Pa fshikëz tëmthi

Published On: February 2nd, 2023Categories: Mëlçia - Hepatiti0 Comments on Pa fshikëz tëmthi

Pa fshikëz tëmthi; Strategji për të përmirësuar shëndetin e tretjes pas operacionit

 

A e dini se rreth 600,000 njerëzve u hiqet fshikëza e tëmthit çdo vit? A e dini se rreth gjysma e këtyre njerëzve ende përjetojnë probleme me tretjen edhe pas operacionit? Nuk ka pse të jetë kështu. Ju mund të mbështesni shëndetin tuaj të tretjes pas operacionit për të mundësuar tretje të qetë dhe të jetoni pa simptoma. Nëse nuk keni fshikëz tëmthi, ose do të kaloni nëpër operacion të heqjes së fshikëzës së tëmthit dhe doni të përmirësoni shëndetin tuaj të tretjes, ky artikull është për ju.

Në këtë artikull, do të diskutohet roli i fshikëzës së tëmthit, simptomat dhe shkaqet kryesore të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit, dhe përhapjen e operacioneve të fshikëzës së tëmthit. Këtu janë strategjitë më të mira të tretjes për të mbështetur trupin pas operacionit të fshikëzës së tëmthit.

Roli i fshikëzës së Tëmthit

Fshikëza e tëmthit është një organ me mure të hollë, në formë dardhe, e zbrazët, si thes. Ajo është e vendosur në anën e djathtë të barkut, nën mëlçi. Është rreth 7 deri 10cm e gjatë dhe 5cm në zonën e saj më të gjerë.

Funksioni kryesor i fshikëzës së tëmthit është të ruajë dhe përqendrojë një enzimë tretëse verdhë-kafe të quajtur lëngu biliar i prodhuar nga mëlçia. Lëngu biliar përbëhet nga ujë, kripë, kolesterol, lecitinë dhe pigmentet biliare të quajtur bilirubinë të krijuar nga qelizat e kuqe të gjakut. Lëngu biliar lejon trupin të prishë dhe të thithë yndyrnat nga ushqimi.

Mëlçia prodhon midis 750gram – 1 kg lëngje biliare në baza ditore. Ajo i sekretoj ato në kanalin biliar, i cili përfundon në zorrët e holla. Gjatë vakteve, biliari derdhet në zorrën e hollë dhe midis vakteve, ruhet në fshikëzën e tëmthit, e cila mban midis 30-75 gram të lëngut biliar në të njëjtën kohë. Kur hani ushqim të yndyrshëm, fshikëza e tëmthit lëshon bilarin për t’u përzier me ushqim gjysmë të përtypur dhe ndihmon në ndarjen e grimcave më të mëdha të yndyrës në pika më të vogla dhjami, për t’u copëtuar më tej me ndihmën e enzimës tretëse nga pankreasi.

Simptomat e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit

Sëmundja e fshikëzës së tëmthit ka një gamë të gjerë të simptomave duke përfshirë:

– Të përziera

– Të vjella

– Jashtëqitje të yndyrshme

– Dhimbje midis shpatullave

– Dhimbje barku

– Fryrje

– Gazra

– Dhimbje koke dhe migrenë

– Kapsllëk

– Diarre

– Jashtëqitje me ngjyra të lehta

– Mosfunksionimi seksual

– Shije e hidhur në gojë

– Simptomat e fibromialgjisë

– Hipotiroidizmi

– Humbja e urisë

– Kruajtje lëkure

– Lëkurë e verdhë

– Lëkura dhe flokët e thatë

– Skuqjet e lëkurës

– Ndjeshmëritë kimike

– Rezistenca e humbjes së peshës

– Histori e përdorimit të ilaceve kimikë

Shkaqet kryesore të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit

Sëmundja e fshikëzës së tëmthit mund të jetë rezultat i një larmie faktorësh dietetikë dhe mënyre jetese. Le të hedhim një vështrim në shkaqet kryesore të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit.

– Gurët e tëmthit & Staza e bilarit

Gurët e tëmthit janë depozita më të vështira të bilarit që mund të ndodhin dhe të grumbullohen në fshikëzën e tëmthit. Staza e bilarit i referohet ngadalësimit ose ndalimit të rrjedhës së shëndetshme të tëmthit. Vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 20.5 milion njerëz kanë sëmundje të fshikëzës së tëmthit dhe rreth 3/4 e tyre janë gra.

Kur gurët e tëmthit grumbullohen në fshikëzën e tëmthit dhe trupi përjeton prodhim të ngadaltë të tëmthit, kjo zvogëlon aftësinë e trupit për të prishur dhe thithur dhjamin, dhe rrezikon shumë funksionimin e fshikëzës së tëmthit. Rreth 600,000 operacione të fshikëzës së tëmthit janë duke u kryer çdo vit. Shumica e këtyre operacioneve kryhen për shkak të shumë gurëve të tëmthit që grumbullohen në fshikëzën e tëmthit, duke shkaktuar sëmundje simptomatike të fshikëzës së tëmthit.

– Dieta dhe mënyra e dobët e jetesës

Dieta dhe mënyra e jetesës luajnë një rol të madh në shëndetin e trupit, përfshirë fshikëzën e tëmthit dhe shëndetin e tretjes. Sipas një studimi të rastit të kontrollit të bazuar në spital, modele të caktuara dietike dhe jetese u identifikuan si faktorë potencialë të rrezikut të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit.

Sipas rezultateve, ngrënia e drithërave të rafinuar, mishit të përpunuar, qumështit me shumë yndyrë, sheqerit, çajit, pijeve me gaz, mishit të kuq konvencional, vezëve, kripës dhe turshive rriti rrezikun e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit, ndërsa një konsum i lartë i perimeve, frutave , arrave, bishtajoreve, peshkut, erëzave dhe një konsumi i ulët i kripës u identifikua si një model shëndetësor që nuk kontribuon në çështjet e fshikëzës së tëmthit.

Aktiviteti i ulët fizik, marrja më e lartë e energjisë (kalorive) dhe përvoja me humbjen e shpejtë të peshës duke qenë beqar, dhe të kesh një histori familjare të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit, rrit rrezikun e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit. Kjo tregon se aktiviteti i rregullt fizik, ngrënia e një diete të ekuilibruar, moskonsumimi i tepërt i kalorive, humbja e shëndetshme e peshës në vend të dietave të shpejta me përplasje me humbje të shpejtë të paqëndrueshme të peshës dhe lidhjet shoqërore, mund të jenë të rëndësishme për shëndetin e fshikëzës së tëmthit.

– Infeksionet në zorrë

Infeksionet e zorrëve, përfshirë infeksionet bakteriale, virale, kërpudhore dhe parazitare, mund të prishin shumë tretjen dhe gjithashtu mund të çojnë në sëmundje të fshikëzës së tëmthit. Një studim ka zbuluar se një qelbëzim i mëlçisë Opisthorchis felineus mund të prishë mikrobiomën e zorrëve dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit.

Një studim tjetër ka zbuluar se infeksioni Enterobacteriaceae mund të çojë në kolecistit akut, i cili është pezmatimi i fshikëzës së tëmthit. Infeksionet e vazhdueshme të zorrëve dhe çekuilibri i mikrobeve në zorrë mund të prishin gjithashtu ngadalë rrjedhën e tëmthit dhe shëndetin e fshikëzës së tëmthit duke çuar në zhvillimin e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit ngadalë.

– Hipotiroidizmi

Hipotiroidizëm do të thotë të keni një gjëndër tiroide nën veprim, që nuk po prodhon mjaftueshëm hormone tiroide. Hipertireoza do të thotë që gjëndra tiroide është tepër aktive. Eutiroidizmi i referohet funksionimit normal të tiroideve.

Në veçanti hipotiroidizmi është i lidhur me sëmundjen e fshikëzës së tëmthit. Sipas një studimi të minjve mbi marrëdhëniet midis sëmundjes tiroide dhe formimit të gurëve të tëmthit, 83 % me hipotiroidizëm dhe 22 % me eutiroide zhvilluan gurë në tëmth.

Një studim njerëzor me 3749 njerëz midis moshës 20 dhe 79 vjeç ka gjetur një korrelacion midis niveleve të ulëta të TSH dhe sëmundjes së fshikëzës së tëmthit tek burrat. Një përmbledhje shkencore ka zbuluar gjithashtu se hipotiroidizmi mund të çojë në formimin e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit.

– Inflamacioni kronik

Inflamacioni kronik mund të zhvillohet në trup për shkak të një diete jo të shëndetshme, mungesës së gjumit, stresit, pirjes së duhanit, zgjedhjeve të tjera jo të shëndetshme të jetesës, mbingarkesës toksike dhe infeksioneve. Inflamacioni kronik mund të ketë një dëm të madh në tretje dhe të kompromentojë shëndetin e tretjes. Mund të rrisë rrezikun e gurëve të tëmthit që çon në probleme kronike të fshikëzës së tëmthit.

Çështjet kronike të gurëve të tëmthit dhe fshikëzës së tëmthit çojnë në inflamacion në fshikëzën e tëmthit dhe rrisin më tej inflamacionin kronik në trup, duke çuar në një cikël vicioz. Sipas hulumtimit, inflamacioni kronik mund të mbetet në trup edhe në mungesë ose pas heqjes së gurëve të tëmthit.

Prevalenca e operacioneve të fshikëzës së tëmthit

Është e qartë, shëndeti i tëmthit dhe fshikëzës së tëmthit është thelbësor për tretjen dhe shëndetin e përgjithshëm. Megjithatë, problemet e fshikëzës së tëmthit janë të shfrenuara. Prodhimi i dobët biliar dhe problemet metabolike, mund të çojnë në sëmundje të fshikëzës së tëmthit.

Problemi është se sistemi ynë konvencional mjekësor nuk ka zgjidhje për prodhimin e ngadaltë bilar ose stazën biliare. Nëse keni prodhim të dobët të tëmthit, mjeku juaj do të shikojë dhe do të presë derisa fshikëza e tëmthit të mbushet me gurë në tëmth. Si mjet i fundit, operacioni i heqjes së fshikëzës së tëmthit bëhet hapi tjetër.

Nivele të tilla të çështjeve të fshikëzës së tëmthit jo vetëm që kërkojnë vite për t’u zhvilluar, por janë gjithashtu plotësisht të evitueshme përmes strategjive të përshtatshme për mbështetjen e dietës dhe stilit të jetës. Është edhe më shqetësuese që sipas një përmbledhje të botuar në British Medical Journal ku u zbulua se 50 % e pacientëve të cilëve u ishte hequr fshikëza e tëmthit nuk panë përmirësim në ankesat e tyre të tretjes.

Meqenëse operacioni nuk është saktësisht efektiv dhe çështjet e fshikëzës së tëmthit mund të parandalohen, është e rëndësishme që të mbështesni prodhimin e shëndetshëm të tëmthit dhe funksionin e fshikëzës së tëmthit. Nëse tashmë ju është hequr fshikëza e tëmthit, nuk keni pse të jeni një nga ata 50 % e pacientëve pa simptoma. Lexoni për të mësuar se si ta mbështesni trupin tuaj edhe pa fshikëzën e tëmthit.

Strategjitë më të mira të shëndetit tretës

Nëse keni bërë operacion për heqjen e fshikëzës së tëmthit, është shumë e rëndësishme që të praktikoni strategjitë më të mira të shëndetit të tretjes për të mbështetur shëndetin tuaj të përgjithshëm. Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se mëlçia juaj ende prodhon lëng biliar, edhe pse mund të jetë e ngadaltë për shkak të kanaleve biliare të përflakur dhe të bllokuar.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëni gjëra për të ndihmuar në zgjerimin dhe hapjen e rrugëve biliare, në mënyrë që të merrni emulsifikimin e yndyrës, detoksifikimin dhe efektet anti-mikrobike bilare për të ndihmuar shëndetin e tretjes.

– Dieta anti-inflamatore

Ngrënia e një diete anti-inflamatore është hapi i parë për tretje të shëndetshme dhe mbështetjen e trupit nëse nuk keni fshikëzën e tëmthit. Hiqni të gjithë sheqerin dhe karbohidratet e rafinuar, vajrat e rafinuar, ushqimin e përpunuar rëndë, mishin e përpunuar, qumështin dhe mishin jo-organik, përbërësit artificialë dhe ushqime të tjera inflamatore.

Hani shumë zarzavate, perime, barishte, erëza, lakër, ushqime të fermentuara, fruta me indeks të glicemisë, viç të rritur në kullota, peshk të egër, shpezë organike, gjah i egër dhe yndyrna të shëndetshme, të tilla si avokado, vaj kokosi, vaj ulliri, gjalpë organik.

– Përdorni ushqime dhe trajtime të shëndetëshme

Shtoni në dietën ushqime të shëndetshme për tëmthin. Ne rekomandojmë uthull molle, angjinare, limon, lime, majdanoz, kastravec, selino, rrepkë, lakër turshi.

– Hani vakte më të vogla

Nëse fshikëza e tëmthit është hequr ose shpresoni të përmirësoni fshikëzën e tëmthit të ngadaltë dhe të shmangni operacionin, duhet të shmangni vaktet e mëdha. Trupi e ka të vështirë të emulsionojë yndyrnat, gjë që mund të çojë në stres serioz të tretjes dhe probleme të mëtejshme. Në vend të kësaj, duhet që të konsumoni 3 – 4 vakte më të vogla gjatë ditës.

Përfshirja e vakteve më të lehta të lëngshme, të tilla si pije të ndryshme me perime dhe fruta janë një ide e shkëlqyer për mbështetjen e mëlçisë, fshikëzës së tëmthit dhe tretjes. Eksperimentoni dhe shikoni simptomat tuaja për të parë se cili kombinim dhe sasi funksionojnë më mirë për trupin tuaj.

– Optimizoni prodhimin e acidit në stomak

Acidi i stomakut luan një rol të rëndësishëm në stimulimin e sekretimit të tëmthit në zorrë të hollë. është e rëndësishme mbështetja dhe optimizimi i prodhimit të acidit në stomak. Të hash një dietë të shëndetshme është thelbësore. Përdorimi i ujit të uthullës së mollës, pirja e ujit para ngrënies, ngrënia ngadalë, dhe ushqimi i lëngshëm gjithashtu mund të përmirësojë nivelet e acidit të stomakut.

– Ç’helmoni kanalet e mëlçisë dhe tëmthit

Për të siguruar një mjedis të shëndetshëm të zorrëve dhe për të optimizuar tretjen, rekomandohet që të detoksifikoni mëlçinë dhe rrugët e tëmthit. Për detoksifikimin e vazhdueshëm të mëlçisë dhe kanaleve biliare, rekomandohet hidratimin optimal, pirja e ujit të ngrohtë me limon për mbështetjen e detoksifikimit. Ushtrimet e rregullta fizike për të mbështetur detoksifikimin përmes djersitjes.

– Përdorni produktet bimore “Livephora” dhe “Cornucan” për sëmundjen e fshikëzës së tëmthit dhe hapjen e kanaleve biliare, dhe jo vetëm.

Mbështetja dhe hapja e rrugëve biliare janë thelbësore për rrjedhën optimale të tëmthit dhe shëndetin e tretjes. Produkti bimor “Livephora Hepatoprotective” është një ilaç bimor fantastik që ndihmon në hollimin e lëngut bilar dhe zgjerimin e rrugëve të tëmthit, ndihmon në ndarjen e yndyrave dhe ndihmon në rregullimin e niveleve të glukozës, mbështet shëndetin e mëlçisë dhe veshkave, zvogëlon inflamacionin e zorrëve, e shumë të tjera.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook