Kanceri i Veshkave

Published On: November 12th, 2022Categories: Kanceri Veshkave0 Comments on Kanceri i Veshkave

Kanceri i Veshkave; Llojet, Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral, Kura Bimore

 

Ky artikull përqendrohet në karcinomën e qelizave renale (Renal Cell Carcinoma) dhe termi “kancer i veshkave” do të përdoret për t’iu referuar këtij kanceri.

Kanceri i veshkave është një lloj kanceri relativisht i zakonshëm.

Veshkat janë dy organe në formë bathi të vendosura në të dyja ijët e trupit, menjëherë nën kafazin e brinjëve. Roli kryesor i veshkave është filtrimi i mbeturinave nga gjaku dhe prodhimi i urinës. Zakonisht, vetëm një nga veshkat preket nga kanceri.

Kanceri i veshkave përbën rreth 2-3% të të gjitha kancereve te të rriturit, duke e bërë atë kancerin e shtatë më të shpeshtë te meshkujt dhe kancerin e nëntë më të zakonshëm te femrat.

Kanceri i veshkave më së shpeshti prek të rriturit e moshës 50-80 vjeç, me moshë mesatare të  diagnostikimit në 64 vjeç. Burrat kanë më shumë gjasa për t’u prekur nga kanceri i veshkave sesa femrat.

Gjatë 40 viteve të fundit, numri i rasteve të kancerit të veshkave është dyfishuar te meshkujt dhe është rritur me 130% te femrat. Arsyeja kryesore për këtë rritje është menduar të jetë rritja korresponduese e numrit të njerëzve të cilët janë të trashë.

Llojet e kancerit të veshkave

Ka një numër të llojeve të ndryshme të kancerit që mund të ndikojë veshkat. Lloji më i zakonshëm është i njohur si carcinoma e qelizës renale (RCC), e cila është përgjegjëse për rreth 90% të të gjithë kancereve në veshka.

Llojet më të rralla të kancerit të veshkave përfshijnë:

  • Kanceri i qelizës kalimtare: zhvillohet në murin e brendshëm të veshkave dhe zakonisht prek njerëzit e moshuar, të cilët janë 50 vjeç ose më shumë.
  • Tumori Ëilms: një lloj i rrallë i kancerit të veshkave që prek fëmijët.

Kanceri i veshkave zakonisht përhapet në enët e gjakut që janë të vendosura në afërsi të veshkave apo të gjendrës së adrenalinës. Gjëndra veshkore është një organ që lëshon adrenalin, një hormon i prodhuar natyrisht dhe që përdoret nga trupi gjatë situatave stresuese.

Qelizat kanceroze shpërndahen me anë të sistemit limfatik në organet e tjera të trupit. Vendet më të zakonshme ku përhapet kanceri i veshkave janë:

– mushkëritë

– muskujt, ligamentet dhe gilcet

– kockat

– mëlçia

– lëkura

– sistemi nervor qendror

Simptomat

Shumica e rasteve të kancerit të veshkave nuk shkakton asnjë simptomë në fazat e hershme.

Simptomat më të zakonshme të kancerit të veshkave në fazat e mesme në të avancuara, janë:

– gjak në urinë – sasia e gjakut zakonisht është mjaft e lartë sa që ndryshon ngjyrën e urinës në të kuqe ose ngjyrë kafe të errët.

– dhimbje të vazhdueshme nën brinjë

– gungë në bark (stomak)

Simptomat më të zakonshme të kancerit të veshkave përfshijnë:

– humbje peshe të pashpjegueshme

– temperaturë e lartë (ethe) mbi 38°C (100.4F)

– djersitje natën

– një ndjenjë e përgjithshme e të mos ndjerit mirë

– ënjtje e venave në testise (te meshkujt)

Ne ju rekomandojmë që të konsultoheni me një mjek të licencuar në qoftë se vini re gjak në urinën tuaj. Ka shumë pak gjasa që të jetë rezultat i kancerit të veshkave. Kjo zakonisht do të jetë një shenjë e një gjendje më pak të rëndë që gjithësesi kërkon trajtim, si një gur në veshka apo gur në fshikëz.

Shkaqet e kancerit të veshkave

Tre faktorët kryesorë të rrezikut për kancer në veshka janë:

– Pirja e duhanit – Pirja e duhanit është një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e kancerit të veshkave, dhe sa më shumë që pi duhan, aq më i madh është rreziku. Për shembull, hulumtimet kanë treguar se: në qoftë se dikush pi rregullisht 10 cigare në ditë, ka 150% më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e veshkave në krahasim me një jo-duhanxhi. Kjo rritet në 200% tek ata që pijnë 20 ose më shumë cigare në ditë.

– Trashja / shëndoshja – Kjo është një tjetër faktor i rëndësishëm rreziku për kancerin e veshkave, veçanërisht te gratë. Një mënyrë për të vlerësuar peshën e një personi është duke matur indeksin e masës trupore (BMI). Meshkujt që kanë një rezultat të BMI midis 25 dhe 29.9 janë mbipeshë, dhe kanë një rritje me 18% të rrezikut të zhvillimit të kancerit të veshkave. Gratë me një rezultat të BMI në këtë kategori, kanë një rritje prej 32% ntë rrezikut të zhvillimit të kancerit të veshkave

Meshkujt që kanë një rezultat BMI prej 30 ose më lart, janë të trashë dhe kanë një rritje 55% të rrezikut të zhvillimit të kancerit të veshkave. Gratë me një rezultat BMI prej 30 ose më lart, kanë një rritje 85% në rrezikun e tyre të zhvillimit të kancerit të veshkave.

Një teori se pse të qenit mbipeshë apo i trashë rrit rreziku e zhvillimit të kancerit të veshkave të një personi është: se njerëzit mbipeshë apo të trashë, veçanërisht gratë, kanë nivele të larta të hormonit të quajtur estrogjen në trupin e tyre. Mendiohet se nivelet e tepërta të estrogjenit mund të stimulojnë rritjen e qelizave kanceroze.

– Presioni i lartë i gjakut -Njerëzit me presion të lartë të gjakut, të cilët kanë nevojë për ilaçe për të ndihmuar uljen e tij, kanë deri në dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e veshkave në krahasim me popullsinë në përgjithësi. Kjo mund të jetë për shkak të disa arsyeve. Për shembull: tensioni i lartë i gjakut është i lidhur me pirjen e duhanit dhe trashjen, kështu që këto dy faktorë mund të rritinrrezikun. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktohet nga sëmundjet e veshkave, kështu që mund të jetë një kusht i caktuar i veshkave që duhet të identifikohet, që shkakton edhe presionin e lartë të gjakut dhe kancerin e veshkave.

Një numër i faktorëve të tjerë të mundshëm të rrezikut për kancer në veshka janë

– Ekspozimi ndaj kimikateve të caktuara, të tilla si asbesti dhe kadmium: Asbest është një mineral që përdoret gjerësisht në industrinë e ndërtimit, por që u ndalua në vitin 1999, dhe kadmium është një metal i përdorur për prodhimin e baterive.

– Skleroza tuberoze: një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton tumore të shumta jo-kanceroze të rriten në trup. Vlerëzohet se 1 në çdo 100 njerëz me sklerozë tuberoze do të zhvillojnë kancerin e veshkave.

– Sëmundjea Von Hippel-Lindau: një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton tumore të vogla jo-kanceroze të zhvillohen brenda sistemit nervor – njerëzit me këtë kusht kanë lidhje me një një në tre shanse të zhvillimit të kancerit të veshkave.

– Keqpërdorimi i kokainës: kokaina në vetvete nuk shkakton kancer në veshka, por një lëndë kimike e quajtur “phenacetin”, të cilët kriminelët e përdorin për “të prerë” kokainën (për ta holluar), e shkakton atë (kancerin e veshkave).

– Transplantimi i veshkave – njerëzit të cilët kanë një transplant veshke, është  vlerësuar të kenë  1 në 100 mundësi të zhvillimit të kancerit të veshkave, në veshkën e mbetur ‘të vetën’.

– Njerëzit me dështim të veshkave, të cilët kërkojnë dializë; dializa është një trajtim që është projektuar për të replikuar funksionet e veshkave – njerëzit të cilët kërkojnë dializë, kanë tre herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e veshkave, sesa popullsia në përgjithësi.

TRAJTIMI NATYRAL I KANCERIT TË VESHKAVE

Trajtimi natyral për kancerin e veshkave përfshin dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe kurën e posacme me bimë shkretinore, e cila është jetike për të gjithë pacientët me kancer të veshkave, në të gjitha fazat e sëmundjes pa përjashtim.

  • Ushqimi

Këtu janë ushqimet që duhet t’i shmangni me çdo kusht në mënyrë që të mos shtoni toksicitet të mëtejshme në sistemin tuaj:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificiale.
• Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozëa ose glutamate mono-sodium.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Eliminoni produktet konvencionale qumështit.
• Shmangni produktet konvencionale të viçit.

Dieta juaj duhet të kufizohet në sasi dhe cilësi. Qelizat e kancerit thithin ushqimin nga të gjitha ushqimet që ju konsumoni. Siç u përmend më sipër, sigurimi i një diete të vogël të ushqimeve anti-kancer mund të jetë shumë i dobishëm. Qelizat e kancerit riprodhohen më shpejt se qelizat normale. Kjo do të thotë se ato qeliza do të vdesin më shpejt gjithashtu. Disa udhëzime dhe rekomandime për një dietë anti-kancer përfshijnë shmangien e sheqerit, ngrënien pak ose aspak mish (ose, në qoftë se ju duhet të hani mish, hani peshk), hani fasule, vezë, arra dhe kërpudha, shmangni ushqimet e ftohta ose të hidhura dhe mos hani ushqime që krijojnë lagështi të ftohti apo lagështi të nxehti.

Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në yndyrna të ngopura dhe të pashëndetshme, yndyrnat dhe vajrat e hidrogjenizuara dhe pjesërisht të hidrogjenizuara, margarinën. Eliminoni miellin e rafinuar të bardhë, ei cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft dyqan ushqimesh tipike, duke përfshirë bukën, gjevrekët, biskotat, ëmbëlsirat, dhe ushqime të tjera të pjekura mirë, makaronat. Gjithashtu shmangni alkoolin, caffeine, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe tërë përpunuar dhe ushqimet komerciale “të vjetra”.

Qëndro i prerë ndaj të gjitha produkteve të qumështit dhe të qumështit jo-organik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më e mira do ishte të konsumohej vetëm qumësht i pazierë dhe produkte organike.

Fuqizoje veten dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe shumë të freskëta, duke përfshirë: frutat dhe perimet, tërshërën, drithërat e plota, të tilla si orizi i zi, quinoa dhe hikërror. Po kështu një shumëllojshmëri të arrave dhe farave, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit. Minimizo konsumimin e mishit të kuq; dhe sigurohu në konsumimin e sasisë së mjaftueshme të pulave organike, bizonit dhe peshk të egër. Hani sasi të konsiderueshme të zarzavate organike të freskëta dhe të paziera dhe sallata të freskëta në mënyrë të përditshme. Mundësisht, gatuani  me gjalpë / vaj kokosi të virgjër dhe përdorni vaj ekstra të virgjër ulliri, vaj farë liri dhe farë kërpi në perime dhe të jenë bazë për salcën e sallatës suaj të përditshme. Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen e ujit të pafiltruar dhe dushin me ujë pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.
Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mëlçisë.

Ushqimet e papërpunuara gjenerojnë rezultate të shpejta për shkak të aftësisë për të çhelmuar trupin tërësisht dhe për të çliruar energji të pashfrytëzuar më parë.
Dieta duhet të përbëhet kryesisht nga fruta të papërpunuara, perime, arra, fara, dhe të plotësohet me konsumin ditor të lëngjeve të freskëta të gjelbra të bëra nga një shumëllojshmëri të perimeve të tilla si: selino, marule Romaine, spinaq, karrota, lakër jeshile, majdanoz, duke përzgjedhur perimet sezonale organike.

Terapia me lëngje

Kombinoni:

– Lakër e kuqe + selino + lëng marule; dhe pini 250 ml dy herë në ditë.

– Karrota, kastravec, panxhar, rrepkë, dhe lëng hudhre.

– Rrush, qershi  e zezë dhe stafidhe të zezë.

– Lëngu i barit të grurit është gjithashtu i dobishëm.

– Po kështu lëngu i asparagus dhe lëngu i freskët i mollës.

– Lëngjet e freskëta të perimeve me gjethe jeshile janë një nxitës i rëndësishëm i lëndëve ushqyese të dendura në dietë; formoni kombinime të reja të perimeve, dhe të zbuloni të preferuarat tuaja personale.

  • Stili i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Shkoni për një shëtitje jashtë në diell çdo ditë për një orë.

– Nëse pini duhan, ndaluni menjëherë, dhe qëndroni larg ekspozimit ndaj tymit të dorës së dytë.

– Shmangni pirjen e alkoolit, kafesë, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar siç duhet stresin dhe të zvogëloni nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, sepse stresi mund të ndikojë negativisht në funksionimin e shëndoshë imun.

– Pini nga një gotë 250 ml, ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës, për të ndihmuar traktin urinar dhe për të qëndruar i hidratuar siç duhet.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Veshkave


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Veshkave, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook