Trajtimi Natyral i Prediabetit

Published On: February 1st, 2023Categories: Diabeti0 Comments on Trajtimi Natyral i Prediabetit

Trajtimi Natyral i Prediabetit

 

Ne e dimë se diabeti është një problem madhor sot, dhe prediabeti nuk është më pak problem – por është gjithashtu një thirrje zgjimi që mund ta shtyjë dikë në veprim. Simptomat e prediabetit mund të kalojnë pa u vënë re, por shenja e parë është se nuk keni më nivele normale të sheqerit në gjak. Diagnoza e prediabetit është një shenjë paralajmëruese për njerëzit që do të zhvillojnë diabet nëse nuk bëjnë ndryshime serioze në stilin e jetës.

Federata Ndërkombëtare e Diabetit parashikon një rritje të prevalencës së prediabetit në 471 milionë në nivel global deri në vitin 2035.

Për fat të mirë, hulumtimet tregojnë se ndërhyrja në stilin e jetës mund të ulë përqindjen e pacientëve prediabetikë që zhvillojnë diabet nga 37% në 20%.

Çfarë është Prediabeti?

Prediabeti është një gjendje e përcaktuar si nivele mbi normale të glukozës në gjak, por nën pragun e përcaktuar të diabetit. Konsiderohet si një gjendje në rrezik, me shanse të larta për të zhvilluar diabetin. Pa ndërhyrje, njerëzit me prediabet ka të ngjarë të bëhen diabetikë të Tipit 2 brenda 10 viteve. Për njerëzit me prediabet, dëmtimi afatgjatë i zemrës dhe sistemit të qarkullimit të gjakut që shoqërohet me diabetin mund të ketë filluar tashmë.

Ka disa mënyra për të diagnostikuar prediabetin. Testi A1C mat nivelin mesatar të glukozës në gjak për dy deri në tre muajt e fundit. Diabeti diagnostikohet në një A1C më të madh ose të barabartë me 6.5 përqind; për prediabetin, A1C është midis 5.7 për qind dhe 6.4 për qind.

Glukoza plazmatike e agjërimit është një test që kontrollon nivelet e glukozës në gjak të agjërimit (duke mos ngrënë apo pirë për të paktën 8 orë). Diabeti diagnostikohet me glukozë në gjak të agjërimit më të madhe ose të barabartë me 126 miligramë për decilitër; për prediabetin, glukoza e agjërimit është midis 100 dhe 125 miligramë për decilitër.

Testi oral i tolerancës së glukozës është një test dy-orësh që kontrollon nivelet e glukozës në gjak para dhe dy orë pasi të pini një pije të ëmbël specifike. Ai shpjegon se si trupi juaj përpunon glukozën. Diabeti diagnostikohet me një glukozë në gjak dy orëshe më të madhe ose të barabartë me 200 miligramë për decilitër; për prediabetin, glukoza në gjak për dy orë është midis 140 dhe 199 miligramë për decilitër.

Prediabeti nuk është një gjendje e re; është një emër i ri për një çrregullim që mjekët e kanë njohur prej kohësh. Një diagnozë e prediabetit është një mënyrë e qartë për të shpjeguar se një person ka nivele më të larta se normale të glukozës në gjak dhe është në rrezik të zhvillimit të diabetit, plus në një rrezik më të lartë të sëmundjeve kronike të veshkave dhe sëmundjeve të zemrës. Kur njerëzit kuptojnë se janë prediabetikë, ata kanë më shumë gjasa të bëjnë ndryshime në stilin e jetës që mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, kjo është arsyeja pse menaxhimi i simptomave të prediabetit është jetike.

Arsyeja pas trajtimit të prediabetit është parandalimi i zhvillimit të diabetit, parandalimi i pasojave të diabetit dhe parandalimi i pasojave të vetë prediabetit. Disa studime kërkimore kanë treguar suksesin e ndërhyrjeve të dizajnuara për trajtimin e prediabetit me reduktim të vazhdueshëm të incidencës së diabetit.

Simptomat e Prediabetit

Shpesh nuk ka simptoma dhe shenja të prediabetit dhe gjendja mund të kalojë pa u vënë re. Njerëzit me prediabet mund të përjetojnë disa simptoma të diabetit, të tilla si ndjenja e shumë etjes, urinimi i shpeshtë, ndjenja e lodhjes, shikimi i paqartë dhe urinimi i shpeshtë.

Ndonjëherë njerëzit me prediabet zhvillojnë acanthosis nigricans, një gjendje e lëkurës që shkakton një ose më shumë zona të lëkurës të errësohen dhe të trashen. Provat tregojnë se acanthosis nigricans shpesh shoqërohet me hiperinsulinemi dhe mund të tregojë një rrezik të shtuar të diabetit mellitus të tipit 2.

Disa njerëz me prediabet përjetojnë hipoglicemi reaktive dy deri në tre orë pas një vakti. Hipoglicemia quhet gjithashtu glukozë e ulët në gjak ose sheqer i ulët në gjak. Ndodh kur niveli i glukozës në gjak bie nën normale. Për shumë njerëz me diabet, kjo do të thotë një nivel prej 70 miligramë për decilitër ose më pak. Hipoglicemia është një nga simptomat më të zakonshme të prediabetit dhe një shenjë e metabolizmit të dëmtuar të insulinës që tregon zhvillimin e afërt të diabetit.

Simptomat e hipoglikemisë priren të shfaqen shpejt dhe ato mund të ndryshojnë nga personi në person – por simptomat e zakonshme përfshijnë ndjenjën e dridhjes ose të nervozizmit; djersitje; ndjenja e përgjumjes ose e lodhjes; bëhesh i zbehtë, i hutuar dhe i uritur; dhe ndjesi marramendje ose trullosje.

Disa studime kanë treguar një lidhje të rritjes së rrezikut të sëmundjes kronike të veshkave me prediabetin. Hulumtimet tregojnë se shumë njerëz me prediabet ose diabet u zbulua se kishin sëmundje kronike të veshkave të fazës 3 ose 4. Një studim i vitit 2016 i publikuar në Diabetes Medicine zbuloi se prediabeti lidhet në mënyrë modeste me një rritje të rrezikut të sëmundjes kronike të veshkave. Ekzaminimi i sëmundjes kronike të veshkave tek njerëzit me prediabet dhe menaxhimi agresiv i prediabetit tek ata me sëmundje kronike të veshkave rekomandohen nga studiuesit.

Shkaqet e prediabetit dhe faktorët e rrezikut

Njerëzit me prediabet nuk e përpunojnë siç duhet glukozën, gjë që bën që sheqeri të grumbullohet në qarkullimin e gjakut në vend që të ushqejë qelizat që përbëjnë muskujt dhe indet e tjera. Pjesa më e madhe e glukozës në trupin tuaj vjen nga ushqimet që hani, veçanërisht ushqimet me sheqer dhe karbohidratet e thjeshta. Gjatë tretjes, sheqeri nga këto ushqime hyn në gjak. Më pas me ndihmën e insulinës, sheqeri hyn në qelizat e trupit, ku përdoret si burim energjie.

Hormoni i insulinës është përgjegjës për uljen e sasisë së sheqerit në gjak. Me uljen e nivelit të sheqerit në gjak, zvogëlohet edhe sekretimi i insulinës nga pankreasi. Për njerëzit me prediabet, ky proces nuk funksionon siç duhet. Sheqeri nuk përdoret për të ushqyer qelizat tuaja. Në vend të kësaj, ai grumbullohet në qarkullimin e gjakut sepse pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose qelizat tuaja bëhen rezistente ndaj veprimit të insulinës.

Studiuesit kanë zbuluar se ka variabla të arritshëm për të përcaktuar se kush është në rrezik për prediabet. Faktorët e rrezikut për prediabet përfshijnë:

 • Mosha

Rreziku i zhvillimit të prediabetit rritet me rritjen e moshës. Nëse jeni mbi 45 vjeç, jeni në rrezik më të madh. Kjo mund të jetë për shkak të mungesës së stërvitjes ose shtimit të peshës në moshë më të madhe.

 • Gjinia

Gratë zhvillojnë diabet 50% më shpesh se meshkujt.

 • Përkatësia etnike

Raca të caktuara kanë më shumë gjasa të zhvillojnë prediabet. Afriko-amerikanët, hispanikët, indianët amerikanë, aziatiko-amerikanët dhe ishujt e Paqësorit janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të prediabetit.

 • Glukoza e agjërimit

Glukoza e agjërimit nga 100 deri në 125 miligramë për decilitër karakterizohet si prediabet.

 • Presioni sistolik i gjakut

Presioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku për prediabetin.

 • Kolesteroli HDL

Nëse kolesteroli HDL është nën 35 miligramë për decilitër ose niveli i triglicerideve është mbi 250 miligramë për decilitër, mund të jeni në rrezik për zhvillimin e prediabetit.

 • Pesha

Nëse jeni mbipeshë dhe keni një indeks të masës trupore mbi 25, jeni në rrezik të zhvillimit të prediabetit. Sa më shumë ind yndyror të keni, veçanërisht rreth barkut, aq më rezistente do të bëhen qelizat tuaja ndaj insulinës.

 • Mos-aktiviteti

Nëse jeni joaktiv, po rritni shanset për të zhvilluar prediabet. Ushtrimi ju ndihmon të mbani nën kontroll peshën tuaj dhe siguron që trupi juaj të përdorë glukozën si energji, duke i bërë qelizat më të ndjeshme ndaj insulinës.

 • Historia e diabetit tek prindërit ose vëllezërit e motrat

Nëse një i afërm i shkallës së parë, si prindërit ose vëllezërit e motrat, ka diabet, ju jeni në një rrezik më të madh për të zhvilluar diabetin.

 • Sindroma e vezores policistike

Sindroma e vezores policistike është një gjendje e karakterizuar nga menstruacione të parregullta, rritje të tepërt të qimeve dhe obezitet. Hulumtimet kanë treguar se sindroma e vezores policistike është e lidhur me një shans dyfish më të lartë për të zhvilluar diabetin.

 • Diabeti gestacional

Një faktor rreziku për prediabetin është një histori e diabetit gestacional ose lindja e një fëmije që peshon më shumë se nëntë kilogramë. Studiuesit sugjerojnë se një diagnozë e mëparshme e diabetit gestacional mbart një rrezik gjatë gjithë jetës për përparim në diabetin e tipit 2 deri në 60 përqind.

 • Gjumi

Hulumtimet kanë lidhur problemet e gjumit si apnea obstruktive e gjumit me një rrezik në rritje të rezistencës ndaj insulinës. Në fakt, një studim zbuloi se deri në 83% e pacientëve me diabet të tipit 2 vuajnë nga apnea e gjumit e panjohur dhe rritja e ashpërsisë së apnesë së gjumit lidhet me përkeqësimin e kontrollit të glukozës. Njerëzit që ndërpriten disa herë gjatë natës ose punojnë me ndërrime ose ndërrime të natës janë në një rrezik të shtuar të prediabetit.

Trajtime natyrale për Prediabetin

 1. Humbni kilogramët e tepërt

Disa studime kanë treguar efikasitetin e ndërhyrjeve në stilin e jetës në parandalimin e diabetit me një reduktim relativ të rrezikut prej 40% deri në 70% te të rriturit me prediabet. Hulumtimet tregojnë se ndërhyrjet në stilin e jetës që fokusohen në humbjen e peshës, si rritja e aktivitetit fizik dhe ndryshimet në dietë, mund të reduktojnë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të diabetit. Një studim i botuar në New England Journal of Medicine zbuloi se pas zbatimit të këtyre ndryshimeve të stilit të jetesës, pacientët kishin një reduktim të rrezikut të diabetit me 58 për qind.

Një studim tjetër i kryer në Universitetin George Washington tregoi se për çdo kilogram rënie në peshë, rreziku i zhvillimit të diabetit në të ardhmen zvogëlohej me 16 %. Duke reduktuar marrjen e yndyrave të ngopura, duke rritur marrjen e fibrave dhe duke u ushtruar të paktën katër orë në javë, pacientët përjetuan rezultate pozitive.

 1. Ndiqni një plan diete Diabetike

Në përpjekjen për të humbur peshë dhe për të shmangur simptomat e prediabetit, ju duhet të ndiqni një plan diete diabetike dhe të zgjidhni ushqime që ndihmojnë në balancimin e niveleve të sheqerit në gjak. Zgjidhni ushqime të pasura me proteina, fibra dhe yndyrna të shëndetshme. Ushqimet me proteina të larta përfshijnë salmonin e egër, viçin e ushqyer me bar dhe vezët e fshatit ( jo korenti). Ushqimet që janë të pasura me fibra përfshijnë manaferrat, fiqtë, bizelet, lakrat e Brukselit, kungujt, fasulet, farat e lirit dhe quinoa. Këto ushqime mbështesin detoksifikimin dhe ju ndihmojnë të mbani nivele të shëndetshme të sheqerit në gjak. Yndyrnat e shëndetshme, si vaj i ullirit, i kokosit dhe avokados, përfitojnë nga nivelet e glukozës në gjak dhe ju ndihmojnë të ktheni simptomat e paradiabetit.

Një komponent shumë i rëndësishëm i një diete diabetike është qëndrimi larg sheqerit dhe ulja e marrjes së karbohidrateve. Sheqeri i rafinuar rrit nivelin e glukozës në gjak. Sheqeri nga pijet me gaz, lëngjet e frutave dhe pijet e tjera me sheqer hyn me shpejtësi në gjak dhe mund të shkaktojë rritje ekstreme të glukozës në gjak. Në vend që të përdorni sheqer, përdorni stevia ose mjaltë të papërpunuar në moderim.

 1. Magnezi

Mungesa e magnezit është një nga mungesat kryesore të lëndëve ushqyese tek të rriturit, me rreth 80 për qind që kanë mungesë të këtij minerali jetik. Mungesa e magnezit mund të çojë në mangësi të tjera ushqyese, probleme me gjumin dhe hipertension, të gjithë faktorë rreziku për zhvillimin e simptomave të prediabetit.

Ju mund të merrni magnez nga perimet me gjethe jeshile, avokado, bishtajore, arrat dhe farat.

Produkte bimore për Prediabetin dhe Diabetin

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook