Nivelet e ulëta të vitaminës D lidhen me funksionimin e dobët të mëlçisë dhe veshkave

Nivelet e ulëta të vitaminës D lidhen me funksionimin e dobët të mëlçisë dhe veshkave

 

Në mënyrë ideale, i gjithë trupi i njeriut duhet të punojë së bashku, si një sistem harmonik, duke na mbajtur të sigurt nga dëmtimi dhe pa dhimbje – të gjitha ditët e jetës sonë. Natyrisht, nëse një pjesë e trupit nuk funksionon mirë, kjo do të ndikojë në zona të tjera të trupit. Duke thënë se, mjaft çuditërisht, shumica e njerëzve nuk e kanë idenë sesi një mungesë e thjeshtë e vitaminës D mund të ndikohet nga funksionimi i dobët i mëlçisë dhe veshkave.

Pavarësisht nga marrja e vitaminës D nga ushqimi apo lëkura, mëlçia dhe veshkat duhet të funksionojnë në mënyrë korrekte. Me fjalë të tjera, funksionimi i dobët i veshkave, një mëlçi yndyrore ose llojet e tjera të sëmundjeve të mëlçisë mund të rezultojnë në mungesë të vitaminës D, duke prekur më tej ato organe dhe pjesën tjetër të trupit.

Lidhja midis funksionit të dobët të veshkave dhe mungesës së vitaminës D

Përveç kësaj, veshkat janë thelbësore për të ndihmuar trupin të prodhojë vitaminë D3 – e cila është forma aktive e kësaj vitamine. Ato janë gjithashtu kritike për filtrimin dhe largimin e mbeturinave nga gjaku, për ruajtjen e pH të duhur dhe rregullimin e niveleve të klorurit, natriumit, bikarbonatit dhe kaliumit.

Studimet kanë zbuluar se nivelet e vitaminës D kanë potencialin për të ndihmuar në parashikimin e shenjave të hershme të sëmundjes së veshkave. Kur veshkat nuk funksionojnë në mënyrë korrekte, ato nuk janë në gjendje të sigurojnë trupin me mjaft vitaminë metabolike D, përfundimisht duke rezultuar në simptoma shtesë që lidhen me mangësinë e kësaj vitamine.

Një studim i botuar në “Etniteti dhe Sëmundjet” zbuloi se pacientët që kanë sëmundje kronike në veshka kanë një shkallë jashtëzakonisht të lartë të mungesës së rëndë të vitaminës D gjithashtu. Mungesa bëhet një cikël sepse, me funksion të dobët të veshkave, mangësia përkeqësohet për shkak të aftësive të zvogëluara të veshkave për të marrë vitaminë D të thithur nga trupi dhe për ta shndërruar atë në formën aktive që trupi mund ta përdorë.

Kushdo që ka nivele të ulëta të vitaminës D duhet të bëjë gjithashtu testimin e funksionit të veshkave sepse në fazat e hershme të sëmundjes së veshkave shpesh ka pak simptoma të tjera.

Nivelet e ulëta të vitaminës D konfirmohen te njerëzit me sëmundje të mëlçisë yndyrore

Përgjegjëse për prodhimin e lëngut biliar, detoksifikimin, sintetizimin e përbërësve të gjakut, konvertimin e lëndëve ushqyese, dhe më shumë, mëlçia është gjithashtu një organ thelbësor i nevojshëm në përpunimin e vitaminës D brenda trupit. Mëlçia prodhon formën e vitaminës D të njohur si kalcidiol – i cili është pararendësi i formës aktive të vitaminës D.

Për shkak të sintezës së dëmtuar, studimet kanë zbuluar se nivelet e ulëta të vitaminës D janë mjaft të zakonshme tek individët me insuficiencë të mëlçisë.

Sëmundjet e mëlçisë mund të dëmtojnë gjithashtu thithjen e vitaminës D. Nivelet e ulëta të vitaminës D, si dhe sëmundjet e eshtrave, janë konsideruar për disa kohë si komplikime të sëmundjes së mëlçisë yndyrore.

Sidoqoftë, studimet kanë konfirmuar gjithashtu nivele e ulëta të vitaminës D në individë me sëmundje jokolestatike (jo yndyrore) të mëlçisë. Në një studim, më shumë se 92% e pacientëve me sëmundje të mëlçisë kishin njëfarë niveli të mungesës së vitaminës D, edhe në pacientët që nuk ishin aktualisht në dështim të mëlçisë.

Në shumë raste, mëlçia yndyrore kalon e pa diagnostikuar sepse ka pak simptoma dhe mund të mos shfaqet në ultratinguj ose teste të funksionit të mëlçisë. Duke ecur përpara, në një nivel praktik, nivelet e ulëta të vitaminës D mund të jenë një shenjë paralajmëruese e një mëlçie të yndyrshme dhe duhet të adresohet, përpara se të jetë vonë.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook