Hepatiti C

Published On: December 2nd, 2022Categories: Mëlçia - Hepatiti0 Comments on Hepatiti C

Hepatiti C; Llojet, shenjat, parandalimi dhe mënyra natyrale për kurimin e tij

 

Hepatiti C është inflamacioni i mëlçisë i shkaktuar nga prania në gjak e virusit të hepatitit C. Infektimi me virusin e hepatitit C çon në sëmundje kronike të mëlçisë si: cirroza dhe kanceri i mëlçisë.

Virusi i hepatitit C është anëtar i familjes fla-virus i viruseve të acideve ribonucleic (ARN). Virusi riprodhohet duke bërë shumë kopje të vetes në qelizat e mëlçisë.

Hepatiti C u zbulua nga shkencëtarët në vitin 1988 dhe është gjetur të jetë përgjegjës për shumicën e rasteve të tjera të hepatitit, përveç atij A dhe B. Studimet e hershme konfirmojnë se hepatiti C përhapet me anë të kontaktit të gjakut.

Në botë ka mbi 170 milion njerëz të infektuar nga virusi i hepatitit C (HCV), shifër kjo që i korrespondon rreth 3% e popullsisë së botës. Çdo vit numërohen 3 deri 4 milionë raste të reja me infeksion HCV.

Kjo është një sëmundje që shpesh herë është “e heshtur”, dhe pa shenja klinike, por që mund të jetë dhe fatale për jetën e pacientit.

Llojet e hepatitit C

Ka dy kurse kryesore të sëmundjes së hepatitit C: Akut dhe kronik.

Gjatësia e kohës që përjetoni simptomat varet nga lloji i sëmundjes që keni.
Me hepatitin C akut, simptomat janë më afatshkurtra, që zgjasin gjashtë muaj ose më pak.  Megjithatë, hepatiti akut mund të çojë në një lloj tjetër të hepatitit: hepatit kronik. Hepatiti kronik është më i rrezikshëm për mëlçinë, sepse është shumë e vështirë për trupin që të shpëtojë nga ky virus. Studiuesit nuk janë të sigurt përse disa njerëz vazhdojnë të zhvillojnë formën kronike të sëmundjes, por infeksionet akute të hepatitit C shpesh përparojnë në infeksionin kronik.
Shkalla e zhdukjes spontane ndryshon sipas virusit, moshës së individit në fillimin e infeksionit dhe faktorë të tjerë; Rreth 15% deri në 25% e pacientëve e pastrojnë virusin pa terapi gjatë 6 muajve të parë të infeksionit. Në pjesën e mbetur 75% deri 85%, zhvillohet hepatit C kronik.

Infeksioni afatgjatë me virusin e hepatitit C (HCV) është i njohur si hepatiti C kronik.

Hepatiti C kronik zakonisht është “i heshtur” për shumë vite, derisa dëmet e virusit në mëlçi janë të mjaftueshme për të shkaktuar shenjat dhe simptomat e sëmundjes së mëlçisë.

Në mesin e këtyre shenjave dhe simptomave janë:

– Gjendje gripale,

– lodhje,

– ethe,

– djersitje natën,

– humbje të oreksit,

– të përziera dhe të vjella,

– diarre, zverdhje,

– dhimbje muskujsh dhe artikulacione,

– dhimbje dhe fryrje abdominale,

– çrregullime digjestive,

– dhimbje koke,

– depresion dhe luhatje shpirtërore,

– gjendje e turbullt mendore.

Stadi i vonë i hepatitit C me cirrozë:

– Lodhje,

– ethe,

– humbje të oreksit,

– të përziera dhe të vjella,

– mbajtje të lëngjeve në organizëm,

–  urinim i shpeshtë,

–  zverdhje,

– dhimbje koke, barku, muskujsh,

– fryrje abdominale,

– depresion dhe luhatje shpirtërore,

–  mungesë përqëndrimi,

– konfuzion mendor,

– marrje mendsh

Me hepatitin C shoqërohen shumë situata të tjera. Gjendjet që shfaqen në njerëzit me hepatit kronik C përfshijnë:

– Rezistencë insulinike,

– sindroma Sjogren (karakterizohet me tharje të syve dhe tharje të gojës),

– gjëndje të veshkave siç është glomerulonefriti,

– gjëndje të lëkurës si lichen planus (karakterizohet nga lezione ose gunga të bardha )

– porfiria cutanea tarda (skuqje e ndjeshme nga dielli).

Gjëndje të tjera përfshijnë

– Artrit (inflamacion kockor),

– sëmundje të tiroides,

– vaskulit (dëmtim të enëve të gjakut) dhe cryoglobulinemia që është rritja e niveleve të proteinave të gjakut që vendosen në veshka,

– gjakderdhje e lehtë

– nxirje të lehta në pjesë të ndryshme të trupit

– lodhje

– Oreks i dobët

– Njollë e verdhë e lëkurës dhe syve (verdhëz)

– Urina ngjyrë e errët

– Kruajtje lëkure

– Enjtje në këmbë

– Humbje ose shtim në peshë

– Konfuzion, të qenët i përgjumur dhe të folurit e paqartë.

Simptomat akute shfaqen një deri në tre muaj pas ekspozimit ndaj virusit.

Komplikimet

Infeksioni i Hepatiti C vazhdon për shumë vite dhe mund të shkaktojë komplikime të rënda, të tilla si:

Ciroza e mëlçisëCeroza në mëlçi e bën të vështirë funksionin e mëlçisë.

Kanceri i mëlçisë. Një numër i vogël i njerëzve me infeksion hepatit C mund të zhvillojnë kancer të mëlçisë.

Dështim të mëlçisë. Ceroza e avancuar në mëlçi mund të ndalojë funksionimin e saj në mënyrë totale.

Si kurohet Hepatiti C në mjekësinë konvencionale kimike?

Interferoni dhe ribavirina kanë qenë trajtimet kryesore për hepatitin C,  të cilët, që të dy shkaktojnë efekte anësore shumë të rënda te pacientët.
Simeprevir nuk rekomandohet për përdorim pasi nuk ka të dhëna që sugjerojnë se ka ndonjë përfitim klinik.

Efektet anësore më të zakonshme të këtyre ilaçeve përfshijnë:

– lodhje,

– simptoma të gripit,

– anemi,

– skuqje të lëkurës,

– nauze dhe diarre,

– renia e flokeve,

– numër i ulët i rruazave të gjakut,

– përkeqësim të sëmundjes,

– dëmtim të veshkave,

– dëmtim të zemrës ,

– dëmtim të trurit

– çrregullime të rënda të humorit dhe sistemit nervor, në veçanti depresion

– ngadalësim të koagulimit të gjakut

– lëkurë të thatë

– utrikarie

– pagjumësi

– humbje oreksi

– skuqje e lëkurës ose kruatje të saj

– lëkurë të ndjeshme ndaj diellit

– kapsllëk

– të përziera.

Ribavirina mund të shkaktojë gjithashtu defekte të lindjes, dhe për këtë arsye nuk është i përshtatshëm për gratë që janë shtatzëna ose duke u përpjekur për shtatzani.

Efektet anësore të interferonit pegiluar dhe ribavirinës mund të jenë serioze, dhe kjo është një arsye pse normat e trajtimit të HCV kanë mbetur në shkallë të ulët në mbarë botën.

Si diagnostikohet?

Meqenëse mund të jetë e vështirë të thuhet në bazë të simptomave nëse keni kontraktuar hepatitin C, mund të testoheni për të. Një test i thjeshtë i gjakut në zyrën ose laboratorin e doktorit mund të konfirmojë nëse e keni këtë kusht.
Pasi doktori juaj të marrë rezultatet e testit të gjakut, ai mund të rekomandojë që t’i nënshtroheni një biopsie në mëlçinë tuaj për të përcaktuar nëse keni hepatit C kronik,por biopsia nuk është e nevojshme sepse ajo e dëmton mëlçinë duke zhvilluar risk të kancerit, pra është e mjaftueshme vetëm testi i gjakut.

A mund ta parandaloni infeksionin e hepatitit C?

Është e vështirë të dallohet nëse keni hepatit C bazuar në simptoma. Sigurohuni që të praktikoni masa parandaluese për të mbrojtur veten nga zhvillimi i gjendjes.

Prandalimi konsiston thjesht në kujdesin që duhet treguar, duke patur parasysh rrugët e marrjes së infeksionit.

– Mos kryeni marrëdhënie seksuale të jashtëligjshme. Të ashtëquajturit “grup i rriskut” (homoseksualët, prostitutat, personat me aktivitet seksual me shumë partnerë) janë ata që preken më shumë nga Hepatiti C.

– Mos i ndani sendet personale si ato të rrojes,  furçën e dhëmbëve.

– Jini të kujdesshëm nëse bëni një tatuazh, piercing të trupit ose manikyr. Pajisjet mund të kenë gjakun e dikujt tjetër. Nëse doni patjetër të bëni tatuazhe ose piercings, sigurohuni që punonjësit të përdorin hala sterile dhe të pastra. Duhet të shmangni gjithashtu ndarjen e halave.

– Mos dhuroni gjak ose inde nëse jeni i infektuar.

– Kujdes me aget për injeksione,

– Mjetet e higjenës së thonjve mund të jetë një rrugë tjetër e transmetimit.

– Punonjësit e shëndetësisë janë të rriskur nga HCV nëpërmjet shpimit aksidental me aget e përdorura në personat e infektuar.

– Transmetimi nga nëna tek fëmija gjatë dhe pas lindjes është i mundur në rreth 5%.

– Rruga e transmetimit për 10 % të personave të infektuar ngelet e pazbuluar.

– Transmetimi i HCV nuk ndodh nga kontakti rastësor me persona të ftohur, me kollë, as nga përqafimi apo përdorimi i enëve të kuzhinës.

– Jeni punëtor shëndetësor dhe jeni të ekspozuar ndaj gjakut të infektuar, kjo mund të ndodhë në qoftë se një gjilpërë e infektuar shpon lëkurën tuaj.

– Nëse merrni  trajtime hemodialize për një periudhë të gjatë kohore.

– Virusi përhapet përmes gjakut ose lëngjeve trupore të një personi të infektuar.

– Ndarja e barnave dhe gjilpërave.

– Hepatiti C nuk përhapet përmes ushqimit, ujit, ose me kontakt të rastësishëm.

A vihet në rrezik shëndeti duke pritur një kohë të gjatë pa kurim?

Megjithatë, duke pritur, ju mund të vini në rrezik shëndetin tuaj.
Nëse jeni 40 vjeç ose më shumë, ju keni të ngjarë të përjetoni një normë të përshpejtuar të dëmtimit të mëlçisë, gjë që rrit rrezikun e zhvillimit të cirrozës, kancerit të mëlçisë apo dështim të mëlçisë. Kjo quhet “Zona e rrezikshme e mëlçisë”.
Ju gjithashtu duhet të mbani në mend se simptomat e sëmundjes së mëlçisë nuk mund të ndihen deri sa mëlçia të jetë dëmtuar në mënyrë të konsiderueshme.
Prandaj, mos e vini në rrezik shëndetin tuaj duke pritur shumë gjatë për trajtim.

Mënyra natyrale për kurimin e hepatitit C

  • Ushqime që ndihmojnë për të luftuar dhe kufizuar Hepatitin C

Çfarë hamë ndikon në shëndetin tonë. Ushqimet që ulin inflamacionin janë të vlefshme për të ruajtur shëndein dhe mëlçinë e atyre që  janë bartës të hepatitit C.

Ushqime që ushtrojnë një efekt anti-inflamator dhe mund të ndërpresin ciklin e inflamacionit të vazhdueshëm të mëlçisë:

– Peshku; peshku, si: salmon, skumbri, ton dhe sardelet janë të larta në acide yndyrore omega-3, e cila lufton inflamacionin.

– Luleshtrydhet, boronicat; përmbajnë sasi të mëdha të anthocyanins – antioksidantë që janë të njohur si anti-inflamatorë.

– Marule;  Ky gjethe gjelbër i  errët është i pasur me squfur, që forcon dhe pastron mëlçinë.

– Qershitë;  qershitë janë të pasura me dy lloje të anthocyanins dhe nutritionists të cilat atribuojnë aftësinë e tyre për të luftuar inflamacionin.

 – Patatet e ëmbla;  patatet e ëmbla janë vlerësuar për vetitë e tyre anti-inflamatore.

– Algat;  përmbanjnë Fucoidan, nje lloj i karbohidrateve që është anti-inflamator, anti-tumor dhe anti-oksidues.

– Vaj i ullirit vaj i ullirit është i pasur me polifenole që mbrojnë kundër inflamacionit.

– Domatja: është e pasur me lycopene, një pigment i kuq i cili mbron strukturën qelizore.

– Brokoli: perimet si brokoli kanë një fuqi pozitive në luftimin e kancerit. Falë komponentit të quajtur Sulforaphane i cili ndihmon trupin për të luftuar përhapjen e viruseve.

– Arra: e mbushur me acid-linolenic, një yndyrë e shëndetshme si; omega-3 e cila është thelbësore për veprimin biologjik të trupit. Acidet yndyrore luajnë një rol të rëndësishëm në ndërtimin e qelizave dhe bëjnë qelizat të punojnë në mënyrën e duhur.

– Boronicapërmban anti-oksidantë të fuqishëm, veçanërisht Anthocyanin dhe acid-ellagic.

– Shega; është e njohur për vetitë e saj në luftën kundër kancerit, në sajë të komponentëve anti-oksidant dhe anti-inflamator.

Thuaj jo!!

– Alkoolit; edhe konsumimi i një sasie të vogël prej tij dëmton mëlçinë.

– Thuaj jo të gjitha pijeve të gazuara dhe artificiale.

– Largohuni nga duhanpirja përfundimisht.

– Karbohidratet e rafinuaar (përfshirë miellin e bardhë dhe sheqerin e bardhë).

– Mishi i kuq (mish viçi, derri, deleje), mish i pjekur në skarë krijon komponimet aminet heterociklike të cilat janë të lidhura me rrezikun e dëmtimit të mëlçisë.

– Shmangni ushqimet e skuqura , sepse përmbajnë yndyra të ngopura.

  • Stili i të jetuarit

– Ushtrimet fizike; ku përfshihet ecja, noti, vrapimi i lehtë në ajër të pastër, ndihmojnë  në rigjenerimin e qelizave.

– Qëndroni larg stresit, ankthit, pesimizmit dhe shqetësimeve të ndryshme të cilat dobësojnë sistemin imun.

– Optimizmi është një armë e fortë për luftimin e shumë sëmundjeve.

Një dietë e shëndetëshme dhe Kurim në mënyrë natyrale, është mundësia më e madhe për të ndërprerë inflamacionin që shkakton dëmtim të mëlçisë dhe për të qenë jashtë çdo rreziku.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook