Rezistenca ndaj Insulinës

Published On: December 16th, 2022Categories: Diabeti, Sëmundjet0 Comments on Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj Insulinës; Mënyra natyrale për të stabilizuar sheqerin në gjak

 

Rezistenca ndaj insulinës është një problem gjithnjë e më i zakonshëm me të cilin po përballen njerëzit. Insulina ndihmon qelizat të thithin dhe përdorin glukozën për energji. Rezistenca ndaj insulinës ndodh nëse trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet dhe të përdorë insulinën e prodhuar nga trupi. Rezistenca ndaj insulinës mund të çojë në prediabet, diabet dhe një seri çështjesh të tjera shëndetësore.

Një numër në rritje i njerëzve vuajnë nga diabeti çdo ditë. Vlerësohet se numri i personave me diabet do të dyfishohet gjatë 25 viteve të ardhshme. Numrat do të shkojnë nga rreth 190 milion në 325 milion përveç nëse bëjmë diçka në lidhje me të.

Lajmi i mirë është që është e mundur të parandaloni diabetin dhe të stabilizoni sheqerin në gjak në mënyrë natyrale përmes ndryshimeve dietike dhe stilin e jetës. Hapi i parë për të parandaluar dhe mbrojtur prediabetin dhe anasjelltas është zmbrampsja e rezistencës ndaj insulinës, përmirësimi i ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe stabilizimi i sheqerit në gjak.

Në këtë kapitull, do të mësoni rolin e insulinës në trup, cila është rezistenca ndaj insulinës, çfarë shkakton rezistencë ndaj insulinës, cilat janë simptomat e saj dhe si diagnostikohet. Do të mësoni se çfarë është prediabeti dhe cilat forma të ndryshme të diabetit ekzistojnë zakonisht, dhe se si ato mund të ndikojnë në trupin tuaj. Do të mësoni gjithashtu disa mënyra për të stabilizuar sheqerin në gjak në mënyrë të natyrshme përmes strategjive të thjeshta dietike dhe të jetesës, si dhe përmes plotësuesve bimorë.

Çfarë është rezistenca ndaj insulinës?

Do të keni rezistencë ndaj insulinës nëse trupi juaj nuk është në gjendje t’i përgjigjet dhe të përdorë insulinën që prodhon trupi. Muskujt, dhjami dhe mëlçia nuk mund të përgjigjen siç duhet ndaj insulinës dhe nuk janë në gjendje të thithin lehtësisht glukozën nga gjaku. Si rezultat, pankreasi përfundon duke prodhuar një sasi të rritur të insulinës për të ndihmuar glukozën për të hyrë në qeliza. Duke provuar të prodhojë insulinë të mjaftueshme për të kapërcyer reagimin e dobët të trupit ndaj insulinës, trupi synon të mbajë nivelin e glukozës në gjak në një gamë të shëndetshme.

Sidoqoftë, qelizat beta në pankreas mund të mos jenë në gjendje të vazhdojnë me kërkesën jashtëzakonisht të lartë të insulinës. Si rezultat, glukoza e tepërt ndërtohet në rrjedhën e gjakut. Kjo mund të çojë në çështje më serioze shëndetësore, përfshirë prediabetin dhe diabetin tip 2. Rezistenca ndaj insulinës mund të ekzistojë pa simptoma për vite me radhë, dhe disa simptoma mund të ngatërrohen me çështje të tjera shëndetësore. Disa njerëz mund të shkojnë me vite pa e ditur se kanë rezistencë ndaj insulinës.

Ruajtja e niveleve të ekuilibruara të insulinës në një interval normal është e rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Problemet paraqiten kur niveli i insulinës është shumë i lartë ose shumë i ulët. Nëse keni shumë insulinë, teprica depozitohet në gjakun tuaj. Nëse keni nivele shumë të ulëta të insulinës, mëlçia vazhdon të bëjë glukozë, duke mbingarkuar kështu mëlçinë dhe organet e tjera.

Roli i Insulinës në trup

Insulina është një hormon shumë i rëndësishëm në trupin tonë. Ajo prodhohet nga pankreasi. Insulina lejon që qelizat të thithin dhe përdorin glukozën. Ajo ndihmon gjithashtu glukozën në gjak që të hyjë në qelizat e muskujve, yndyrë dhe mëlçi, dhe të përdoret për energji.

Trupi ynë merr glukozë nga ushqimi që hamë. Në kohën e nevojës, siç është agjërimi ose uria, mëlçia gjithashtu mund të prodhojë glukozë.

Ndërsa hamë, niveli i glukozës në gjak, e njohur edhe si sheqeri në gjak, rritet. Pankreasi lëshon insulinë në gjak për të ndihmuar në uljen e niveleve të glukozës në gjak dhe për të mbajtur nivelet në një interval të ekuilibruar, normal.

Problemi me insulinën e shumtë

Nivelet e ulëta të insulinës janë të zakonshme për njerëzit me diabet tip I, ndërsa nivelet e larta të insulinës janë një shenjë e rezistencës ndaj insulinës, prediabetit dhe diabeti i tipit 2. Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun nga prediabeti, i cili është një pararendës i diabetit tip 2.

Insulina e shumtë në trup promovon inflamacion dhe shtim në peshë. Inflamacioni kronik është shkaku kryesor i shumicës së sëmundjeve dhe simptomave të dhimbjes kronike nga të cilat vuajnë njerëzit në shoqërinë tonë moderne. Rezistenca ndaj insulinës është e lidhur me mbipeshë, nivele të larta yndyre në gjak dhe hipertension.

Insulina e shumtë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe rënies konjitive. Nëse keni rezistencë ndaj insulinës, pankreasi përpiqet të prodhojë më shumë insulinë për të krijuar ekuilibër. Por përfundimisht, pankreasi mbingarkohet dhe lodhet. Kur pankreasi nuk mund të prodhojë më shumë insulinë për të arritur nivele të shëndetshme të glukozës në gjak, trupi zhvillon nivele të larta të glukozës në gjak, prediabet, dhe nëse nuk bëhen ndryshime të përshtatshme në dietë dhe stilin e jetës, përfundimisht do të arrihet në diabet tip 2.

Ndjeshmëria ndaj insulinës

Kur flasim për rezistencën ndaj insulinës, është e rëndësishme të përmendim edhe ndjeshmërinë ndaj insulinës. Ndjeshmëria ndaj insulinës dhe rezistenca ndaj insulinës janë në thelb dy anë të së njëjtës monedhë.

Nëse jeni i ndjeshëm ndaj insulinës, trupi juaj kërkon më pak insulinë për të ulur nivelin e glukozës në gjak kur është e nevojshme. Nëse jeni rezistent ndaj insulinës, trupit tuaj i duhet një sasi në rritje e insulinës për të krijuar ekuilibër. Nëse keni ndjeshmëri ndaj insulinës, keni rezistencë të ulët ndaj insulinës. Nga ana tjetër, nëse keni rezistencë ndaj insulinës, keni ndjeshmëri të ulët ndaj insulinës.

Të qenurit rezistent ndaj insulinës është i rrezikshëm për shëndetin. Sidoqoftë, të qenit i ndjeshëm ndaj insulinës është një gjë e mirë. Ndjeshmëria ndaj insulinës mund të ulë inflamacionin, të ndihmojë humbjen e yndyrës, të thyejë sheqerin, të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes dhe të ulë rrezikun e rënies konjitive.

Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës

Shkaqet e sakta të rezistencës ndaj insulinës nuk janë kuptuar ende plotësisht, megjithatë, ekzistojnë disa faktorë të njohur që mund të çojnë në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës.

Rezistenca ndaj insulinës zhvillohet nëse keni:

 • Nivele të larta të insulinës që qarkullojnë në gjakun tuaj
 • Nivel të lartë të inflamacionit në trup
 • Yndyrë të tepërt të ruajtur në pankreas dhe mëlçi

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e rezistencës ndaj insulinës përfshijnë:

 • Të qenit mbipeshë ose i trashë
 • Një dietë me sheqer të lartë, karbohidrate të larta ose kalori të larta
 • Stili i jetës
 • Stresi kronik
 • Pirja e duhanit
 • Tensioni i lartë i gjakut
 • Problemet e gjumit
 • Përdorimi i dozave të larta të steroideve për një periudhë të zgjatur
 • Sëmundja e vezores polikistike ose sëmundja e Kushingut

Simptomat e shoqëruara me rezistencën ndaj insulinës

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), deri 90 % e njerëzve me prediabet nuk e dinë se kanë rezistencë ndaj insulinës. Prandaj, është veçanërisht e rëndësishme të njihni simptomat dhe shenjat që lidhen me rezistencën ndaj insulinës dhe të vizitoni mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë simptomë.

Simptomat që lidhen me rezistencën ndaj insulinës përfshijnë:

 • Lodhje
 • Letargji
 • Rritje të urisë
 • Mjegull truri dhe vështirësi për t’u përqendruar
 • Shtim të peshës, veçanërisht rreth mezit
 • Tension të lartë të gjakut
 • Nivele të larta të kolesterolit
 • Njolla të errëta të lëkurës të quajtura acanthosis nigricans

Diagnostifikimi i rezistencës ndaj insulinës

Mjekët normalisht nuk bëjnë test për rezistencën ndaj insulinës, megjithatë, ata përdorin teste të ndryshme gjaku për të përcaktuar nëse dikush ka prediabet ose diabet, duke përfshirë:

 • Testi HbA1C
 • Aplikimi i glukozës plazmatike (FPG)
 • Test oral i tolerancës së glukozës (OGTT)
 • Test i zakonshëm i glukozës

Më së shpeshti, mjekët urdhërojnë testin FPG ose testin A1C për të kontrolluar prediabetin. Megjithëse është më pak e zakonshme, disa mjekë mund të përdorin OGTT. OGTT është më e vështirë për t’u administruar dhe është gjithashtu më e kushtueshme.

FPG dhe OGTT pasqyrojnë nivelin e glukozës në gjak në kohën e provës, ndërsa A1C shikon nivelin mesatar të glukozës në gjak gjatë 3 muajve para testit. Testi A1C është më pak i ndjeshëm se FPG dhe OGTT. Meqenëse mund të mos e kapë prediabetin, mund të jetë e dobishme të kryeni si testin A1C ashtu edhe OGTT.

– Hemoglobina A1C (HbA1C)

Testi HbA1C mat përqendrimin mesatar të glukozës plazmatike të një forme specifike të hemoglobinës (Hb) ose qelizës së kuqe të gjakut për një periudhë prej 3 muajsh. Kur Hb është e ekspozuar ndaj glukozës plazmatike, ndodh një reaksion glikacioni. Ndërsa sheqeri në gjak rritet, rritet edhe Hb e glikuar.

 • HbA1C Normal: Nivelet e shëndetshme të HbA1C janë nën 5.6 %. Shumica e mjekëve funksional dhe holistik të mjekësisë preferojnë t’i shohin ato nën 5.4 % në mënyrë që të qëndrojnë në anën e sigurt dhe të shëndetshme.
 • Prediabeti: Midis 5.7 dhe 6.5 % është kur diagnostikohet prediabeti.
 • Diabeti: Mbi 6.5 %është kur diagnostikohet diabeti.

– Testi i glukozës plazmatike të agjërimit (FPG)

Testi FPG mat nivelin e sheqerit në gjak në mëngjes pas të paktën 8 orësh agjërim duke shmangur ndonjë ushqim ose pije.

 • FPG normale: Nën 100 mg / dl konsiderohet normale, megjithëse mjekët funksionalë dhe holistikë preferojnë ta shohin këtë numër nën 90 mg / dl.
 • Prediabeti: Midis 100 dhe 126 mg / dl, konsiderohet prediabet.
 • Diabeti: Mbi 126 mg / dl, diagnostikohet diabeti.

– Testi i Tolerancës së Glukozës Orale (OGTT)

OGTT mat përgjigjen ndaj një ngarkese glukoze. Ky test përdor mostrat e gjakut të marra deri në katër herë në pika të ndryshme pas ngrënies së sheqerit për të matur nivelin e glukozës në gjak. Agjërimi kërkohet në mënyrë të ngjashme me provën FPG. Pas agjërimit, ju jepet një dozë e matur e glukozës (75 gram për të rriturit) për të konsumuar brenda 5 minutave. Glukoza në gjak matet menjëherë pas pirjes së përzierjes së glukozës, si dhe dy orë më pas. Disa mjekë marrin një ose dy matje më shumë.

OGTT mund të identifikojë problemet edhe para se niveli i glukozës në agjërim të bëhet jonormal. OGTT është gjithashtu një mjet fantastik për të diagnostikuar diabetin gestacional, i cili mund të zhvillohet gjatë shtatëzanisë.

 • OGTT Normal: Nivelet normale konsiderohen të jenë nën 140 mg / dl, megjithëse mjekët funksionalë dhe holistikë preferojnë të shohin numrat nën 120 mg / dl.
 • Prediabeti: Një interval nga 140 deri 200 mg / dl konsiderohet prediabetik.
 • Diabeti: Çdo gjë mbi 200 mg / dl konsiderohet diabet.

– Testi i zakonshëm i glukozës

Ky test mat nivelin e glukozës në gjak në çdo kohë gjatë ditës. Shpesh përdoret si vijim pas diagnostikimit ose kur keni simptoma të rënda të diabetit. Rezultatet alarmante mund të kërkojnë gjithashtu testime të mëtejshme për diagnozën e duhur.

 • Rezultatet normale: Rezultatet normale varen nga kur keni ngrënë për herë të fundit. Sidoqoftë, shumicën e kohës do të jetë nën 125 mg / dl.
 • Diabeti: Pavarësisht se çfarë dhe kur keni ngrënë së fundmi, niveli i sheqerit në gjak mbi 200 mg / dl sugjeron diabetin.

Prediabeti dhe Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun për prediabet. Prediabeti është një gjendje kur niveli i sheqerit në gjak është më i lartë se normalja, por jo mjaft i lartë për të marrë diagnozën e diabetit tip 2. Sidoqoftë, prediabeti rrit rrezikun për diabet të tipit 2. Për më tepër, prediabeti mund të kontribuojë në disa nga dëmtimet afatgjata të shkaktuara nga diabeti, përfshirë problemet me enët e gjakut, zemrën dhe veshkat.

Ashtu si rezistenca ndaj insulinës, prediabeti shpesh kalon pa simptoma. Lodhja, shtimi i peshës, mjegulla e trurit, shtimi i urisë dhe lëkura e errësuar mund të sugjerojnë prediabet. Pasi të keni përvojë të shenjave klasike, siç janë rritja e etjes, urinimi i shpeshtë dhe shikimi i paqartë, mund të keni tashmë diabet. Prandaj është e rëndësishme që testi i sheqerit në gjak të bëhet rregullisht nga mjeku juaj, dhe të bëni zgjedhje të përshtatshme jetese për të parandaluar prediabetin dhe diabetin.

Lajmi i mirë është se nëse keni prediabet, nuk do të thotë që automatikisht do të zhvilloni diabetin e tipit 2. Diabeti tip 2 është i parandalueshëm. Duke ngrënë ushqimet e duhura, duke lëvizur trupin, duke mbajtur një peshë të shëndetshme dhe duke ndjekur strategji të tjera të thjeshta jetese, ju mund të parandaloni diabetin, prediabetin dhe rezistencën ndaj insulinës, dhe të stabilizoni sheqerin në gjak.

Diabeti dhe rezistenca ndaj Insulinës

Diabeti është një gjendje që ndodh kur glukoza në gjak është shumë e lartë. Glukoza e gjakut është normalisht burimi kryesor i energjisë, dhe insulina është hormoni që ndihmon glukozën ta bëjë këtë në qeliza. Në varësi të llojit të diabetit, trupi ose nuk po prodhon insulinë sa duhet, ose nuk po prodhon aspak insulinë ose nuk është në gjendje ta përdorë mirë atë.

Sidoqoftë, të kesh shumë glukozë në gjak, mund të çojë në një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundje të zemrës, goditje në tru, probleme dentare, sëmundje të veshkave, probleme të këmbëve, dëmtim nervor dhe probleme me sytë.

Ekzistojnë disa forma të diabetit. Le t’i shohim ato një nga një.

Diabeti i tipit I

Shumica e njerëzve në të gjithë botën kanë diabet tip II, megjithatë, rreth 5% e njerëzve me diabet tip I është tashmë një pjesë e konsiderueshme e popullsisë. Rreth 1.25 milion njerëz në SH.B.A. kanë diabet të tipit I dhe ka 40,000 raste të reja që diagnostikohen çdo vit.

Megjithëse diabeti i tipit I quhet diabeti i të miturve, ai nuk është një sëmundje e fëmijërisë dhe mund të shfaqet në çdo moshë dhe tek njerëzit e çdo race, gjinie, forme dhe moshe.

Diabeti i tipit I është një gjendje autoimune. Nëse keni diabet të tipit I, do të thotë që trupi juaj nuk prodhon insulinë. Pa insulinë, trupi nuk mund të ndihmojë glukozën për ta futur atë në qelizat në rrjedhën e gjakut. Terapia me insulinë dhe trajtime të tjera mund të ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë diabetin e tipit I.

– Diabeti i tipit II

Diabeti i tipit II besohet të jetë një gjendje metabolike. Zakonisht zhvillohet për shkak të zakoneve dietike dhe jetesës. Është forma më e zakonshme e diabetit.

Nëse keni diabet të tipit II, kjo do të thotë që trupi juaj nuk mund të përdor insulinë siç duhet. Në fillim, pankreasi do të përpiqet të bëjë përbërjen e insulinës shtesë, por pasi pankreasi të mos mund të vazhdojë, do të çojë në sheqer të lartë në gjak. Kjo së pari çon në rezistencë ndaj insulinës, pastaj para-diabet, dhe nëse nuk parandalohet përmes zgjedhjeve të stilit të jetës, do të përfundojë në diabet të tipit II.

Në fillim, një mjek mund të përshkruajë ndryshime në stilin e jetës tek pacientët e tyre, megjithatë, në shumicën e rasteve, përfundimisht, njerëzit me diabet tip II përfundojnë duke marrë ilaçe, zakonisht tërë jetën. Sidoqoftë, me strategjitë e duhura të jetesës, ju mund të zmbrapsni diabetin e tipit II. Në këtë artikull, mund të gjeni disa këshilla të thjeshta për të kuruar diabetin në mënyrë natyrale.

– Diabeti tip IIb

Hulumtimet sugjerojnë që diabeti i tipit II mund të mos jetë aq i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë siç besohej më parë. Duket se përveç formës së studiuar mirë të diabetit të tipit II me veprim të dobët të insulinës, ekziston një lloj diabeti tjetër, i pamësuar, i karakterizuar nga sekretimi i dobët i insulinës, i quajtur Diabeti Tip IIb.

Autoimuniteti dhe Diabeti i tipit II

Diabeti i tipit II është konsideruar një sëmundje metabolike në vend të një gjendjeje autoimune. Sidoqoftë, hulumtimet e fundit sugjerojnë që rezistenca ndaj insulinës në diabetin tip 2 është rezultat i qelizave B dhe qelizave të tjera imunitare që sulmojnë indet e trupit.

Studimi sugjeron që njerëzit me diabet tip II mund të kenë qeliza që gabimisht sulmojnë indet e shëndetshme. Ndërsa nevojiten më shumë hulumtime, duket se diabeti i tipit II mund të jetë gjithashtu një gjendje autoimune ose është e lidhur me autoimunitetin. Këto zbulime të reja po i nxisin studiuesit të kërkojnë masa të reja parandaluese dhe mundësi trajtimi që shikojnë diabetin tip 2 si një gjendje autoimune.

– Diabeti Gestacional

Diabeti gestacional është një formë e diabetit që mund të zhvillohet gjatë shtatëzanisë. Në shumicën e rasteve, ai largohet pasi fëmija të lindë. Sidoqoftë, ata që kanë ose kanë pasur diabet gestacional mund të kenë një shans më të madh për diabet tip II më vonë në jetë.

– Format e tjera të diabeteve

Dy lloje shumë më të rralla të diabetit përfshijnë diabetin lidhur me fibrozën cistike dhe një formë të trashëguar të diabetit, të quajtur diabeti monogjen.

– Sëmundja e Alzheimerit; Diabeti i tipit III

Është e njohur në komunitetin mjekësor dhe shkencor se diabeti i tipit II mund të rrisë rrezikun për sëmundjen e Alzheimerit. Sidoqoftë, ka zhvillime të fundit në lidhje me një formë të re të diabetit, diabeti tip III, i cili lidhet drejtpërdrejt me Alzheimerin. Një numër në rritje i studiuesve tani e quajnë diabetin e sëmundjes së Alzheimerit tip III. Hulumtimet kanë treguar se rezistenca ndaj insulinës është një nga arsyet kryesore pas humbjes së kujtesës dhe çmendurisë që mund të çojë në sëmundjen e Alzheimerit.

Sidoqoftë, rënia konjitive kërkon shumë kohë për t’u zhvilluar, dhe diabeti nuk ndodh as brenda natës. Lajmi i mirë është që përmes zgjedhjeve të duhura dietike dhe stilit të jetesës, diabeti dhe rënia konjitive mund të parandalohen.

Mënyra natyrale për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës nuk është një çështje që duhet ta merrni lehtë. Mund të çojë në prediabet, diabet dhe pasoja të rënda shëndetësore, përfshirë probleme të zemrës, veshkave dhe njohëse.

Sidoqoftë, përmes ndryshimeve të thjeshta të dietës dhe stilit të jetës, ju mund të ndryshoni rezistencën ndaj insulinës dhe të përmirësoni ndjeshmërinë ndaj insulinës në mënyrë natyrale. Këtu janë disa mënyra të fuqishme për të stabilizuar sheqerin dhe insulinën në gjak.

 1. Dieta anti-inflamatore

Inflamacioni është mënyra e trupit për t’ju mbrojtur nga dëmtimi, siç janë lëndimet, sëmundjet dhe infeksionet. Sidoqoftë, kur inflamacioni kthehet në kronik për shkak të një diete jo të shëndetshme, stresit, stilit të jetesës jo të shëndetshme dhe toksinave mjedisore, mund të jetë shumë e dëmshme për trupin.

Inflamacioni kronik është shkaku themelor i shumicës së problemeve shëndetësore kronike, përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Zgjedhja e një diete anti-inflamatore mund të jetë një armë e fuqishme për të zvogëluar inflamacionin kronik, për të stabilizuar sheqerin në gjak dhe për të ulur rezistencën ndaj insulinës.

Konsumi i një diete anti-inflamatore i siguron trupit një ekuilibër të shëndetshëm të yndyrnave, proteinave dhe karbohidrateve, duke ju mbushur gjithashtu me fibra, vitamina, minerale dhe ujin e nevojshëm. Ushqimet me ushqyes të dendur dhe të pasura me antioksidantë mund të luftojnë në mënyrë efektive inflamacionin dhe radikalet e lira. Hulumtimet kanë treguar që dietat e ulëta në karbohidrate, mund të zvogëlojnë në mënyrë efektive inflamacionin, të përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, të ndihmojnë në humbjen e peshës dhe të zvogëlojnë simptomat e problemeve metabolike.

Ushqimet më të mira për të përmirësuar rezistencën ndaj insulinës

Për të ulur inflamacionin në trup dhe për të stabilizuar sheqerin në gjak, duhet të hiqni ushqimet toksike, si sheqerin, ëmbëltuesit artificial, alkoolin, kafeinën, OMGJ, yndyrnat trans dhe të hidrogjenizuara, përbërësit artificialë, shurupin e misrit me fruktozë të lartë dhe ushqimet e përpunuara. Përkundrazi, duhet ta ushqeni trupin tuaj me ushqime të dendura ushqyese duke përdorur parimet e një diete anti-inflamatore.

Pjesa më e rëndësishme e një diete anti-inflamatore janë yndyrnat e shëndetshme, duke përfshirë avokadot, vajin e arrës së kokosit, vajin e ullirit, gjalpin e arrës së kokosit, qumështin e arrës së kokosit, vezët e pulave të rritura në mënyrë organike dhe gjalpin e ushqyer kafshëve të ushqyera me bar. Ju mund të merrni shumë antioksidantë për të mbrojtur shëndetin tuaj nga dëmtimi i radikaleve të lirë përmes bimëve, perimeve dhe frutave me glicemikë të ulët, të tilla si manaferrat, limonët dhe lime.

Një pjesë tjetër e rëndësishme e dietës është proteina me cilësi të lartë, të tilla si viçi i ushqyer me bar, peshku i egër, shpendët e rritura nëpër kullota dhe në mënyrë të egër. Shtimi i disa arrave dhe farave në dietë mund të shtojë fibra shtesë dhe Omega-3 për të zvogëluar inflamacionin. Ushqimet e fermentuara, të tilla si kimchi dhe turshi mund të mbrojnë shëndetin e zorrëve.

 1. Ulja e stresit dhe praktika e frymëmarrjes së thellë

Për shkak të lëshimit të rritur të një hormoni stresi, të quajtur kortizol, stresi i tepërt dhe kronik mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak. Stresi kronik mund të rrisë gjithashtu ngrënien emocionale, mbingrënien dhe dëshirat për ushqime me sheqer dhe ‘ushqime të tjera jo të shëndetshme’, të cilat mund të rrisin inflamacionin në trup dhe të rrisin më tej sheqerin në gjak. Për të stabilizuar sheqerin në gjak dhe për të zmbrapsur rezistencën ndaj insulinës, trajtimi i stresit kronik është thelbësor.

Meditimi, ushtrimet relaksuese, ngjyrosja, përdorimi i vajrave esencialë, bërja e një dushi relaksues, kalimi i kohës në natyrë dhe lidhja me të dashurit janë lehtësuesit e stresit natyror që ndihmojnë shëndetin tuaj nëse keni të bëni me rezistencën ndaj insulinës. Këto praktika mund t’ju ndihmojnë të ulni nivelin e përgjithshëm të stresit dhe t’i përgjigjeni stresit në mënyrën më efektive.

Frymëmarrja e thellë është një praktikë tjetër që mund të zvogëlojë stresin dhe të stabilizojë sheqerin në gjak. Frymëmarrja diafragmatike është një formë e një teknike të frymëmarrjes së thellë që mund të provoni. Merrni frymë thellë përmes hundës, mbajeni atë deri në katër sekonda, pastaj lëshojeni përmes gojës tuaj për 2 sekonda. Rritni gradualisht gjatësinë e frymës derisa të mund të mbani frymën për 20 sekonda dhe ta nxirrni për 10 sekonda. Përsëriteni këtë dy ose tre herë në séance, tre herë në ditë, për të ulur stresin dhe për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës.

 1. Përmirësimi i cilësisë së gjumit

Të qenit i qetë është absolutisht thelbësore në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm, përfshirë stabilizimin e sheqerit në gjak, përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe zvogëlimin e rrezikut nga diabeti.

Gjumi Apnea, në fakt, është një faktor kryesor në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Mungesa e gjumit mund të rrisë nivelin e stresit dhe hormonet e oreksit dhe ju bën të keni më shumë të ngjarë të kërkoni ushqime me sheqer dhe ushqime inflamatore. Mungesa e gjumit, ushqimet me sheqer dhe kafeina e tepërt mund të prishin ritmin cirkadien duke shkaktuar rritjen e glukozës në gjak dhe dëmtim të sekretimit të insulinës.

Për të përmirësuar cilësinë e gjumit, zvogëloni ushqimet me sheqer dhe kafeinën në dietën tuaj, veçanërisht në mbrëmje. Ndjekja e një diete anti-inflamatore mund t’ju ndihmojë të merrni gjumë cilësor. Zhvilloni një orar të rregullt të gjumit me një rutinë mbrëmje që funksionon për ju. Shmangni ekspozimin ndaj dritës blu dhe elektronikën në mbrëmje. Zgjidhni aktivitete relaksuese siç janë meditimi, leximi, një banjë relaksuese dhe pirja e çajit bimor.

 1. Ushtrimi i rregullt

Ushtrimi i rregullt shoqërohet me përfitime të panumërta shëndetësore, përfshirë humbjen e peshës, mbajtjen e një peshe të shëndetshme, shëndetin e zemrës dhe shëndetin mendor. Sipas Shoqatës Kombëtare të Diabeteve, ushtrimet e rregullta mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni sheqerin në gjak. Edhe ushtrimi afatshkurtër mund të ndihmojë qelizat e muskujve të marrin më shumë glukozë që të përdoret për energjinë dhe riparimin e indeve.

Ky proces mund t’ju ​​ndihmojë të ulni sheqerin në gjak. Ushtrimi afatgjatë mund të shtyjë gjithashtu qelizat të rrisin ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të zvogëlojnë dhe parandalojnë rezistencën ndaj insulinës. Hulumtimet kanë treguar që ushtrimi rrit efektin e ndjeshmërisë ndaj insulinës përmes përshtatjeve të shumta në transportin e glukozës dhe metabolizmit.

Rreth 30 deri në 60 minuta stërvitje në shumicën e ditëve mund t’ju ndihmojë të ulni inflamacionin, të rrisni ndjeshmërinë ndaj insulinës, të menaxhoni nivelin e stresit dhe të përmirësoni imunitetin.

 1. Optimizoni nivelet e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë thelbësore që ju nevojitet për shëndetin e përgjithshëm, përfshirë edhe për stabilizimin e sheqerit në gjak. Ndërsa dielli është burimi më i mirë i vitaminës D, nëse jetoni në një zonë me më pak rreze dielli ose kaloni shumë kohë brenda, për fat të keq, ju nuk i plotësoni nevojat tuaja nga dielli. Ushqime të caktuara, të tilla si peshku yndyror, mëlçia e viçit, vezët dhe kërpudhat janë të pasura me vitaminë D.

 1. Praktikoni agjërimin me ndërprerje

Agjërimi i ndërprerë është një mënyrë e fuqishme për të ulur inflamacionin në trup. Agjërimi i ndërprerë do të thotë që të agjëroni vetëm një ose dy ditë në javë në baza të rregullta.

Agjërimi i ndërprerë mund të ju ndihmojë të digjni yndyrën, të përmirësoni energjinë dhe tretjen, të përmirësoni marrëdhëniet tuaja me ushqimin, të rrisni shëndetin mendor dhe shpirtëror dhe të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve kronike. Për më tepër, agjërimi i ndërprerë mund t’ju ndihmojë të rritni ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të stabilizoni sheqerin në gjak.

Agjërimi i ndërprerë mund të përmirësojë marrëdhëniet tuaja me ushqimin, të zvogëlojë dëshirat për ushqime me sheqer dhe t’ju ndihmojë të zgjidhni opsione të dendura ushqyese, anti-inflamatore. Si rezultat, mund të rrisë ndjeshmërinë ndaj insulinës. Agjërimi i ndërprerë mund të rrisë gjithashtu hormonin e rritjes njerëzore (HGH), i cili ju ndihmon të arrini një peshë të shëndetshme dhe raport të yndyrës dhe muskujve, duke zvogëluar rrezikun e rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit.

 1. Përmirësoni shëndetin tretës dhe përdorni ProbioHerb

Rreth 80 % e të gjithë sistemit imunitar ndodhet në zorrë. Në thelb është themeli i shëndetit të përgjithshëm. Të kesh një florë të pabalancuar të zorrëve mund të rezultojë në një sistem imuniteti të kompromentuar, inflamacion, infeksione, rezistencë ndaj insulinës, diabet tip 2 dhe sëmundje autoimune. Për të stabilizuar sheqerin në gjak dhe për të zmbrapsur ndjeshmërinë ndaj insulinës, është e rëndësishme të përmirësoni shëndetin e tretjes.

 1. Shmangni ndjeshmërinë e fshehur të ushqimit

Ndjeshmëria e fshehur e ushqimit mund të jetë shkak i rezistencës që keni ndaj insulinës dhe çështjeve shëndetësore. Ndërsa alergjitë ushqimore vijnë me simptoma të dukshme, të tilla si skuqjet ose shoku anafilaktik, ndjeshmëria e ushqimit nuk është aq e qartë. Ndjeshmëria e ushqimit zakonisht çon në sfida më delikate shëndetësore. Ju mund të pësoni lodhje, dhimbje koke, çështje të tretjes, mjegull të trurit, dhimbje në nyje dhe simptoma të tjera të padëshiruara për arsye të dukshme të panjohura.

Nëse ndiheni keq pas ngrënies, përjetoni lodhje, ndjeheni sikur keni nevojë për të bërë një sy gjumë, doni të pastroni fytin rregullisht, keni ankth dhe ndjeni dhimbje, mund të keni një ndjeshmëri të fshehur ushqimore. Ushqimi i zakonshëm përfshin glutenin, bulmetin, misrin, sojën, butakun, peshkun dhe arrat, megjithatë, mund të jeni të ndjeshëm ndaj diçka më pak të zakonshme.

Ndjeshmëria e ushqimit mund të shkaktojë një ngritje të madhe të sheqerit në gjak dhe insulinës edhe nëse ushqimi është i ulët në karbohidrate dhe anti-inflamator. Gjetja e ndjeshmërisë së ushqimit dhe shmangia e ushqimeve ndaj të cilave jeni të ndjeshëm është thelbësore për të stabilizuar sheqerin në gjak dhe për të rikthyer ndjeshmërinë ndaj insulinës. Marrja e një testi të ndjeshmërisë ushqimore, provimi i një diete eliminimi dhe bërja e një testi pulsi janë mënyra efektive për të zbuluar ndjeshmërinë e fshehur të ushqimit.

 1. Përdorni lëndë ushqyese anti-inflamatore

Siç keni mësuar më parë, ulja e inflamacionit është thelbësore për të mbështetur stabilizimin e sheqerit në gjak, përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe parandalimin e prediabetit dhe diabetit.

Acidet yndyrore omega-3 janë disa nga lëndët ushqyese më të rëndësishme që trupi ka nevojë. Ato luajnë një rol të rëndësishëm në uljen e inflamacionit dhe kontribuojnë në shëndetin e sistemit nervor dhe trurit. Nëse nuk jeni duke marrë mjaftueshëm omega-3 në dietën tuaj, rreziku për sëmundje kronike, përfshirë diabetin, mund të rritet shumë. Omega-3 mund të përmirësojë shëndetin qelizor, depresionin, ankthin, stresin, gjumin, imunitetin, shëndetin e kockave, nyjeve, syrit, zemrës dhe trurit.

Produkte Bimore per menaxhimin e Sheqerit në Gjak dhe Diabetit

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook