Shkaqet e niveleve të larta / të ulëta të Bilirubinës

Shkaqet e niveleve të larta / të ulëta të Bilirubinës; Mënyra natyrale për të ulur natyrshëm nivelet e bilirubinës dhe për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm të mëlçisë

 

Bilirubina është një përbërës i prodhuar nga hemoglobina, përbërësi në qelizat e kuqe të gjakut që u lejon atyre të transportojnë oksigjen. Ndërsa qelizat e kuqe të gjakut shpërbëhen, pjesa që përmban hekur të hemoglobinës (heme) shndërrohet në bilirubinë.

Bilirubina kalon në dy faza. Në fazën e parë, bilirubina lidhet me një proteinë të quajtur albuminë, e cila lejon që ajo të bartet nga gjaku në mëlçi. Bilirubina në këtë fazë quhet bilirubinë “indirekte” ose “e pakonjuguar”.

Faza e dytë zhvillohet në mëlçi, e cila bashkon molekulat e sheqerit me bilirubinën “e pakonjuguar”. Kjo e bën atë të tretshme në ujë, gjë që ndihmon zorrët të eliminojnë bilirubinën në jashtëqitje. Bilirubina në këtë fazë quhet bilirubinë “e drejtpërdrejtë” ose “e konjuguar”.

Shumë foshnja lindin gjithashtu me bilirubinë të lartë, duke shkaktuar një gjendje të quajtur verdhëz e të porsalindurve. Kjo shkakton lëkurë dhe sy me ngjyrë të verdhë. Kjo ndodh sepse, në lindje, mëlçia shpesh nuk është ende plotësisht në gjendje të përpunojë bilirubinën. Kjo është një gjendje e përkohshme që zakonisht zgjidhet vetë brenda disa javësh.

Nivelet e larta të Bilirubinës

Një nivel i lartë i Bilirubinës në gjak njihet si hiperbilirubinemia. Bilirubina e lartë është zakonisht një shenjë e problemeve të mëlçisë. Për shembull, njerëzit që kanë cirrozë serioze, ose fibrozë të mëlçisë, shpesh kanë nivele të larta të bilirubinës, sepse mëlçia e tyre nuk është në gjendje të filtrojë toksinat në mënyrë aq efikase.

Nivelet e larta të bilirubinës mund të shkaktojnë gjithashtu verdhëz. Verdhëza bën që lëkura dhe e bardha e syve të duken të verdha, për shkak të bilirubinës kafe dhe të verdhë në gjak. Këto shkaqe mund të ndodhin para, gjatë ose pas prodhimit të bilirubinës.

Simptomat e bilirubinës së lartë

Nëse keni bilirubinë të lartë, simptomat do të varen nga shkaku themelor. Mund të keni bilirubinë pak të lartë dhe të mos keni fare simptoma. Ose, me bilirubinë mesatarisht të lartë, mund të keni vetëm verdhëz, një gips të verdhë në sytë dhe lëkurën tuaj. Verdhëza është shenja kryesore e niveleve të larta të bilirubinës.

Shenja të tjera të përgjithshme të shumë prej sëmundjeve që shkaktojnë bilirubinë të lartë mund të përfshijnë:

 • dhimbje ose fryrje barku
 • të dridhura
 • ethe
 • dhimbje gjoksi
 • dobësi
 • turbulli mendore
 • lodhje
 • të përziera
 • të vjella
 • urinë jashtëzakonisht të errët

Njerëzit me nivele të larta të bilirubinës nga sëmundje ose dëmtime të rënda të mëlçisë mund të përjetojnë gjithashtu:

 • Kruarje
 • Lodhje
 • Urinë më të errët
 • Feçe më të lehta

Nëse jeni duke përjetuar këto simptoma, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Bilirubina matet në miligramë bilirubinë për decilitër gjak ose urinë (mg/dL). Tek të rriturit, nivelet normale të bilirubinës janë më pak se 1 mg/dL. Nivelet e larta të bilirubinës janë më të mëdha se 2.5 mg/dL.

Gama e përafërt normale e Bilirubinës në serumin e gjakut është:

 • 2 mg/dL për të rriturit
 • 1 mg/dL për fëmijët nën 18 vjeç

Lëkura normalisht bëhet e verdhë pasi nivelet arrijnë midis 2 dhe 3 mg/dL.

Çdo person që përjeton zverdhje të lëkurës ose syve duhet të vizitojë mjekun e tij. Mund të jetë një shenjë e një gjendje të rëndë.

Testet e Bilirubinës

 • Analizat e gjakut – Bilirubina

Testet e gjakut mund të ndihmojnë në identifikimin e bilirubinës së tepërt.

Testet e gjakut mund të masin nivelet e bilirubinës. Ndërsa ekziston një test i urinës për bilirubin, ai është më pak i saktë dhe shpesh fals pozitiv.

Nëse një test rutinë i urinës zbulon bilirubinën, mjeku do të shqyrtojë analizat e serumit të gjakut për të konfirmuar rezultatet dhe për të identifikuar çdo dëmtim të mëlçisë.

Teste të mëtejshme gjaku për të vlerësuar funksionin e mëlçisë dhe test për Hepatit, nëse nevojitet.

 • Një ekzaminim fizik, ku një mjek mund të ndiejë zonën e barkut për të parë nëse mëlçia është e zmadhuar ose e ndjeshme.
 • Teste imazherike për të vizualizuar mëlçinë. Këto mund të përfshijnë ultratinguj, rreze X të kompjuterizuara me një skanim CT ose imazhe me fuqi të lartë me një skanim MRI.
 • Ndonjëherë kryhet një endoskopi për të parë kanalet në të cilat bila udhëton në zorrë.
 • Ndonjëherë nevojitet një biopsi e mëlçisë, megjithëse kjo është e pazakontë. Në këtë procedurë, një mostër e vogël e indit të mëlçisë dërgohet në një laborator për vlerësim.

Shkaqet e niveleve të larta të Bilirubinës

Çdo gjendje që ndikon në funksionin e mëlçisë mund të shkaktojë akumulimin e bilirubinës në gjak. Ky është rezultat i humbjes së aftësisë së mëlçisë për të hequr dhe përpunuar bilirubinën nga qarkullimi i gjakut.

Shkaqet e paraqitura më poshtë zakonisht lidhen me nivelet e larta të bilirubinës. Vizitoni mjekun ose një profesionist të kujdesit shëndetësor për të marrë një diagnozë të saktë. Një rezultat që është pak më i lartë se normalja, nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni një gjendje shëndetësore që kërkon trajtim.

 1. Sindroma e Gilbertit

Sindroma e Gilbertit është një gjendje beninje për shkak të një mutacioni të gjenit të trashëguar në gjenin UGT1A1 që ul nivelet e enzimës që përpunon bilirubinën në mëlçi (UDP-glukuronoziltransferaza). Rreth 10% e të gjithë njerëzve e kanë këtë sindromë, por frekuenca ndryshon gjeografikisht.

Kjo gjendje shpesh nuk shkakton simptoma, por kur ndodh, ato mund të përfshijnë:

– verdhëz

– të përziera

– të vjella

– diarre

– parehati të barkut

– mosfunksionim të mëlçisë

 1. Ushtrimet intensive

Ushtrimet e forta rritin nivelet indirekte të bilirubinës. Kjo është arsyeja pse atletët normalisht mund të kenë nivele të larta të bilirubinës.

Shkencëtarët mendojnë se kjo mund të jetë për shkak të rritjes së prishjes së qelizave të kuqe të gjakut gjatë stërvitjes.

 1. Sëmundjet e mëlçisë

Tek njerëzit e shëndetshëm, bilirubina e drejtpërdrejtë është shumë e ulët, sepse ajo zhvendoset me shpejtësi në bilë. Nivelet rriten kur funksioni i mëlçisë komprometohet. Prandaj, rritja e bilirubinës direkte është zakonisht një shenjë e sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si Hepatiti viral ose Autoimun, ose sëmundja alkoolike e mëlçisë.

Bilirubina indirekte mund të rritet në kushte të tilla si mëlçia e yndyrshme ose në sëmundjet e mëlçisë të cilat shoqërohen me rritje të shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut.

 1. Gurët në tëmth dhe sëmundjet e fshikëzës së tëmthit

Gurët e tëmthit dhe inflamacioni ose tumoret e fshikëzës së tëmthit mund të rrisin bilirubinën e drejtpërdrejtë.

Gurët në tëmth ndodhin kur substanca si kolesteroli ose bilirubina ngurtësohen në fshikëzën e tëmthit. Fshikëza e tëmthit është përgjegjëse për ruajtjen e bilës, një lëng tretës që ndihmon në zbërthimin e yndyrave përpara se ato të hyjnë në zorrë.

Simptomat e gurëve të tëmthit përfshijnë:

– dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut ose poshtë gjoksit

– dhimbje shpine midis shpatullave ose në shpatullën e djathtë

– të ndjerit i sëmurë

Gurët në tëmth mund të formohen nëse trupi juaj tashmë po prodhon shumë bilirubinë për shkak të një gjendjeje të mëlçisë ose nëse mëlçia prodhon shumë kolesterol. Ato gjithashtu mund të jenë një ndërlikim i një infeksioni të kanaleve biliare ose nga një çrregullim gjaku. Bilirubina shtohet kur fshikëza e tëmthit është e bllokuar dhe nuk mund të rrjedhë siç duhet.

 1. Pankreasi i përflakur (Pankreatiti) ose Apendiksu (Apendiciti)

Pankreasi i përflakur (pankreatiti) ose apendiksi (apendiciti) mund të shkaktojnë gjithashtu nivele të larta të bilirubinës.

 1. Shkatërrimi jonormal i rruazave të kuqe të gjakut

Shkatërrimi jonormal i qelizave të kuqe të gjakut (hemoliza) rrit nivelet indirekte të bilirubinës. Kjo mund të ndodhë në kushte të ndryshme mjekësore. Është gjithashtu arsyeja pse bilirubina rritet përkohësisht pas transfuzionit të gjakut. Studimet sugjerojnë se disa nga qelizat e kuqe të dëmtuara të gjakut që transfuzohen shkatërrohen brenda dy orëve të para, gjë që rrit ndarjen e hemoglobinës dhe nivelet e bilirubinës.

 1. Disa çrregullime të rralla Gjenetike

Disa çrregullime të rralla gjenetike, përveç sindromës së Gilbert, mund të rrisin bilirubinën direkte ose indirekte.

Shkaqe të tjera përfshijnë

 • Inflamacioni ose kanceri i fshikëzës së tëmthit, i cili prodhon bilën
 • mbidoza e disa ilaçeve, duke përfshirë acetaminofen
 • cirroza
 • kanceri i mëlçisë
 • çrregullime autoimune që përfshijnë mëlçinë, të tilla si hepatiti autoimun ose kolengiti primar biliar.
 • Hepatiti

Hepatiti ndodh kur mëlçia inflamohet, shpesh për shkak të një infeksioni viral. Kur është e përflakur, mëlçia nuk mund të përpunojë lehtësisht bilirubinën, duke çuar në një grumbullim të saj në gjak.

Hepatiti nuk shkakton gjithmonë simptoma, por kur ndodh, ato mund të përfshijnë

 • verdhëz
 • rraskapitje
 • urinë e errët
 • dhimbje barku
 • të përziera
 • të vjella
 • Inflamacion i kanalit biliar

Kanalet biliare lidhin mëlçinë me fshikëzën e tëmthit, hapjen e zorrëve të vogla, të quajtur duodenum. Ato ndihmojnë në lëvizjen e bilës, e cila përmban bilirubinë, nga mëlçia dhe fshikëza e tëmthit në zorrë.

Nëse këto kanale inflamohen ose bllokohen, bila nuk mund të drenohet siç duhet. Kjo mund të çojë në një nivel të rritur të bilirubinës.

Simptomat e inflamacionit të kanaleve biliare mund të përfshijnë:

 • jashtëqitje të zbehtë
 • urinë e errët
 • verdhëz
 • kruarje
 • të përziera
 • të vjella
 • humbje peshe e pashpjegueshme
 • ethe

A duhet të shqetësohem?

Në disa raste, bilirubina e lartë nuk është shenjë e ndonjë gjëje që ka nevojë për trajtim të menjëhershëm. Por nëse vëreni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, telefononi mjekun ose drejtohuni në kujdesin urgjent për çdo rast:

 • dhimbje të forta abdominale ose ndjeshmëri
 • përgjumje ose çorientim
 • jashtëqitje të zeza ose të përgjakshme
 • gjak në të vjella
 • temperaturë prej 38.5 ose më e lartë
 • mavijosje ose gjakderdhje e lehtë
 • ngjyrosje të lëkurës në të kuqe ose të purpurt

Shkaqet e niveleve të ulëta të bilirubinës

Bilirubina e ulët zakonisht nuk është shkak për shqetësim sepse nuk shoqërohet me ndonjë gjendje specifike shëndetësore. Megjithatë, në dekadat e fundit, studimet kanë treguar se ky ‘produkt i mbeturinave’ mund të ketë role të rëndësishme të dobishme, si një antioksidant i fuqishëm dhe një shtypës i inflamacionit.

Shkaqet e paraqitura më poshtë janë shoqëruar me ulje të bilirubinës. Mjeku do të interpretojë rezultatet tuaja, duke marrë parasysh historinë mjekësore, simptomat dhe rezultatet e tjera të testit.

 1. Pirja e duhanit

Disa studime kanë gjetur një lidhje midis pirjes së duhanit dhe niveleve të ulëta të bilirubinës.

Nuk dihet plotësisht se si pirja e duhanit ul nivelet e bilirubinës, por shkencëtarët mendojnë se është e mundur që bilirubina të shkatërrohet nga speciet reaktive të oksigjenit nga tymi i cigares. Një mundësi tjetër është që pirja e duhanit stimulon enzimat e mëlçisë që ndihmojnë në largimin e bilirubinës nga trupi.

Një studim me 4 mijë njerëz zbuloi se jo vetëm duhanpirësit aktivë të cigareve, por edhe duhanpirësit pasivë priren të kenë nivele më të ulëta të bilirubinës

 1. Obeziteti

Një studim që shqyrton efektin e ushtrimeve të qëndrueshmërisë në 41 burra dhe gra të dobët dhe të trashë, zbuloi se një përqindje më e lartë e yndyrës trupore lidhej me nivele më të ulëta të bilirubinës.

Në një studim tjetër me mbi 10 mijë njerëz, humbja afatshkurtër e peshës rriti nivelet e bilirubinës brenda intervalit të referencës, me rritjen e bilirubinës në mënyrë lineare me ndryshimin e peshës.

 1. Sëmundja e mëlçisë

Megjithëse bilirubina zakonisht rritet në sëmundjet e mëlçisë, nivelet e ulëta të bilirubinës mund të hasen në disa raste të dëmtimit më të avancuar të mëlçisë.

 1. Sëmundja kronike e veshkave

Nivelet e bilirubinës mund të ulen me uljen e funksionit të veshkave në sëmundjet kronike të veshkave.

Mënyra natyrale për të ulur natyrshëm nivelet e bilirubinës dhe për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm të mëlçisë

 • Enzimat e tretjes

Enzimat e tretjes natyrale mund të ndihmojnë në uljen e bilirubinës. Ju mund të gjeni enzimat tretëse në:

 • mjalt
 • lëkurat e portokallit
 • ananas
 • papaja
 • mango
 • Fibrat

Fibrat – veçanërisht fibrat e tretshme – ndihmojnë në lëvizjen e bilës nga mëlçia. Kjo mund të zvogëlojë toksicitetin.

Kjo lëndë ushqyese shumë e rëndësishme gjendet në një shumëllojshmëri ushqimesh, duke përfshirë:

 • bishtajoret
 • arrat
 • drithërat e plota
 • perimet krucifere, si lakra jeshile dhe brokoli
 • manaferrat
 • bollgur
 • bajamet
 • oriz kaf
 • quinoa
 • avokado
 • molla jeshile dhe e kuqe
 • frutat e thata
 • patatet
 • Kafeja

Kafeja dhe çajrat bimor përmbajnë doza të larta antioksidantësh, si dhe kafeinë, e cila mund të ndihmojë në stimulimin e tretjes.

Në moderim, kafeja është treguar se ndihmon në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të mëlçisë, duke përfshirë kancerin dhe fibrozën, dhe ngadalëson përparimin e tyre.

 • Proteinat e lehta

Proteinat e lehta, duke përfshirë tofu, bishtajore dhe peshk, i bëjnë më pak stres mëlçisë sesa mishi i kuq. Llojet me vaj të peshkut, si salmoni dhe skumbri, përmbajnë omega-3 dhe zink, të cilat ndihmojnë në metabolizimin e acideve yndyrore, alkooleve, karbohidrateve dhe proteinave.

 • Qëndroni të hidratuar

Qëndrimi i hidratuar ndihmon në uljen e niveleve të bilirubinës duke lehtësuar largimin e mbetjeve nga trupi.

Meqenëse uji stimulon metabolizmin dhe vepron si një shtypës i oreksit, është gjithashtu një mënyrë efektive për t’ju mbajtur në një gamë të shëndetshme peshe. Obeziteti është shkaku kryesor i sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike, e cila prek deri në një të katërtën e popullsisë së botës.

 • Ushtrimi

Ushtrimi mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të bilirubinës.

Në një studim me 419 gra të ulura në postmenopauzë, trajnimi me intensitet me dozë të lartë (por jo me dozë të ulët) rriti nivelet e bilirubinës.

Ushqimet që duhen shmangur

Ushqimet dhe pijet që duhen shmangur përfshijnë:

 • Alkooli

Alkooli është toksik për shumicën e indeve të brendshme të trupit, duke përfshirë mëlçinë. Përdorimi  i alkoolit mund të shkaktojë inflamacion kronik, të zvogëlojë funksionin e mëlçisë dhe të çojë në fibrozë.

 • Peshku ose butaku i papërpunuar ose i papjekur

Peshku dhe butakët e papërpunuar ose të papjekur mund të përmbajnë toksina që mund të dëmtojnë mëlçinë dhe organet e tjera të tretjes.

Ekziston gjithashtu rreziku që ato të përmbajnë viruse, baktere dhe parazitë që mund të infektojnë mëlçinë.

 • Mish viçi dhe derri

Mishi i viçit dhe derrit, përmbajnë nivele të larta të aminoacideve dhe yndyrave shtazore që mund të jenë të vështira për t’u tretur dhe mund të shkaktojnë tendosje në mëlçinë e dëmtuar.

Shumica e studimeve sugjerojnë se mishi pa yndyrë, si shpendët dhe peshku, si dhe proteinat me bazë bimore, si bishtajoret dhe tofu, janë burime proteinash më miqësore ndaj mëlçisë.

 • Lini duhanin

Pirja e duhanit zvogëlon bilirubinën. Lënia e duhanit mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të bilirubinës.

 • Humbni peshën e tepërt

Humbja e peshës mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të bilirubinës.

 • Shmangni ushqimet e paketuara, të konservuara dhe të tymosura

Disa produkte të qumështit përmbajnë nivele të larta të yndyrave të ngopura dhe duhen shmangur.

Shumë ushqime të paketuara, të konservuara ose të tymosura, veçanërisht mishrat dhe perimet e konservuara, përmbajnë nivele të larta të konservuesve.

Këta konservues janë zakonisht forma kripe, të tilla si nitratet dhe sulfatet.

 • Eliminoni yndyrnat e ngopura dhe trans

Ushqimet e skuqura, të yndyrshme dhe të shpejta përmbajnë sasi të larta yndyrnash të ngopura dhe trans që janë të vështira për t’u tretur, veçanërisht ato të përgatitura me vajra bimore pjesërisht të hidrogjenizuara.

Disa produkte të qumështit, duke përfshirë djathrat, qumështin e plotë dhe jogurtin me yndyrë të plotë, përmbajnë gjithashtu nivele të larta të yndyrës së ngopur.

Marrja e madhe e yndyrnave të ngopura dhe trans është gjithashtu e lidhur me obezitetin dhe kequshqyerjen, të cilat janë të dy faktorë rreziku për sëmundjet e mëlçisë, duke përfshirë biliburinën.

 • Ruhuni nga Sheqeri

Sheqeri i rafinuar, shurupi i misrit me fruktozë të lartë dhe forma të tjera të sheqerit të përpunuar mund të shkaktojnë gjithashtu akumulimin e yndyrës në mëlçi. Shumë ushqime të përpunuara që janë të larta në sheqer janë gjithashtu të pasura me yndyrë, duke dyfishuar rrezikun e dëmtimit.

Së bashku me sheqerin e rafinuar, kufizimi i ëmbëltuesve artificialë është një ide e mirë, pasi këto mund të shkaktojnë punë shtesë për mëlçinë për të përpunuar.

 • Reduktoni kripën

Një dietë e pasur me kripë mund të kontribuojë gjithashtu në dëmtimin e mëlçisë dhe mbajtjen e ujit. Eliminimi i ushqimeve të përpunuara dhe të konservuara mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar marrjen e natriumit.

Në vend që të arrini tek kripa, provoni të përdorni barishte si pluhur hudhre, pluhur qepe ose rigon për t’i dhënë shije pjatës suaj.

Disa rregulla të përgjithshme përfshijnë

 • Hani vakte të vogla dhe të shpeshta, në vend të tre vakteve të mëdha.
 • Mos përdorni sheqer në kafe apo çaj.
 • Zëvendësoni qumështin dhe kremin e plotë me varietete me pak yndyrë.
 • Në vend që të përdorni kripën e tryezës, eksperimentoni me aromatizues të ndryshëm: erëza, ekstrakte dhe lëng limoni.
 • Zgjidhni proteinat pa yndyrë, të tilla si peshku, të cilat kanë më pak gjasa të kontribuojnë në dëmtimin e mëlçisë.
 • Yndyrnat e ngopura, si ato që gjenden në mish, janë gjithashtu më të vështira për t’u përpunuar nga mëlçia.
 • Yndyrnat e pangopura, si vaj i ullirit, mund të përdoren rregullisht.
 • Sheqeri i rafinuar mund të shkaktojë akumulimin e yndyrës në mëlçi, prandaj zgjidhni ushqime që përmbajnë sheqerna natyrale.
 • Ulni marrjen e natriumit duke shmangur ushqimet e konservuara dhe të përpunuara.
 • Zgjidhni fruta si papaja dhe mango, të cilat janë të pasura me enzima tretëse.
 • Pacientët veçanërisht duhet t’i përmbahen vetëm trajtimit natyral, jo toksik dhe pa efekte anësore, i cili është i vetmi që mbështet trupin në procesin e shërimit.

Trajtimet natyrale dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të menaxhojnë biribulinën dhe të mbështesin në mënyrë të plotë shëndetin e mëlçisë.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook