12 Mënyra për të trajtuar Hipertiroidizmin

12 Mënyra për të trajtuar Hipertiroidizmin në mënyrë Natyrale

 

Shumë njerëz janë të vetëdijshëm për hipotiroidizmin shumë të zakonshëm që është duke u bërë një epidemi modern e ditëve tona. Ky është një kusht ku për çdo numër arsyesh ekziston prodhim i ulët i hormoneve tiroide aktive, që çon në shtimin e peshës, lodhjen dhe mjegullën e trurit. Megjithatë, ekziston edhe një anë tjetër: Hipertiroidizmi, i cili karakterizohet nga një bollëk i hormoneve tiroide aktive. Ky artikull do të diskutojë 12 strategji për të trajtuar hipertiroidizmin në mënyrë natyrale.

Meqë tiroidi konsiderohet rregullatori kryesor i metabolizmit, mund të keni një kuptim intuitiv se si manifestohet hipertiroidizmi. Në përgjithësi, njerëzit që preken nga ky kusht ndihen të lidhur, të shqetësuar dhe të paaftë për t’u çlodhur. Këta njerëz kanë gjithashtu tendencë të ndeshen me rrahje të parregullta të zemrës, humbje të padëshiruara në peshë dhe pagjumësi.

Si zhvillohet Hipertiroidizmi

Ndërsa çështjet e tiroides ishin një enigmë për disa kohë, ne tani kemi një kuptim shumë më të mirë se cilat faktorë themelorë kontribuojnë në kushte si hipertiroidizmi. Ndërsa mund të përfshihen faktorë të tjerë, bëhet e qartë se një pjesë e madhe e shkaktarëve janë një formë autoimmune dhe inflamacioni kronik në trup.

Në fakt, sëmundja e Graves është diagnoza më e zakonshme e dhënë për njerëzit me këtë gjendje. Graves është një gjendje autoimune e karakterizuar nga prodhimi i një antitrupi të quajtur imunoglobulina që stimulon tiroidin. Në mënyrë tipike, sistemi imunitar krijon antitrupa për të ndjekur dhe ndihmon në luftimin e viruseve dhe baktereve të caktuara. Në rastin e sëmundjes Graves, këto antitrupa nxisin gjendjen e tiroides dhe çojnë në prodhimin e shfrenuar të hormoneve tiroide.

Shkaqet e zakonshme të hipertiroidizmit

Ndërsa është e dobishme për të kuptuar se shumica e rasteve të hipertiroidizmit shkaktohen nga autoimuniteti, mund të jetë edhe më e rëndësishme për të kuptuar pastaj se çfarë janë faktorët më të mëdhenj që shkaktojnë autoimmunitet. Duke punuar me raste autoimune për shumë vite, ne kemi arritur në përfundimin se ka disa faktorë themelorë që duket se gjithmonë luajnë një rol të rëndësishëm.

Duke i kuptuar këto gjëra, ne mund të gjejmë një plan për t’i adresuar ato. Këto strategji mund të aplikohen edhe për gjëra të tilla si Artriti Reumatoid, Tiroiditi i Hashimotos, madje edhe Lupusi.

 • Shëndeti i dobët i zorrëve

Aspektet e ndryshme të shëndetit të zorrës mund të kenë një ndikim të thellë në autoimunitet. Në fakt, shpesh herë çështjet e zorrës së trashë janë faktori kryesor kontribues. Lojtarët kryesorë, kur bëhet fjalë për shëndetin e zorrëve janë zorra që pikon, mikrobiomi dhe tretja.

 • Zorra që pikon është një kusht kur membrana delikate e zorrës bëhet e dëmtuar për shkak të inflamacionit kronik dhe fillon të lejojë kalimin e grimcave ushqimore të patretura. Grimcat e ushqimit janë të huaja ndaj trupit dhe janë të hutuar si patogjene. Ndërsa trupi përpiqet të luftojë grimcat e ushqimit të mirë, sistemi imunitar bëhet hiperaktiv dhe e vë trupin në një gjendje inflamacioni kronik. Ky proces mund të ketë një ndikim të thellë mbi kushtet autoimune.
 • Mikrobioma është shumëllojshmëria e baktereve që jetojnë përgjatë mureve të stomakut dhe zorrëve. Këto baktere në zorrën tonë kanë një ndikim të thellë mbi aktivitetin e sistemit imunitar dhe madje edhe të trurit tonë. Mikrobiomi mund të luajë një rol të rëndësishëm në parandalimin dhe shërimin e zorrës që pikon.
 • Tretja e dobët mund të jetë një faktor i rëndësishëm që kontribuon në autoimmunitet. Jo vetëm që tretja e dobët mund të çojë në zorrë që pikon, por gjithashtu do të hapë dyert për bakteriet dhe kërpudhat oportune për të kolonizuar në zorrë, duke kontribuar më tej në inflamacion kronik dhe autoimunitet.
 • Metalet e rënda dhe toksina të tjera

Toksinat si metalet e rënda dhe pesticidet nuk shërbejnë rol të rëndësishëm biologjik në trupin e njeriut. Ato janë mjaft inflamatore dhe ndërhyjnë në shumë procese fiziologjike, duke kontribuar në zhvillimin e autoimunitetit në forma të ndryshme.

Metalet e rënda (si zhiva) janë të njohur për akumulimin në indet e trurit ku qëndrojnë kontrollorët kryesorë të tiroides. Këto janë gjëndrat hypothalamus dhe pituitare. Një faktor tjetër për t’u marrë parasysh është se merkuri ka një strukturë të ngjashme me jodin, që do të thotë se mund të ketë një prirje më të lartë për grumbullimin në gjëndrën tiroide.

Së fundmi, merkuri është shumë inflamator ndaj çdo indi që kontakton, duke kontribuar më tej në autoimunitet.

Toksina të tjera të tilla si pesticidet janë të dëmshme për faktin se mund inflamojnë zorrët, të ndryshojnë bakteret e zorrëve dhe të zbrazin ushqyesit kyç të trupit (si magnezi).

 • Mosfunksionimi mitokondrial

Mitokondriat janë struktura të vogla brenda pothuajse çdo qelize në trup. Roli i tyre është të prodhojnë energjinë e nevojshme për qelizat për të kryer procese të ndryshme. Një nga nënproduktet e krijimit të energjisë është edhe stresi oksidativ. Kur mitokondritët funksionojnë në një nivel nën-optimal, ato tentojnë të gjenerojnë stres oksidativ të tepërt.

Ky stres oksidativ kontribuon në inflamimin kronik dhe largimin e mëtejshëm nga funksioni normal i sistemit imunitar. Për ta bërë edhe më keq, mitokondrimet më pak efikase prodhojnë më pak energji, që do të thotë se qelizat kanë një kohë më të vështirë duke kryer procese trupore dhe bëhet një spirale e kushteve inflamatore.

Kushtet e tjera autoimune, të tilla si skleroza e shumëfishtë (MS), aktualisht janë duke u studiuar për rolin e mosfunksionimit mitokondrik.

 • Infeksioni kronik

Mikrobet që banojnë në trup gjatë periudhave më të gjata mund të bëhen një kontribues i madh për inflamacion dhe autoimunitet. Këto infeksione mund të vijnë në shumë forma nga Candida në zorrë, në Epstein Barr, ose edhe sëmundja Lyme.

Ngjashëm me atë se si zorrët që pikojnë kontribuojnë në autoimunitet, këta patogjenë banojnë në trup dhe shkaktojnë reaksion inflamator kronik nga sistemi imunitar. Nëse nuk mund të adresohen plotësisht, kjo përgjigje inflamatore imune do të vazhdojë.

 • Inflamacioni kronik

Ndërsa ka shumë kontribues potencial për kushtet autoimune, duket sikur ngjashmëria themelore është se ato të gjitha shkaktojnë një nivel inflamimi kronik. Ky inflamacion kronik ndërhyn me shumë procese në trup dhe çon në aktivitete të papërshtatshme të sistemit imunitar (si inflamimi i tiroidit).

Kontribues të tjerë të mëdhenj të inflamacionit kronik përfshijnë:

– Çekuilibrat e sheqerit në gjak

– Dehidratimi

– Rrezatimi elektromagnetik (Phones, WiFi, Elektronikë, etj)

– Stresi emocional kronik

– Mangësitë e Mikronutrientëve

– Jetesa e pashëndetshme

Për t’i dhënë trupit shanset më të mira për të kapërcyer një gjendje autoimune, ju duhet të adresoni sa më shumë prej këtyre zonave të jetë e mundur.

Trajtimi natyral i Hipertiroidizmit

Armatosja me njohuritë e mekanizmave themelorë të hipertiroidizmit, bën të mundur hartimin e një plani që e ndihmon atë të shërohet. Çdo individ është unik dhe beteja me hipertiroidizmin e secilit ka hollësitë e veta, por rekomandimet në vijim do të na drejtojnë në rrugën e duhur.

Ndërsa i zbatoni këto parime, jini të vëmendshëm për ato që duket se bëjnë dallimin më të madh në simptomat e hipertiroidizmit tuaj. Të gjitha këto hapa veprimi janë të rëndësishme, por disa mund të bëjnë një gjurmë më të madhe se të tjerët.

 1. Ujë i pastër

Qelizat tona kërkojnë ujë që të funksionojnë. Nëse nuk jemi të hidratuar mirë, çdo reagim biokimik brenda trupit tonë do të pengohet deri në një farë mase. Përveç kësaj, nëse uji që pimë, përmban toksina si klori, fluori dhe metale të rënda; do të kontribuojë për çështje të tjera nxitëse.

Është e rëndësishme që të investojmë në një filtër uji efektiv për të hequr sa më shumë toksina që është e mundur nga uji.

 1. Ushqimi i shëndetshëm

Pas ujit të pastër, është e rëndësishme të konsumojmë një dietë ushqyese të dendur që promovon stabilitetin e sheqerit në gjak dhe shmang ushqimet inflamatore.

Udhëzimet tona për një dietë të shëndetshme përfshijnë:

 • Heqja e sheqernave dhe drithërave nga dieta
 • Eliminimi i vajrave vegjetale të përpunuara (Fokusimi në yndyrna të shëndetshme)
 • Rritja e perimeve organike dhe të ulëta në glicemi
 • Konsumimi vetëm mish të kafshëve të ushqyera me bar dhe kullota
 • Përqendrimi në mbështetjen e metabolizmit të yndyrës duke ndjekur një dietë të stilit ketogenik
 1. Vitamina D

Vitamina D është një lëndë ushqyese kritike që përfshihet në funksionin e sistemit imunitar, ekuilibrin e hormoneve dhe shëndetin e trurit. Vitamina D është një nga ushqyesit më të rëndësishëm në rastet e autoimmunitetit. Duke pasur një marrje të duhur të Vitaminës D mund të ndihmojë për të zbutur një sistem imunitar tepër aktiv. Mënyra më e mirë për marrjen e vitaminave është nga burimet natyrale.

 1. Omega 3

Kur është fjala për inflamacion kronik në të gjithë trupin, është e rëndësishme t’i kushtojmë vëmendje konsumit të yndyrës. Raporti i yndyrnave omega 6 me yndyrnat omega 3 që konsumojmë në baza ditore mund të nxisë ose të ndihmojë zbutjen e inflamacionit.

Duke pasur një konsum të lartë të omega 6 në raport me omega 3 është në përgjithësi e favorshme për nivelet më të larta të inflamacionit ndërsa një konsum më i lartë i omega 3 është i favorshëm për efektin e kundërt.

Është absolutisht e rëndësishme të shmangim vajrat vegjetale të përpunuara dhe në vend të tyre të vendosim më shumë burime të yndyrës omega 3 si peshku i egër, liri, chia, arra, madje edhe alga si chlorella dhe spirulina.

 1. Funksioni Mitokondrial

Siç kemi diskutuar shkurtimisht, funksioni mitohondrik është tepër i rëndësishëm për të stabilizuar inflamacionin dhe për të koordinuar sistemin imunitar. Kur bëhet fjalë për optimizimin e funksionit mitokondrial, ka dy strategji për t’u përqëndruar në: mbrojtjen nga stresi oksidativ dhe rritja e prodhimit të energjisë.

Për të mbrojtur mitokondrimet nga dëmtimi i inflamacionit kronik, është e rëndësishme të konsumojmë shumë ushqime të pasura me antioksidantë. Disa nga burimet e preferuara të antioksidantëve të fuqishëm përfshijnë manaferrat organike, shafranët, dhe erëzat si rigon, trumzë dhe rozmarinë.

 1. Kujdesi për Zorrët

Siç e përmendëm më parë, çështja e zorrëve është jashtëzakonisht e zakonshme në kushtet autoimune. Në mënyrë që të adresojmë plotësisht zorrën, duhet të përqendrohemi në tri fushat që kemi diskutuar më herët në këtë artikull: Zorra që pikon, Microbioma dhe Tretja e dobët.

Për të trajtuar zorrën e rrjedhshme, ne duhet të zvogëlojmë inflamacionin në zorrë, ndërkohë që ndërtojmë edhe pengesën mukozale. Përveç kësaj, duhet të rrisim biodiversitetin e mikrobiomës sonë për ta ngopur atë me mikrobet e dobishme dhe për të kontrolluar mbipopullimin e mikrobeve të padëshiruara. Së fundi, maksimizimi i tretjes është imperativ për dy objektivat e parë, duke siguruar gjithashtu që jemi në gjendje të nxjerrim ushqyesit maksimal nga ushqimi që hamë.

Në përgjithësi, do të duhet të konsumoni një dietë të shëndetshme, të zvogëloni ndjeshmërinë e ushqimit, të konsumoni ushqime të fermentuara, të përdorni një probiotik me cilësi të lartë dhe të siguroheni që nuk keni të bëni me acidin e ulët të stomakut.

 1. Ndjeshmëria ndaj ushqimit

Alergjitë e ushqimit janë reagime të plota ndaj ushqimeve të caktuara, shpesh kërcënuese për jetën. Ndjeshmëria e ushqimit rezulton në inflamacion të keq që dëmton zorrën dhe rrit kushtet autoimune.

Ushqime të zakonshme që shkaktojnë këto lloj reagimesh janë gruri, sheqernat, qumështi i pasterizuar, vezët dhe vajrat vegjetale të përpunuara.

Gjithkush duket të jetë ndryshe kur bëhet fjalë për ndjeshmërinë e ushqimit pasi reagojnë ndaj ushqimeve unike. Ju mund të përcaktoni ndjeshmëritë tuaja ose duke ndjekur dietën e eliminimit ose duke përdorur teste laboratorike të avancuara. Ky është një hap i rëndësishëm për shuarjen e inflamacionit në trup dhe për riorganizimin e sistemit imunitar.

 1. Detoksifikimi i përditshëm

Toksinat kanë të gjitha llojet e efekteve të padëshiruara në trup. Toksinat rrisin inflamacionin, që është një nga faktorët kryesorë kontribues në autoimmunitet. Rrënjosja e praktikave të përditshme të detoksifikimit mund të jetë jashtëzakonisht e fuqishme.

Disa nga rekomandimet tona kryesore janë:

– Përdorimi i Saunave

– Duke pasur lëvizje të rregullta të zorrëve

Agjërimi

– Ushtrimi i rregullt

Këto gjëra përmirësojnë aftësinë e përditshme për të eliminuar toksinat që hasim çdo ditë.

 1. Kontrolli për metalet e rënda

Siç e përmendëm shkurtimisht në artikull, metalet e rënda dhe toksinat e tjera kanë aftësinë për t’u mbledhur në trup dhe për të ndërhyrë në disa procese. Jo vetëm që mund të rrisin inflamacionin dhe kushtet për autoimunitet, por mund të ndërhyjnë gjithashtu në komunikimin e trurit me procese hormonale siç është prodhimi i hormoneve tiroide.

Pasi të ruhen në inde të caktuara, mund të jetë e vështirë të hiqen pa një strategji shumë më të orientuar.

 1. Stresi dhe Gjumi

Rritja e stresit dhe gjumi i dobët rritin sekretimin e hormoneve të stresit, nxisin inflamacionin dhe dobësojnë sistemin imunitar. Marrja e gjumit adekuat është e domosdoshme për vendosjen e trupit në një gjendje shërimi një herë e përgjithmonë duke ndihmuar në uljen e inflamacionit dhe duke lejuar sistemin imunitar të operojë një kapacitet të plotë.

Gjumi optimal fillon me mënyrën e jetesës:

– Merrni ekspozimin e rregullt ndaj diellit

– Shmangni dritat e shumta artificiale (sidomos dritën blu nga ekranet)

– Ajrosni dhomën tuaj

– Bëni një rutinë të fjeturi në të njëjtën orar

– Hani një Diet Bilanci të Sheqerit të Gjakut

– Planifikoni futjen e kafeinës siç duhet

– Merrni kohë për t’u çlodhur çdo ditë

 1. Kujdesi Kiropraktik i Cervikaleve të Sipërme

Shtylla kurrizore rrethon dhe mbron palcën kurrizore dhe sistemin nervor. Kur maja e shtyllës kurrizore është jashtë shtrirjes, ajo shkakton mbizotërim simpatik, ndryshon funksionin tonë imunitar dhe mund të kontribuojë në inflamimin kronik dhe autoimmunitetin.

Kujdesi specifik kiropraktik për të reduktuar stresin dhe tensionin në pjesën e sipërme të shpinës dhe qafës përmirëson tonin tonë parasimpatik dhe balancon sistemin nervor autonom. Kjo përmirëson modulimin imun dhe redukton inflamimin dhe autoimmunitetin.

 1. Zvogëloni ekspozimin ndaj EMF

Një aspekt relativisht i pamundur për reduktimin e inflamacionit dhe rritjen e aftësisë për të kapërcyer kushtet autoimune, është zvogëlimi i ekspozimit ndaj frekuencave artificiale elektromagnetike (EMF).

Si esoterike ashtu siç mund të tingëllojë, njerëzit në të vërtetë janë qenie elektrike. Trupat tanë mbështeten në mesazhet elektrike të transmetuara brenda trurit tonë dhe në të gjithë trupin në mënyrë që të funksionojnë siç duhet. Fushat elektromagnetike nga elektronika e prodhuar nga njeriu (sidomos routers Ëi-Fi dhe telefonat celularë) mund të ndërhyjnë me këtë proces.

Në fakt, këto fusha kanë aftësinë për të ndërhyrë në prodhimin e energjisë në nivel mitokondrie. Mitochondria me funksion të dobët është një shkak masiv për inflamacion kronik.

 • Trajtimi Natyral Profesional për HiperTiroidizmin

Hipertiroidizmi është një sëmundje autoimune, por me ndjekjen e kurës së fuqishme bimore që e gjeni më poshtë, dhe të zgjidhjeve natyrore të përmendura më sipër, ju do të rregulloni shëndetin dhe do të jetoni jetën që meritoni plot energji, gjallëri dhe lumturi.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook