Kolesteroli; Testet, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Kolesteroli është një substancë yndyrore e njohur si një lipid dhe është jetike për funksionimin normal të trupit. Ai prodhohet kryesisht nga mëlçia, por mund të gjendet gjithashtu në disa ushqime të hamë. Jo i gjithë kolesteroli është i keq sepse ai është i nevojshëm për mirëmbajtjen e qelizave të trupit. Ai gjithashtu luan një rol kyç në prodhimin e hormoneve seksuale te meshkujt dhe femrat, duke përfshirë pregnenolone, testosterone, estrogjen, progesterone dhe kortizol. Këto janë të rëndësishme për shëndetin e sistemit imunitar, funksionet mineral-rregulluese të veshkave dhe mbarëvajtjen e sistemeve hormonale te meshkujt dhe femrat.

Nivelet e kolesterolit në trup përcaktohen duke matur nivelin e gjakut të lipoproteinave / lipideve (proteina që bartin yndyrna në gjak.) Duke pasur një nivel tepër të lartë të yndyrës në gjak (hyperlipidemia) mund të kesh një efekt mbi shëndetin tënd. Vetë kolesteroli i lartë nuk shkakton asnjë simptomë, por ai rrit rrezikun e kushteve të rënda shëndetësore.

Kolesteroli bartet në gjak nëpërmjet proteinave, dhe kur ato kombinohen, quhen lipoproteina. Ekzistojnë lipoproteina të dëmshme dhe mbrojtëse të njohura si LDL dhe HDL, ose kolesterol i keq dhe i mirë.

  • lipoprotein me densitet të ulët (LDL): LDL bart kolesterolin nga mëlçia te qelizat që kanë nevojë për të. Nëse ka shumë kolesterol për qelizat, ai mund të ndërtohet deri në muret e arterieve, duke çuar në sëmundje të arterieve. Për këtë arsye, LDL kolesteroli është i njohur si “kolesteroli i keq”.
  • lipoprotein me densitet të lartë (HDL): HDL bart kolesterolin larg nga qelizat dhe e kthen përsëri në mëlçi, ku ose është thyer, ose është miratuar nga trupi si një mbeturinë. Për këtë arsye, ky është referuar si “kolesterol i mirë” dhe nivelet më të larta të tij janë më të mira.

Megjithatë, LDL kolesteroli bëhet i dëmshëm vetëm pasi është oksiduar (proces i një substance të spastruar me oksigjen.) Kjo është arsyeja pse kolesteroli i oksiduar duhet të konsiderohet fajtori i vërtetë. Sasia e kolesterolit në gjak (të dy llojet: LDL dhe HDL), mund të matet me një test të gjakut. Nivelet e rekomanduara të kolesterolit në gjak ndryshojnë në mes të rriturve të shëndetshëm dhe atyre në rrezik të lartë.

Kur duhet t’i testosh nivelet e kolesterolit?

Mjeku mund t’ju rekomandojmë që të testoni nivelet e kolesterolit në gjak nëse:
• jeni diagnostikuar me sëmundje koronare të zemrës, goditje apo mini-goditje (TIA) ose sëmundje periferike arteriale (PAD)
• jeni mbi 40 vjeç
• keni një histori familjare të sëmundjeve kardiovaskulare
• keni një anëtar të afërt të familjes që ka një gjendje shëndetësore të lidhur me kolesterolin
• jeni mbipeshë
• keni presion të lartë të gjakut, diabet ose një gjendje shëndetësore që mund të rrisë nivelet e kolesterolit, të tilla si tiroidet nën-aktive
• keni ngushtim të arterieve (atherosclerosis)
• pas një sulmi në zemër
• mini-goditje (TIA)

Pse duhen ulur nivelet e kolesterolit?

Evidenca tregon fuqimisht se kolesteroli i lartë mund të rrisë rrezikun e:
– Ndërtimit deri në muret e arterieve, duke kufizuar rrjedhjen e gjakut në zemër dhe tru dhe pjesë të tjerar të trupit. Ai gjithashtu rrit mundësinë e zhvillimit të mpiksjes së gjakut diku në vena.
– Rreziku i sëmundjes së koronareve të zemrës (kur furnizimi me gjak i zemrës suaj bllokohet ose ndërpritet) gjithashtu rritet nëse niveli i kolesterolit në gjakun tuaj rritet dhe kjo mund të shkaktojë angjinë gjatë aktivitetit fizik.

Shkaqet

Çfarë e shkakton ngritjen e niveleve të kolesterolit?

Ka shumë faktorë që mund të rrisin mundësinë për të pasur probleme në zemër ose goditje në qoftë se keni kolesterol të lartë, duke përfshirë:
• një dietë të pashëndetshme: disa ushqime përmbajnë kolesterol (i njohur si kolesteroli dietik), por ai është sasia e yndyrës së ngopur në dietën tuaj, që është shumë i rëndësishëm
• pirja e duhanit: cigarja përmban një lëndë kimike të quajtur akrolein që ndalon HDL nga transportimi i LDL në mëlçi, duke çuar në ngushtimin e arterieve (atherosclerosis)
• të kesh diabet ose tension të lartë të gjakut (hipertensioni)
• një histori familjare me goditje apo sëmundje të zemrës

Ekziston edhe një gjendje e trashëguar e njohur si hypercholesterolaemia familjare (FH). Kjo mund të shkaktojë kolesterol të lartë edhe te dikush që ha shëndetshëm.

Udhezime te pergjithshme per pacientet me nivele te larta kolesteroli

Ka shumë hapa që ju mund të merrni për të ulur nivelet e larta të kolesterolit:
Hapi i parë në uljen e kolesterolit është të mbani një dietë të shëndetshme të ekuilibruar. Ndryshime të tjera të jetesës mund të bëjnë një ndryshim të madh.

Do t’ju ndihmonte shumë për të ulur kolesterolin nëse ju:
• Bëni ushtrime të rregullta
• lini duhanin
• nuk konsumoni asnjë ëmbëltues artificial dhe nuk konsumoni pije të gazuara.
• shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.
• shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• eliminoni produktet konvencionale qumështit, dhe shmangni mishin e kuq.

Trajtimi Natyral Profesional per Kolesterolin e lartë