Glomerulonefriti / Inflamacioni i veshkave

Published On: November 16th, 2022Categories: Urologji0 Comments on Glomerulonefriti / Inflamacioni i veshkave

Glomerulonefriti / Inflamacioni i veshkave; Çfarë e shkakton dhe si trajtohet?

 

Çfarë është Glomerulonefriti?

Glomerulonefriti është një grup i sëmundjeve që dëmton atë pjesë të veshkës që filtron gjakun (e quajtur glomeruli). Terma të tjera të përdorura që mund të dëgjoni janë nefrit dhe sindromi nefrotik. Kur veshka dëmtohet, ajo nuk mund të çlirojë trupin nga mbeturinat dhe lëngjet shtesë në të. Nëse sëmundja vazhdon, veshkat mund të pushojnë së punuari tërësisht, duke rezultuar në dështimin e veshkave.

A ka lloje të ndryshme të glomerulonefriti?

Po. Ekzistojnë dy lloje të glomerulonefritit: akut dhe kronik.

Forma akute zhvillohet papritmas. Ju mund ta merrni atë pas një infeksioni në fyt apo në lëkurë. Ndonjëherë, mund ta merrni lehtë dhe butë. Herë të tjera, veshkat tuaja mund të ndërpresin punën nëse trajtimi i duhur nuk është nisur shpejt.

Simptomat e hershme të sëmundjes akute janë:
• fryrje e fytyrës në mëngjes
• gjak në urinë (ose urinë ngjyrë kafe)
• urinimi më pak se zakonisht.

Mund të keni gjithashtu vështirësi në frymëmarrje dhe kollë për shkak të lëngjeve shtesë në mushkëri.

Mund të keni edhe tension të lartë të gjakut.

Nëse keni një ose të gjitha këto simptoma, vizitoni mjekun tuaj menjëherë.

Forma kronike mund të zhvillohet në heshtje (pa simptoma) gjatë disa viteve. Kjo shpesh përfundon me dështim  të veshkave.

Shenjat dhe simptomat e hershme të formës kronike mund të përfshijnë:
• Gjak ose proteina në urinë (hematuria, proteinuria)
• Tension i lartë
• Ënjtje të këmbëve apo të fytyrës (edemë)
• Urinim i shpeshtë natën
• Urinë me shumë flluska apo shkumë

Simptomat e dështimit të veshkave përfshijnë:
• Mungesë oreksi
• Përzierje dhe të vjella
• Lodhje
• Vështirësi me gjumin
• Lëkurë të thatë dhe kruajtje
• Dhimbje të muskujve natën

Çfarë e shkakton Glomerulonefritin akut?

Sëmundja akute mund të shkaktohet nga infeksione të tilla si ato të fytit dhe bajameve.

Ajo mund të shkaktohet gjithashtu nga sëmundje të tjera, duke përfshirë: lupus, sindroma  Goodpasture, sëmundja e Ëegener-it, dhe polyarteritis nodosa.

Diagnoza e hershme dhe trajtimi i menjëhershëm janë të rëndësishme për të parandaluar dështimin e veshkave.

Çfarë e shkakton Glomerulonefritin kronik?

Ndonjëherë, sëmundja shkon në familje. Ky lloj shpesh shfaqet te të rinjtë që mund të kenë gjithashtu humbje të dëgjimit dhe humbje të vizionit. Disa forma janë të shkaktuara nga ndryshimet në sistemin imunitar. Megjithatë, në shumë raste, shkaku nuk dihet. Ndonjëherë, ju mund të keni një sulm akut të sëmundjes dhe disa vite më vonë ajo mund të zhvillohet në formën kronike të saj.

Si bëhet diagnoza e glomerulonefritit?

Të dhënat e para janë shenjat dhe simptomat. Gjetja e proteinave dhe qelizave të gjakut në urinë është një tjetër shenjë. Analizat e gjakut do të ndihmojnë mjekun tju tregojë se çfarë lloji të sëmundjes keni dhe sa i ka lënduar ajo veshkat tuaja.

Në disa raste, një test i quajtur biopsi e veshkave mund të jetë e nevojshme. Në këtë test, një pjesë e vogël e veshkës merret me një gjilpërë të veçantë, dhe shikohet nën mikroskop.

A mund të parandalohet?

Jo, deri sa të mësohet më shumë për shkaqet e tij. Megjithatë, higjiena e mirë, duke praktikuar “seks të sigurtë” dhe shmangia e ilaçeve IV janë të dobishme në parandalimin e infeksioneve virale të tilla si HIV dhe hepatit, të cilat mund të çojnë në këtë sëmundje.

Nëse keni llojin kronik të glomerulonefritit, është shumë e rëndësishme të kontrolloni tensionin e gjakut sepse kjo mund të shkaktojë dëmtime në veshka. Doktori mund t’ju thotë të hani më pak proteina. Një dietë e trajnuar për të punuar me pacientët e veshkave (një dietë renale), mund të jetë shumë e dobishme në planifikimin e dietës suaj.

Çfarë trajtimi është në dispozicion nga mjekësia konvencionale për glomerulonefritin?

Forma akute mund të largohet vetvetiu. Ndonjëherë mund të keni nevojë për ilaçe apo edhe për trajtim të përkohshëm me një makinë artificiale të veshkave për të hequr lëngjet shtesë, për të mbajtur në kontroll presionin e lartë të gjakut dhe dështimin e veshkave.

Antibiotikët nuk janë përdorur për glomerulonefritin akut, por ato janë të rëndësishme për trajtimin e formave të tjera të sëmundjes të lidhura me infeksion bakterial. Nëse keni sëmundje që është duke u përkeqësuar me shpejtësi, ju mund të viheni në doza të larta ilaçesh kimike që ndikojnë negativisht në sistemin tuaj imunitar. Ndonjëherë, mjeku mund të urdhërojë plasmapheresis, një proces filtrimi të veçantë të gjakut për të hequr proteinat e dëmshme nga gjaku.

Nuk ka asnjë trajtim të veçantë për formën kronike të sëmundjes, por mjeku mund t’ju këshillojë:
• Të hani më pak proteina, kripë dhe kalium
• Të kontrolloni tensionin e gjakut
• Të merrni diuretics (pilula uji) për të trajtuar fryrjen dhe ënjtjen
• Të merrni shtojca kalciumi

Çfarë është sindromi nefrotik?

Sindromi nefrotik (i quajtur edhe nephrosis) ndodh kur veshkat fillojnë të humbin sasi të mëdha të proteinave në urinë. Kur veshkat  bëhen keq, në trup mblidhen lëngje shtesë dhe kripë. Kjo ju bën të keni ënjtje (edemë), tension të lartë dhe nivele të larta të kolesterolit.

Sindromi nefrotik mund të vijë nga sëmundje të veshkave apo nga sëmundje të tjera të tilla si diabeti dhe lupus. Disa ilaçe, abuzimi me drogën IV dhe HIV (virusi AIDS) mundet gjithashtu ta shkaktojë atë. Ndonjëherë, sindromi nefrotik largohet pas trajtimit. Herë të tjera, kjo gjendje mund të zgjasë për shumë vite dhe përfundimisht të çojë në dështimin e veshkave.

Çfarë trajtimi është në dispozicion të mjekësise konvencionale për sindromin nefrotik?

Doktori mund t’ju përshkruajë kortikosteroidet, të tilla si prednisone. Nëse prednisone nuk funksionojnë, mjeku mund t’ju sugjerojë ilaçe të tjera që ndikojnë në sistemin tuaj imunitar, të tilla si cyclophosphamide.
Doktori mund të sugjerojnë gjithashtu:
• Një dietë të ulët në kripë
• diuretikë (pilula uji)
• medikamente për presionin e gjakut.

Kujdesi për Veshkat dhe Traktin Urinar


Bimët e Shkretëtirës për Veshkat – Veshkat janë mekanizmi i organeve më vitale të trupit të njeriut, që pastron gjakun prej mbeturinave dhe elementeve të tepërta. Ato sekretojnë një numër të hormoneve të nevojshme për të stimuluar palcën e kockave për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut, rregullojnë normën e lëngjeve në gjak, rritin përvetësimin e hekurit në zorrë, e shumë të tjera..

Disa faktorë si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe sëmundjet patologjike të veshkave, mund të ndikojnë rëndë funksionet e veshkave.

Për të mbajtur të paprekur shëndetin e veshkave dhe për të ndihmuar veshkat e dëmtuara nga sëmundje të ndryshme, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka kombinuar bimët shkretinore më efikase për shëndetin e veshkave dhe të traktit urinar, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook