Prostatitis – Infeksioni / inflamacioni i Prostatës

Prostatitis – Infeksioni / inflamacioni i Prostatës

 

Prostatitis është një gjendje e karakterizuar nga infeksioni kronik dhe/ose inflamacioni i prostatës. Ai ndodh kryesisht tek meshkujt nga mosha 20 deri 50 vjeç, edhe pse mund të ndodhë në çdo moshë.

Shënim! Mjekësia Konvencionale i trajton zakonisht rastet e prostatitis me përdorim të antibiotikëve, gjë e cila jo vetëm që mund të shkaktojë efekte të ndryshme anësore, por ato janë gjithashtu krejtësisht të paefektshme për trajtimin e prostatitis, kur ai nuk është për shkak të infeksionit bakterial.

Llojet e prostatitis

Ka dy lloje të prostatitis: kronik dhe akut.

Prostatitis kronik, siç kuptohet nga emri i tij, është një infeksion/inflamacion i vazhdueshëm ose i përsëritur, ndërsa prostatitis akut ka tendencë të jetë i kalueshëm nga natyra e tij.

Simptomat

Simptomat e të dyve: prostatitis akut dhe kronik zakonisht përfshijnë:

– ndjeshmëri dhe dhimbje në gjëndrën e prostatës që mund të shoqërohet me dhimbje në fund të shpinës,

– të dridhura,

– lodhje,

– ethe, dhe / ose

– gjak ose qelb në urinë.

Në disa raste, rrjedha e urinës gjithashtu mund të pengohet, ngjashëm me atë që ndodh në rastet e hyperplasisë prostatice benigne (BPH). Kur kjo ndodh, ekziston rreziku i zhvillimi të problemeve të veshkave, duke përfshirë edhe dështimin e veshkave.

Prostatitis gjithashtu mund të shkaktojë ose të përkeqësojë impotencën, si dhe dhimbje në jashtëqitje dhe në organet gjenitale.

Simptoma të tjera përfshijnë dhimbje dhe / ose një ndjesi djegie gjatë urinimit, si dhe një shkarkim qelbi nga penisi pas lëvizjes së zorrëve (jashtëqitjes).

Simptomat mund të shkojnë nga të buta në të rënda, dhe, në rastet e prostatitis kronik, mund të jenë me ndërprerje, që shfaqen dhe pastaj zhduken para se shfaqen përsëri disa ditë apo javë më vonë.

Kujdes! Në shumicën e rasteve, simptomat e prostatitis kronik janë më pak të rënda se ato të prostatitis akut, gjë e cila mund t’i bëjë njerëzit t’i injorojnë ato dhe të heqin dorë nga trajtimi i duhur. Kjo mund të jetë e rrezikshme, sepse nëse nuk trajtohet, prostatitis kronik mund të çojë në komplikacione më të rënda, të tilla si epididymitis (një inflamacion i epididymis, tub që shkon përgjatë pjesës së prapme të testikujve) dhe orchitis (një ënjtje e dhimbshme e testikujve), si dhe pengim të plotë të fshikëzës dhe gurë në prostatë.

Shkaqet

Faktorët që mund të shkaktojnë prostatitis përfshijnë infeksionin bakterial, veçanërisht bakterin E. coli, infeksionin fungal, parazitët (Chlamydia) dhe infeksionet virale. Infeksionet bakteriale janë më së shpeshti shkaku i prostatitis akut, ndërsa kërpudhat, parazitët, dhe viruset janë të lidhura më shpesh me prostatitis kronik.

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë alergjitë ushqimore, dehidratimin kronik të gradës së ulët, dietën e varfër, mangësitë ushqyese, çrregullimet autoimune, dhe zgjerimin e prostatës (BPH).

Disa njerëz mund të zhvillojnë prostatitis si rezultat i aktivitetit të shpeshtë seksual, sidomos me shumë partnerë, pasi seksi i shpeshtë mund të shkaktojë enzimat vitale dhe ushqyesve të tilla si zinku, të cilat janë të nevojshme për të mbajtur traktin urinar të mashkullit të sterilizuar, që të varfërohet në gjëndrën e prostatës.

Alkooli, kafeina, dhe konsumi i rregullt i ushqimeve me erëza gjithashtu mund të rezultojnë në prostatitis.

Parandalimi

Parandalimi është mënyra më e mirë për trajtimin e zgjerimit të prostatës (BPH), si dhe për të gjitha kushtet e tjera shëndetësore të meshkujve që lidhen me prostatën dhe organet seksuale mashkullore. Kjo përfshin të paturit e një ekzaminimi të rregullt fizik (vjetor) me testim dixhital të zorrës së trashë dhe, për burrat mbi 40 vjeç, një test të gjakut për të përcaktuar rezultatin PSA (antigjenin specifik të prostatës), i cili zbulon shenjat e zgjerimit të prostatës. (Shenim: Testi PSA përdoret gjithashtu zakonisht për të zbuluar kancerin e prostatës, por në vitet e fundit është gjetur të jetë i paefektshëm për këtë qëllim, deri në pikën ku edhe zhvilluesi i tij nuk e rekomandon më që të përdoret si një zbulues për kancerin e prostatës).

Teste të tjera të dobishme diagnostike që mund të konsideroni, varësisht nga simptomet tuaja, përfshijnë urinalysis, ultratinguj, dhe teste të tjera të gjakut që mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni statusin imunitar. Testimi hormonal duhet të jetë në konsideratë nga të gjithë burrat mbi 40 vjeç.

Masa të tjera parandaluese përfshijnë ngrënien e një diete të shëndetshme, plotësuesit e duhur ushqyes, dhe ushtrimet e rregullta (së paku tri herë në javë).

  • Alandrin dhe Desertus janë ilacet bimore të rekomanduara për Prostatitis (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook