Ajo që hamë luan rol në mbrojtjen e Zemrës sonë

Ajo që hamë luan rol në mbrojtjen e Zemrës sonë

 

Sëmundja e zemrës shkaktohet nga probleme që lidhen me arteriet. Ngushtimi ose bllokimi i këtyre enëve të gjakut, të cilat transportojnë gjak në dhe nga zemra, mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme dhe të rezultojnë në sulm në zemër, dhimbje në gjoks ose goditje në tru. Për shkak se kolesteroli që ndërtohet përgjatë mureve të arterieve vjen kryesisht nga ushqimi, një dietë e pashëndetshme mund të konsiderohet një kontribues kryesor në sëmundjet e zemrës. Nëse dëshironi të shmangni zhvillimin e problemeve në zemër që mund të ndikojnë ndjeshëm në jetën tuaj, të dini se cilat ushqime duhen ngrënë dhe cilat duhen shmangur është një hap thelbësor.

Faktorët e rrezikut të ndikuar nga dieta

Disa faktorë rreziku për sëmundje të zemrës ndikohen shumë – ose shkaktohen – nga një dietë jo e shëndetshme. Këta faktorë rreziku, të cilët janë të lidhur me ndërtimin e kolesterolit në arterie, përfshijnë:

Presioni i lartë i gjakut

Presioni i gjakut është forca që mundëson që gjaku të rrjedhë nëpër vena dhe të çojë oksigjen dhe lëndë ushqyese në pjesë të ndryshme të trupit. Por kur presioni i gjakut është shumë i lartë, ai tendos muret e enëve të gjakut dhe përfundimisht shkakton dëme. Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni mund të çojë në dështim të zemrës, aneurizëm të aortës, sëmundje të veshkave dhe kushte të tjera kërcënuese për jetën.

Disa ushqime mund të rrisin presionin e gjakut. Për shembull, ushqimet e kripura ngrenë presionin e gjakut për shkak të sasisë së lartë të natriumit që ato përmbajnë. Kur konsumoni shumë natrium, trupi juaj përgjigjet duke mbajtur ujë shtesë për të ruajtur ekuilibrin dhe larguar natriumin e tepërt nga sistemi juaj. Kjo mund të çojë në rritjen e presionit të gjakut dhe të vendos stres në zemër dhe enët e gjakut. Tensioni i lartë i vazhdueshëm i gjakut mund të bëjë që arteriet të ngushtojnë dhe mbingarkojnë zemrën, duke rritur rrezikun për zgjerim të zemrës dhe dështim të saj.

– Trashja dhe mbipesha

Të kesh shumë yndyrë në trup gjithashtu mund të rrisë rrezikun për sëmundje të zemrës. Kjo gjendje, e njohur si mbipesha, shkaktohet nga marrja e një diete me yndyrë të lartë dhe shumë pak ose aspak aktivitet fizik. Ky çekuilibër midis konsumit të energjisë dhe shpenzimit të energjisë favorizon formimin dhe ruajtjen e yndyrës në bark, e cila lidhet me një shans më të lartë të zhvillimit të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

Sipas një studimi, individët obez kanë më shumë lezione në zemër të shoqëruara me arteriosklerozë sesa ata me peshë të shëndetshme. Yndyra e ruajtur në bark ka tendencë të lëshojë acide yndyrore, të cilat rrisin prodhimin e lipoproteinës me densitet shumë të ulët (VLDL). VLDL konsiderohet një lloj kolesteroli edhe më i dobët sesa lipoproteina me densitet të ulët (LDL) sepse kontribuon në ndërtimin e kolesterolit në arterie. Individët obezë kanë gjithashtu një rrezik më të madh të dështimit të zemrës.

– Lloji i yndyrës në dietë

Yndyra është një burim kryesor i energjisë për trupin. Ndihmon gjithashtu në thithjen e vitaminave dhe mineraleve nga ushqimi. Sidoqoftë, ekzistojnë lloje të ndryshme të yndyrës të pranishme në ushqim, dhe jo të gjitha ato janë të mira për shëndetin. Yndyrnat e këqija, të njohura edhe si yndyrna trans, janë nënprodukte të një procesi që shndërron vajrat e shëndetshëm në solide për ruajtjen e ushqimit. Yndyrnat trans nuk ofrojnë asnjë përfitim shëndetësor; në vend të kësaj, ato rrisin sasinë e kolesterolit të keq dhe ulin kolesterolin e mirë në gjak.

Yndyrnat trans janë të njohura që shkaktojnë inflamacion. Studimet e lidhin konsumin e yndyrave trans me aktivizimin e përgjigjeve inflamatore, të cilat mund të çojnë në sëmundje koronare të zemrës, diabet dhe madje edhe vdekje të papritur. Yndyrnat trans kontribuojnë gjithashtu në mosfunksionimin e enëve të gjakut dhe rezistencën ndaj insulinës. Sipas studimit, rezistenca ndaj insulinës është e lidhur drejtpërdrejt me faktorët e rrezikut për sëmundje të zemrës, të tilla si dislipidemia (nivelet anormale të triglicerideve dhe kolesterolit), hipertensionit, mbipeshes dhe arteriosklerozës.

Ushqimi është një burim i rëndësishëm i të ushqyerit, por në të njëjtën kohë, ai mund të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook