga ngrënia e patateve përfshirë pataten e kuqe dhe të ëmbël, si dhe perimet e tjera të ëmbëla apo që përmbajnë niseshte, të tilla si: panxhar, bizele dhe misër.

Shumica e njerëzve me candida vuajnë gjithashtu nga alergjitë ushqimore. Prandaj, është e rëndësishme që të testoheni për alergjitë ushqimore dhe ndjeshmëritë, dhe shmangni ushqimet alergjike për një minimum prej tre muajsh, në mënyrë që trupi juaj të ketë mundësi të shërohet nga barra e ngrënies së tyre. Nëse ushqimet ndaj të cilave ju jeni alergjik apo të ndjeshëm janë ushqime të shëndetshme, ju mund t’i rivendosni ato në dietën tuaj pas një kohe, pasi shëndeti juaj të jetë përmirësuar, dhe pastaj të hani ato jo më shpesh se një herë në çdo katër deri në shtatë ditë. Në qoftë se ato ushqime ende provokojnë një reaksion alergjik, atëherë duhet t’i eliminoni nga dieta juaj.

Ushqimet që përmbajnë myk apo kërpudha duhet të shmangen, të tilla si djathi, rrushi, kërpudhat, dhe të gjitha ushqimet e fermentuara dhe pasterizuara.

Hani shpesh: Zgjidhni një gamë të gjerë të perimeve të freskëta dhe sallatave, duke theksuar që të jenë organike, perimet gjethe jeshile; drithërat komplekse të plota, hudhër, vaj kokosi të nxjerrë në të ftohtë dhe vaj ulliri ekstra të virgjër.

Gjithashtu përfshini, por më rrallë: mish pa dhjam, mish organik dhe shpezë; pesh të egër; vezë; bajame; fara, dhe drithëra komplekse dhe bishtajore.

Ushqimi në këtë mënyrë jo vetëm që do të ndihmojë rimëkëmbjen e trupit tuaj nga Candida, por gjithashtu do të ndihmojë zhvendosjen e tij në një organizëm më pak alkalin, të pasuruar me oksigjen; një gjendje që do ta bëjë të pamundur për Candida albicans të lulëzojë.

Uthulla e mollës: balancon nivelin e pH në trupin tuaj dhe mund të parandaluojë patogjenët të dëmshëm si candida nga rritja jashtë kontrollit. Një lugë çaji ose një lugë gjelle që merret para çdo vakti mund të ndihmojë tretjen dhe të parandalojë grimcat e ushqimit të patretura nga ushqyerja e candidas në zorrë.

Lëngu Aloe Vera: një lëng i butë anti-fungal, anti-viral, anti-bakterial dhe anti-inflamator. Ul nivelet e pH (candida lulëzon në mjediset acidike) dhe mund të ndihmojë për të përmirësuar kapsllëkun (mbani mend, zorra e trashë mbledh mbeturina toksike). Aloe Vera është një detoksifikues i madh, sidomos për mëlçinë (organi që pastron nënproduktet e Candidas nga gjaku juaj).

 • KURA ME BIME SHKRETINORE PER CANDIDA

Edhe pse vetë-kujdesi mund të jetë i dobishëm për rastet më pak të rënda të Candidas, është e rekomanduar që ju të punoni me një mjek të kujdesit natyral shëndetësor që ka eksperiencë në trajtimin e sëmundjes, gjë të cilën jua mundëson Mjekësia Bimore Arabe online.

Shërimi i plotë nga candida zakonisht kërkon të paktën tre muaj trajtim, dhe shpesh mund të marrë deri në gjashtë muaj për të arritur rezultatet përfundimtare. Kjo kohë e gjatë e shërimit është për shkak të natyrës sistematike të sëmundjes, e cila kërkon kohë për t’u trajtuar plotësisht.

Comyrrha Candida, ProbioHerb dhe Total Immunity Herbs janë produktet bimore që ju duhen për trajtimin e Candidiasis. Klikoni ose shtypni mbi foton më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook