Hapa për të parandaluar Dëmtimin dhe Kancerin e Mëlçisë

Hapa për të parandaluar Dëmtimin dhe Kancerin e Mëlçisë

 

Mëlçia është një organ i madh që qëndron në anën e djathtë të barkut. Së bashku me fshikëzën e tëmthit, pankreasit dhe zorrët, ndihmon në tretjen dhe thithjen e ushqimit. Detyra kryesore e mëlçisë është të filtrojë gjakun që vjen nga zorra para se të qarkullojë në pjesën tjetër të trupit. Mëlçia gjithashtu detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik mund të dëmtojë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cerozë dhe kancer të mëlçisë ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet.

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të kompensuar humbjen e funksionit të mëlçisë në planin afatgjatë. Prandaj, është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme dhe pa kancer.

Shkaqet e dëmtimit të mëlçisë që mund të mos i dini

Mëlçia luan një rol të madh në mënyrën se si kolesteroli, sheqeri dhe hekuri përdoren dhe ruhen në trup. Në fakt, vlerësohet se mëlçia kryen deri në 500 funksione të ndryshme – përfshirë menaxhimin e ruajtjes së energjisë si glikogjen, prishjen e qelizave të kuqe të gjakut, ndihmën për të bërë proteina të gjakut, si dhe mundësimin e mpiksjes së gjakut dhe prodhimin e hormoneve. Mëlçia gjithashtu bën lëngun biliar, i cili është i nevojshëm për tretjen e yndyrave.

Shumica e njerëzve janë të vetëdijshëm për lidhjen midis konsumit të alkoolit dhe dëmtimit të mëlçisë, por mëlçia mund të dëmtohet në mënyra të shumëfishta. Nëse nuk trajtohet, dëmtimi i mëlçisë mund të përparojë më tej në sëmundjen e mëlçisë.

– Përdorimi / abuzimi i tepërt i qetësuesve të dhimbjeve; Çdo ilaç që merrni ndahet nga enzimat e mëlçisë. Shumica e barnave alopatike mund të dëmtojnë mëlçinë për shkak të grumbullimit të nënprodukteve toksike. Qetësuesit, veçanërisht ato që përmbajnë acetaminofen, janë më të këqijtë. Ilaçet si Vicodin, Lortab dhe Percocet përmbajnë doza të larta të acetaminofenit dhe mund të shkaktojnë sëmundje të mëlçisë apo edhe dështim të mëlçisë nëse përdoren shumë ose abuzohen. Edhe produktet me acetaminofen, përfshirë Tylenol (Paracetamol), janë të njohur mirë që shkaktojnë dëmtime të mëlçisë nëse nuk përdoren me kujdes.

– Cirroza është një ndërlikim i sëmundjes së mëlçisë në të cilën dëmtohen qelizat e mëlçisë (të njohura si hepatocite), zakonisht për shkak të abuzimit me alkoolin ose infeksioneve virale të hepatitit B dhe C, duke çuar në tkurrje të pakthyeshme të mëlçisë. Cirroza mund të kalojë në kancer të mëlçisë dhe dështim të mëlçisë.

– Virusi Epstein Barr (EBV, ose mononukleoza infektive) – më shumë se 90% e të rriturve në të gjithë botën janë të infektuar me këtë virus. Kur sistemi imunitar është i dobët ose dështon, EBV mund të shkaktojë inflamacion të mëlçisë – hepatit – duke përparuar në sëmundje të mëlçisë dhe kancer të mëlçisë.

– Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD) – është emri për grumbullimin e dhjamit shtesë në mëlçi që nuk shkaktohet nga alkooli. Nëse më shumë se 5-10% e peshës së mëlçisë përbëhet nga qeliza yndyrore, atëherë quhet mëlçi yndyrore. NAFLD zakonisht zhvillohet tek njerëzit që janë mbipeshë ose që kanë diabet, kolesterol të lartë ose trigliceride të larta.

Si Çojnë Sëmundjet e Mëlçisë në Kancer të Mëlçisë ose Dështim të Mëlçisë?

Inflamacioni mund të ndodhë në mëlçi për arsye të shumta. Nëse inflamacioni është i lartë dhe bëhet kronik, mund të dëmtojë mëlçinë përgjithmonë.

Nëse lihet i patrajtuar, një mëlçi e përflakur do të fillojë të tkurret dhe indi i tkurrur i sapo formuar do të fillojë të zëvendësojë indin e shëndetshëm të mëlçisë, i njohur si fibrozë. Indet e tkurrura ndikojnë në aftësinë e mëlçisë për të bërë punën e saj siç duhet. Nëse lihet ende pa u trajtuar, mëlçia mund të bëhet shumë seriozisht e dëmtuar, saqë nuk mund të shërohet më vetë.

Kjo fazë (kur dëmi nuk mund të kthehet) quhet cirrozë. Cirroza mund të shkaktojë komplikime të mëtejshme, përfshirë kancerin e mëlçisë dhe dështimin e mëlçisë.

Simptomat tipike të cirrozës së mëlçisë përfshijnë

– Gjakderdhje ose mavijosje në trup

– Grumbullimi i lëngjeve në këmbë dhe bark

– Lëkura dhe sytë bëhen të verdhë, e njohur si verdhëz

– Kruajtje intensive në lëkurë

– Ndjeshmëria e rritur ndaj ilaçeve dhe efekteve anësore të tyre

– Zhvillimi i rezistencës ndaj insulinës dhe diabeti tip 2

– Probleme me përqendrimin, kujtesën, gjumin ose funksione të tjera mendore për shkak të grumbullimit të toksinave në tru.

Dështimi i mëlçisë do të thotë që mëlçia po humbet ose tashmë ka humbur pjesën më të madhe ose të gjithë funksionin e saj. Kjo është një gjendje shumë e rëndë, e rrezikshme për jetën që kërkon trajtim, sepse ekziston një rrezik i lartë i një gjendje kome dhe vdekje.

Simptomat tipike përfshijnë: të përziera, humbje të oreksit, lodhje dhe diarre. Kur dështimi i mëlçisë ndodh për shkak të cirozës, kjo zakonisht do të thotë që mëlçia ka dështuar për disa vjet. Kjo njihet si dështim kronik i mëlçisë. Dështimi kronik i mëlçisë gjithashtu mund të shkaktohet nga kequshqyerja.

Përdorimi i tepërt i acetaminofenit (Tylenol) është një shkak kryesor i dështimit të mëlçisë. Sipas një artikulli të vitit 2013 të botuar në Huffington Post, “mbidoza e acetaminofenit dërgon deri në 78,000 Amerikanë në dhomën e urgjencës çdo vit dhe rezulton në 33,000 shtrime në spital në vit, tregojnë të dhënat federale. Acetaminofeni është gjithashtu shkaku kryesor për dështimin akut të mëlçisë, sipas të dhënave nga një studim në vazhdim i financuar nga Institutet Kombëtare për Shëndetin.”

Mjekët kanadezë kanë paralajmëruar për rreziqet e acetaminofenit (Tylenol) gjithashtu kohët e fundit dhe duke bërë thirrje për etiketime dhe paralajmërime më të mira nga Health Canada për rreziqet. Dr. Michael Rieder, një farmakolog klinik pediatrik në Universitetin Perëndimor në Kanada deklaroi në një raport të shtatorit 2016 nga CBC se acetaminofeni “është shkaku më i zakonshëm i dëmtimit të mëlçisë.”

Shenjat dhe simptomat e kancerit të mëlçisë

Kanceri që fillon fillimisht në mëlçi quhet kancer primar i mëlçisë. Cirroza dhe infeksionet e hepatitit B janë faktorët kryesorë të rrezikut për kancerin e mëlçisë, të cilët mund të zhvillohen në çdo moment gjatë sëmundjes së mëlçisë.

Për fat të keq, simptomat e kancerit të mëlçisë zakonisht nuk shfaqen deri në fazat e mëvonshme të sëmundjes. Ato janë të ngjashme me ato të cirrozës dhe mund të përfshijnë:

– Humbje peshe (pa u munduar)

– Humbja e oreksit, ose ndjenja shumë e ngopur pas një vakti të vogël

– Të përziera dhe / ose të vjella

– Mëlçia e fryrë

– Shpretka e fryrë

– Dhimbje dhe grumbullim i lëngjeve në bark

– Kruarje e lëkurës

– Zverdhja e lëkurës dhe syve

– Ethet, mavijosjet apo gjakderdhjet anormale

Përveç kësaj, disa kancere të mëlçisë bëjnë hormonet e tyre të veprojnë në organet e tjera – duke çuar në kalcium të lartë në gjak, sheqer të ulët të gjakut, zmadhim të gjirit, dhe gjithashtu nganjëherë tkurrje të testikujve tek burrat, numër të lartë të qelizave të kuqe të gjakut dhe kolesterol të lartë në gjak.

Nëse keni përjetuar ndonjë nga këto probleme gjatë një periudhe kohe, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun në mënyrë që shkaku themelor – nuk mund të jetë domosdoshmërisht kanceri i mëlçisë – të mund të gjendet dhe trajtohet.

Tre mënyra për të ulur rrezikun e kancerit të mëlçisë përveç lënies së alkoolit

# 1. Ndaloni ngrënien e produkteve të përpunuara të mishit të derrit

Së bashku me dëmtimin e mëlçisë si rezultat i infeksioneve virale, ilaçeve kundër dhimbjeve dhe alkoolit dhe sëmundjeve të lidhura me stilin e jetës, ka faktorë të tjerë të rrezikut për kancerin e mëlçisë, duke përfshirë konsumin e mishit të derrit.

Raportet kanë lidhur fort konsumin e mishit të derrit me cirrozën e mëlçisë – në fakt kjo lidhje është më e fortë se ajo midis alkoolit dhe cirrozës dhe është parë në shumë vende vazhdimisht për të paktën 40 vjet. Studime të tjera kanë treguar gjithashtu një lidhje midis konsumit të mishit të derrit dhe kancerit të mëlçisë.

Shumica e derrave ushqehen me kokrra dhe vajra farash, të cilat rrisin përmbajtjen e tyre të acideve yndyrore omega-6 dhe acidit arakidonik pro-inflamator. Konsumi i këtij mishi mund të kontribuojë në një rrezik më të lartë për sëmundjen e mëlçisë. Gjithashtu, shumica e mishit të derrit është në formë të përpunuar – të tilla si proshuta e tymosur, sallam, proshutë dhe mish i përpunuar – të cilat ruhen në mënyra të ndryshme, duke përfshirë shtimin e ruajtësve kimikë siç janë nitratet. Nitratet shndërrohen në nitrosamina, të cilat qartë janë lidhur me një rrezik në rritje të kancerit të caktuar.

Jo vetëm kaq, mishi që gatuhet në temperatura të larta mund të përmbajë deri në 20 lloje të ndryshme të përbërjeve shkaktare të kancerit, përfshirë nitrosaminat. E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, derrat hanë pothuajse gjithçka, duke i bërë ato një tokë potenciale për shumimin e infeksioneve të rrezikshme të shkaktuara nga retrovirusët dhe parazitët e tjerë. Disa nga këto mund të kontribuojnë në rrezikun e kancerit kur konsumojmë mish derri – përfshirë kancerin e mëlçisë.

# 2. Shmangni Aspartamet

Aspartame, një ëmbëlsues artificial i njohur gjithashtu si NutraSweet ose Equal, është i pranishëm në më shumë se 6,000 produkte. Hulumtimet kanë treguar qartë se aspartami është një agjent që shkakton kancerin.

Në një studim laboratorik, minjve që rregullisht u jepnin aspartam (nga para lindjeve deri në vdekjen e tyre) treguan një incidencë dukshëm më të lartë të kancerit të mëlçisë dhe mushkërive.

Një studim tjetër, i kryer nga Fondacioni Evropian Ramazzini, një strukturë e pavarur e kërkimit të kancerit, konfirmoi potencialin kancerogjen të aspartamit. Minjve meshkuj dhe femra iu dha aspartame duke filluar nga 12 ditët e shtatzënisë deri në vdekjen e tyre. Për çudi, autopsitë në minjtë meshkuj zbuluan kancere malinje të mëlçisë dhe mushkërive.

Sipas autorëve të raportit, “Aspartame në kushtet tona eksperimentale indukton tek meshkujt një rritje të konsiderueshme të dozës së lidhur me dozën e karcinomave hepatocelulare (kanceri malinj i mëlçisë).“

# 3. Detoksifikohuni rregullisht

Ne jetojmë në një botë shumë toksike. Qindra nëse jo mijëra ndotës në ajër, ujë dhe ushqim mund dhe hyjnë në trupin tonë. Ndërsa mund të jetë e vështirë ose edhe e pamundur të kufizohet hyrja e toksinave të tilla, ne sigurisht që mund të lehtësojmë daljen e tyre të shpejtë duke detoksuar rregullisht.

Pastrimi i mëlçisë është ndoshta një nga mënyrat më efektive të detoksimit dhe forcimit të mekanizmit tonë të vetë-shërimit. Njerëzit e diagnostikuar me kancer do të kenë nevojë për pastrime të shumëfishta të mëlçisë.

Ekzistojnë katër dalje kryesore përmes të cilave mbetjet toksike mund të dëbohen nga trupat tanë – zorra, sistemi urinar, mushkëritë ose sistemi i sipërm i frymëmarrjes dhe lëkura. Nëse ndonjë prej këtyre daljeve është e bllokuar, tjetri në radhë duhet të marrë goditjen, zakonisht me pasoja fatkeqe për atë dalje. Kjo do të thotë që të katër daljet duhet të detoksifikohen plotësisht – në rendin e duhur – që një program detoksifikimi të jetë me të vërtetë efektiv.

Pasi sistemi i zorrëve dhe urinimit të jenë detoksuar për herë të parë, mëlçia duhet të pastrohet për një minimum prej 5-7 ditësh në mënyrë që mbeturinat toksike të ndërtuara të dalin lehtësisht përmes sistemit urinar të pastruar dhe zorrëve.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Mëlçisë


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancereve të Mëlçisë, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook