Sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë atrofi të muskujve

Shkencëtarët zbulojnë se sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë atrofi të muskujve

 

Diabeti, një gjendje që prek thuajse një në katër njerëz, është një shkak kryesor i vdekjes dhe paaftësisë. Ndërsa është i lidhur me probleme të shumta shëndetësore, kryesoret e të cilave janë sëmundjet kardiovaskulare dhe dëmtimi i organeve të shumta, studiuesit japonezë zbuluan se gjithashtu mund të shkaktojë një rënie të shpejtë të masës muskulore. Në një studim të botuar në JCI Insight, studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Kobe zbuluan se niveli i lartë i sheqerit në gjak (hiperglicemia) mund të çojë në atrofi të muskujve përmes rregullimit të një proteine ​​të caktuar.

Roli i diabetit në humbjen e muskujve

Humbja e masës muskulore, e njohur edhe si sarkopenia, është një gjendje që zakonisht shihet te njerëzit mbi moshën 50 vjeç. Të rriturit e moshuar me sarkopenia humbasin mesatarisht tre përqind të forcës së muskujve të tyre çdo vit, duke dëmtuar lëvizjen e tyre fizike. Gjendja gjithashtu i bën ata të prirur për shumë probleme shëndetësore, të cilat përfundimisht mund të shkurtojnë jetëgjatësinë e tyre. Këto pasoja e bëjnë sarkopeninë një barrë serioze shëndetësore në rajone ku ka shumë të moshuar.

Aktualisht, 1 në 11 njerëz në mbarë botën është 65 vjeç ose më i vjetër, sipas raportit më të fundit të Prospektet e Popullsisë Botërore. Deri në vitin 2050, këto numra pritet të arrijnë në 1 në 6 persona. Rajone të tilla si Evropa dhe Amerika e Veriut pritet që të paktën një e katërta e popullsisë së tyre të jenë të moshuar. Vende të tilla si Gjermania, Italia dhe Japonia – ku u krye studimi – vlerësohet gjithashtu se kanë një rënie të popullatës së tyre brenda 10 viteve.

Në studim, studiuesit vunë në dukje se ndërsa humbja e muskujve është një ndërlikim me të cilin përballen shumë të moshuar me diabet, lidhja midis dy kushteve është e paqartë. Ata treguan se insulina mund të luajë një rol në sarkopeni: Duke pasur parasysh rolin e tij në rritjen dhe zhvillimin e qelizave, duke pasur sasi të pamjaftueshme të insulinës mund të çojë në rritjen e qelizave të shtypura dhe të kontribuojë në një rënie të masës muskulore.

Për të provuar hipotezën e tyre, ekipi trajtoi minj me streptozotocinë, gjë që shkaktoi nivele të larta të sheqerit në gjak (hiperglicemia) dhe nivele të ulëta të insulinës në gjak (hipoksulinemiaemi). Ekipi zbuloi se minjtë e trajtuar me streptozotocinë kishin një humbje të theksuar të masës muskulore 21 ditë pas induksionit të diabetit. Kjo tregoi se sarkopenia nuk është shkaktuar nga një rritje në katabolizëm ose ndarje e molekulave të mëdha në njësi më të vogla, por nga Diabeti. Ata zbuluan gjithashtu se tek minjtë diabetikë, shprehja KLF15 ishte e rregulluar. KLF15 është një proteinë e lidhur me atrofinë e muskujve.

Në kushte normale, KLF15 degradohet shpejt, falë një proteine ​​tjetër të quajtur WWP1. Kur WWP1 bashkon një proteinë të vogël të quajtur ubiquitin në KLF15, ajo promovon degradimin e KLF15. Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak ulin shprehjen WWP1, duke çuar në një rritje të niveleve të KLF15 në muskujt skeletorë.

“Ne kemi treguar se hiperglicemia, një çrregullim qendror në diabet, promovon atrofi të muskujve skeletorë përmes një rruge WWP1 / KLF15,” shkruajnë studiuesit në raportin e tyre. “Kjo rrugë mund të shërbejë si një objektiv terapeutik për atrofinë e muskujve të shkaktuar nga diabeti.”

Ndërsa rreziku i humbjes së masës së muskujve është i përhapur, veçanërisht në mesin e të moshuarve me diabet, nuk duhet t’i pengojë ata nga ndërtimi i muskujve. Studimet kanë treguar që diabetikët që zhvillojnë muskujt e tyre ndihmojnë trupin të qëndrojë më i ndjeshëm ndaj insulinës pavarësisht gjendjes së tyre. Kjo është thelbësore në mbajtjen e niveleve të sheqerit në gjak në kontroll dhe menaxhimin e diabetit tip 2. Përveç kësaj, nga ndërtimi i muskujve përfiton gjithashtu edhe zemra, pasi muskujt e fortë mund të mbledhin oksigjen dhe lëndë ushqyese në mënyrë më efikase sesa ato të dobëta.

Produktet bimore per Diabetin

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook