Sëmundja Cerebrovaskulare

Published On: February 10th, 2023Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Sëmundja Cerebrovaskulare

Sëmundja Cerebrovaskulare; Shkaqet, Simptomat dhe Strategjitë mbështetëse

 

Sëmundja Cerebrovaskulare është një grup sëmundjesh të ndryshme që ndikojnë në enët e gjakut dhe furnizimin e trurit me gjak. Është një gjendje e rëndë dhe e rrezikshme për jetën, dhe shkaku i pestë më i zakonshëm i vdekjes.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është sëmundja cerebrovaskulare, do të kuptoni simptomat dhe shkaqet kryesore, testet që rekomandohen për të vlerësuar faktorët e rrezikut dhe rekomandimet kryesore për të përmirësuar shëndetin cerebrovaskular.

Çfarë është sëmundja cerebrovaskulare

Sëmundja cerebrovaskulare nuk është vetëm një sëmundje. Në vend të kësaj, është një grup sëmundjesh, çrregullimesh dhe gjendjesh që ndikojnë në enët e gjakut dhe furnizimin me gjak të trurit, duke përfshirë goditjen në tru, keqformimin vaskular, aneurizmën dhe sulmin ishemik kalimtar (TIA). Sëmundja cerebrovaskulare është ngjarja më e zakonshme neurologjike kërcënuese për jetën dhe shkaku i pestë më i zakonshëm i vdekjes.

Sëmundja cerebrovaskulare mund të shkaktohet nga një sërë çështjesh, duke përfshirë trombozën, trombozën venoze cerebrale që prek venën e trurit, mpiksjen e gjakut arterial embolik që ndodh në arterien e trurit ose ateroskleroza nga ngushtimi i arterieve. Nëse ka një bllokim, hemorragji ose keqformim në enët e gjakut, qelizat e trurit nuk do të jenë në gjendje të marrin oksigjen të mjaftueshëm duke rezultuar në dëmtime të mundshme të trurit.

Lajmi i mirë është se mund të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të sëmundjes cerebrovaskulare duke kuptuar shkaqet e saj rrënjësore dhe duke marrë masat e duhura dietike dhe të mënyrës së jetesës.

Simptomat e hershme të sëmundjes cerebrovaskulare

Ndërsa simptomat e sëmundjes cerebrovaskulare varen nga vendi ku ndodhet bllokimi dhe si ndikon në tru, simptomat e zakonshme përfshijnë:

– Dhimbje koke e rëndë dhe e papritur

– Konfuzion

– Humbje e ekuilibrit

– Dobësi e mpirjes

– Çorientim

– Marramendj

– Të përziera ose të vjella

– Hemipareza, ose dobësi në njërën anë

– Hemiplegji, ose paralizë në njërën anë

– Humbja e shikimit në njërën anë

– Të folurit e paqartë ose vështirësi të tjera të komunikimit

Shkaqet kryesore të sëmundjes cerebrovaskulare

Për të parandaluar sëmundjen cerebrovaskulare, është e rëndësishme që të kuptoni shkaqet kryesore të sëmundjes.

– Inflamacioni kronik dhe sëmundjet cerebrovaskulare

Inflamacioni kronik është një vrasës i heshtur dhe shkaku themelor i sëmundjeve kronike më moderne. Inflamacioni mund të dëmtojë muret e enëve të gjakut dhe të kontribuojë në përparimin e sëmundjeve të ndryshme cerebrovaskulare.

Mund të çojë në një grumbullim të yndyrshëm, të pasur me kolesterol ose të kontribuojë në ngushtimin e arterieve, ose të krijojë blloqe që rrisin rrezikun e një goditje në tru ose sëmundje tjetër cerebrovaskulare.

– Dieta dhe mënyra e jetesës së dobët

Një dietë dhe mënyrë jetese e dobët mund të kontribuojë në faktorët e rrezikut dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare. Të hash një dietë inflamatore me sheqer të rafinuar, ushqime të përpunuara, ushqime me yndyrë, dhe pak fruta, perime dhe ushqime të tjera anti-inflamatore, dhe me lëndë të dëndura ushqyese çojnë në inflamacion kronik dhe kontribuon në sëmundjen cerebrovaskulare.

Një dietë e pasur me karbohidrate mund të çojë në insulinë të lartë, e cila është një faktor kryesor për presionin e lartë të gjakut dhe zhvillimin e sëmundjes cerebrovaskulare. Një dietë e pasur me yndyrna të pasura me omega 6 të tilla si vaj i kanolës, vaj i sojës, vaj i misrit dhe vaj i farës së pambukut është gjithashtu një shkak kryesor inflamator.

Për më tepër, mos konsumimi mjaftueshëm i përbërjeve anti-oksiduese nga frutat, perimet dhe bimët me glikemë të ulët, mund të çojnë gjithashtu në dëmtimin e enëve tona të gjakut. Është gjithashtu shumë e rëndësishme të konsumoni një dietë të pasur me acide yndyrore omega 3 nga peshq të egër dhe produkte të kafshëve të ushqyera me bar.

Përveç dietës, pirja e duhanit, ekspozimi afatgjatë ndaj tymit të dorës së dytë, dhe alkooli janë gjithashtu faktorë që kontribuojnë në sëmundjen. Në fakt, deri në 7 % e vdekjeve cerebrovaskulare janë kontribuar në pirjen e duhanit.

– Presioni i lartë i gjakut dhe sëmundja cerebrovaskulare

Presioni i lartë i gjakut prek rreth një të katërtën e popullsisë dhe është faktori më i madh i rrezikut për goditje në tru dhe sëmundje cerebrovaskulare. Problemi është se presioni i lartë i gjakut dëmton enët e gjakut ngadalë dhe jashtë orarit.

Ju mund të qëndroni pa simptoma për një kohë të gjatë para se të përjetoni lodhje, konfuzion, dhimbje gjoksi ose simptoma të tjera të presionit të lartë të gjakut. Kontrollet e rregullta dhe kontrolli i presionit të gjakut është kritik kur bëhet fjalë për parandalimin e sëmundjes cerebrovaskulare.

– Stili i jetës dhe sëmundja cerebrovaskulare

Lëvizja është kritike për shëndetin, ndihmon për të zvogëluar inflamacionin, për të ulur stresin, për të rritur gjendjen kardiovaskulare, për të mbështetur qarkullimin e shëndetshëm të gjakut dhe për të përmirësuar presionin e gjakut. Të qenit joaktiv rrit gjithashtu rrezikun e mbipeshës.

Një mënyrë jetese e ulur dhe mbipesha mund të rrisin rrezikun e presionit të lartë të gjakut, diabetit, inflamacionit dhe kolesterolit të lartë, të gjithë këta janë faktorë që kontribuojnë në sëmundjen cerebrovaskulare.

– Diabeti dhe Sëmundja Cerebrovaskulare

Rreth 20 – 40 % e njerëzve me sëmundje cerebrovaskulare vuajnë gjithashtu nga diabeti. Është thelbësore për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit.

Rezistenca ndaj insulinës ose sekretimi joefikas i insulinës ushtron presion dhe dëmton enët e gjakut dhe mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Diabeti, veçanërisht diabeti i patrajtuar, rrit rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare.

Stresi kronik dhe gjumi i dobët

Presioni i lartë i gjakut është një nga përgjigjet e trupit ndaj stresit. Stresi kronik mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Për të përballuar stresin mund të përfundoni duke ngrënë shumë, duke kërkuar ushqime inflamatore dhe të ndjeheni më pak të motivuar për t’u ushtruar.

Këto zakone mund të rrisin rrezikun e inflamacionit, mbipeshes, presionit të lartë të gjakut, problemeve të sheqerit në gjak dhe faktorëve të tjerë të rrezikut të sëmundjes cerebrovaskulare. Stresi kronik mund të çojë gjithashtu në gjumë të dobët, ndërsa gjumi i dobët kontribuon në ushqimin e stresit kronik në një cikël jo të shëndetshëm që mund të rrisë rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare.

Testet e Rëndësishme të Laboratorit

Këto janë testet që rekomandohen. Ato na ndihmojnë të kuptojmë shëndetin kardiovaskular dhe nivelet inflamatore në trup.

– Insulina agjëruese

Problemet e sheqerit në gjak janë diabeti që mund të kontribuojë në sëmundjen cerebrovaskulare, kështu që testimi i niveleve të insulinës në agjërim është kritik. Nivelet ideale janë ndërmjet 2-5 uIU / ml dhe gjithçka mbi 8 rrit rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare.

– HbA1C

Hemoglobina A1C ose HbA1C është një formë e hemoglobinës që lidhet me sheqerin. Nivelet ideale janë ndërmjet 4.5-5.2% dhe gjithçka mbi 5.6 rrit rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare.

– Homocisteina

Homocisteina është një aminoacid që gjendet në gjak. Nivelet e larta shoqërohen me një rrezik të rritur të sëmundjes cerebrovaskulare. Nivelet ideale janë midis 6-9 uMol / L dhe gjithçka mbi 9 rrit rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare.

– Hs-CRP

Ndjeshmëria e lartë e proteinës C-reaktive ose Hs-CRP është një tregues i inflamacionit. Nivelet ideale janë nën 1 mg / L. Nivelet më të larta rrisin rrezikun e sëmundjes cerebrovaskulare dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

– Kolesteroli & Trigliceridet

Nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve cerebrovaskulare dhe kardiovaskulare. Raporti i kolesterolit LDL: HDL duhet të jetë 3: 1 ose më pak dhe për trigliceridet, raporti HDL duhet të jetë më pak se 2 dhe idealisht afër 1.

– Analiza e plotë gjithëpërfshirëse e gjakut

Një nga testet që u rekomandohen pacientëve është një Analizë e plotë gjithëpërfshirëse e gjakut. Është mënyra më e mirë për të zgjedhur çdo sfidë themelore shëndetësore dhe për të parandaluar zhvillimin e sëmundjeve degjenerative. Me ndihmën e këtij testi, do të kuptoni aq shumë për shëndetin, duke përfshirë faktorët e rrezikut për sëmundjen cerebrovaskulare. Të kuptuarit e gjendjeve aktuale të shëndetit me ndihmën e këtyre shënjuesve të gjakut është thelbësore për parandalimin dhe trajtimin.

Strategjitë e Mbështetjes së Sëmundjeve Cerebrovaskulare

Sëmundja cerebrovaskulare dhe faktorët e saj të rrezikut nuk duhet të merren lehtë. Është e rëndësishme që të merrni masa jetese dhe diete për të mbështetur rrjedhën e shëndetshme të gjakut dhe shëndetin e trurit.

Nëse keni një histori familjare dhe ndonjë nga faktorët e rrezikut më sipër, është veçanërisht e rëndësishme të zgjidhni stilin e jetës tuaj. Ndërsa strategjitë e mëposhtme ndihmojnë për të parandaluar, zbutur, trajtuar ose kuruar sëmundjen cerebrovaskulare, ato janë gjithashtu shumë të dobishme për përmirësimin e shëndetit cerebrovaskular.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Dieta është hapi i parë dhe kritik për parandalimin e sëmundjes cerebrovaskulare. Rekomandohet një plan ushqimor anti-inflamator. Filloni duke hequr të gjitha ushqimet inflamatore, duke përfshirë sheqerin dhe drithërat e rafinuar, sodat dhe pijet me sheqer, glutenin, vajrat e rafinuar, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet e përpunuara, mishin dhe vezët, si dhe ushqime ndaj të cilave jeni të ndjeshëm.

Në vend të kësaj, zbatoni një plan ushqimor anti-inflamator. Kjo do të thotë të hani shumë zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, arra dhe fara, yndyrna të shëndetshme, mish të ushqyer me bar dhe peshk të egër.

– Lini Duhanin dhe Alkoolin

Nëse jeni duhanpirës, ​​është e rëndësishme që të ndaloni pirjen e duhanit. Nëse keni vështirësi për ta bërë atë vetëm, mund të përfitoni nga puna me një këshilltar, trajner shëndetësor ose hipnoterapist. Është e rëndësishme që të mbani mend se pirja e duhanit të dorës së dytë është gjithashtu tepër e dëmshme për shëndetin.

Shmangni sa më shumë që të jetë e mundur pirjen e duhanit dhe inkurajoni miqtë dhe familjen tuaj të heqin dorë nga pirja e duhanit gjithashtu. Shmangni alkoolin përfundimisht dhe këshilloni të tjerët ta ndërpresin atë.

– Ulni stresin dhe optimizoni gjumin

Ulja e stresit dhe optimizimi i gjumit është kritik nëse doni të parandaloni sëmundjen cerebrovaskulare.

Për të optimizuar gjumin, mbani një rutinë të rregullt të gjumit dhe të natës, fikni elektronikën disa orë para gjumit, shmangni sheqerin dhe kafeinën, merruni me aktivitete relaksuese para gjumit dhe sigurohuni që të keni një shtrat dhe jastëk të rehatshëm.

– Lëvizja dhe Ushtrimi i Rregullt

Qëndrimi ulur është një nga faktorët e rrezikut për sëmundjen cerebrovaskulare. Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta ndihmojnë në uljen e inflamacionit, zvogëlimin e stresit, përmirësimin e gjumit dhe shëndet më të mirë kardiovaskular. Rekomandohet të qëndroni aktiv gjatë gjithë kohës, bëni një shëtitje gjatë drekës, merrni shkallët, zgjatuni, luani me fëmijët tuaj.

Ushtrohuni të paktën 20 – 30 minuta në ditë, 5 ditë në javë.

– Hidratimi i mirë

Hidratimi i mirë është po aq i rëndësishëm sa ushqimi i mirë kur bëhet fjalë për shëndetin. Pini shumë ujë, të paktën 8 – 10 gota në ditë, apo më shumë nëse jeni jashtë në diell, ushtroheni shumë, bëni punë fizike, jeni i sëmurë ose i dehidratuar.

Shtoni pak limon për përfitimet e pastrimit dhe alkalizimit të bonusit. Në majë të marrjes së ujit, pini lëngje jeshile dhe smoothie dhe hani shumë fruta hidratuese dhe perime.

– Për parandalimin  e sëmundjes cerebrovaskulare dhe shëndetin e përgjithshëm

Për të mbështetur shëndetin cerebrovaskular, merrni parasysh përdorimin e produkteve bimore Zinginax dhe Cardiagreen, që veprojnë për të rregulluar inflamacionin në trup, për të përmirësuar shëndetin e enëve të gjakut, si laksativ në trup, kanë efekt parandalues ​​të goditjes duke zbutur stresin oksidativ për të përmirësuar funksionin e endotelit vaskular.

Ndihmojnë funksionimin e muskujve, përçueshmërinë e shëndetshme të nervave, funksionin neurologjik, prodhimin e energjisë, gjendjen shpirtërore dhe shëndetin mendor.

Parandalojnë goditjen në tru, mosfunksionimin njohës dhe sëmundjen renale.

Veprojnë gjithashtu për të mbrojtur një tru të plakur dhe për të rritur kujtesën e përgjithshme dhe funksionin njohës.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook