Mëlçia yndyrore mund të shkaktojë dështim të veshkave

Mëlçia yndyrore mund të shkaktojë dështim të veshkave pa shenja paralajmëruese

 

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mbi 1 në 3 njeërz po jetojnë me sëmundje kronike të veshkave (CKD), dhe shumica dërrmuese e njerëzve akoma në fazat e buta të kësaj sëmundje që ndryshon jetën nuk e dinë as që e kanë atë. Këtu po paraqesin hulumtime nga Gazeta Amerikane e Sëmundjeve të Veshkave, e cila zbulon faktorin e rrezikut shpesh të anashkaluar për dështimin e veshkave – sëmundjen jo-alkoolike të mëlçisë yndyrore (NAFLD).

Fatkeqësisht, hulumtimi tregon gjithashtu se shenjat dhe simptomat e sëmundjes së mëlçisë shpesh anashkalohen ose pothuajse nuk ekzistojnë, madje – edhe në faza të përparuara. Kjo do të thotë që miliona individë nuk mund të kujdesen për sëmundjen e mëlçisë yndyrore dhe dështimin e veshkave që kërcënojnë jetën, gjë që dëmton shanset e tyre për të bërë diçka pozitive për ta shmangur atë.

Pse kjo lidhje midis sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike dhe dështimit të veshkave, shpjegojnë studiuesit:

NAFLD ndodh kur ka një grumbullim të indit yndyror në mëlçinë e një personi, edhe nëse ai nuk pi alkool. Kjo mund të zvogëlojë funksionimin e mëlçisë me kalimin e kohës dhe gjithashtu mund të çojë në dëmtim të rrezikshëm në mëlçi (cirroza), e cila dëmton edhe më tej shëndetin e mëlçisë.

Studimi i paraqitur në artikullin e sotëm shikon të dhënat e 262.619 pacientëve të diagnostikuar rishtazi me NAFLD dhe 769.878 pacientë pa të. Pasi kontrolluan një sërë faktorësh, studiuesit zbuluan se incidenca e CKD ishte dukshëm më e lartë tek njerëzit me një diagnozë NAFLD.

Pse kjo lidhje? Autorët e punimit të botuar në Gazetën Amerikane të Sëmundjeve të Veshkave tregojnë për “prova eksperimentale” që tregon se “sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike vetë mund të përkeqësojë rezistencën sistemike dhe hepatike të insulinës, të shkaktojë [nivele të ngritura të triglicerideve dhe lipoproteinës me densitet të ulët dhe nivele të ulëta të kolesterolit lipoproteinë me densitet të lartë], dhe lëshojnë një shumëllojshmëri të ndërmjetësve proinflamator, procoagulant, pro-oksidues dhe profibrogjenik,” të gjitha këto janë lëvizësit kryesorë në zhvillimin e CKD.

Faktorë të tjerë të njohur më mirë të rrezikut për CKD përfshijnë të qenit më të vjetër se 60 vjet, dështimi kongjestiv i zemrës, diabeti, hipertensioni dhe mbipesha.

Pasja e CKD mund të jetë një problem shëndetësor që ndryshon seriozisht në jetë. Në faza më të rënda të sëmundjes, një person mund të jetë në rrezik për dështim të veshkave, në të cilën organet renale nuk janë më në gjendje të filtrojnë mbeturinat nga gjaku. Shumë nga këta individë kërkojnë transplantim të veshkave, varësi afatgjatë nga dializa (në të cilën një makinë filtron gjakun për ta), ose të dyja së bashku.

Bazuar në të dhënat e mësipërme, autorët e studimit në grup sugjerojnë që njerëzit me NAFLD duhet të kontrollohen rregullisht për CKD. Ndërkohë, pasi shenjat dhe simptomat e sëmundjes së mëlçisë shpesh janë të lehta për tu humbur, duhet të flisni me mjekun tuaj për funksionimin e mëlçisë nëse keni ndonjë faktor të njohur rreziku për NAFLD, përfshirë kolesterolin e lartë, sindromën metabolike, obezitetin (veçanërisht obezitetin abdominal), sindromin e vezores polikistike, apnean e gjumit dhe diabet tip 2.

Dëshironi shëndet më të mirë të mëlçisë? Ndiqni këto katër këshilla për shëndetin dhe zvogëloni rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore të rrezikshme

Ashtu si veshkat, mëlçia ndihmon në filtrimin e gjakut, por ky organ është gjithashtu i rëndësishëm për gjëra të tjera si metabolizimi i ilaçeve. Për të optimizuar funksionin dhe shëndetin e mëlçisë (dhe, siç kemi parë, potencialisht të ulni rrezikun tuaj të dështimit të veshkave), këtu janë katër këshilla të thjeshta jetese për t’u mbajtur në mend:

  1. Ushtrohuni rregullisht.
  2. Hani shumë fibra, yndyrna të shëndetshme dhe proteina me cilësi të lartë duke minimizuar marrjen tuaj të sheqerit të rafinuar dhe karbohidrateve të përpunuara.
  3. Minimizoni ekspozimin ndaj toksinave mjedisore.
  4. Lëreni alkoolin në mënyrë totale.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook