Neuropatia; Faktorët e Rrezikut, Shkaqet dhe Strategjitë

Neuropatia; Faktorët e Rrezikut, Shkaqet dhe Strategjitë Mbështetëse Natyrale

 

Neuropatia është një gjendje e karakterizuar nga dëmtimi i nervit. Mund të zhvillohet për shkak të diabetit, problemeve metabolike, lëndimeve traumatike, infeksioneve, kimioterapisë, medikamenteve të caktuara dhe arsyeve të tjera. Neuropatia mund të shkaktojë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, dobësi të muskujve, dhimbje, tkurrje të muskujve dhe çështje të tjera. Këto simptoma mund të jenë të pakëndshme dhe, për disa, edhe dobësuese. Lajmi i mirë është se disa strategji mbështetëse natyrore mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit tuaj.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë është neuropatia. Do të mësoni për simptomat e neuropatisë, llojet e neuropatisë, faktorët e rrezikut dhe shkaqet rrënjësore të neuropatisë. Dhe sigurisht, do të mësoni për strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Çfarë është Neuropatia

Neuropatia është një gjendje e karakterizuar nga dëmtimi nervor që mund të zhvillohet për shkak të diabetit, problemeve metabolike, kimioterapisë, infeksioneve, lëndimeve traumatike ose arsyeve të tjera. Forma më e zakonshme e neuropatisë është neuropatia periferike. Shpesh shkaktohet nga diabeti dhe zhvillohet nga dëmtimi i nervave periferikë.

Sipas Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike dhe Goditjes në tru, neuropatia periferike prek rreth 20 milionë njerëz vetëm në Shtetet e Bashkuara. Sistemi nervor periferik luan një rol jetik në trupin tonë. Roli i tij është të dërgojë mesazhe nga truri dhe palca kurrizore në pjesën tjetër të trupit, si dhe të japë informacion ndijor në sistemin nervor. Nëse ka dëmtim të nervave periferikë, mund të ndërpresë funksionin e tyre dhe të shkaktojë mpirje, dobësi, dhimbje dhe simptoma të tjera.

Simptomat e Neuropatisë

Simptomat e neuropatisë mund të përfshijnë:

 • Mpirje e përkohshme ose e përhershme
 • Ndjesi shpimi gjilpërash ose shpimi
 • Dobësi muskulore
 • Ngërçe
 • Tkurrje e muskujve
 • Dhimbje
 • Ndjeshmëri e rritur
 • Dëmtimi i urinimit ose funksionit seksual
 • Mosfunksionim i disa gjëndrave ose nervave
 • Djersitje ose intolerancë ndaj nxehtësisë
 • Probleme gastrointestinale

Llojet e Neuropatisë

Kur bëhet fjalë për neuropatinë, mund të flasim për mononeuropatinë ose polineuropatinë. Mononeuropatia, siç tregon emri i saj (mono), përfshin dëmtimin e vetëm një nervi të vetëm. Polineuropatia, përsëri, siç sugjeron emri i saj (poli), përfshin dëmtimin e nervave të shumtë që mund të ndikojnë në një sërë funksionesh trupore.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të polineuropatisë:

 • Neuropatia simetrike periferike

Neuropatia simetrike periferike është lloji më i zakonshëm i neuropatisë. Është gjithashtu forma më e zakonshme e neuropatisë diabetike. Neuropatia simetrike periferike ka tendencë të prekë këmbët dhe duart.

 • Neuropatia autonome

Neuropatia autonome është një lloj neuropatie që prek nervat që kontrollojnë funksionet e pavullnetshme trupore, duke përfshirë tretjen, rrahjet e zemrës dhe urinimin.

 • Neuropatia proksimale e rrënjës kraharore dhe lumbare

Neuropatia proksimale e rrënjës së kraharorit dhe mesit është një lloj neuropatie që çon në dëmtimin e nervave së bashku me zona të caktuara specifike të trupit, duke përfshirë këmbët ose murin e kraharorit.

Faktorët e rrezikut për Neuropati

Faktorët e rrezikut për neuropati mund të përfshijnë):

 • Diabeti i menaxhuar keq
 • Trauma
 • Qëndrimi i dobët dhe Ergonomia
 • Kanceri
 • HIV/AIDS
 • Kushtet autoimune
 • Kimioterapia
 • Alkooli
 • Dështimi i veshkave
 • Mungesa e lëndëve ushqyese, duke përfshirë vitaminën B12 dhe bakër
 • Konsumimi i tepërt i lëndëve ushqyese, veçanërisht i vitaminës B6
 • Toksinat në ushqim
 • Inflamacioni

Shkaqet rrënjësore të neuropatisë

Ka një sërë shkaqesh rrënjësore të neuropatisë për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm, duke përfshirë diabetin dhe rezistencën ndaj insulinës, mangësitë e lëndëve ushqyese, infeksionet, autoimunitetin, presionin nervor, dëmtimin e trurit dhe palcës kurrizore dhe medikamente të caktuara.

 • Diabeti dhe Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk po i përgjigjet mirë insulinës dhe nuk mund të përballojë nivelet e glukozës në gjak. Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun e prediabetit dhe diabetit. Megjithatë, mund të ndodhë edhe tek ata që nuk kanë diabet. Sipas një studimi të vitit 2015 të botuar në Diabetology and Metabolic Syndrome, rezistenca ndaj insulinës mund të luajë një rol kritik në zhvillimin e neuropatisë periferike.

Sipas një studimi të vitit 2017 të publikuar në Journal of Diabetes Investigations, diabeti është një nga shkaqet më të zakonshme të neuropatisë periferike, duke përbërë të paktën 50 % të rasteve. Studimi ka zbuluar se ndryshimet në stilin e jetës, kontrolli i glicemisë dhe balancimi i niveleve të sheqerit në gjak ajanë metoda të fuqishme që mund të zvogëlojnë rrezikun e neuropatisë periferike diabetike dhe disa nga faktorët e saj të rrezikut, duke përfshirë obezitetin, prediabetin, diabetin dhe sindromën metabolike.

Ndërsa neuropatia diabetike ka më shumë gjasa të zhvillohet tek ata me diabet të tipit 2, individët me diabet të tipit 1 mund të përjetojnë gjithashtu neuropati. Ndërsa është i përhapur në të dy gjinitë, gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë dhimbje nervore nga neuropatia periferike. Si një ndërlikim nga neuropatia periferike tek ata me diabet, amputimet janë gjithnjë e më të zakonshme.

 • Mungesa e B12

Sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Continuum (Minneapolis, Minesota), mungesat e lëndëve ushqyese janë një nga shkaqet kryesore të zakonshme të neuropatisë. Mungesa e vitaminës B12 është një nga mangësitë numër një të lëndëve ushqyese që mund të çojë në neuropati periferike.

Meqenëse vitamina B12 gjendet natyrshëm në ushqimet me bazë shtazore, duke përfshirë mishin e kuq, peshkun, shpendët, vezët dhe produktet e qumështit dhe ushqimet e fortifikuara, është e pamundur të plotësoni nevojat tuaja për vitaminë B12 në një dietë vegane. Megjithatë, mangësitë tek ata që konsumojnë ushqime me bazë shtazore janë gjithashtu të zakonshme.

Nivelet e dobëta të acidit të stomakut mund të ndërhyjnë në përthithjen dhe të pengojnë mungesën, pavarësisht nga dieta juaj. Disa kushte mjekësore, duke përfshirë sëmundjet autoimune, sëmundjet e pankreasit, gastritin, sindromën e keqpërthithjes dhe aneminë e dëmshme ose të pashpjegueshme, dhe medikamente të caktuara, duke përfshirë antagonistët e receptorit të histaminës 2 ose frenuesit e pompës protonike, gjithashtu mund të zvogëlojnë aftësinë për të absorbuar vitaminën B12 dhe të shkaktojnë mungesë.

Mungesa e vitaminës B12 mund të prekë këdo të çdo moshe, por është më e zakonshme tek të moshuarit.

Mungesa e vitaminës B12 mund të dëmtojë mbështjellësin e mielinës që mbron nervin që mund të shkaktojë neuropati periferike. Edhe mangësitë e lehta mund të rezultojnë në probleme, por mangësitë afatgjata dhe serioze mund të rezultojnë në probleme dobësuese të përhershme. Një studim rasti i vitit 2014 në BMC Research Notes ka zbuluar se mungesa e vitaminës B12 është shkaku i rasteve të rralla të neuropatisë periferike tek të rinjtë.

 • Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë që është e rëndësishme për kockat, muskujt, dhëmbët, trurin, sistemin imunitar dhe fusha të tjera të shëndetit. Për shkak të stilit tonë të jetesës në ambiente të mbyllura dhe mungesës së suplementeve reale, mangësitë e vitaminës D janë shumë të zakonshme si tek njerëzit me diabet të tipit 2 ashtu edhe tek publiku i gjerë. Neuropatia është një ndërlikim i zakonshëm i diabetit dhe kërkimet në rritje sugjerojnë se mungesa e vitaminës D mund të luajë një rol në zhvillimin dhe simptomat e neuropatisë.

Infeksionet dhe disa kushte autoimune mund të rrisin rrezikun e neuropatisë. Neuropatia inflamatore shkaktohet në mënyrë specifike nga një infeksion ose autoimunitet. Infeksioni ose një reaksion autoimun sulmon nervat, gjë që çon në simptoma të neuropatisë. Simptomat shqisore, si mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose djegie, janë shumë të zakonshme, megjithatë shumë pacientë ankohen edhe për dobësi ose dhimbje të muskujve. Simptomat mund të jenë të përhapura ose, në raste të tjera, të përfshihen në këmbët ose krahët.

Agjentët e zakonshëm infektivë që mund të shkaktojnë neuropati përfshijnë hepatitin B, hepatitin C, herpes zoster, sëmundjen Lyme, HIV/AIDS, varicelën, virusin e Nilit Perëndimor, citomegalovirusin, virusin herpes simplex dhe lebrën.

Neuropatia mund të zhvillohet edhe për shkak të një sëmundje autoimune. Sëmundjet autoimune sistemike, të tilla si sindroma e Sjögren-it, lupusi dhe artriti reumatoid (RA) prekin zona të shumta të trupit. Meqenëse sistemi imunitar gabimisht sulmon indet e veta, ai mund të ndikojë në nervat ose indet rreth nervave në këto sëmundje që çojnë në dhimbje neuropatike. Në disa sëmundje autoimune, si sindroma Guillan-Barre dhe polineuropatia kronike inflamatore demielinizuese, infeksionet nxisin sistemin imunitar të sulmojë nervin e tij, që jo vetëm që mund të çojë në një neuropati kronike autoimune, por edhe në tkurrje dhe dobësi të dukshme të muskujve.

 • Presioni nervor

Presioni nervor është një nga shkaqet më të zakonshme të neuropatisë. Përjetimi i një dëmtimi nga të luajturit sport, rrëzimet, aksidentet me makinë, goditjet me kamxhik, apo edhe nga disa procedura mjekësore mund të shkaktojë dëmtime në ose rreth nervave, si shtrirje, ngjeshje ose shtypje e nervave. Thyerja ose zhvendosja e kockave ose nyjeve mund të kontribuojë në rrëshqitje të disqeve që mund të kompresojnë fibrat nervore dhe të shkaktojnë simptoma.

Aktivitetet e përsëritura ose të forta ose qëndrimi i dobët gjithashtu mund të shkaktojnë që ligamentet ose tendinat të fryhen ose disqet të lëvizin, duke ngushtuar rrugët nervore dhe duke shtypur fibrat nervore. Ishiatiku, skolioza dhe subluksacioni i shtyllës kurrizore (rruazat e shtrembëruara në shtyllën kurrizore) mund të ushtrojnë presion të zgjatur dhe të ngjeshin fibrat nervore duke rritur rrezikun e dhimbjes neuropatike. Artriti ushtron presion të vazhdueshëm mbi nerva. Sindroma e tunelit të kyçit të dorës dhe neuropatia ulnare shkaktojnë nerva të ngjeshur në bërryl ose kyç, duke çuar në dhimbje dhe parehati.

 • Lëndimi i trurit ose i palcës kurrizore

Lëndimet e trurit dhe palcës kurrizore  mund të çojnë gjithashtu në neuropati. Encefaliti, goditja në tru, mieliti transversal, dëmtimi i shtyllës kurrizore dhe dëmtimi traumatik i trurit mund të kontribuojnë ose përkeqësojnë neuropatinë.

Encefaliti është një inflamacion i trurit që zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral. Simptomat mund të përfshijnë simptoma të ngjashme me gripin, konvulsione, lodhje, dobësi, probleme me lëvizjen dhe probleme me shikimin ose dëgjimin. Sipas një raporti rasti të vitit 2017 dhe rishikimit sistematik të literaturës të botuar në Brain and Behavior, encefaliti mund të shkaktojë neuropati akute .

Goditjet ndodhin kur ka një ndërprerje të furnizimit me gjak në tru, duke shkaktuar që qelizat e trurit të fillojnë të vdesin brenda disa minutash. Neuropatia qendrore ose dhimbja qendrore pas goditjes është një problem i zakonshëm.

Mieliti tërthor është një çrregullim neurologjik dhe një inflamacion që prek të dy anët e një pjese të palcës kurrizore dhe fibrat e qelizave nervore. Kjo mund të prishë mesazhet nëpër nervat e palcës kurrizore dhe në të gjithë trupin. Sipas raporteve të rasteve të vitit 2015 të publikuara në Annals of Rehabilitation Medicine, mieliti transversal mund të shkaktojë polineuropati.

Lëndimi i palcës kurrizore do të thotë se ka dëmtim që ka ndodhur në çdo pjesë të palcës kurrizore ose nervave të vendosura në fund të kanalit kurrizor. Një goditje ose prerje e papritur në shtyllën kurrizore nga një rënie ose aksident mund të shkaktojë një dëmtim traumatik të palcës kurrizore. Lëndimi i palcës kurrizore mund të rezultojë në humbje të përhershme të funksionit, forcës ose ndjeshmërisë nën vendndodhjen e lëndimit. Mund të rezultojë në një sërë çështjesh të tjera.

Lëndimi traumatik i trurit mund të ndodhë për shkak të një dëmtimi të rëndë sportiv, aksident automobilistik, rënie serioze, goditje të dhunshme në kokë ose forcë tjetër të jashtme. Mund të çojë në konfuzion, probleme të përqendrimit, shikim të paqartë, dhimbje koke dhe simptoma të tjera. Sipas një studimi të vitit 2017 të botuar në Hipotezat Mjekësore, dëmtimi traumatik i trurit tek ata me diabet dhe neuropati diabetike mund të rrisë çështjet e shëndetit psikiatrik, të tilla si ankthi dhe depresioni, trauma e qëndrueshme e trurit dhe çështje të ngjashme.

 • Medikamente të caktuara

Neuropatia zakonisht shfaqet si një efekt anësor i përdorimit të medikamenteve të caktuara. Për shembull, barnat e kancerit, si kimioterapia dhe mjekimi për HIV/AIDS zakonisht shkaktojnë simptoma të neuropatisë. Në shumë raste, neuropatia periferike e shkaktuar nga mjekimi largohet sapo të ndërprisni përdorimin e ilaçit. Ndonjëherë thjesht reduktimi i përdorimit mund të ndihmojë. Në raste të tjera, më ekstreme, megjithatë, dëmtimi nervor dhe simptomat naturopatike mund të jenë afatgjata ose të përhershme.

Medikamentet që mund të rezultojnë në neuropati periferike përfshijnë medikamentet kundër kancerit, antikonvulsantët, ilaçet kundër alkoolit, medikamentet për zemrën dhe presionin e gjakut, ilaçet kundër infeksionit, hydralazine, perhexiline, vincristine, nitrofurantoin, INH, thalidomide dhe medikamente të caktuara për trajtimin e gjendjes së lëkurës.

Në disa raste, simptomat e neuropatisë periferike mund të vazhdojnë edhe pas përfundimit të trajtimit të kimioterapisë. Terapia me rrezatim mund të çojë gjithashtu në dëmtim nervor dhe neuropati që mund t’ju prekë për muaj apo edhe vite pas trajtimit. Nëse jeni duke marrë ndonjë medikament, është e rëndësishme që të flisni me mjekun tuaj për rrezikun e neuropatisë dhe çfarë mund të bëni për ta parandaluar ose zvogëluar atë.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes

Ka një sërë mënyrash natyrale që mund të mbështesni shëndetin tuaj, të zvogëloni rreziqet dhe të përmirësoni simptomat. Këtu janë strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për neuropatinë.

 • Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Synimi i inflamacionit mund të ndihmojë dhimbjen neuropatike. Ndjekja e një plani ushqimor anti-inflamator është një nga mënyrat më të mira për të reduktuar inflamacionin në trupin tuaj. Ngrënia e një diete të pasur me lëndë ushqyese, të pasur me perime, fruta dhe proteina pa yndyrë mund të ndihmojë në përmirësimin e neuropatisë periferike. Lënia e alkoolit dhe heqja e ushqimeve që mund të shkaktojnë dhimbje neuropatike është gjithashtu e domosdoshme. Mielli i bardhë, gruri, keku, drithërat e rafinuara, sheqeri i shtuar dhe yndyrnat e ngopura mund të rrisin simptomat e neuropatisë.

Hiqni të gjitha ushqimet inflamatore nga dieta juaj, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, vajrat e rafinuar, bulmetin konvencional, produktet shtazore të rritura në stalla dhe të përpunuara në mënyrë konvencionale, glutenin, përbërësit artificialë, ushqimet shumë të përpunuara, ushqimet e skuqura, ushqimet e padëshiruara, alergenet ushqimore, dhe çdo gjë që ju shkakton simptoma të neurapatisë.

Ndiqni një plan ushqimor anti-inflamator të pasur në zarzavate, perime, barishte, erëza, ushqime të fermentuara, fruta me indeks të ulët glicemik, yndyrna të shëndetshme, të tilla si vaj kokosi, vaj ulliri, gjalpë organic i lopëve të ushqyer me bar, avokado, arra dhe fara, dhe proteina të pastra shtazore, si mishi i viçit të ushqyer me bar, shpendët dhe vezët e rritura në kullota, peshku i egër dhe kafshët e egra.

Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3, të tilla si algat, peshqit dhe ushqimet e egra të detit, farat chia dhe farat e lirit, si dhe bimët anti-inflamatore, si shafrani i Indisë dhe xhenxhefili, mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Ushqime të pasura me resveratrol, të tilla si rrushi, manaferrat dhe fëstëku, dhe ushqime të pasura me kuercetinë, si manaferrat, qershitë, kumbullat e zeza, perimet kryqëzore, lakra e gjelbër, marule romaine, marule me gjethe të kuqe, bizele, lakër, qepa e kuqe e papërpunuar, specat dhe shpargu i papërpunuar, mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit në trupin tuaj.

 • Optimizoni nivelet e vitaminës B

Hulumtimet sugjerojnë se një mangësi në vitaminën B1 dhe B12, dhe një mangësi ose tepricë e vitaminës B6 mund të rezultojë në neuropati. Optimizimi i niveleve të vitaminës B është kritik.

Përveçse të hani një dietë që përfshin ushqime me bazë shtazore me cilësi të lartë, duhet të përmbushni nevojat tuaja për vitaminë B. Ne rekomandojmë që të hani rregullisht ushqime të pasura me vitamina B. Këto ushqime përfshijnë mish të ushqyer me bar, vezë të rritura në kullota, qumësht të papërpunuar të ushqyer me bar ose të fermentuar nëse mund ta toleroni, zarzavate me gjethe të errëta, fara luledielli, bajame, avokado dhe agrume.

 • Merrni parasysh përdorimin e produkteve bimore të pasura me agjentë të fortë të bimëve të shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me neuropati dhe çrregullime autoimmune e nervore.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook