Zmadhimi Prostatik Beninj

Published On: December 14th, 2022Categories: Shëndeti Seksual, Urologji0 Comments on Zmadhimi Prostatik Beninj

Zmadhimi Prostatik Beninj; Hiperplasia/Hipertrofia Prostatike Beninje

 

Zmadhimi prostatik beninj, i njohur gjithashtu si hiperplasia/hipertrofia prostatike beninje (BPH), është një gjendje që prek burrat e moshuar.

Kjo është veçanërisht e zakonshme te meshkujt mbi 50 vjeç dhe zakonisht nuk është një kërcënim serioz për shëndetin.

Gjëndra e prostatës

Prostata është një gjëndër e vogël që gjendet vetëm te meshkujt, e vendosur në legen, midis penisit dhe fshikëzës. Është e përfshirë në prodhimin e spermës.

Prostata prodhon një lëng të trashë, të bardhë që prodhohet në formën e një lëngu të hollë nga një proteinë ​​e quajtur antigjeni specifik i prostatës (PSA). Ky lëng përziehet më pas me spermën e prodhuar nga testikujt, për të krijuar semenin – spermën.

Nëse prostata zmadhohet, ajo mund të vendosë presion mbi fshikëz dhe uretër (tub përmes të cilit kalon urina). Kjo mund të ndikojë në cilësinë e urinimit dhe mund të shkaktojë:

– vështirësi në fillimin e urinimit

– nevojë të shpeshtë për të urinuar

– vështirësi në zbrazjen plotësisht të fshikëzës.

Në disa burra, simptomat janë të lehta dhe nuk kërkojnë trajtim. Në raste të tjera, simptomat mund të jenë shumë të mundimshme dhe të kenë një ndikim të madh në cilësinë e jetës së një personi.

Shumë njerëz shqetësohen se të paturit e një prostate të zgjeruar do të thotë se ata kanë një rritje të rrezikut të zhvillimit të kancerit të prostates, por kjo nuk është e thënë. Rreziku i kancerit të prostatës nuk është më i madh për burrat me një prostate të zmadhuar se sa për ata pa prostatë të zmadhuar.

Simptomat

Simptomat e zgjerimit beninj të prostatës shkaktohen nga zgjerimi i prostatës që vendos presion mbi fshikëz dhe uretër.

Kjo mund të ndikojë urinimin në një numër mënyrash. Për shembull, ajo mund të:

– bëjë të vështirë fillimin e urinimit

– dobësojë rrjedhjen e urinës ose të shkaktojë “ndalim dhe fillim”

– të shkaktojë sforcim për të kaluar urinën

– të shkaktojë nevojë për urinim të shpeshtë

– të shkaktojë që të zgjoheni shpesh gjatë natës për të urinuar

– të shkaktojë nevojë të papritur për të urinuar, e cila mund të rezultojë në mosmbajtje urine në qoftë se ju nuk mund të gjeni një tualet mjaft shpejt

– të shkaktojë që të mos jeni në gjendje të zbrazni plotësisht fshikëzën tuaj

– të shkaktojë gjak në urinë (haematuria)

Në fazat e mëvonshme, zgjerimi beninj i prostatës mund të shkaktojë mbajtjen e urinës dhe komplikime të tjera të tilla si gurët e fshikëzës, infeksionet e fshikëzës dhe dëmtime në veshka.

Çdo gjak në urinë duhet të hetohet nga mjeku juaj për t’u siguruar nga kushtet e tjera më të rënda.

Shkaqet

Shkaku i saktë i zgjerimit beninj të prostatës është i panjohur, por hulumtimet tregojnë se hormonet ndoshta luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e kushtit.

Hormonet janë substanca kimike të fuqishme që mund të kenë një gamë të gjerë të efekteve mbi qelizat e trupit.

Një teori është se rritja e niveleve të një lloj hormoni të quajtur dihydrotestosterone (DHT) mund të stimulojë rritjen e prostatës.

Një tjetër teori sugjeron se dy hormonet, testosteroni dhe estrogjeni, luajnë një rol.

Burrat më të rinj prodhojnë nivele të larta të testosteronit dhe nivele shumë më të vogla të estrogjenit. Por te burrat më të vjetër, nivelet testosterone ulen, që do të thotë se ata pastaj kanë një përqindje më të lartë të estrogjenit në trupin e tyre. Është sugjeruar se rritja relative e estrogjenit mund të stimulojë rritjen e prostatës.

Faktorët e rrezikut

Hulumtimet kanë treguar se norma e zgjerimit beninj të prostatës është më e lartë në mesin e njerëzve me tension të lartë dhe diabet. Megjithatë, diabeti dhe tensioni i lartë janë të lidhura me procesin e plakjes natyrore, kështu që nuk mund të jetë një lidhje e drejtpërdrejtë midis të tre kushteve.

Komplikimet e zmadhimit të prostatës

Zmadhimi beninj i prostatës ndonjëherë mund të çojë në komplikacione, të tilla si infeksion të traktit urinar apo mbajtje urinare akute.

  • Infeksionet e traktit urinar

Nëse nuk jeni në gjendje për të zbrazur fshikëzën tuaj siç duhet, ka një rrezik se bakteret në sistemin tuaj urinar nuk do të flaken jashtë por do të përhapen nëpërmjet urinës dhe do të shkaktojnë një infeksion të traktit urinar (ITU).

  • Mbajtja urinare akute

Mbajtja urinare akute është paaftësia e papritur për të kaluar urinën. Kjo duhet të trajtohet si një emergjencë mjekësore, sepse pa trajtim të shpejtë urina mund të kalojë përsëri deri në veshka, dhe mund ta dëmtojë atë.

Simptomat e mbajtjes urinare akute përfshijnë:

– pamundësi e papritur për të kaluar urinën

– dhimbje të forta në fund të barkut

– ënjtje e fshikëzës që mund ta ndjeni me duart tuaja.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook