Fazat e kancerit të lëkurës dhe mënyra natyrale për trajtimin e tij

Fazat e kancerit të lëkurës dhe mënyra natyrale për trajtimin e tij

 

Kanceri i lëkurës është një përhapje jonormale e qelizave të lëkurës. Ekspozimi në Diell është një nga shkaqet kryesore të karcinomës së qelizave bazale, keratozave aktinike, karcinomës dhjamore dhe shumë llojeve të tjera të kancerit të lëkurës. Edhe nëse keni veshur kapelë me strehë të gjerë, ka ende një shans që kanceri i lëkurës mund t’ju prekë në një moment të jetës tuaj. Kontrollimi i rregullt i trupit për çdo anomali në lëkurë është i dobishëm për identifikimin e kancerit të lëkurës.

Llojet e qelizave të lëkurës

Epiderma përmban tre lloje qelizash

 • Qelizat skuamoze; ndodhen pak nën shtresën e jashtme dhe formojnë shtresën e brendshme të lëkurës.
 • Qelizat bazale; janë përgjegjëse për prodhimin e qelizave të reja të lëkurës dhe ndodhen nën qelizat skuamoze.
 • Qelizat e pigmentit; janë ato që prodhojnë melaninën, e cila i jep lëkurës ngjyrën e saj natyrale dhe këto qeliza ndodhen në pjesën e thellë të epidermës.

Qelizat e pigmentit prodhojnë një sasi të tepërt të melaninës kur ekspozohen në diell, për të mbrojtur shtresat më të thella të lëkurës, dhe është ky prodhim i tepërt i melaninës që i jep lëkurës pamjen e saj.

Llojet e kancerit të lëkurës

Ekzistojnë tre lloje të zakonshme të kancerit të lëkurës, të cilat janë:

 • Karcinoma e qelizave bazale – BCC.
 • Karcinoma skuamoze – SCC.
 • Melanoma, e cila është lloj më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës.

Këto tre lloje të kancerit të lëkurës kanë të gjitha një prevalencë dhe pamje të lartë, megjithëse kanceri i lëkurës mund të parandalohet pjesa më e madhe e tij duke reduktuar ose shmangur ekspozimin e panevojshëm ndaj rrezeve ultravjollcë dhe duke i kushtuar vëmendje ndryshimeve të dyshimta që shfaqen në lëkurë.

Është e mundur që nëpërmjet zbulimit të hershëm të arrihen shkallë shumë të larta suksesi në trajtimin e shumicës së rasteve të kancerit të lëkurës, duke përfshirë format dhe llojet më agresive dhe vdekjeprurëse.

Lloje të tjera, më pak të zakonshme të kancerit të lëkurës përfshijnë:

– Sarkoma e Kaposit.

– Karcinoma e qelizave Merkel – MCC.

– Kanceri i gjëndrës së qumështit.

– Zonat e trupit në të cilat është përhapur.

Kanceri i lëkurës fillon dhe zhvillohet kryesisht në zonat e trupit që janë të ekspozuara ndaj dritës së diellit, duke përfshirë:

– Fytyrën

– Lëkurën e kokës

– Buzët

– Veshët

– Qafën

– Gjoksin

– Duart dhe krahët.

Por mund të zhvillohet edhe në zona të trupit që ekspozohen rrallë në rrezet e diellit, si p.sh.: pëllëmbët e duarve, poshtë thonjve, hapësirat midis gishtërinjve, si dhe në zonën gjenitale.

Simptomat që lidhen me llojet e kancerit të lëkurës

 1. Simptomat e karcinomës së qelizave bazale

Ky është lloji më i zakonshëm i kancerit të lëkurës, dhe në të njëjtën kohë, është lloji relativisht i lehtë për t’u trajtuar dhe më pak i përhapur në trup.

Karcinoma e qelizave bazale zakonisht shfaqet me një nga dy format e mëposhtme:

– Një gungë në formë perle ose në formë dylli që shfaqet në fytyrë, veshë ose në pjesën e pasme të qafës.

– Një mbresë e sheshtë, me ngjyrë lëkure ose ngjyrë kafe që shfaqet në gjoks ose në shpinë.

 1. Simptomat e karcinomës skuamoze

Ky lloj mund të trajtohet relativisht lehtë nëse zbulohet në fazat e hershme të tij, por ka tendencë të përhapet dhe të japë metastaza në trup më shpejt se karcinomat e qelizave bazale.

Shenjat paralajmëruese që paralajmërojnë rrezikun e melanomës përfshijnë si më poshtë:

– Një njollë e madhe kafe me pika të vogla që mund të shfaqen kudo në trup.

– Një nishan i thjeshtë që mund të ketë qenë i pranishëm kudo në trup që ndryshon ngjyrën, madhësinë ose strukturën, ose rrjedh gjak.

– Një plagë e vogël, e paqartë me pika të kuqe, të bardha ose blu-zi, që shfaqen në hundë ose ekstremitete.

– Tuberkula me shkëlqim të fortë, në formë kube që mund të jenë kudo në trup.

– Plagë të errëta që shfaqen në pëllëmbët e duarve, pëllëmbët e këmbëve, majat e gishtërinjve dhe këmbëve, ose në mukozën e gojës, hundës, vaginës dhe anusit.

– Ka plagë prekanceroze si keratoza aktinike që mund të përparojnë në sarkoma malinje të tipit melanom. Keratoza aktinike shfaqet si një lloj njollë e ashpër, me kore, kafe ose rozë e errët që shfaqet kryesisht në fytyrë, veshë dhe në pjesën e poshtme të këmbëve të njerëzve me lëkura që është dëmtuar nga rrezet e diellit.

Jo të gjitha ndryshimet që ndodhin në lëkurë janë ndryshime kanceroze, e vetmja mënyrë për t’u siguruar për këtë është të ekzaminoni lëkurën nga një mjek ose një dermatolog.

Faktoret e rrezikut

Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës:

– Toni i lehtë i lëkurës.

– Lëndimi i djegies nga dielli.

– Ekspozimi i panevojshëm në rrezet e diellit.

– Një histori familjare e kancerit të lëkurës.

– Një histori personale e kancerit të lëkurës.

– Sistemi imunitar i dobësuar.

– Lëkurë e ndjeshme.

– Ekspozimi ndaj faktorëve të rrezikut mjedisor.

– Mosha.

– Mënyra e jetesës jo e shëndetshme.

Fazat e kancerit të lëkurës

Faza e kancerit i ndihmon mjekët të përcaktojnë trajtimin më të përshtatshëm. Stadi i kancerit përshkruan madhësinë dhe shkallën e përhapjes së tij. Ka dy lloje të kancerit të lëkurës, i pari prej të cilëve është kanceri i qelizave bazale, i cili nuk ka nevojë të stadohet; Kjo për shkak se është shumë i rrallë që të përhapet.

Sa i përket llojit të dytë, ai është një lloj i rrallë, por përhapet shpejt dhe fazat e tij përcaktohen nga mjekët, i cili njihet si kanceri i lëkurës me qeliza skuamoze.

Fazat e karcinomës së qelizave skuamoze të lëkurës përfshijnë:

 • Kanceri i lëkurës në fazën 0

E quajtur edhe sëmundja e Bowen-it ose kanceri i lokalizuar, në këtë fazë qelizat e kancerit janë vetëm në shtresën e sipërme të lëkurës dhe nuk janë përhapur ende në shtresat më të thella të lëkurës. Nëse kanceri nuk trajtohet në këtë fazë, ai mund të zhvillohet dhe të përhapet, kështu që kjo fazë quhet faza para kancerit ose faza e parapërhapjes.

 • Faza 1 e kancerit të lëkurës

Tumori është 2 cm ose më i vogël, nuk është përhapur ende në nyjet limfatike aty pranë dhe ka një ose më pak nga tiparet me rrezik të lartë të kancerit.

 • Faza 2 e kancerit të lëkurës

Në këtë fazë, tumori është rreth 2-4 cm në madhësi dhe nuk ka arritur ende në nyjet limfatike dhe ka dy ose më shumë tipare me rrezik të lartë të kancerit.

 • Kanceri i lëkurës në fazën 3

Tumori është më i madh se 4 cm dhe është përhapur në: Indin nënlëkuror, i cili është shtresa më e thellë e lëkurës dhe përmban enët e gjakut, mbaresat nervore dhe gjëndrat e qimeve, kockave, e cila çon në probleme të vogla dhe nyjet limfatike aty pranë.

 • Faza 4 e kancerit të lëkurës

Është faza më e rrezikshme e kancerit të lëkurës, dhe tumori mund të jetë i çdo madhësie dhe është përhapur në nyjet limfatike më të mëdha se 3 cm, në kockë ose palcën e eshtrave, ose në një organ të brendshëm, si: mushkëritë.

Karakteristikat me rrezik të lartë të kancerit të lëkurës

Ne përmendim termin tipare me rrezik të lartë të kancerit të lëkurës kur flasim për fazat e kancerit të lëkurës, pra cilat janë këto karakteristika? Detajet janë më poshtë:

– Madhësia e kancerit është më e madhe se 2 milimetra.

– Rritja e kancerit drejt nervave në lëkurë.

– Kanceri është përhapur dhe është rritur në dermën e poshtme.

– Kanceri fillon në vesh ose buzë.

– Qelizat e kancerit duken të padiferencuara ose të diferencuara dobët nën një mikroskop.

Metodat e trajtimit të kancerit të lëkurës

Tani që i dini fazat e kancerit të lëkurës, është e dobishme për ju të dini mënyrat për të trajtuar kancerin e lëkurës.

Trajtimi në mjekësinë konvencionale

– Ekcizioni

Këtu indi kanceroz dhe disa inde përreth hiqen duke përdorur një teh të mprehtë ose bisturi dhe më pas dërgohen në laborator për analiza.

– Elektrokirurgjia

Njihet si goditje elektrike për kancerin e lëkurës që ndodhet në shtresën e sipërme të lëkurës dhe procedura zakonisht përsëritet disa herë për t’u siguruar që qelizat kancerogjene të hiqen plotësisht. Kjo mënyrë është mjaft e rrezikshme dhe nxit përhapjen e qelizave C.

– Kirurgjia

Këtu, një bisturi përdoret për të hequr indet kancerogjene në lëkurë në shtresa horizontale, dhe qelizat ekzaminohen nën një mikroskop dhe një shtresë tjetër ngjitur e lëkurës hiqet. Kjo mënyrë tajtimi nxit përhapjen e qelizave C në të gjithë trupin.

– Kriokirurgjia

Në të cilin azoti i lëngshëm përdoret për të ftohur dhe hequr indet kancerogjene, përsëritet disa herë për t’u siguruar që kanceri të hiqet plotësisht. Këtë lloj trajtimi gjithashtu nuk e këshillojmë sepse edhe vet mjekët e dinë se ky është një trajtim I dëmshëm dhe aspak efektiv.

Mënyra natyrale për trajtimin e e kancerit të lëkurës

 • Ushqime të pasura me Vitaminë C

Shkencëtarët kanë zbuluar se disa veti të vitaminës C bëjnë që ajo të jetë toksike për qelizat kancerogjene. Për të përfituar plotësisht nga ky ilaç natyral, shijoni një dozë ditore të vitaminës C nga ushqime si portokalli, limonet, mjedrat, specat, luleshtrydhet dhe zarzavatet me gjethe.

 • Ushqime të pasura me Vitaminë E

Kur bëhet fjalë për kurat natyrale për kancerin e lëkurës, vitamina E është disi një antioksidant i mrekullueshëm. Ndihmon në parandalimin e dëmtimit nga radikalet e lira, thith energjinë nga rrezet UV, ka veti anti-inflamatore dhe gjithashtu përmirëson aftësinë e lëkurës dhe venave për të mbrojtur. Merrni vitaminën E nga bajamet dhe arrat, farat e lulediellit dhe spinaqi.

 • Ushqime të pasura me Vitaminë A

Vitamina A dihet se e mban lëkurën të zhdërvjellët dhe të duket mirë. Ju mund ta gjeni këtë vitaminë në mëlçinë e pulës, gjelit të detit ose viçit, vezët, karrotat, lakër jeshile, kungull, brokoli dhe më shumë.

 • Ushqime të pasura me Zink

Zinku ndihmon sistemin imunitar të funksionojë në mënyrë që të luftojë kancerin dhe sëmundjet dhe ndihmon në aktivizimin e disa antioksidantëve në trup. Gjeni zink tek mishi I viçit organik, qengjit, butakët, qiqrat dhe fasulet e zeza.

 • Ushqime të pasura me Selen

Në 16 studime kryesore që përfshinin afër 150,000 njerëz, u tregua se një konsum më i lartë i ushqimeve që përmbajnë selen tregoi një rrezik 31 % më të ulët të kancerit dhe një rrezik 40 % më të ulët të vdekjeve nga kanceri. Ju mund të gjeni selen në ushqime si mishi i pulës, viçi i ushqyer me bar dhe arra braziliane – kështu që i shtoni ato në listën e ushqimeve të ilaçeve natyrale për kancerin e lëkurës.

 • Ushqime të pasura me Beta karoten

Beta-karoteni ofron përfitime shëndetësore duke u shndërruar në vitaminë A në trup. Ushqimet që janë të pasura me beta karoten mund të ndihmojnë në reduktimin e faktorëve të rrezikut të disa llojeve të kancerit (plus, rrisin aftësinë e sistemit imunitar për të luftuar sëmundjet). Kërkoni perime dhe fruta me ngjyrë portokalli, si karrotat, kungujt, kajsitë dhe patatet e ëmbla.

 • Ushqime të pasura me Acidet yndyrore Omega-3

Acidet yndyrore omega-3 pengojnë COX-2, i cili është një kimikat që nxit përparimin e kancerit të lëkurës. Ato  reduktojnë gjithashtu inflamacionin, i cili është i lidhur me kancerin. Gjeni omega-3 në peshqit yndyrorë si harenga, toni albacore, salmoni dhe sardelet, si dhe arrat dhe farat e lirit.

 • Ushqime të pasura me Likopen

Studimet tregojnë se i njëjti pigment i kuq në domate që ndihmon në mbrojtjen e tyre nga dielli mund të mbrojë gjithashtu lëkurën. Në fakt, pas një studimi 10-javor, pacientët që hanin rregullisht domate kishin 40 % më pak gjasa për t’u djegur nga dielli sesa ata që nuk hanin! Përveç domateve, mund të gjeni likopen në ushqime si shalqiri, papaja, gujava, kajsitë dhe grejpfrut.

 • Vaj i ullirit dhe i kokosit

Një nga opsionet më të njohura të trajtimit natyral të kancerit të lëkurës është vaj i ullirit dhe i kokosit. Lëkura jonë është absorbuese dhe vaj përdoret shpesh si hidratues, si dhe në trajtimin e kruajtjes së lëkurës. Ka gjithashtu prova të treguara se vaj i ullirit dhe i kokosit lufton kundër formimit të radikaleve të lira dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit të lëkurës.

 • Vaj oriental i temjanit

I përdorur si një agjent shërues nëpër kultura për shekuj, vaj i temjanit është shquar gjithashtu për aftësitë e tij për të luftuar kancerin e gjirit, fshikëzës dhe lëkurës.

Trajtimi që MBA i këshillon të gjithë pacientëve

Ndërsa kanceri i lëkurës nuk mund të kurohet vetë, ka një sërë trajtimesh natyrale që mund të jenë në gjendje të parandalojnë metoda të tjera trajtimi invazive. Trajtimi natyral i kancerit të lëkurës mund të nënkuptojë diçka të ndryshme për të gjithë.

Ne e dimë se çdo kancer është unik, kjo është arsyeja pse trajtimi natyral është zgjidhja e duhur për trajtimin e tij. Me trajtimin natyral synohet trajtimi i plotë dhe i suksesshëm i sëmundjes. Përveç marrjes së ilaçeve natyrale të mëposhtme, që janë studiuar dhe zgjedhur me cilësinë më të lartë, ne sigurohemi që pacientët tanë t’i përmbahen gjithashtu një diete të zgjedhur dhe mjaft profesionale nga MBA dhe Stafi i saj.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook