Kistet e Trurit

Published On: December 28th, 2022Categories: Kanceri Trurit0 Comments on Kistet e Trurit

Kistet e Trurit

 

Çfarë është një kist i trurit?

Një kist i trurit ose një lezion cistik i trurit është një qese e mbushur me lëngje në tru. Ato mund të jenë jo kanceroze (beninje) ose kanceroze (malinje). Beninje do të thotë që rritja nuk përhapet në pjesë të tjera të trupit. Një kist mund të përmbajë gjak, qelb ose material tjetër. Në tru, cistat ndonjëherë përmbajnë Lëng CerebroSpinal (LCS). LCS është një lëng i qartë që lan dhe mbron trurin dhe palcën kurrizore. Disa cista të trurit fillojnë para lindjes.

Edhe nëse një kist i trurit nuk është kancer, ai përsëri mund të shkaktojë probleme. Kisti mund të shtypë indin e trurit dhe të shkaktojë simptoma, të tilla si dhimbje koke, probleme me shikimin ose të përzier. Nëse kjo ndodh, mund t’ju duhet kirurgji për të hequr kistin. Në disa raste, nëse kisti është i vogël dhe nuk rritet dhe nuk ka gjasa të shkaktojë simptoma, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të këshillojë ta shikoni atë në vend të operacionit.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të kisteve të trurit

– Kist arachnoid (kist leptomeningeal). Ky është një kist midis trurit dhe membranës arachnoid. Kjo membranë është një nga mbulesat mbrojtëse rreth trurit. Një kist arachnoid përmban LCS. Këto shfaqen më shpesh tek fëmijët, por mund të ndodhin edhe tek të rriturit. Ky lloj kisti ndodh më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat.

– Kist koloid. Ky është një kist i mbushur me xhel. Shpesh formohet në 1 nga 4 barkushet e trurit. Barkushet janë rezervuarët LCS në tru. Kistet koloidale ndodhin shpesh në barkushen e tretë. Kjo është në një pikë qendrore në tru. Kistet mund të çojnë në bllokimin e rrjedhës së LCS dhe të shkaktojnë dhimbje koke pozicionale. Këto janë dhimbje koke që ndodhin kur një person është në një pozicion të caktuar. Këto priren të shfaqen gjatë moshës madhore.

– Kist dermoid. Ky është një lloj i rrallë i kistit të trurit. Formohet kur disa qeliza të lëkurës bllokohen kur truri dhe palca kurrizore formohen para lindjes. Këto kiste madje mund të përmbajnë qeliza të gjëndrave të djersës ose qeliza të gjëndrave të flokëve. Këto shfaqen shpesh tek fëmijët.

– Kist epidermoid. Ky quhet gjithashtu një tumor epidermoid. Ashtu si një kist dermoid, ai formohet nga një pjesë e indit që bllokohet kur formohet truri dhe palca kurrizore. Kistet epidermoide nuk përmbajnë gjëndra djerse ose qeliza të gjëndrave të flokëve. Ato rriten shumë ngadalë. Këto kiste shpesh shfaqen për herë të parë kur një person është i rritur.

– Kist pineal. Ky ndodh në gjëndrën pineale në mes të trurit. Ky lloj kisti shpesh shfaqet vetëm gjatë skanimeve imazherike të bëra për një arsye tjetër. Kistet pineale rrallë shkaktojnë probleme. Nëse ato rriten, ndonjëherë mund të ndikojnë në shikim. Ato mund të shfaqen te njerëzit e çdo moshe.

– Abscesi i trurit. Ky ndodh kudo në tru si një kist i vetëm ose i shumëfishtë. Absceset shpesh shkaktohen nga një infeksion bakterial. Ndonjëherë ato shkaktohen nga një parazit ose një kërpudhë.

– Kist neoplazik. Ky është për shkak të një tumori beninj ose malinj. Kur një tumor i trurit fillon jashtë trurit, ai quhet metastatik.

Çfarë e shkakton kistin e trurit?

Kistet e trurit shkaktohen nga grumbullimi i lëngjeve në një zonë të trurit. Cistet e trurit mund të formohen gjatë javëve të para kur një fëmijë po rritet në mitër. Disa kiste mund të formohen për shkak të një dëmtimi në kokë ose traumave të tjera në tru. Në raste të tjera, mund të ketë lidhje midis një kisti të trurit dhe një tumori jo kanceroz ose një tumori kanceroz.

Cilat janë simptomat e një kisti të trurit?

Simptomat në përgjithësi varen nga ajo pjesë e trurit në të cilën kisti po rritet. Në disa raste, një kist i vogël mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Disa kiste janë “të heshtura” (nuk shkaktojnë simptoma) derisa të rriten. Në disa raste, mund të keni një problem që lidhet me zonën e trurit në të cilën kisti po rritet. Në raste të tjera, simptomat mund të jenë për shkak të bllokimit të rrjedhës normale të LCS. Kjo mund të shkaktojë rritje të presionit në tru (presioni intrakranial).

Simptomat mund të jenë të ndryshme për çdo person, por mund të përfshijnë:

– Dhimbje koke (e zakonshme)

– Nauze dhe të vjella

– Vertigo ose marramendje

– Probleme me dëgjimin ose shikimin

– Probleme me ekuilibrin dhe ecjen

– Dhimbje në fytyrë

– Konvulsione (jo të zakonshme)

Si diagnostikohet një kist i trurit?

Në disa raste, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të zbulojë një kist të trurit kur shfaqet në një skanim imazherie të bërë për një arsye tjetër. Në raste të tjera, mund të keni simptoma që lidhen me kistin. Ofruesi juaj i kujdesit parësor shëndetësor mund t’ju referojë te një neurolog. Ky është një ofrues i kujdesit shëndetësor i cili është i specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve të sistemit nervor qendror. Ose mund të referoheni te një neurokirurg. Ky është një kirurg që bën operacione të trurit ose palcës kurrizore.

Procesi për të diagnostikuar një kist fillon me një histori shëndetësore dhe një ekzaminim fizik. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të pyesë për simptomat dhe kushtet e mëparshme shëndetësore. Ata gjithashtu mund të pyesin për historinë shëndetësore të familjes suaj. Ekzaminimi fizik mund të përfshijë një ekzaminim të sistemit nervor. Testet imazherike mund të bëhen për të parë trurin. Mund të përdoret bojë kontrasti për të ndihmuar në shfaqjen e më shumë detajeve në imazhe. Testet mund të përfshijnë:

– CT scan. Ky është një test imazherie që përdor rrezet X dhe një kompjuter për të bërë imazhe të detajuara të trupit. Mund të bëhen skanime të trurit dhe palcës kurrizore.

– MRI. Ky test përdor magnet të mëdhenj dhe një kompjuter për të krijuar imazhet e trupit. Skanimet MRI të trurit dhe palcës kurrizore mund të bëhen për të marrë më shumë informacion në lidhje me kistin dhe indet e afërta.

Skanimet mund të përsëriten me kalimin e kohës për të mësuar nëse kisti po rritet.

Si trajtohet një kist i trurit nga mjekësia konvencionale e spitaleve?

Nëse një kist i trurit po shkakton probleme, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të këshillojë heqjen e tij me kirurgji. Nëse kisti nuk po shkakton simptoma dhe nuk po rritet, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të zgjedhë ta shikojë atë nga afër me skanime të përsëritura të trurit. Trajtimi mund të ndryshojë sipas llojit të kistit. Për shembull:

Nëse keni një kist arachnoid, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të shpojë qesen e kistit dhe të kullojë lëngun. Lëngu derdhet në LCS ose nxirret jashtë me një gjilpërë. Nëse ofruesi juaj e kullon kistin pa hequr një pjesë të qeskës ose pa vendosur një tub të përhershëm kullues, qesja mund të mbushet përsëri me lëng.

Nëse keni një kist dermoid ose epidermoid, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë ta heqë atë. Kisti i plotë me qesen e tij ka të ngjarë të hiqet. Nëse kisti nuk hiqet plotësisht, ai mund të rritet dhe të shkaktojë përsëri simptoma pas disa vitesh.

Kistet koloidale shpesh shkaktojnë një grumbullim të tepërt LCS. Ky njihet si hidrocefalus. Kjo mund të krijojë një rritje të rrezikshme të presionit brenda trurit. Një tub shunt ose kullimi mund të lehtësojë një pjesë të këtij presioni. Kistet koloidale mund të jenë të vështira për t’u hequr, sepse ato shpesh ndodhen thellë brenda trurit. Për t’i hequr këto, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë metoda të veçanta kirurgjikale me mjete të vogla endoskopike të dërguara përmes një tubi të hollë në tru.

Kistet pineale shpesh nuk shkaktojnë probleme. Shpesh është e mundur t’i menaxhosh këto duke parë për çdo ndryshim.

Kistet tumorale mund të trajtohen me kirurgji, radioterapi ose kimioterapi. Këto mund të bëhen të vetme ose të kombinuara.

Absceset trajtohen me antibiotikë, antimykotikë ose ilaçe kundër parazitëve. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për kirurgji.

Këshilla për t’ju ndihmuar të përfitoni sa më shumë nga një vizitë te ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor:

– Dijeni arsyen e vizitës suaj dhe çfarë dëshironi të ndodhë.

– Para vizitës suaj, shkruani pyetjet që dëshironi t’u përgjigjeni.

– Sillni dikë me vete për t’ju ndihmuar të bëni pyetje dhe mbani mend atë që ju thotë mjeku.

– Gjatë vizitës, shkruani emrin e një diagnoze të re dhe çdo ilaç, trajtim ose analizë të re. Shkruani gjithashtu çdo udhëzim të ri që ju jep ofruesi juaj.

– Dijeni pse është përshkruar një ilaç ose trajtim i ri dhe si do t’ju ndihmojë. Dini gjithashtu se cilat janë efektet anësore.

– Pyesni nëse gjendja juaj mund të trajtohet në mënyra të tjera.

– Dijeni pse rekomandohet një test ose procedurë dhe çfarë mund të nënkuptojnë rezultatet, apo çfarë dëmtimi mund të shkaktojë vetë testi, sidomos nëse është CT apo MRI.

Kura bimore për Kistet e Trurit

Për të mos rrezikuar me ndërhyrjen kirurgjikale apo mënyrat e tjera të dhunshme të heqjes së kisteve të trurit në spital, të cilat përveç faktit që nuk e shërojnë problemin në mënyrë rrënjësore sepse kisti gjithësesi do të rikthehet, por kanë rrezik të madh dëmtimi të trurit dhe nervave të zonës ku ndodhet kisti bashkë me pjesët e trupit që ato menaxhojnë, si dhe mund të shkaktojnë tumore të tjera beninje apo malinje si rezultat i dëmtimit qelizor; prandaj zgjedhja më e zgjuar është të fillohet me trajtimin natyral ku për të gjitha llojet e kisteve të trurit, rekomandohen produktet bimore që i gjeni më poshtë.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Tumor të Trurit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Tumoreve të Trurit, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook