Mioma / Tumori Fibroz i Mitrës që prek ¾ e grave

Mioma / Tumori Fibroz i Mitrës që prek ¾ e grave

Tumori fibroz i mitrës apo fibroidet uterine, janë  çuditërisht të zakonshme. Tre të katërtat e të gjitha grave kanë ose do të vuajnë nga tumori fibroz gjatë viteve të tyre riprodhuese. Duke pasur parasysh përhapjen  e këtij tumori, çdo grua duhet të dijë saktësisht se çfarë është dhe se si mund ta trajtojë atë në  mënyrë që të parandalojë përhapjen dhe pasojat e tjera.
Tumoret fibroze të mitrës  janë tumore jo-kanceroze të mitrës. Këto janë të njohura edhe si leiomiomata, miomas ose polipe të mitrës.

Faktori kryesor i rrezikut për tumor fibroz duket të jetë gjatë  moshës riprodhuese. Vajzat që ende nuk kanë pasur periudhën e tyre të parë dhe gratë që kanë kaluar në menopauzë zakonisht nuk vuajnë nga tumori fibroz i mitrës. Ky tumor mund të rritet gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, por shpesh ndodh më vonë ose pas lindjes.

Tumoret fibroze janë emëruar sipas vendit në të cilin gjenden

Submucosal: rritet në shtresat e brendshme të mitrës
I brendshëm: rritet në shtresën e mesme të mitrës
Subserosal: rritet në murin e jashtëm të mitrës
Pedunculated: bashkangjitur ose jashtë mitrës, ose brenda zgavrës së mitrës
I qafës së mitrës: në indet e qafës së mitrës
Interligamentous: në mes të ligamenteve të mitrës

Tumoret bibroze mund të variojnë nga  madhësia mikroskopike deri në disa centimetra në diametër. Tumoret fibroide të mitrës formohen  gjatë  lindjes së fëmijëve. Ato rrallë mund të shkaktojnë shqëtësim, por kur bëhen të mëdha, apo kur shtohen, ato mund të bëhen një problem.

Përveç ekspozimit të estrogjenit, faktorët e mëposhtëm mund të luajnë një rol në zhvillimin e tumorit fibroz të mitrës

– Komplikimet e infeksionit nga përdorimi IUD

– Përdorimi perineal

– Hiperplasia endometriale (e zakonshme te gratë me PCOS)

– Mund  të jetë një element gjenetik për zhvillimin e tumorit fibroz.

– Në qoftë se një i afërm femër ka pasur tumor fibroz, ju keni më shumë gjasa për ta zhvilluar atë.

– Tensioni i lartë i gjakut rrit rrezikun e tumorit fibroz.

– Konsumimi i alkoolit.

– Konsumimi i mishit të kuq.

Raportet kanë treguar se tumori fibroz i mitrës sjell probleme serioze në mitër si

– Ndërhyrja me implantimin e vezës.

– Ngjeshja e tubave fallopiane, duke parandaluar konceptimin.

– Cikle pa vezë.

– Rrjedhje gjaku jo-normale e mitrës, duke penguar lëvizjen e spermës.

– Abort.

– Këputje e parakohshme e membranave.

– Një hemorragji pas lindjes.

– Tumori fibroz i mitrës mendohet të jetë shkaku i infertilitetit në 5% -10% të rasteve.

Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, ju duhet të bëni një kontroll dhe të zbuloni shkakun e simptomave.

Ndërkohë që shumë gra nuk e dinë  nëse  kanë tumor fibroz të mitrës, sepse gjendja shpesh nuk ka simptoma, ka disa gra që do të përjetojnë efekte të caktuara nga prania e fibrozës.

Simptomat e tumorit fibroid të mitrës përfshijnë

– Probleme në fshikëz: Nëse fibroza është zhvilluar në murin jashtë mitrës në afërsi të fshikëzës, ajo mund të shtypë fshikëzën duke shkaktuar urinim të shpeshtë.
Në qoftë se ju papritmas vini re se zgjoheni shpeh natën dhe urinoni  më shpesh se normalisht, atëherë ka mundësi të keni fibrozë të mitrës.

– Presion në zorrën e trashë: Në të njëjtën mënyrë që fibroza lufton  kundër fshikëzës, ajo mund të shkaktojë probleme edhe në  rektum, duke ju bërë të ndiheni e sëmurë. Ajo gjithashtu mund ta bëjë të vështirë për të kaluar një mocion dhe nganjëherë mund të shkaktojë një majasëll të zhvilluar.

– Dhimbje legeni ose parehati: Nuk është e pazakontë për fibrozat që ato veçanërisht të shkaktojnë dhimbje të rënda  në rajonin e legenit. Në disa raste, një grua ndien dhimbje akute dhe shumë të rënda në rajonin e legenit. Kur indet në këtë zonë  vdesin, mund të infektojnë gjakun dhe indet lokale duke shkaktuar ethe. Dhimbjet e legenit janë edhe një nga shenjat paralajmëruese për cistet ovariane.

– Dhimbje në shtyllën kurrizore: dhimbja në shtyllën kurizore është një problem i përbashkët me një numër shkaqesh. Herë pas here, një fibrozë e vendosur në murin e jashtëm të mitrës do të shtyp nervat e shtyllës kurrizore dhe muskujt e shpinës, dhe mund të shkaktojë dhimbje të forta.

– Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale: Në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së fibrozës, një grua mund të vërejë se ka dhimbje gjatë mardhënieve seksuale.

– Gjakderdhje të rënda menstruale: Gratë që vuajnë nga fibroza shpesh raportojnë se vuajnë nga një rrjedhë jashtëzakonisht e rëndë menstruale.
Gjakderdhja e tillë nuk është normale dhe duhet gjithmonë të hetohet nga një mjek. Gratë me periudha të rënda mund të zhvillojnë anemi, e cila mund të shkaktojë që ato të ndjehen të zbehta, të lodhura dhe të kenë dhimbje koke.

– Mestruale më shumë se shtatë ditë: Disa gra me fibrozë mund të përjetojnë periudha që zgjasin më shumë se shtatë ditë ose kanë çrregullime si; gjakderdhje të rënda, dhe dhimbje të pazakonta.

DISA TRAJTIME NATYRALE

  • Shmangni produktet e mëposhtme

– Shmangni ekspozimin ndaj pesticideve dhe herbicideve.

– Shmangni enët plastike.

– Shmangni yndyrnat e ngopura, sheqerin, kafeinën, alkoolin, sepse mund të kontribuojnë në dominimin e estrogjenit.

– Ngjyrosësit e ushqimit.

– Ruajtësit e ushqimit.

– Etinilestradiol (e zakonshme në pilula kontraceptive orale).

– Heptachlor dhe dieldrin, DDT (insekticide). 

  • Ushqime që ndihmojnë në kurimin e fibrozës së mitrës

– Hani ushqime organike!

Fokusi juaj kryesor dhe një nga gjërat e para që duhet të bëni është të konsumoni ushqime të pasura me fibra. Fibrat ndihmojnë trupin për të hequr qafe estrogjenet e tepërta.
Burimet më të mira me fibër janë: Zarzavatet me gjethe të errët, brokoli, farat e Chias, bathët, farat e lirit.

– Zgjidhni drithërat e plota dhe shmangni drithërat e rafinuar. Prej  drithërave të plota përmendim; orizi i zi, meli, thekër, gruri i zi, misri, etj.

  • Thuaj po produkteve me përbërje natyrale!

– Përdorni produkte natyrore të kujdesit për  trupin, duke përfshirë edhe produktet kozmetike.

– Përdorni produkte të ricikluara.

– Përdorni produkte natyrore të kujdesit femëror.

Në mjekësinë konvecionale trajtimi “i suksesshëm” për fibrozën e mitrës është heqja e mitrës. Por edhe pas operacionit fibroza e mitrës mund të rritet përsëri, ose mund të formohen tumore të reja.

Mjekët praktikues të mjekësisë natyrale kanë gjetur gjithmonë zgjidhje të saktë për shpëtimin nga fibroza e mitrës. Kjo është arsyeja pse hapi në ‘Terapinë Natyrale’  është zgjidhja e duhur për kurimin e sëmundjeve të ndryshme në trup.

Mjekësia Bimore Arabe me rolin e saj, ofron kurë të posaçme bimore për tumoret fibroze të mitrës, me një mundësi suksesi të plotë prej 95%, brenda një periudhe 4-6 mujore kurimi.

  • Trajtimi natyral me produkte bimore

Produktet me bimë shkretinore të mëposhtme veprojnë në mënyrë efektive për të shkatërruar fibroidet pa rrezik për të dëmtuar mitrën. Ato ofrojnë lehtësim të dhimbjeve, asgjësim gradual natyral të fibroideve, zvogëlim gradual të simptomave të fibroideve deri në eleminimin total të tyre, përkrah shumë efekteve të tjera pozitive në shëndetin e një gruaje. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook