Hemofilia (Gjaku i Hollë)

Published On: December 13th, 2022Categories: Gjenetike, Zemra dhe Gjaku0 Comments on Hemofilia (Gjaku i Hollë)

Mësoni rreth sëmundjes së Hemofilisë (gjaku i hollë) dhe çfarë nënkuptojmë me të, cilat janë simptomat dhe shkaqet e saj, plus metodat e ndryshme të trajtimit

 

Haemophilia ose Hemofilia është një çrregullim gjenetik i trashëguar që dëmton kryesisht aftësinë e trupit për të bërë mpiksjen e gjakut, një proces i nevojshëm për të ndaluar gjakderdhjen. Kjo rezulton në gjakderdhje më të gjatë të njerëzve pas një dëmtimi dhe një rritje të rrezikut të gjakderdhjes brenda nyjeve ose trurit.

Hemofilia; simptomat, shkaqet dhe metodat e trajtimit

Informacioni më i rëndësishëm në lidhje me gjakun e hollë, ose atë që njihet si hemofilia, ju paraqitet në vijim:

Hemofilia është një gjendje e rrallë mjekësore që ndikon në aftësinë e trupit për t’u mpiksur.

Vlen të përmendet se hollimi i gjakut zakonisht është i trashëguar dhe meshkujt janë më të ndjeshëm ndaj tij sesa femrat.

Në përgjithësi, kur prisni veten, në gjak ka një substancë që ndërvepron me trombocitet për ta bërë gjakun më ngjitës, me qëllim parandalimin e gjakderdhjes, por njerëzit me hemofili nuk kanë një sasi të mjaftueshme të substancës që shkakton mpiksjen e gjakut, që do të thotë se ata vuajnë nga problemi i gjakderdhjes për një periudhë më të gjatë se të tjerët.

Simptomat e hemofilisë

Simptomat e hemofilisë variojnë nga të lehta në të rënda, në varësi të nivelit të faktorëve të koagulimit që keni në gjak.

Simptoma më e zakonshme e hemodializës është gjakderdhja që nuk ndalet dhe zgjat për një kohë të gjatë.

Simptoma të tjera që shoqërojnë infeksionin janë si më poshtë:

– Gjakderdhje nga hunda që nuk largohen për një kohë të gjatë.

– Gjakderdhje nga plagët që zgjat më shumë se zakonisht.

– Gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve.

– Mavijosje që shfaqen lehtësisht në lëkurë.

– Dhimbje dhe ngurtësi rreth kyçeve, të tilla si bërryla, për shkak të gjakderdhjes së brendshme.

Diagnoza

Për të diagnostikuar hemofilinë, mjeku urdhëron një analizë gjaku, e cila përcakton edhe ashpërsinë e sëmundjes.

Në shumë raste, hollimi i lehtë i gjakut diagnostikohet vonë, pasi një person ka pasur një plagë, operacion oral ose operacion të përgjithshëm.

Trajtimi për hemofilinë

Fatkeqësisht, nuk ka kurë kimike për gjakun e hollë, por ka disa trajtime që funksionojnë për të kontrolluar sëmundjen për të shijuar një jetë të mirë.

Është e mundur që mjeku t’i përshkruajë të dëmtuarit disa medikamente që parandalojnë ose trajtojnë gjakderdhjen e zgjatur, të cilat janë medikamente që injektohen në trup.

Megjithatë, për të kontrolluar sëmundjen, është e rëndësishme të zbatohen këshillat e mëposhtme:

– Shmangni sportet e kontaktit ose përplasjet me të tjerët.

– Kini kujdes dhe kërkoni këshilla mjekësore përpara se të merrni ndonjë ilaç, pasi disa prej tyre mund të ndikojnë negativisht në aftësinë e gjakut për t’u mpiksur plotësisht, duke përfshirë Aspirinën.

– Vizitoni dentistin rregullisht dhe vazhdimisht.

– Mbani higjienën personale.

Kur duhet të kërkoj ndihmë mjekësore?

Duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nëse shfaqen simptomat e mëposhtme:

– Trupi mavijohet lehtë me gjakderdhje që nuk ndalet.

– Shfaqja e simptomave të gjakderdhjes në kyçe, të cilat janë dhimbje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në to, përveç ënjtjes.

– Nëse keni një histori familjare të hemofilisë dhe jeni shtatzënë ose jeni duke menduar për shtatzëni.

Në disa raste, ekziston frika e prekjes nga gjakderdhja në zonën e kafkës dhe më pas duhet të konsultoheni me një specialist sapo të shfaqen simptomat e mëposhtme të këtij problemi serioz:

– Dhimbje koke e fortë.

– Ngurtësi në qafë.

– Të vjella.

– Konfuzion dhe probleme me ndërgjegjësimin.

– Vështirësi në të folur dhe komunikuar me të tjerët.

– Ndryshim në vizion

– Humbja e ekuilibrit.

– Paralizë në disa pjesë të fytyrës.

Produkte bimore për të ndihmuar në trajtimin e Hemofilise

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook