Studimi lidh Diabetin dhe Kancerin e Gjirit

Studimi lidh Diabetin dhe Kancerin e Gjirit

 

Kanceri i gjirit është një nga sëmundjet kancerogjene të zakonshme tek gratë dhe është një sëmundje që ka disa efekte në shëndetin e grave, gjatë infeksionit, madje edhe pas shërimit. Disa studime mjekësore kanë konfirmuar se kanceri i gjirit mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të tjera, duke përfshirë diabetin ose sëmundjet kronike.

Një studim i ri zbuloi se të mbijetuarit e kancerit të gjirit janë në rrezik të zhvillimit të diabetit.

Studimi përfshiu afro 500 gra me kancer metastatik të gjirit, i cili është kancer që është përhapur në organe të tjera.

Shkalla e mbijetesës pesë vjet pas diagnozës së kancerit ishte e ngjashme për 50% të grave në studim me diabet dhe grave pa diabet.

Por në mesin e grave që mbijetuan, normat e mbijetesës 10-vjeçare ishin më të larta në mesin e atyre me kontroll të mirë të glicemisë (83%) sesa ato me kontroll të dobët të glicemisë (63%), sipas studimit.

Ky është studimi i parë që shqyrton në mënyrë specifike efektin e kontrollit të glicemisë në rezultatet e kancerit në pacientët me kancer të avancuar të gjirit. Dhe lidhja midis kontrollit të dobët të sheqerit në gjak dhe rezultateve të dobëta të kancerit mund të ndryshojë mënyrën se si mjekët trajtojnë diabetin te pacientët me kancer të avancuar të gjirit.

Simptomat e zakonshme të kancerit të gjirit përfshijnë

 • një tumor ose ënjtje në gjoks ose sqetull – mund të ndjehet por nuk shihet
 • një ndryshim në lëkurë, si thumbim ose llak
 • një ndryshim në ngjyrën e gjoksit – gjoksi mund të duket i kuq
 • një ndryshim në thithkë – për shembull mund të jetë tërhequr (përmbysur)
 • skuqje ose kore rreth duktuseve (kanaleve) të qumështit
 • çdo lloj lëngu i pazakontë nga të dy duktuset (kanalet) e qumështit
 • ndryshime në madhësinë ose formën e gjoksit

Faktorë rreziku per kancerin e gjirit janë

 • Mosha mbi 50 vjeç
 • Pasja e një kanceri gjiri më pare
 • Histori familjare të kancerit të gjirit (veçanërisht me nënën, motrën ose vajzën) të diagnostikuara përpara menopauses
 • Ndryshimet gjenetike prezente me genet BRCA1 ose BRCA2
 • Histori familjare me kancer të ovarit
 • Femrat që nuk kanë lindur fëmijë ose lindjen e parë e kanë bërë në moshë më të madhe se 30 vjeç
 • Menstruacione në moshë shumë të hershme, para 12 vjeç
 • Menopauzë pas moshës 50 vjeç
 • Përdorimi i mjekimit me hormone (estrogjen + progesteron) për një kohë të gjatë, më shumë se 5 vite
 • Densitet të shtuar të indeve të gjirit (e dukshme në një mamogram)
 • Një histori e një biopsie gjiri që tregon një numër të rritur të qelizave jonormale që nuk janë kanceroze (hiperplazi atipike)
 • Trajtimi me rreze të sipërfaqes së gjirit, veçanërisht para moshës 30-vjeçare, p.sh., trajtimi i limfomave Hodgkin
 • Mbipesha dhe obeziteti, sidomos në menopauzë
 • Përdorimi i alkoolit
 • Duhanpirja
 • Marrja e kontraceptivëve nga goja
 • Dieta dhe ushqimet e pasura me yndyrna shtazore
 • Moskryerja e aktivitetit fizik.

Për zvogëlimin e rrezikut

 • Mbani dhe ruani një peshë trupi të shëndetshme
 • Kryeni rregullisht aktivitet fizik
 • Konsumoni ushqime me yndyrna të shëndetshme
 • Konsumoni perime dhe fruta
 • Mos konsumoni alkool
 • Mos pini duhan dhe shmangni duhanpirjen pasive
 • Përdorni ushqyerjen me gji për fëmijën tuaj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook