Shenjat e Infertilitetit tek Gratë

Published On: December 24th, 2022Categories: Shëndeti Seksual0 Comments on Shenjat e Infertilitetit tek Gratë

Shenjat e Infertilitetit tek Gratë; Faktorët e rrezikut, Ushqime që ndihmojnë fertilitetin

 

Përpjekja për të mbetur shtatzënë mund të jetë një përvojë irrituese, dhe pyetjet që mund të kalojnë në mendje mund të jenë shqetësuese.  Mund të lindin pyetje të tilla si: “A është ai (bashkëshorti) shkaku, apo jam unë?” Është e qartë se shenja e parë e pranuar përgjithësisht e infertilitetit tek një grua është pamundësia për të qënë shtazënë pas marrëdhënieve intime të rregullta dhe të pambrojtura, për të paktën gjashtë muaj deri në një vit, varësisht nga mosha e saj..

Megjithatë, pavarësisht nga pamundësia për të arritur shtatzëninë, ka shenja shtesë të infertilitetit tek gratë.

Më poshtë është një listë e shenjave të zakonshme, dhe nëse vini re dy ose më shumë prej tyre, mund të jetë koha për të gjetur mënyra për kurimin e problemit.

– Menstruacione jo-ekzistuese ose të parregullta

Një cikël menstrual i parregullt ose mungesa e ciklit, mund të jetë një shenjë paralajmëruese e problemeve të infertilitetit. Në shumicën e rasteve, cikli tipik i gruas është 28 ditë. Sigurisht, çdo gjë brenda disa ditëve të kësaj kohe mesatare mund të konsiderohet e arsyeshme, me kusht që këto periudha të jenë të njëtrajtshme. Për një grua që përjeton periudha të rregullta, gjëndrat e saj të hipofizës, hypothalamus, së bashku me vezoret e saj, punojnë së bashku. Kur këto organe nuk punojnë së bashku, kjo shkakton një çekuilibër hormonal. Është çekuilibri hormonal i cili mund të shkaktojë një gjendje të njohur si sindromi ovarian policistic (PCOS). PCOS është një gjendje në të cilën folikulat e vogla në vezore nuk zhvillohen në folikula të pjekura që mund të lëshojnë vezë. Një periudhë e munguar mund të jetë rezultat i perimenopauzës ose menopauzës në varësi të moshës së gruas.

Por një grua, ciklet e së cilës ndryshojnë aq shumë sa që ajo as që mund të fillojë të vlerësojë kur mund të arrijë periudha e saj, po përjeton cikle të parregullta. Kjo mund të lidhet me çështjet e hormoneve, ose me sindromën e ovarianit policistik (PCOS). Të dyja këto mund të kontribuojnë në infertilitet.

– Dhimbje gjatë marrëdhënieve intime

Disa gra përjetojnë seks të dhimbshëm gjithë jetën e tyre, kështu që ato e bindin veten se kjo është normale, por nuk është ashtu. Kjo dhimbje mund të lidhet me hormonet, me endometriozën, ose me kushte të tjera themelore që gjithashtu mund të kontribuojnë në infertilitet.

– Menstruacione jashtëzakonisht të dhimbshme ose të rënda

Shumë gra që janë jopjellore ndonjëherë përjetojnë një rrjedhje të rëndë, ose dhimbje ekstreme gjatë periudhës së tyre. Por kjo nuk është gjithmonë një shenjë e infertilitetit. Në disa raste, fajtori i vërtetë është endometrioza, një kusht shpesh i lidhur me inferlitetin. Endometrioza është një shqetësim që ndodh kur indet e gjetura në membranë të mitrës, të njohur edhe si indet endometriale, rriten jashtë mitrës. Kur ky ind rritet jashtë mitrës, zakonisht gjendet në legen ose në bark. Indeksi shtesë shkakton inflamacion në rajonin e legenit dhe mund të çojë në krijimin e indeve shtesë, duke parandaluar spermatozoidin të arrijë vezën dhe anasjelltas. Një test pelvik mund të jetë vendi më i mirë për të filluar për të përcaktuar nëse endometrioza është shkaku i inferlitetit.

– Fitimi ose humbja e pashpjegueshme e peshës

Kur fitoni ose humbni peshë për asnjë arsye të qartë, dhe nuk keni pasur ndryshime të rëndësishme në dietën ose stërvitjen tuaj, ekziston mundësia që kjo të jetë rezultat i infertilitetit. Nga ana tjetër, për disa gra, humbja e papritur e peshës mund të shkaktohet nga PCOS. Shumë gra me PCOS kanë një rezistencë të konsiderueshme ndaj insulinës, dhe për këtë arsye fitojnë peshë. Humbja e pashpjegueshme e peshës mund t’i atribuohet infeksionit, hipertitoizmit, ose një numër të tjerë faktorësh.

– Rënie dramatike e dëshirës seksuale

Një rënie në drejtimin e seksit nuk tregon domosdoshmërisht inferlitet. Gratë që përjetojnë  rënie të dëshirës seksuale mund të jenë në depresion të theksuar, të mbingarkuara, etj. Megjithatë, kur kombinohet me një ose më shumë nga shenjat e mësipërme, kjo mund të tregojë infertilitetin. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se për disa gra, rënia e nxitjes seksuale nganjëherë mund t’i atribuohet dhimbjes së marrëdhënieve seksuale të shkaktuara nga endometrioza ose nga ndryshimet hormonale që lidhen me moshën.

– Humbja e flokëve

Humbja  e flokëve ose flokët e tepërt në trup. Flokët e tepërt në trupin ose fytyrën tuaj mund të jenë rezultat i PCOS (ovarian polycystic). Prishja ose humbja e flokëve në kokë mund të shkaktohet edhe  nga mosfunksionimi i tiroideve. Por, një ose të dyja këto çështje mund të nënkuptojnë infertilitet.

Sapo të përcaktohen arsyet themelore për infertilitetin, ekziston të paktën një shans 50% më shumë për të mbetur shtatzënë. Sa më gjatë që prisni për të kërkuar ndihmë, aq më e vështirë mund të bëhet për të mbetur shtatzënë. Prandaj, në qoftë se ka shenja të shumta që tregojnë inferlitet, duhet të kërkoni ndihmë menjëherë.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë mund t’ju vënë në rrezik më të lartë të infertilitetit, duke përfshirë:

  • Mosha; Cilësia dhe sasia e vezëve të një gruaje fillojnë të bien me rritjen e moshës. Në mesin e të tridhjetave, shpejtësia e humbjes së folikulit, duke rezultuar në sasi dhe cilësi më të dobët të vezëve, e bën konceptimin më të vështirë dhe rrit rrezikun e abortit.
  • Pirja e duhanit; Përveç dëmtimit të qafës së mitrës dhe tubave fallopian, pirja e duhanit rrit rrezikun e abortit dhe shtatzënisë ektopike. Ndalo pirjen e duhanit para fillimit të trajtimit të fertilitetit.
  • Pesha; Të jesh dukshëm mbipeshë ose nënpeshë mund të ndikojë ovulacionin normal.
  • Historia seksuale; Infeksionet e transmetuara seksualisht si klamidia dhe gonorreja mund të dëmtojnë tubat fallopiane. Duke pasur marrëdhënie me partnerë të shumtë rrit rrezikun e një infeksioni seksualisht të transmetueshëm, që mund të shkaktojë probleme të fertilitetit.
  • Alkooli; Qëndroni larg alkoolit nëse dëshironi të keni një shtatzani.

Ushqime për të ndihmuar Fertilitetin

Orizi i zi dhe kafe; Orizi është një burim i mirë i karbohidrateve, të cilat ndihmojë në përmirësimin e pjellorisë, duke nxitur ovulacion të rregullt.

– Qumështi organik; Qumështi organik përmban sasi të lartë të kalciumit, që është shumë i dobishëm për shëndetin riprodhues, si dhe për kockat.

– Vaj ulliri; Yndyrat në vajin e ullirit ndihmojnë në përmirësimin e ndjeshmërisë së trupit ndaj insulinës dhe reduktojnë inflamimin; të dyja këto inkurajojnë fertilitetin.

– Midhjet; Midhjet janë një burim i shkëlqyer i zinkut, një lëndë ushqyese shumë e rëndësishme për ata të cilët janë duke u përpjekur të kenë fëmijë.

Vezët; Vezët përmbajnë vitaminë D, e cila luan një rol kyç në rritjen e fertilitetit.

– Salmon; Salmon është një nga ushqimet më të mira për rritjen e fertilitetit.

– Fasulet e zeza; Fasulet e zeza janë të pasura me fibra që ndihmojnë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

– Avokado; Ky frut rrit fertilitetin për shkak të përmbajtjes së lartë të acidit folik.

Ndonjëherë, shkaku i infertilitetit nuk gjendet kurrë. Një kombinim i disa faktorëve të vegjël nga të dy partnerët mund të shkaktojë probleme të pashpjegueshme të infertilitetit. Por, kryesorja është se nuk duhet të vononi me trajtimin e tij.

  • Kura me bimë të shkretëtirës

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook