Shkaqet e rritjes së Enzimave të Mëlçisë

Shkaqet e rritjes së Enzimave të Mëlçisë dhe mënyra natyrale për mbajtjen e tyre në normë

 

Mëlçia është organi më i madh i brendshëm, dhe përgjegjës për funksionet kyçe si tretja e ushqimit, ruajtja e energjisë dhe heqja e toksinave nga trupi. Shumë popullsi të lashta, e konsideronin mëlçinë si organin më të rëndësishëm.

Enzimat e rritura të mëlçisë janë shënues i inflamacionit ose dëmtimit të qelizave të mëlçisë. Qelizat e dëmtuara ose të inflamuara bëjnë që enzimat e mëlçisë transaminaza alanine (ALT) dhe transaminazina aspartate (AST) të rrjedhin në qarkullimin e gjakut. Nivelet e lehta të ALT dhe AST zakonisht zbulohen tek individët pa simptoma gjatë analizave rutinore të gjakut. Në përgjithësi, vargjet normale për ALT janë 7 – 56 njësi për litër, ndërsa vargjet normale për AST janë 10 -40 njësi për litër. Nivelet e lehta të të dy enzimeve të mëlçisë janë 2 – 3 herë më të larta se diapazoni normal.

Shkaqet e ngritjes së enzimave të mëlçisë

 1. Sëmundja jo-alkoolike e mëlçisë së dhjamosur

Sëmundja joalkolike e mëlçisë (NAFLD) është diagnoza e përdorur për të përshkruar një akumulim anormal të yndyrës në mëlçi, te individët që pijnë pak ose aspak alkool. Sëmundja është e zakonshme dhe shumica e individëve me këtë diagnozë nuk tregojnë shenja ose simptoma dhe nuk kanë komplikime. Ky është shkaku më i zakonshëm i ngritjes së enzimeve të mëlçisë. Faktorët e rrezikut për zhvillimin e NAFLD përfshijnë obezitetin dhe diabetin tip 2.

Sëmundja joalkolike e mëlçisë ka dy forma: steatoza hepatike dhe steatohepatiti jo-alkoolik. Mjekët presin që më shumë se 5 – 10 % e peshës së mëlçisë të jenë yndyrë në kohën e diagnozës së sëmundjes. Nuk ekziston asnjë trajtim standard për NAFLD. Theksi është në minimizimin e kontributit të faktorëve të rrezikut të lidhur zakonisht me NAFLD. Humbja e peshës dhe mbajtja nën kontroll e diabetit është shumë e rekomanduar për të ulur shanset për zhvillimin e NAFLD.

 1. Sëmundja alkoolike e mëlçisë

Sëmundja alkoolike e mëlçisë (ALD) përfaqëson dëmtimin e mëlçisë si rezultat i abuzimit me alkoolin. Acetaldehidi është një kimik toksik i prodhuar nga ndarja e alkoolit. Të gjithë shkencëtarët pajtohen se acetaldehidi dëmton mëlçinë. Sëmundja ndodh pas disa viteve të pirjes së rëndë, por jo të gjithë pijet e rënda vazhdojnë të zhvillojnë sëmundje alkoolike të mëlçisë. Sasia e alkoolit të konsumuar është faktori më i rëndësishëm i rrezikut për zhvillimin e ALD.

Sëmundja alkoolike e mëlçisë ka tri forma: mëlçia yndyrore, hepatiti alkoolik dhe ciroza. Mëlçia yndyrore, në përgjithësi, është e kthyeshme me abstinencë nga konsumimi i alkoolit. Hepatiti alkoolik zhvillohet me konsumimin e sasive të mëdha të alkoolit gjatë një periudhe të zgjatur kohe. Cirroza përfshin zëvendësimin progresiv të indeve normale të mëlçisë me inde të dhëmbëzuara. Ndërsa rritet pesha e indeve të dhëmbëzuara, funksioni i mëlçisë zvogëlohet. Përmbajtja nga konsumimi i alkoolit është faktori më i rëndësishëm në trajtimin e individëve që vuajnë nga sëmundja e mëlçisë alkoolike.

 1. Lëndimi i mëlçisë që lidhet me ilaçet kimike

Shumë ilaçe janë shoqëruar me dëmtime të mëlçisë dhe ngritje të enzimeve të mëlçisë. Shkaku më i zakonshëm i dëmtimit të mëlçisë që shoqërohet me ilaçe është acetaminofen (Tylenol) i ndihmës kundër dhimbjes. Shtypësit e tjerë të dhimbjes, duke përfshirë aspirinë, ibuprofen (Advil, Motrin) dhe naproxen (Aleve), mund të shkaktojnë dëmtime të mëlçisë. Antibiotikët gjithashtu mund të shkaktojnë lëndime të mëlçisë. Antibiotiku më shpesh i implikuar në zhvillimin e sëmundjes është acidi amoksicilin / klavulanik (Augmentin). Antibiotikë të tjerë që shkaktojnë lëndime të mëlçisë përfshijnë agjentët sulfa dhe isoniazid (INH).

Dëmtimi i mëlçisë që lidhet me ilaçet është shkaku më i zakonshëm i dështimit akut të mëlçisë. Lëndimi i mëlçisë i lidhur me ilaçet ka dy forma: të parashikueshme dhe idiosinkretike (të paparashikueshme). Lëndimi i parashikuar i mëlçisë varet nga doza. Me fjalë të tjera, sa më e lartë është doza e ilaçeve, aq më shumë dëmtohet mëlçia. Dëmtimi i mëlçisë Idiosyncratic është i paparashikueshëm.

 1. Hepatiti Viral

Hepatiti viral përshkruan inflamimin e mëlçisë për shkak të një virusi. Hepatiti viral zakonisht i atribuohet virusit të hepatitit A (HAV), virusit të hepatitit B (HBV) dhe virusit të hepatitit C (HCV). Është vlerësuar se 3.2 milion në Shtetet e Bashkuara kanë hepatit C kronik, dhe 1.2 milion kanë hepatitin kronik B. Individët me hepatit kronik janë në rritje për të zhvilluar si cirrozën ashtu edhe kancerin e mëlçisë.

Trajtimi i hepatitit viral ndryshon. Asnjë terapi antivirale nuk është në dispozicion për trajtimin e hepatitit akut A, B dhe C. Si rezultat, trajtimi është kryesisht mbështetës. Ka pasur një përpjekje të gjerë për të parandaluar infektimin me virusin e hepatitit B nëpërmjet vaksinimit, por pa rezultat. Ilaçet kimike interferon dhe ribavirin që përdoren për kurimin e hepatit B dhe C nuk kanë dhënë asnjë rezultat të kënaqshëm, pothuajse tek të gjithë pacientët e përdorur kanë çuar në dështim të mëlçisë.

 1. Hemochromatosis

Hemochromatosis është një çrregullim i trashëguar i metabolizmit të hekurit dhe është shkaku më i zakonshëm i mbingarkesës së rëndë të hekurit. Hekuri i tepërt mund të depozitohet në mëlçi. Akumulimi jonormal i hekurit në mëlçi shkakton dëmtim. Si rezultat, nivelet e enzimeve të mëlçisë fillojnë të rriten, sidomos AST dhe ALT. Tre llojet e hemokromatozës janë: hemo-kromatosis primar, i njohur edhe si hemo-kromatosis i trashëguar; hemochromatosis sekondar; dhe hemochromatosis neonatal.

Trajtimi i vetëm i rekomanduar për hemokromatozën primare është heqja e gjakut përmes flebotomisë ose gjakderdhjes, por kjo është e dëmshme dhe me efekte negative të panumërta. Komplikimet e hemokromatozës mund të përfshijnë cirrozën dhe kancerin e mëlçisë.

 1. Mungesa e Antitrypsinës Alpha-1

Mungesa e antitrypsinës alfa-1 është një çrregullim i trashëguar që mund të çojë në dëmtim të  mushkërive dhe të mëlçisë. Antitrypsina Alpha-1 është një proteinë që mbron mushkëritë. Humbja e mbrojtjes së kësaj proteine ​​çon në shkatërrimin e qeseve të ajrit në mushkëri, që quhet emfizema. Mëlçia prodhon antitrypsinë alfa-1 dhe nëse proteina nuk është e drejtë, nivelet e tepërta do të grumbullohen në qelizat e mëlçisë dhe do të shkaktojnë dëme. Dëmet e mëlçisë çojnë në rritjen e enzimeve të mëlçisë, sidomos ALT dhe AST.

Çelësi për trajtimin e mungesës së antitrypsinës alfa-1 është parandalimi ose ngadalësimi i dëmtimit të mushkërive dhe të mëlçisë. Ndalimi i pirjes së duhanit është imperativ në trajtimin e emfizemës sekondare ndaj mungesës së antitrypsinës alfa-1.

 1. Sëmundja Wilson

Sëmundja Wilson është një çrregullim i rrallë i trashëguar i metabolizmit të bakrit. Ajo karakterizohet nga depozitimi i bakrit të tepërt në mëlçi, tru, sy, dhe organe të tjera. Nivelet e tepërta të bakrit mund të shkaktojnë dëmtime organesh kërcënuese për jetën. Shenja më unike e sëmundjes Wilson është unaza Kayser-Fleischer, që rezulton nga ngritja e bakrit në sy. Unazat përshkruhen si një unazë e ndryshkur ngjyrë kafe rreth buzës së irisit (pjesa me ngjyrë e syrit).

Teprica e bakrit shkakton dëmtim të mëlçisë që rezulton në rritjen e enzimeve të mëlçisë, sidomos ALT dhe AST. Komplikimet e mëlçisë nga sëmundja Wilson mund të përfshijnë cirrozën (dhëmbëzimin e mëlçisë), dështimin e mëlçisë dhe kancerin e mëlçisë. Analiza e përmbajtjes së bakrit në mëlçi mund të jetë e dobishme për diagnozën e sëmundjes Wilson.

 1. Mononukleoza

Mononukleoza është një sëmundje infektive e shkaktuar nga virusi Epstein-Barr. Nganjëherë quhet “sëmundja e puthjes”, sepse mund të transmetohet përmes pështymës. Sëmundja është më e zakonshme tek adoleshentët dhe të rinjtë. Simptomat kryesore të mononukleozës përfshijnë: lodhje ekstreme, ethe, dhimbje të fytit, dhe nyje limfatike të fryra. Një test gjaku monospot është zakonisht pozitiv dhe mund të diagnostikojë mononukleozën duke zbuluar praninë e antitrupave të virusit Epstein-Barr.

Komplikimet e mononukleozës mund të përfshijnë zgjerimin e shpretkës dhe inflamimin e mëlçisë. Inflamimi i mëlçisë, ose hepatiti, shkakton rritje të enzimave të mëlçisë, veçanërisht ALT dhe AST. Nuk ekziston një terapi specifike për trajtimin e mononukleozës. Trajtimi është kryesisht mbështetës dhe mund të përfshijë përmbajtjen e një diete të shëndetëshme  dhe pirjen e shumë lëngjeve.

 1. Infeksioni Cytomegalovirus

Cytomegalovirus (CMV) është një virus shumë i zakonshëm. Shumë infeksione të cytomegalovirusit nuk prodhojnë simptoma dhe individët nuk janë në dijeni të ekspozimit ndaj tij. Virusi mund të shkaktojë simptoma të individët me një sistem imunitar të dobësuar. Cytomegalovirus zakonisht përhapet nëpërmjet kontaktit të ngushtë me lëngjet e trupit si gjaku, pështymë, urina, sperma dhe qumështi i gjirit.

Cytomegalovirus është i lidhur me viruset që shkaktojnë dhjam, herpes dhe mononukleozë. Virusi çon në një infeksion kronik, megjithëse kryesisht qëndron në gjumë dhe mund të riaktivizohet. Në të sapolindurit dhe individët me një sistem imunitar të dobësuar, citomegalovirusi mund të çojë në inflamacion të mëlçisë ose hepatitit. Hepatiti shkakton dëmtim të mëlçisë, i cili pasqyrohet nga rritja e enzimave të mëlçisë (ALT / AST).

 1. Hepatiti autoimun

Hepatiti autoimun është një sëmundje e karakterizuar nga sistemi imunitar i trupit që sulmon mëlçinë dhe shkakton inflamacion të mëlçisë ose hepatit. Sistemi imunitar i trupit zakonisht sulmon bakteret, viruset dhe agjentët e tjerë të huaj. Shkaku i saktë i hepatitit autoimun është i panjohur, por gjenetika dhe faktorët e mjedisit mund të luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes.

Hepatiti autoimun është një gjendje kronike dhe mund të çojë në dëmtime të mëlçisë, që shkakton rritje të enzimave të mëlçisë (ALT / AST). Ka dy forma të hepatitit autoimun: Tipi 1 (forma më e zakonshme) dhe Tipi 2. Ilaçet kimike që përdoren në këtë rast  shtypin përgjigjen imune ndaj mëlçisë, shkaktojnë Diabet, osteoporozë, presion të lartë të gjakut, shtim në peshë dhe glaukoma.

Mënyra natyrale për ruajtjjen dhe luftimin e sëmundjeve të mëlçisë

Ushqime që dëmtojnë mëlçinë

– Alkooli

Pirja e alkoolit është një nga mënyrat më të shpejta për të dëmtuar ose shkatërruar qelizat e mëlçisë – dhe alkooli i kombinuar me medikamente kimike, cigare ose dietë të varfër,  bëhet edhe më i dëmshëm. Sëmundja e mëlçisë yndyrore është e zakonshme në mesin e alkoolistëve jo vetëm për shkak të kequshqyerjes, por edhe për shkak të toksicitetit dhe inflamacionit. Edhe nëse keni sëmundje joalkolike të mëlçisë, është më mirë të eliminoni alkoolin nga dieta juaj.

– Ushqimet e larta në Karbohidrate

Ushqimet të tilla si buka e bardhë, orizi i bardhë dhe misri duhet të shmangen. Kur konsumoni  shumë karbohidrate të rafinuara, nivelet e insulinës rriten dhe ndjeshmëria e insulinës është një faktor kryesor në shkakun e sëmundjeve të mëlçisë.

– Pijet me sheqer

Pijet sportive, sodat, pijet energjie dhe lëngjet komenciale janë plot sheqer dhe ëmbëlsues artificialë. Ky sheqer që hyn në trupin tuaj shkakton sëmundje të mëlçisë yndyrore. Trupi nuk është në gjendje të shkatërrojë sasinë e sheqerit që shumica konsumojnë çdo ditë. Dhe kjo ndikon negativisht në mëlçi.

Sipas studimeve, ka lidhje të konsiderueshme ndërmjet rritjes së konsumit të fruktozës dhe obezitetit, dislipidemisë dhe rezistencës së insulinës.

– Ushqimet e përpunuara

Vajrat e hidrogjenizuara, sheqeri i rafinuar, ushqimet e zakonshme, janë shumë të rrezikshme për sistemin tuaj. Për shembull, nitratet që gjenden zakonisht në ushqimet e përpunuara, lidhen me kushte serioze, përfshirë kancerin dhe sëmundjen yndyrore të mëlçisë.

Ushqime që luftojnë sëmundjet e mëlçisë

– Rëndësia e ushqimeve organike

Zgjedhja për të blerë sa më shumë ushqime organike që mundeni është e rëndësishme për parandalimin e problemeve të mëlçisë dhe potencialisht sëmundjet e mëlçisë.

– Perimet e papërpunuara

Elementët natyrore që gjenden në perime, fruta, ekstrakte bimore dhe bimë, janë përdorur tradicionalisht për trajtimin e sëmundjeve të mëlçisë.

Një mënyrë e lehtë për ta bërë këtë është të pini lëngje perimesh dhe frutash. Me funksionin e mëlçisë të dëmtuar, lëngjet e perimeve dhe frutave janë më të lehta për t’u tretur dhe thithja e tyre bëhet gjithashtu më lehtë. Perimet ideale për një detoksifikim të mëlçisë përfshijnë: kale, lakër, marule, lulelakër, brokoli, lakër brukseli, asparagus, panxhar dhe selino.

Sa më shpesh që të mundeni, përfshini këto perime të mëlçisë në ushqimet dhe lëngjet tuaja:

 • lulelakër
 • brokoli
 • zarzavate me gjethe si: kale, spinaq, luleradhiqe, lakërishte
 • selino
 • asparagus
 • panxhar
 • karrota
 • kastravec
 • bimë, duke përfshirë majdanoz, nenexhik, cilantro, bërzilok

– Patatja e ëmbël

Për shkak të përmbajtjes së kaliumit, patatet e ëmbla janë të dobishme dhe ndihmojnë në pastrimin e mëlçisë. Patatet e ëmbla janë të lehta për t’u ngrënë, sepse janë natyrisht të ëmbëla.

– Bananet

Një banane përmban 470 miligram kalium. Lëndët ushqyese të bananes janë gjithashtu të mëdha për pastrimin e mëlçisë dhe tejkalimin e niveleve të ulëta të kaliumit; plus, bananet ndihmojnë tretjen dhe lirimin e toksinave.

– Mëlçitë e pulës, deles dhe viçit organik

Mëlçia nga kafshët e ushqyera me bar janë plot me ushqyes dhe vitamina, janë të  pasur me vitamina A dhe B, acid folik, choline, hekur, bakër, zink, krom dhe CoQ10. Në fakt, janë një nga ushqimet më të dendura ushqyese që mund të hani.

Kufizoni ekspozimin ndaj  toksinave

Ne të gjithë jemi në kontakt të përditshëm me forma të ndryshme të toksinave përmes ajrit, ushqimeve që hamë dhe produkteve që përdorim. Bëni çmos për të shmangur frymëmarrjen ose prekjen e toksinave, produktet e pastrimit dhe produktet vetjake që përdorni. Përdorni vetëm produkte natyrale sa të jetë e mundur.

Pije detoks për mëlçinë

Koha totale: 5 minuta

Shërben për: 2 persona

Përbërësit:

 • 1 panxhar (madhësi të mesme)
 • 6 gjethe selino
 • 1 filxhan cilantro të freskët
 • 1/2 limoni
 • një copë ginger

Udhëzime:

Shtoni të gjithë përbërësit në blender, dhe konsumojeni menjëherë.

Merrni vetëm medikamente natyrale për kurimin e sëmundjeve të mëlçisë

Mëlçia është përgjegjëse për klasifikimin e kimikateve në qarkullimin e gjakut. Deri tani e dini që mëlçia juaj paguan çmimin për një dietë që është e lartë në kimikate, pesticide dhe toksina të tjera. Për këtë arsye, është e rëndësishme zgjedhja e produkteve natyrale të studiuara për parandalimin e problemeve të mëlçisë dhe potencialisht sëmundjeve të mëlçisë. Duke u kujdesur për stilin e jetesës, ju mund të ulni ndjeshëm sasinë e toksinave në trup dhe në mëlçi.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook