Shkaqet dhe Simptomat e ngritjes së papritur të Sheqerit në gjak

Shkaqet dhe Simptomat e ngritjes së papritur të Sheqerit në gjak

 

Rritja e nivelit të sheqerit në gjak ndodh kur glukoza grumbullohet në gjak si pasojë e paaftësisë së trupit për ta kthyer atë në energji, dhe kjo ndodh në rastin e diabetit. Sheqeri mund të rritet papritur dhe ka nevojë për trajtim për të shmangur komplikimet serioze që rezultojnë nga kjo rritje.

Cilat janë shkaqet e ngrijes së papritur të sheqerit në gjak?

Diabetikët duhet të kenë nën kontroll nivelet e sheqerit në gjak, në mënyrë që të shmangin çdo rritje të papritur të sheqerit në gjak, dhe ka shumë faktorë që shkaktojnë një rritje të papritur të nivelit të sheqerit, por shkaqet më të rëndësishme të diabetit të papritur janë si më poshtë:

 1. Cilësia e ushqimit

Ngrënia e ushqimeve të pasura me karbohidrate dhe sheqerna mund të çojë në një rritje të papritur të nivelit të glukozës në gjak.

 1. Përtacia dhe mungesa e ushtrimeve

Një mënyrë jetese e ulur ose dembelizmi çon në nivele të larta të sheqerit në gjak, por ushtrimet e forta dhe intensive mund të çojnë në stres fizik, i cili gjithashtu mund të çojë në nivele të larta të sheqerit në gjak.

Prandaj, një diabetik duhet të angazhohet në ushtrime të moderuara në mënyrë të vazhdueshme dhe të rregullt për të mbajtur kontrollin e niveleve të sheqerit.

 1. Mungesa e gjumit

Mungesa e gjumit ose privimi i tij zvogëlon aftësinë e trupit për t’u përballur me sheqerin dhe vlen të dihet se krijimi i kushteve për gjumë të mirë bëhet duke hequr pajisjet elektronike dhe duke ndjekur një regjim specifik gjumi, duke rregulluar kështu sheqerin tek një pacient me diabet.

 1. Pirja e duhanit

Pirja e duhanit ndikon negativisht në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak dhe e vështirëson atë; për të mbajtur nivele normale të sheqerit në gjak duhet të lini duhanin.

 1. Ekspozimi ndaj presioneve psikologjike

Kur vuani nga shumë presione të jetës, trupi sekreton shumë hormone, duke përfshirë kortizolin, i cili nga ana tjetër rrit konsumin e burimeve të energjisë nga trupi dhe i zbërthen ato, si yndyrnat për të prodhuar glukozë, dhe për shkak se një diabetik nuk mund të përballet me sheqerin për shkak të mungesës së insulinës ose joefektivitetit të saj, si rezultat do të rritet përqendrimi i sheqerit në gjak.

 1. Merrja e disa ilaçeve kimike

Insulina çon në uljen e sheqerit në gjak, por nëse harroni dozën ose merrni dozën e gabuar, kjo do të ndikojë në nivelin e sheqerit dhe do të çojë në një rritje të papritur të niveleve të tij. Ndër ilaçet që mund të jenë një nga shkaqet e papritura të rritjes së sheqerit në gjak janë:

– Ilaçet steroide.

– Diuretikët;

– Ilaçet kundër depresionit.

– Ilaçet për trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

Si ndodh ngritja e sheqerit në gjak papritur?

Diabeti mund të ndodhë papritur, veçanërisht diabeti i tipit 1, dhe simptomat e urinimit të shpeshtë dhe etjes ekstreme mund të shfaqen papritur në tipin 1, ndryshe nga diabeti i tipit 2, në të cilin simptomat shfaqen gradualisht.

Më poshtë janë simptomat kryesore të ngritjes së sheqerit në gjak

 1. Ndjenja e etjes dhe urinimi i shpeshtë

Kur glukoza e tepërt grumbullohet në gjak, veshkat do të duhet të bëjnë përpjekje shtesë për të filtruar dhe thithur glukozën e tepërt.

Dihet gjithashtu se pirja shumë ujë do të çojë në rritjen e nevojës për të urinuar.

 1. Ndjenja e lodhjes

Ndjenja e lodhjes është një nga simptomat e zakonshme të rritjes së papritur të sheqerit, si rezultat i ndryshimeve që ndodhin në nivelet e sheqerit, pasi qelizat e trupit nuk marrin energjinë e nevojshme për aktivitetin e tyre për shkak të mungesës së aksesit të glukozës në to.

Gjithashtu, simptoma të tjera që shoqërojnë rritjen e nivelit të sheqerit mund të shkaktojnë një ndjenjë lodhjeje si: urinimi i shpeshtë, etja e skajshme dhe shikimi i turbullt, të gjitha këto janë faktorë që shkaktojnë lodhje.

 1. Kërcitja e duarve dhe e këmbëve

Glukoza e tepërt në gjak mund të ndikojë në funksionin nervor dhe mund të çojë në neuropati diabetike.

Kur shfaqet ky problem mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë, si dhe dhimbje në krahë, duar, këmbë dhe kërcinj.

 1. Të përzierat

Të përzierit është një simptomë e një rritjeje të papritur të sheqerit, si dhe një simptomë e uljes së tij, dhe të përzierat zakonisht janë të përkohshme së bashku me simptoma të tjera.

Rritja e glukozës në gjak mund të ndikojë në metabolizmin e trupit, dhe kështu mund të çojë në një ndjenjë të përzieri.

 1. Frymëmarrja e shpejtë

Kur niveli i glukozës në gjak rritet, nivelet e ketoneve në gjak do të rriten, gjë që çon në frymëmarrje të shpejtë. Frymëmarrja e shpejtë është një simptomë e ketoacidozës diabetike, një ndërlikim afatshkurtër i diabetit.

 1. Rrahjet e shpejta të zemrës

Sheqeri i lartë në gjak mund të çojë në rrahje të shpejta të zemrës, një gjendje e njohur si aritmi, dhe është e lidhur me dështimin e zemrës dhe probleme serioze të zemrës.

Sheqeri i lartë në gjak gjithashtu e bën gjakun ngjitës, kështu që zemra duhet të punojë më shumë për të pompuar, duke bërë që zemra të rrahë më shpejt.

 1. Dhimbje stomaku

Një nga simptomat e sheqerit të lartë të papritur në gjak është gastropareza, një gjendje në të cilën ushqimi lëviz ngadalë në stomak, në zorrën e hollë ose ndalon së lëvizuri plotësisht, dhe për këtë arsye sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë dhimbje stomaku dhe ngërçe, dhe mund të shfaqen disa simptoma të tjera siç janë: krizat, diarre të rënda dhe të shpeshta.

Si të veproni kur ndjeni simptoma të sheqerit të lartë të papritur në gjak?

Simptomat e rritjes së papritur të sheqerit në gjak janë një paralajmërim për një pacient me diabet, ndaj kur i ndjen ato duhet të ndiqen udhëzimet e mëposhtme:

– Ndryshimi i stilit të jetesës

– Pini më shumë ujë dhe mos ndaloni edhe nëse trupi pushon së ndjeri etje.

– Bëni ushtrime të lehta për të rritur qarkullimin e gjakut në trup.

– Në fazat e hershme të diabetit të tipit 2, pacienti mund të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak pa pasur nevojë për mjekim, duke ndjekur sa vijon:

– Ndiqni një dietë të rreptë me kalori të ulët.

– Reduktoni sheqernat dhe karbohidratet.

– Ndiqni një dietë për diabetin dhe kjo nuk do të thotë të hani ushqime të shëndetshme në ditën kur shfaqen simptomat e sheqerit të lartë të papritur në gjak, por duhet të vazhdoni të ndiqni një dietë të shëndetshme në mënyrë që të shmangni sheqerin e lartë në gjak, pasojat e të cilit janë të rënda.

– Produkte bimore për Diabetin

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook