Sëmundjet e Zemrës / kardiovaskulare

Sëmundjet e Zemrës / kardiovaskulare; Llojet, Simptomatm Skaqet dhe Trajtimi

 

Sëmdundjet e zemrës, apo kardiovaskulare, janë përgjegjëse për gati gjysmën e të gjitha vdekjeve në Shtetet e Bashkuara çdo vit, duke vrarë gati një milion njerëz çdo vit, dhe duke rrezikuar mbi 60 milionë të tjerë. Megjithëse sëmundjet e zemrës mendohen më shpesh si një kusht që ndikon kryesisht burrat, në fakt ato godasin pak më shumë gra çdo vit më shumë se burra (mbi 52% gra në krahasim me vetëm nën 48 % meshkuj). Një individ në SHBA vdes nga një atak në zemër çdo minutë, ndërsa tre persona do të përjetojnë një sulm në zemër gjatë të njëjtës kohë. Pavarësisht këtij numri të zymtë, sëmundja e zemrës është një nga kushtet më lehtë të parandalueshme shëndetësore degjeneruese, edhe pse mjekësia konvencionale është kryesisht e dështuar në këtë fushë.

Arsyeja për këtë dështim nga ana e mjekësisë konvencionale është i dyfishtë: 1) theksimi i gabuar në disa faktorë, siç janë nivelet e kolesterolit, të cilat janë shumë më pak të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm të zemrës në krahasim me shkaqet shumë më të rënda, dhe 2) një mosdashje nga ana e kardiologëve dhe mjekëve të tjerë konvencionale dhe studiuesve ta pranojnë këtë.

Si rezultat, pothuajse 60 miliardë $ shpenzohen në Shtetet e Bashkuara çdo vit për të trajtuar sëmundjet e zemrës duke përdorur metoda konvencionale që janë shpesh joefektive dhe të mbushura me shumë efekte të rënda anësore.

Nga ana tjetër, mjekët holistik dhe praktikuesit e metodave të tjera natyrore shëruese, kanë një normë të përgjithshme shumë më të lartë suksesi kur është fjala për trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Metodat që ata përdorin janë jo vetëm më efektive, por ato janë edhe shumë më të sigurta dhe zakonisht shumë më pak të shtrenjta.

Sot ekziston një bollëk i provave shkencore që vërteton atë që praktikuesit e shëndetit holistik kanë njohur për shumë dekada: Jo vetëm që sëmundjet e zemrës janë krejtësisht të shërueshme kur përdoren metodat e duhura të trajtimit, por ato  janë gjithashtu shumë të lehta për t’u parandaluar të ndodhin.

Llojet e sëmundjeve të zemrës

Kushte të ndryshme renditen nën kategorinë e sëmundjeve të zemrës. Këto përfshijnë angina pectoris, aritmi, arteriosklerozë (e njohur edhe si atherosclerosis), arrest kardiak, sëmundja kongjestive e zemrës (e njohur edhe si Kardiomiopati), sëmundja koronare e zemrës, stenoza koronare, sulmi në zemër (infarkti miokardial), presioni i lartë i gjakut (hipertension), dhe goditja.

– Angina pectoris; Kjo gjendje karakterizohet nga ndjenja e shqetësimit, trishtimi, dhe / ose presioni në gjoks dhe në fyt, si dhe, në disa raste, në shpatull dhe përgjatë krahut të majtë. Këto ndjesi shkaktohen nga mungesa e oksigjenit dhe e gjakut në muskujt e zemrës, zakonisht për shkak të lezioneve në arterie apo valvulat e vetë zemrës.

– Aritmia: Aritmia është një gjendje e karakterizuar nga rrahje zemre të parregullta ose jonormale. Edhe pse në disa raste kjo nuk është serioze, ajo kërkon monitorim të rregullt për shkak se në shumë raste mund të rezultojë në forma më të rënda të sëmundjeve të zemrës nëse nuk është trajtuar si duhet.

– Arterioskleroza (Atherosclerosis); Arterioskleroza / atherosclerosis karakterizohet nga një humbje e elasticitetit, forcim i parregullt dhe trashje e mureve arteriale, të cilat shkaktojnë ngushtim të arterieve, duke e bërë qarkullimin e gjakut në organe të ndryshme të trupit, duke përfshirë trurin dhe zemrën, shumë më tepër të vështirë. Ajo shpesh i paraprin dhe shkakton sulm dhe infarkt në zemër.

– Arresti kardiak; Arresti kardiak është një gjendje në të cilën zemra ndalon rrahjen. Nëse nuk trajtohet menjëherë, ajo mund të çojë në vdekje.

– Sëmundja kongjestive e zemrës (kardiomiopati); Kjo gjendje karakterizohet nga bllokimet e gjakut brenda muskujve të zemrës dhe dobësia e këtyre muskujve. Ajo shoqërohet shpesh me gulçim pa tendosje fizike. Mostrajtimi mund të rezultojë në dështim të plotë të muskulit të zemrës (infarkt kongjestiv në zemër).

– Sëmundja e koronareve të zemrës; Sëmundja e koronareve të zemrës i referohet atherosclerosis të arterieve që furnizojnë me gjak dhe oksigjen muskujt e zemrës. Kjo është një nga format më të zakonshme të sëmundjeve të zemrës në SHBA, dhe shpesh mund të rezultojë në pectoris dhe sulm në zemër.

– Stenoza koronare; Steroza koronare është një gjendje në të cilën kapaciteti i pompimit të zemrës tejkalohet për shkak se arteriet dhe / ose valvulat e muskulit të zemrës ngushtohen, duke e bërë rrjedhjen normale të gjakut të vështirë, dhe që rezulton në një furnizim të zvogëluar të oksigjenit dhe ushqyesve në zemër dhe në të gjithë trupin.

– Sulmi në zemër (infarkti miokardial); sulmet e zemrës ndodhin si rezultat i pakësimit të gjakut dhe të oksigjenit në zemër. Si rezultat i kësaj, pjesët e zemrës, fjalë për fjalë, vdesin. Në raste të rënda, rezultati përfundimtar është arresti kardiak dhe vdekja. Edhe pse deri në 50 % e të gjitha rasteve të sulmit në zemër ndodhin pa paralajmërim apo simptoma të dukshme që e paraprijnë atë, në shumicën e rasteve, kushtet që çojnë në sulm në zemër janë grumbulluar gjatë disa viteve të mëparshme.

– Tensioni i lartë i gjakut (hipertension); tensioni i lartë i gjakut është një nga kushtet më të zakonshme shëndetësore. Njerëzit e prekur nga kjo gjendje kanë nivele më të larta të presionit të gjakut se ato normale. Kjo forcë më e madhe se normalja mund të dëmtojë muret e arterieve, të cilat nga ana tjetër mund të rezultojnë në depozita të rrezikshme e të dëmshme kolesteroli (LDL) dhe substanca të ndryshme toksike që ngjiten me to. Nëse ky proces lihet i pakontrolluar, rezultati përfundimtar mund të jetë sulm në zemër, goditje, dhe kushte të tjera kardiovaskulare.

– Goditja (Stroke); Goditja është shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara. Çdo vit, një gjysmë milioni amerikanë sulmohen nga goditja, e cila lë dy të tretat e tyre të paaftë në një farë mase, vuajnë nga simptoma të tilla si dobësimi, dhe në disa raste, humbja e plotë e shikimit, lëvizjes fizike, dhe / ose të folurit. Goditja ndodh për shkak të rrjedhës së zvogëluar të gjakut në tru, mpiksjes së gjakut, dhe / ose hemorragjive të brendshme dhe këputjes së enëve të gjakut, të cilat mund të çojnë në mungesë të oksigjenit në tru, duke shkaktuar zona të trurit të fishken dhe të vdesin. Në një masë më të vogël, goditja mund të jetë për shkak të defekteve të lindjes, çrregullimeve gjenetike, dhe formave të rralla të sëmundjeve të gjakut.

Simptomat

Simptomat e sëmundjeve të zemrës shpesh mund të mbeten të fshehura dhe pa u vënë re deri në fazat e mëvonshme të degjenerimit kardiovaskular. Më shumë se gjysma e të gjitha rasteve të atakut kardiak nuk ka simptoma evidente para vdekjes. Prandaj, është e rëndësishme që ju të hetoni për simptomat që herët dhe në mënyrë të vazhdueshme, për të minimizuar rrezikun tuaj.

Shenjat e zakonshme që ju mund të vuani nga problemet kardiovaskulare përfshijnë marramendje, dobësi, dhe dhimbje këmbësh gjatë ecjes por që zbehen kur pushon; ku secila prej këtyre mund të jenë shenjat e arteriosklerozës (atherosclerosis).

Sinjale të tjera janë dhimbjet e mesme deri në të rënda të gjoksit, ngushtësi në gjoks, mpirje në krah, dhe dhimbje në gjoks ose fyt që përkeqësohet me tendosjen fizike dhe / ose pas ngrënies, simptoma të cilat janë të lidhura me angina pectoris.

Gulçimi mund të lidhet me infarktin kongjestiv në zemër ose angina pectoris.

Simptomat e sulmit në zemër përfshijnë dhimbje dërrmuese gjoksi; dhimbje në krahun e majtë, në grykë, nofulla, qafë, dhe / ose në supe; Djersitje e papritur dhe e tepruar; rënie e papritur e tensionit të gjakut; të përzier; dhe të vjella.

Kujdes: Nëse keni ndonjë përvojë nga simptomat e mësipërme, ju duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor, edhe pse simptomat zbehen dhe nuk janë me kohëzgjatje të gjatë.

Shkaqet

Ka shkaqe të shumta të sëmundjeve të zemrës. Këto përfshijnë dietë të varfër, mangësi ushqyese, mungesa e ushtrimit, pirja e duhanit, predispozitë gjenetike, infeksion kronik, inflamacion kronik, ankthi, depresioni, diabeti, presioni i lartë i gjakut, hipotiroidism, rezistenca ndaj insulinës, trashja/shëndoshja, stresi, sëmundja e gomës (periodontale), merkuri dhe toksina të tjera të mjedisit, varfëria, dhe kolesteroli i oksiduar. Por shkaku më i rëndësishëm dhe zakonisht i padiagnozuar i shumicës së llojeve të sëmundjeve të zemrës është pllaka e pambrojtur.

– Pllaka e pambrojtur: Roli që luan pllaka e pambrojtur në sëmundjet e zemrës doli në dritë për herë të parë me botimin e një monografie të botuar nga Shoqata Amerikane e Zemrës në vitin 1998. Sipas të dhënave të hulumtimit të cituara në monografi, pllaka e pambrojtur është shkaku kryesor i 85 % të të gjitha sulmeve dhe infarktit në zemër.

Pavarësisht këtij konstatimi, shumica e kardiologëve konvencionalë dhe mjekët e tjerë konvencionale vazhdojnë ta injorojnë pllakën e pambrojtur, duke zgjedhur në vend të kësaj të përqëndrohen në shkaqet e mesme dhe shumë më pak serioze të sëmundjes kardiovaskulare. Është kryesisht kjo arsyeja pse mjekësia konvencionale vazhdon të ketë një rekord të tillë të dobët në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

Ndryshe nga pllaka kristaline më e fortë që është e lidhur me arteriosklerozën, pllaka e pambrojtur është një përzierje e butë e qelizave të gjakut, kolesterolit, dhe proteinave që akumulohen brenda mureve të arterieve, dhe që është e përmbledhur nga një shtresë e hollë si fibra.

Çfarë e bën pllakën e pambrojtur aq të rrezikshme është fakti se ajo përmban agjentë të fuqishëm koagulimi, ose koagulantë që, në qoftë se lëshohen në qarkullimin e gjakut, mund të shkaktojnë mpiksje të mëdha dhe potencialisht fatale të gjakut. Këtij problemi i shtohet edhe fakti që trupi i përgjigjet pllakës së pambrojtur sikur të ishte një infeksion. Si pasojë, sistemi imunitar e sulmon duke lëshuar qelizat imune të gjakut dhe enzimat që mund të shkaktojnë kësulën fibroze që përmban pllakën e pambrojtur të thyhet mjaft lehtë, derdhjen e koagulantëve jashtë në qarkullimin e gjakut për të formuar mpiksje.

Ironikisht, pllaka e pambrojtur, si dhe të gjitha format e tjera të pllakave që mund të ndërtohen brenda arterieve, formohen në të vërtetë nga trupi për të riparuar dëmin e shkaktuar nga vrulli dhe lezionet e arterieve që mund të rezultojnë nga faktorë të tillë si presioni i lartë i gjakut, stresi, dhe pirja e duhanit. Kur ndodhin këto lezione dhe vrulle, trupi liron substanca që formojnë pllaka të pambrojtura mbi to për mbrojtjen e tyre.

Mjekët alternativ që trajtojnë sëmundjet e zemrës pohojnë se, për pjesën më të madhe, pllakat e pambrojtura i bëjnë barnat dhe procedurat kirurgjikale të cilat praktikohen zakonisht për sëmundjet e zemrës të jenë të panevojshme dhe të keq-këshilluara për shkak të dështimit të tyre për të trajtuar shkakun themelor të shumicës së incidenteve të sëmundjeve kardiovaskulare. Për më tepër, teknika të ndryshme konvencionale diagnostikuese, të tilla si angiograms, janë gjithashtu zakonisht të padobishme nëse vjen puna për zbulimin e pllakave të pambrojtura. Në vend të tyre, mjekët alternativ rekomandojmë rezonancën magnetike me ultra-shpejtësi të lartë (MRI), e cila është shumë më në gjendje për të zbuluar pllakat e pambrojtura, si dhe metoda të tjera alternative diagnostikuese, të tilla si mikroskopi darkfield, LINK: një teknikë në të cilën një mostër gjaku vrojtohet përmes një mikroskopi të veçantë siç është ndriçuar me dritën e posaçme halogjene.

Edhe pse industria farmaceutike është duke eksploruar mundësinë e zhvillimit të barnave që synojnë pllakat e pambrojtura, tani për tani ata kryesisht mbështeten në barnat për uljen e kolesterolit, të tilla si: statin (lipitor, etj) dhe barnat për hollimin e gjakut si Ëarfarin (Coumadin), të cilat mund të shkaktojnë efekte serioze anësore dhe madje edhe vdekje. Për fat të mirë, nuk ka nevojë të prisni për zhvillime të mëtejshme të barnave, pasi për më shumë se 50 vjet mjekët alternative kanë praktikuar dhe mundësuar shtojcat ushqimore që drejtpërsëdrejti adresojnë pllakën e pambrojtur, duke i siguruar trupit atë që ka nevojë për të rikthyer shëndetin e përgjithshëm të të gjithë sistemit kardiovaskular.

– Infeksionet: Infeksioni kronik është një tjetër shkaktar i injoruar shpesh nga sëmundjet e zemrës. Pushtimi i infeksioneve bakteriale dhe virale në trup mund të shkaktojnë një ndërtim përkatës të pllakës së pambrojtur kur trupi përpiqet për të ndalur përhapjen e infeksionit. Sipas studiuesve, agjentët primar infektiv të lidhura me sëmundjet e zemrës janë Klamidia (sidomos Chlamydia pneumoniae, me të cilën vijnë në kontakt 95 % e të gjithë njerëzve në një pikë në jetën e tyre), cytomegalovirus (CMV), familja e viruseve herpes, dhe Helibactor pylori, i cili është i lidhur edhe me shumicën e rasteve të Ulçerës në stomak.

– Inflamacioni kronik: Hulumtimet e fundit kanë treguar se inflamacioni kronik i gradës së ulët është një tjetër shkak serioz i sëmundjeve të zemrës, duke rritur rrezikun e sulmit në zemër nga 300 deri 800 %, dhe rrezikun e goditjes me 200 %. Mjeku juaj mund të përcaktojë nëse vuani nga një inflamacion i gradës së ulët nëpërmjet përdorimit të një testi të lirë të gjakut që mat nivelet e proteinave C-reaktive (CRP), një shënues për inflamacion në trup. Edhe pse CRP është gjithmonë i pranishëm në trup, niveli i tij rritet në proporcion të drejtpërdrejtë me nivelet e larta të inflamacionit. Nivelet normale CRP janë më pak se 36 mg / dL. Nivelet më të larta se ky janë një tregues i fortë që ekziston inflamacion kronik.

– Oksidimi i Kolesterolit: Për vite, mjekët konvencionale kanë paralajmëruar për rreziqet e nivelit të lartë të kolesterolit në lidhje me sëmundjet e zemrës, sidomos nivelet e larta LDL, ose kolesteroli “i keq”, në krahasim me HDL, ose kolesteroli “i mirë”. Megjithatë, nuk është sasia e kolesterolit –të mirë apo të keq-, që përcakton rrezikun e sëmundjeve të zemrës, por rreziku është oksidimi i  kolesterolit. Përndryshe, kolesteroli luan një rol të vlefshëm në shëndetin tuaj të përgjithshëm, jo ​​vetëm në ruajtjen e shëndetit të qelizave tuaja, por edhe duke ndihmuar për të ruajtur funksionin e duhur imun, funksionin e veshkave, si dhe prodhimin dhe rregullimin e furnizimit të trupit tuaj me seksin natyror dhe hormonet steroidale.

Kolesteroli, veçanërisht në formën e LDL, bëhet një rrezik shëndeti vetëm kur kombinohet me oksigjen, një proces i njohur si oksidim. Oksidimi i kolesterolit mund të ndodhë si rezultat i dëmtimit të lirë radikal, dhe ekspozimit ndaj klorit dhe / ose ndaj fluorit (të cilat janë të përfshira shpesh në ujin e pijshëm publik) dhe një amino acid i njohur si homocysteine.

Shkaktarë të tjerë të oksidimit të kolesterolit përfshijnë ngrënien e ushqimeve të përpunuara komerciale, konsumin e tepruar të mishit të kuq dhe qumështit dhe produkteve të qumështit, ekspozimi ndaj toksinave mjedisore dhe pesticideve, infeksioni, stresi dhe traumat fizike. Kur oksidimi i kolesterolit ndodh, ai shpesh rezulton në formimin e pllakës së fortë të lidhur me arteriosklerozën, potencialisht duke u përgatitur për sulme në zemër dhe / ose goditje, si dhe shpesh për ngritjen e niveleve të presionit të gjakut.

Mjekët konvencional e injorojnë çështjen e oksidimit të kolesterolit, duke u përqëndruar në vend të kësaj vetëm në uljen e nivelit të përgjithshëm të kolesterolit, veçanërisht kolesterolit LDL. Ky theksim i pahijshëm ka rezultuar në rritjen shpërthyese të një klasë të re të barnave kolesterolit-ulëse e njohur si “statin” në treg. Jo vetëm që “statin” nuk bën asgjë për të mbrojtur kundër oksidimit të kolesterolit, por ai mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të efekteve anësore serioze, duke përfshirë inflamacion të mëlçisë. Përveç kësaj, potenciali i tyre për të shkaktuar dëm rritet në mënyrë dramatike kur ato janë përdorur në kombinim me dbarna të tjera farmaceutike.

– Predispozicioni gjenetik: faktorët e trashëguar gjenetikisht mund të predispozicionojnë një person për të zhvilluar sëmundjet e zemrës, edhe pse një predispozitë e tillë nuk i bën sëmundjet e zemrës një dmosdoshmëri për të ndohur.

Rreziku më i madh që vjen nga predispozicioni gjenetik në lidhje me sëmundjet e zemrës ka të bëjë me faktorë të trashëgueshëm të rrallë, por të rëndë, që lidhen me metabolizmin jonormal të kolesterolit. Burrat e lindur me një predispozicion të tillë mund të vuajnë sulme në zemër që në të njëzetat e tyre.

Nivelet e larta të fibrinogjenit, një tjetër faktor rreziku për sëmundje të zemrës, gjithashtu mund të ndikohet nga gjenet e një personi.

– Presioni i lartë i gjakut: Presioni i lartë i gjakut mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër dhe llojet e tjera të sëmundjeve të zemrës për shkak të asaj se si nivelet e presionit të lartë të gjakut mund të dëmtojë muret e arterieve. Shpesh tensioni i lartë i gjakut mund të jetë i pranishëm pa asnjë simptomë, duke e bërë të këshillueshme matjet e rregullta të presionit të gjakut (të paktën një herë në vit).

– Barnat Farmaceutike: Një shumëllojshmëri e barnave farmaceutike mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës, duke përfshirë medikamentet që zakonisht përshkruhen për zemrën, të tilla si “statin” që përdoruret për të ulur kolestrolin, dhe holluesit e gjakut të tilla si Coumadin. Ilaçe të tjera që kanë treguar për të rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës përfshijnë: Agjentët frenues COX-2 (Bextra, Celebrex, Vioxx), Emcyt, Ethmozine, injeksionet Lupron Depot, injeksionet Novantrone, Rythmol, Tambocor, Tonocard, dhe Zoladex.

– Dieta e varfër: Dieta e lartë në ushqime të përpunuara komerciale, sheqerna, karbohidrate të thjeshta, dhe yndyrna të sëmura kanë kohë që janë të implikuar si një faktor serioz i rrezikut për sëmundjet e zemrës. Dietave të tilla jo vetëm që u mungojnë ushqyesit jetik të nevojshëm për shëndetin e përgjithshëm kardiovaskular, por ato janë gjithashtu të ulëta në fibra dhe rrisin ndjeshëm rrezikun e bashkë-faktorëve të tjerë në sëmundjet e zemrës, të tilla si çekuilibri i insulinës, mangësia imune, inflamacioni kronik, dhe infeksioni kronik.

– Mangësitë ushqyese: Mungesa e ushqyesve thelbësor të zemrës të tilla si vitamina C dhe E, coenzyma Q10 (CoQ10), magnezi, seleni, acidet yndyrore esenciale, dhe aminoacidet të tilla si lysine, janë të njohur mirë për të kontribuar në sëmundjet e zemrës.

– Mungesa e ushtrimit: Lënia pas dore e ushtrimit rregullisht mund të çojë drejt një mori problemesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës. Ushtrimi i duhur jo vetëm që forcon muskujt e zemrës, por ai përmirëson gjithashtu aftësinë e trupit për të tretur dhe asimiluar ushqyesit vital nga ushqimet që ju hani, dhe përmirëson shpërndarjen e tyre, si dhe dërgimin e oksigjenit në qeliza, përmes qarkullimit të gjakut.

– Diabeti: Diabeti, veçanërisht ai i të rriturve, ose Tipi II, mund të kontribuojë gjithashtu në sëmundjet e zemrës për shkak të asaj se si ai shkakton që muret e arterieve të degjenerohen para kohe. Kjo, nga ana tjetër, mund të shkaktojë qarkullimin të dëmtuar dhe nivele të rritura të radikaleve të lira, të cilat mund të shkaktojnë oksidim të kolesterolit. Diabeti Tipi II mund gjithashtu të rezultojë në nivele të larta të stresit biokimik dhe në rritjen e prodhimit të kortikosteroideve të rrezikshme, një klasë e hormoneve që mund të mbajë trupin në një gjendje të vazhdueshme të stresit.

– Rezistenca ndaj insulinës, e cila mund të shkaktojë diabet tipi II, gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje të zemrës për shkak të asaj se si zhbalancimet kimike që lidhen me të mund të ndikojnë negativisht në muret arteriale për të krijuar blokime. Përveç kësaj, kur nivelet e insulinës rriten në trup për shkak të rezistencës së insulinës dhe / ose diabetit tipi II, ato shkaktojnë rritje të biokimikateve si fibrinogjeni dhe trigliceridet, si dhe, përveç uljes së niveleve të kolesterolit HDL (“të mirë”), mund të rrisin më tej rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

– Sëmundjea e gomës: ose periodontale (që ka të bëjë me dhëmbët), është treguar nga hulumtimet që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, sidomos goditjen, për shkak të asaj se si bakteret që lidhen me shëndetin e dobët të gomës mund të hyjnë në gjak, duke shkaktuar dëme të arterieve dhe enëve të tjera të gjakut, si dhe duke rritur rrezikun e mpikjes së gjakut.

– Hipotiroidismi: ose funksioni i mangët tiroid, mund të kontribuojë në sëmundjet e zemrës për shkak të pabarazive të ndryshme që krijohen në trup kur funksioni i tiroides është e pamjaftueshëm. Funksioni i ulët i tiroideve mund të pengojë dukshëm metabolizmin e përgjithshëm të trupit tuaj, si dhe të ndikojë negativisht në normën tuaj të zemrës dhe presionin e gjakut, të cilat mund të rezultojnë në kushte më të rënda kardiovaskulare nëse infektimi nuk trajtohet.

– Pirja e duhanit: Pirja e duhanit dhe ekspozimi i rregullt ndaj tymit të duhanit janë dy faktorë të rëndësishëm të rrezikut për sëmundje të zemrës. Më shumë se 4.000 toksina kimike që gjenden në tymin e duhanit shkaktojnë sëmundje në zemër duke dëmtuar muret dhe shtresat e brendshme të arterieve, rrisin palëvizshmërinë e gjakut dhe gjasat e formimit të pllakave të pambrojtura, duke rritur kështu rrezikun e mpikjes së gjakut dhe sulmet e zemrës. Nikotina gjithashtu ngushton muret arteriale, duke rritur rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Për më tepër, për shkak të toksinave që përmbajnë cigaret dhe produktet e tjera të duhanit, pirja e duhanit dhe ekspozimi ndaj dorës së dytë të duhanit mund shkaktojë kompromis në funksionin imun, duke e bërë më të lehtë për agjentët infektivë të qëndrojnë, gjë që gjithashtu mund të shkaktojë sëmundjet e zemrës.

– Merkuri dhe toksina të tjera mjedisore: Mercury, si dhe metale të tjera të rënda dhe toksina të mjedisit, mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës në mënyra të ndryshme. Hulumtimet kanë treguar se prezenca e metaleve të rënda në trup e bën shumë më të lehtë për agjentët infektivë të ruajnë veten brenda trupit, duke rritur më tej gjasat e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Toksiciteti i Merkurit është një problem i përhapur për shkak të pranisë së tij në mbushjet dentare amalgam, në shumë vaksina dhe në mjedis. Shumë toksina të tjera mjedisore janë gjithashtu të përhapura në të gjitha vendet e zhvilluara në ajër, ujë, dhe tokë.

Për shkak se toksiciteti i mjedisit është aq i zakonshëm, mjekët alternativë shëndetësor në mënyrë rutinore e bëjnë detoksifikimin një pjesë të qasjes së tyre të përgjithshme të trajtimit për trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

– Varfëria: Hulumtimet e fundit tregojnë se njerëzit që janë të varfër janë më shumë në rrezik për sulm në zemër, madje edhe kur të gjithë faktorët e tjerë të rrezikut për sëmundje të zemrës janë marrë parasysh. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit që jetojnë në lagje të karakterizuara nga varfëria, pasi që ata janë më të prirur që të kenë një prani të rritur të toksinave mjedisore, si dhe nivele më të larta të mbeturinave. Përveç kësaj, njerëzit që jetojnë në lagje të tilla mund të rrisin nivelin e stresit, i cili gjithashtu mund të shkaktojë sëmundjet e zemrës.

– Stresi kronik; stresi i pazgjidhur është një faktor i njohur rreziku për sëmundjet. Gjatë kohës së stresit, nivelet e presionit të gjakut rriten dhe, në qoftë se nuk trajtohen, mund të shkaktojnë dëmtimin e enëve të gjakut që furnizojnë zemrën me ushqyesit jetik dhe oksigjen. Përveç kësaj, gjatë kohës së stresit, hormonet e dëmtuara të njohur si kortikosteroidet, lëshohen në qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar edhe probleme që mund të çojnë në sëmundje të zemrës.

Metodat diagnostike për zbulimin e Sëmundjeve të Zemrës

Mjekët konvencional shpesh mbështeten në analizat e gjakut që masin kolesterolin (HDL, LDL, dhe kolesterolin total), nivelet e triglicerideve, dhe nivelet e presionit të gjakut, për të monitoruar rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës së një personi.

Në vijim janë vlerat për leximet normale për të katër këto teste:

– Kolesteroli i përgjithshëm – 165-200 mg / dL

– LDL kolesterolit – nën 130 mg / dl

– HDL kolesterolit – më pak se 150 mg / dL

– Trigliceridet – më pak se 150 mg / dl

Teste të tjera konvencionale diagnostike që përdoren zakonisht përfshijnë: Angiogram, ultratinguj EKG, elektrokardiogramë (EKG), indeksi i ngurtësisë arteriale (ASI), ultratinguj e arterieve karotide, dhe test ii aneurizmit aortic të barkut.

Edhe pse të gjitha testet e mësipërme mund të jenë të dobishme për të ndihmuar në përcaktimin e shëndetit të përgjithshëm kardiovaskular, por ato janë pak të përdorshme në zbulimin e disa nga shkaqet më kryesore të sëmundjeve të zemrës, të tilla si inflamacioni kronik i gradës së ulët, infeksionet kronike, dhe, më veçanërisht, pllakat e pambrojtura.

Për këtë arsye, mjekët alternativë të shëndetit përdorin një shumëllojshmëri të testeve të tjera. Këto përfshijnë rezonancën magnetike (MRI), mikroskopin darkfield, shqyrtimin electrodermal, dhe analizat e gjakut që masin proteinat C-reaktive (një shënues për inflamacionin kronik), homocysteine ​​(e cila mund të rrisë formimin e pllakave brenda arterieve), lipoprotein (a) (një tregues i kolesterolit LDL), fibrinogjenin (nivelet e larta të cilit mund të tregojnë një rrezik të goditjes dhe sëmundjes së arterieve koronare), apoliprotein A-1 dhe apoliprotein B (të dyja janë parashikues të rrezikut të përgjithshëm të sëmundjes së zemrës së një personi), glukozën dhe insulinën (kur ngrihen, mund të tregojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës për shkak të diabetit dhe / ose rezistencën ndaj insulinës), dhe nivelet e hekurit (hekuri i tepërt në trup rezulton në rritje të prodhimit të radikaleve të lira dhe në dëmtim oksidativ, duke përfshirë edhe kolesterolin).

Në vijim janë vlerat për leximet normale të testeve të gjakut të përmendura më lart:

– Proteina C-reaktive (CRP) – më pak se 32 mg / dL

– Homocysteine ​​- më pak se 10 mol mikro / L

– Lipoprotein (a) – më pak se 32 mg / dL

– Fibrinogen – më pak se 300 mg / dL

– Apoliproprotein A-1 – 125-215 mg / dL

– Apoliproprotein B – 55-125 mg / dL

– Glukoza – 0 80-110 mg / dl

– Insulina – 4-15 mol mikro / L (agjërimi)

– Hekuri – më pak se 150 mg / dL.

Rreziqet e trajtimeve konvencionale për sëmundje të zemrës

Përveç dështimit për të adresuar faktorët kryesor që shkaktojnë sëmundjet e zemrës, të tilla si pllaka e pambrojtur, inflamacioni kronik, infeksioni kronik, dhe oksidimi i kolesterolit, trajtimet konvencionale për sëmundjet e zemrës mund të shkaktojnë efekte shumë të rënda anësore, duke përfshirë vdekjen.

Trajtimet e tilla përfshijnë aspirinat dhe barnat anti-inflamatore jo-steroidale (NSAIDs), ilaçet për hollimin e gjakut, barnat për uljen e kolesterolit, angioplastia dhe kirurgjia bajpas, dhe katerizationin e zemrës.

– Aspirina dhe anti-inflamatorët jo-steroidal (NSAIDs): Aspirina dhe NSAIDs të tjera janë zakonisht të përshkruara për të mbrojtur kundër sulmit në zemër dhe infarktit. Megjithatë, edhe dozat e ulëta të aspirinës që merren në mënyrë të përditshme me rekomandim nga mjekët konvencional për të parandaluar sulmin në zemër, mund të ketë pasoja të rënda; rreth 2,000 ose më shumë njerëz vdesin çdo vit në SHBA për shkak të gjakderdhjeve të stomakut të shkaktuara nga marrja e rregullt e aspirinës . Në përgjithësi, barnat NSAIDs vrasin mbi 20.000 amerikanë çdo vit për shkak të gjakderdhjeve gastrointestinale, shkaktojnë 125.000 shtrime në spital.

Ashtu si të gjitha barnat e tjera farmaceutike, ato gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtim të rëndë të veshkave dhe / ose mëlçisë. Ato gjithashtu mund të rrisin rrezikun e ulçerave të stomakut, të përziera, vjellje dhe dhimbje barku.

– Medikamentet e hollimit të gjakut: ose antikoagulant, janë të përshkruara që të ndihmojnë në uljen e formimit të mpiksjes së gjakut, luftimin e bllokimeve të arterieve dhe venave, dhe për të parandaluar sëmundjet e zemrës. Një nga holluesit e gjakut që përshkruhet më së shpeshti është Varfarin, i cili tregtohet nën emrin e markës Coumadin. Përveç kostos së tyre të shtrenjtë, medikamente të tilla mund të shkaktojnë një gamë të gjerë të efekteve anësore. Këto përfshijnë: reaksione të rënda alergjike, të tilla si vështirësi në frymëmarrje, mbylljen e pavullnetshme të fytit, koshere, dhe fryrje buzësh, gjuhe dhe / ose fytyre; jashtëqitje me ngjyrë të zezë, të përgjakshme; gjak në urinë apo të vjella; peshtymë me gjak; gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve; plagë në gojë; ulje të prodhimit të urinës; zverdhje të syve dhe / ose të lëkurës; gjakderdhje apo nxirje të lëkurës; njolla në këmbë apo në gishta; menstruacione jashtëzakonisht të rënda; gazra dhe / ose fryrje të tepruara; diarre; të përziera; të vjella; humbje të flokëve; rënie të oreksit; dhe humbje peshe të pashëndetshme.

– Barnat për uljen e Kolesterolit: Kjo klasë e barnave është përshkruar gjerësisht nga mjekët konvencional për të parandaluar dhe trajtuar sëmundjet e zemrës, sidomos një klasë më e re e barnave të kolesterolit e njohur si “statin”, siç është ilaçi “Lipitor” dhe “Crestor”. Siç e kemi diskutuar më sipër, ulja e niveleve të kolesterolit nuk është assesi aq e rëndësishme sa parandalimi i oksidimit të kolesterolit, gjë që këto barna nuk e bëjmë. Jo vetëm që statin dhe barnat e tjera për uljen e kolesterolit dështojnë për të trajtuar një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sëmundje të zemrës, por ato në fakt mund të rrisin në mënyrë dramatike (më shumë 46 %) gjasat e sulmit në zemër ose goditjes në tru, si dhe rritjen e niveleve të kolesterolit LDL (të keq). Ato gjithashtu zvogëlojnë aftësinë e trupit për të absorbuar dhe përdorur coenzyme Q10 (CoQ10), një lëndë ushqyese jetike e zemrës. Efekte të tjera anësore të këtyre barnave përfshijnë: amnezi, lodhje të rënda, dëmtim të veshkave dhe / ose të mëlçisë, dhimbje të muskujve, degjenerim neuromuskular, dhe simptoma të lidhura me sëmundjen e Lou Gehrig, distrofi muskulare, sklerozë të shumëfishtë, dhe sëmundja e parkinsonit.

– Angioplastika dhe kirurgjia Bypass: Dy nga procedurat më të zakonshme kirurgjikale për trajtimin e sëmundjeve të zemrës janë: angioplasty balonë, e cila është përgjegjëse për 250.000 operacione çdo vit në SHBA, dhe kirurgjia koronare Baypass, e cila është përgjegjëse edhe për 300,000 operacione të tjera vjetore. Pavarësisht nga mbizotërimi i dy procedurave, shumë studiues dhe mjekë, e konsiderojnë angioplastikën të jetë një operacion i pajustifikuar në çdo rast, dhe se vetëm midis 3 – 5% e të gjithë operacioneve koronare baypass janë të justifikueshme. Një pikëpamje e tillë është bërë edhe nga anëtarët e Shoqatës Amerikane të  Zemrës, që në fillim të viteve 1980.

Edhe pse pacientët e sëmundjeve të zemrës kanë thënë zakonisht se Angioplastika dhe kirurgjia baypass mund të zgjasin jetën e tyre, faktet flasin ndryshe, siç është treguar në raportin e vitit 1997 të revistës mjekësore “Neë England”, ku tregohet se pjesa më e madhe e Angioplastikës dhe operacioneve bajpas nuk sigurojnë asnjë domethënie për shkallën e zgjatjes së jetës, pavarësisht çmimeve të tyre të larta. Përveç kësaj, provat më të fundit shkencore tregojnë se gati gjysma e të gjithë pacientëve që i nënshtrohen operacioneve bajpas shfaqin zvogëlim të dukshëm të funksionit njohës dhe mendor brenda pesë viteve pasi operacionet janë kryer, për shkak të dëmtimit të trurit të shkaktuar nga procedurat. Për më tepër, kirurgjia bajpas që është kryer menjëherë pas sulmit në zemër ose angina ka treguar rritje të rrezikut të goditjes brenda pak muajsh pasi operacioni është kryer.

– Kateterizimi i Zemrës: Një hulumtim i kryer në vitin 1996 tregoi se “kateterizimi i drejtë i zemrës,” një procedurë diagnostike konvencionale, mund të rrisë në masë të madhe rrezikun e vdekjes. Procedura kryhet duke futur një tub kateteri poshtë nëpër qafë për të matur nivelet e presionit të gjakut brenda zemrës. Edhe pse ajo kurrë nuk ka demostruar vlerësime adekuate për të treguar sigurinë dhe efektivitetin e saj, çdo vit më shumë se gjysmë milioni amerikanë i nënshtrohen kateterizimit të zemrës. Për më tepër, përdorimi i kateterizimit të zemrës ka treguar të rezultojë në një rritje të konsiderueshme të operacioneve angioplasty dhe operacionit bajpas, pavarësisht nga fakti se studimet tregojnë se kur kateterizimi është pasuar nga secili prej këtyre procedurave, rreziku i vdekjes gjatë një sulmi në zemër rritet me 36 %.

Trajtimi Natyral me Produkte Bimore

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook